Ο Μπαρντελά καλεί σε «λαϊκή και ειρηνική κινητοποίηση» για την καταδίκη της Λεπέν

Ο Μπαρντελά καλεί σε «λαϊκή και ειρηνική κινητοποίηση» για την καταδίκη της Λεπέν

«Η προσωρινή καταδίκη της Μαρίν Λεπέν, η οποία την εμποδίζει να θέσει υποψηφιότητα το 2027, αποτελεί δημοκρατικό σκάνδαλο», λέει σε ανάρτησή του ο Μπαρντελά

Ο Μπαρντελά καλεί σε «λαϊκή και ειρηνική κινητοποίηση» για την καταδίκη της Λεπέν
Ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού (RN), Ζόρνταν Μπαρντέλα, κάλεσε τη Δευτέρα σε «λαϊκή και ειρηνική κινητοποίηση» σε απάντηση στην καταδίκη της ηγέτιδας του κόμματός του, Μαρίν Λεπέν, η οποία σήμερα καταδικάστηκε για υπεξαίρεση χρημάτων, καθώς και σε απαγόρευση συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2027.

«Η προσωρινή καταδίκη της Μαρίν Λεπέν, η οποία την εμποδίζει να θέσει υποψηφιότητα το 2027, αποτελεί δημοκρατικό σκάνδαλο. Μέσα από τη λαϊκή και ειρηνική κινητοποίησή μας, ας τους δείξουμε ότι η θέληση του λαού είναι ισχυρότερη«, ανέφερε σε μήνυμά του στο Χ, το οποίο συνοδευόταν από έναν σύνδεσμο που οδηγούσε σε ψήφισμα στον ιστότοπο του ακροδεξιού κόμματος – το οποίο καταγγέλλει τη «δικτατορία των δικαστών»

Παράλληλα, ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού δήλωσε «προβληματισμένος από την απόφαση» δικαστηρίου του Παρισιού που έκρινε ένοχη σήμερα την Λε Πεν για κατάχρηση δημοσίου χρήματος και την καταδίκασε σε στέρηση δικαιώματος του εκλέγεσθαι για πέντε χρόνια.

Αποστάσεις από την καταδικαστική απόφαση φαίνεται να πήρε και ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν του κόμματος της γαλλικής αριστεράς Ανυπότακτη Γαλλία. «Η απόφαση για την απομάκρυνση ενός πολιτικού από το αξίωμα πρέπει να εναπόκειται στους πολίτες», είπε ο Μελανσόν, τονίζοντας ότι συμμερίζεται την πεποίθηση του κόμματός του ότι η μάχη του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν δεν πρέπει να διεξαχθεί στο δικαστήριο αλλά στις εκλογές.

Ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών, Λοράν Βουκί επέκρινε επίσης τη δικαστική απόφαση. «Η απόφαση να καταδικαστεί η Μαρίν Λε Πεν είναι σοβαρή και πρωτοφανής», είπε.

Είπε ότι δεν είναι υγιές για μια δημοκρατία να απαγορεύει σε έναν εκλεγμένο πολιτικό να συμμετέχει σε εκλογές. «Οι πολιτικές συζητήσεις πρέπει να αποφασίζονται στην κάλπη από τον γαλλικό λαό».

Από διεθνές αντιδράσεις, εκείνοι που έσπευσαν να εκφράζουν τη στήριξή τους στη Λεπέν και να καταδικάσουν την εις βάρος της δικαστική απόφαση ήταν το Κρεμλίνο, ο εθνικιστής Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και πρόεδρος της ακροδεξιάς Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, ο ηγέτης της ολλανδικής ακροδεξιάς Γκέερτ Βίλντερς και ο Έλον Μασκ.


Η καταδίκη της Λεπέν

Η Λεπέν κρίθηκε σήμερα, Δευτέρα 31 Μαρτίου, ένοχη για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος και το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι η Μαρίν Λεπέν για πέντε χρόνια δεν θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για δημόσιο αξίωμα, καθώς της επιβλήθηκε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων με άμεση ισχύ.

Ως εκ τούτου, χάνει το δικαίωμα να είναι υποψήφια στις επόμενες εκλογές.

Επίσης, της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, εκ των οποίων δύο με αναστολή και τα άλλα δύο σε κατ' οίκον περιορισμό με βραχιολάκι, όπως και πρόστιμο 100.000 ευρώ.

Μαζί με τη Λεπέν το δικαστήριο έκρινε ένοχους 8 ευρωβουλευτές του κόμματός της για την υπεξαίρεση ποσού ύψους 474.000 ευρώ. Παράλληλα ένοχοι για αποδοχή παράνομων αγαθών κρίθηκαν δώδεκα βοηθοί των ευρωβουλευτών. Όλοι οι αιρετοί που εμπλέκονται στην υπόθεση καταδικάζονται επίσης σε στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δείτε Επίσης