Ο Τραμπ θέλει «εγγύηση» από την Ουκρανία τα σπάνια ορυκτά της με αντάλλαγμα την αμερικανική βοήθεια
Προσπαθούμε να βρούμε μια συμφωνία με την Ουκρανία σύμφωνα με την οποία αυτοί θα μπορούσαν να προσφέρουν ως εγγύηση τις σπάνιες γαίες τους ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι θέλει να διαπραγματευτεί μια "συμφωνία" με την Ουκρανία έτσι ώστε το Κίεβο να προσφέρει μια "εγγύηση" για τις σπάνιες γαίες της, δηλαδή ορυκτά υλικά που χρησιμοποιούνται ευρύτατα στα ηλεκτρονικά, με αντάλλαγμα την αμερικανική βοήθεια.
"Προσπαθούμε να βρούμε μια συμφωνία με την Ουκρανία σύμφωνα με την οποία αυτοί θα μπορούσαν να προσφέρουν ως εγγύηση τις σπάνιες γαίες τους και άλλα πράγματα με αντάλλαγμα αυτά που τους δίνουμε", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, τονίζοντας ότι η Ουκρανία είναι πρόθυμη να το κάνει.
Όσον αφορά τη Γάζα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν έχει "καμιά εγγύηση" ότι η εκεχειρία θα παραταθεί στη Γάζα, την παραμονή της συνάντησης στον Λευκό Οίκο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
"Δεν έχω καμιά εγγύηση ότι η ειρήνη θα διαρκέσει", δήλωσε, προτού ο ειδικός απεσταλμένος του για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ, ο οποίος ήταν δίπλα του, προσθέσει: "Αυτή διαρκεί έως τώρα, και ασφαλώς έχουμε την ελπίδα, να βγάλουμε τους ομήρους και να σώσουμε ζωές και να επιτύχουμε, το ελπίζουμε, μια ειρηνική λύση σε όλα αυτά".
Η επιτυχία με την πρώτη προσπάθεια έχει γίνει το ιερό δισκοπότηρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, καθώς προστατεύει το ζευγάρι από την οικονομική ασφυξία.
Στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum 2026, ο κ. Βωβός τόνισε την ανάγκη διασφάλισης της επιχειρησιακής συνέχειας σε περιόδους έντονων αλλαγών και κρίσεων.