Μέση Ανατολή: Ένας Αμερικανός και δύο Ισραηλινοί οι όμηροι που θα απελευθερώσει αύριο η Χαμάς
Ισραηλινοί αξιωματούχοι έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των ομήρων, αφού πρώτα ενημερώθηκαν οι οικογένειές τους - Το Τελ Αβίβ θα απελευθερώσει, με τη σειρά του, 90 Παλαιστίνιους
Τα ονόματα τριών ανδρών ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν αύριο, γνωστοποίησε η Χαμάς στην ισραηλινή κυβέρνηση.
Αρχικά, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ζήτησαν να μην ανακοινωθούν τα ονόματά τους μέχρι να ενημερωθούν οι οικογένειες. Όταν ολοκληρώθηκε η ενημέρωση, έγιναν γνωστές οι ταυτότητές τους. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους Οφέρ Καλντερόν, Κιτ Σίγκελ και Γιαρντέν Μπίμπας.
Ο Σίγκελ, 65 ετών, είναι Αμερικανός πολίτης με καταγωγή από τη Βόρεια Καρολίνα, που αιχμαλωτίστηκε μαζί με τη σύζυγό του, Αβίβα από το κιμπούτζ Κφα Άζα. Εκείνη απελευθερώθηκε τον Νοέμβριο του 2023.
Ο Καλντερόν, 54 ετών, και τα δύο του παιδιά, ο Ερέζ και η Σαχάρ, απήχθησαν από το κιμπούτζ Νιρ Οζ στις 7 Οκτωβρίου του 2023. Τα παιδιά απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας εκεχειρίας.
Ο Μπίμπας, 35 ετών, απήχθη χωριστά από τη σύζυγό του και τα παιδιά του, τη Σίρι, τον Αριέλ και τον Κφίρ, τα οποία απήχθησαν όλοι από το κιμπούτζ Νιρ Οζ. Η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι η Σίρι και τα δύο αγόρια σκοτώθηκαν στην αιχμαλωσία. Το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα το θάνατό τους, αλλά έχει εκφράσει «σοβαρή ανησυχία» για την τύχη τους. Ο Μπίμπας τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της απαγωγής του.
Από την πλευρά του, το Ισραήλ θα απελευθερώσει 90 Παλαιστίνιους κρατούμενους, μεταξύ των οποίων εννέα με ισόβια κάθειρξη, ανακοίνωσε η Χαμάς.
Θυμίζεται πως χθες απελευθερώθηκαν τρεις Ισραηλινοί (δύο κοπέλες κι ένας άντρας) και πέντε Ταϊλανδοί όμηροι. Ο Νετανιάχου αντέδρασε για τις συνθήκες που έγινε η διαδικασία και ζήτησε εγγυήσεις για την ασφάλεια των ομήρων που θα επιστρέψουν στο Ισραήλ τις επόμενες μέρες, ώστε να επιτρέψει κι αυτός την αντίστοιχη απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατούμενων.
Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πια μια μακρινή και αφηρημένη έννοια. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που αγγίζει την καθημερινότητα κάθε νοικοκυριού – από το κόστος της ενέργειας, μέχρι την ασφάλεια της κατοικίας και της υγείας των μελών της οικογένειας.