Ένοχος για σεξουαλική επίθεση - Ο Γουάινστιν «έκαψε» και τον σερ Taki

Ένοχος για σεξουαλική επίθεση - Ο Γουάινστιν «έκαψε» και τον σερ Taki

Ελβετικό δικαστήριο καταδίκασε τον διάσημο 87χρονο Ελληνα δημοσιογράφο του «Spectator» για απόπειρα βιασμού μίας συγγραφέως το 2009 στη βίλα του στο Γκστάαντ - Η γυναίκα έγινε έξαλλη, όταν διάβασε τα άρθρα του, με τα οποία υποστήριζε τον Γουάινστιν

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
takis-mak
«Ενοχος». Ηταν η φράση του δικαστή στο ελβετικό δικαστήριο που έκανε τον 87χρονο Τάκη Θεοδωρακόπουλο, γνωστό στην Ελλάδα ως sir Taki, πάμπλουτο και επίλεκτο μέλος του διεθνούς jet set, να σκύψει το κεφάλι και να χαθεί στις σκέψεις του για λίγα δευτερόλεπτα. Είχε μόλις καταδικαστεί σε 12 μήνες κάθειρξη με αναστολή για την απόπειρα βιασμού μιας γυναίκας την οποία είχε φιλοξενήσει το 2009 στη βίλα του στο Γκστάαντ.

Αυτό το συναίσθημα της ντροπής δεν το είχε νιώσει ούτε το 1984, όταν συνελήφθη με ποσότητα κοκαΐνης στο αεροδρόμιο του Χίθροου λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για Νέα Υόρκη. Δημοσιογράφος και συγγραφέας, γιος του εφοπλιστή Γιάννη Θεοδωρακόπουλου, ο οποίος έφτιαξε το ξενοδοχείο «Caravel», θέλησε τον Ιούλιο του 2018 να γράψει για τον διαβόητο κινηματογραφικό παραγωγό Χάρβεϊ Γουάινστιν, ο οποίος καταδικάστηκε και βρίσκεται στη φυλακή για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις.
harvey

Στη διάρκεια της δίκης του παραγωγού, με τον οποίο διατηρούσε για χρόνια φιλικές σχέσεις, ο sir Taki τον «έκαψε»: δημοσίευσε ένα άρθρο στο γνωστό περιοδικό «Spectator», όπου αρθρογραφεί από το 1977, μεταφέροντας στο χαρτί μία συζήτηση που είχε μαζί του λίγες ημέρες νωρίτερα. Και ούτε λίγο ούτε πολύ έγραψε ότι ο Γουάινστιν του είχε παραδεχθεί πως είχε δώσει δουλειές σε ηθοποιούς με αντάλλαγμα την ερωτική συνεύρεση.

«Τάκη, εσύ γεννήθηκες πλούσιος και προνομιούχος, ήσουν κούκλος. Είχες όλα τα κορίτσια, ενώ εγώ ήμουν ένας φτωχός και άσχημος Εβραίος. Κανένα κορίτσι δεν με κοιτούσε μέχρι που πέτυχα στο Χόλιγουντ», φερόταν να λέει, μεταξύ άλλων, ο κινηματογραφικός παραγωγός εν μέσω της πολύκροτης δίκης του. Αμέσως ο Γουάινστιν κατηγόρησε τον Θεοδωρακόπουλο ότι ποτέ δεν του είχε πει τη συγκεκριμένη φράση - και εκείνος αναγκάστηκε να αποσύρει το άρθρο με μία μάλλον ντροπιαστική για τον ίδιο δήλωση, στην οποία ανέφερε ότι είχε παρερμηνεύσει τα όσα είχε ακούσει από το στόμα του κινηματογραφικού παραγωγού.

Στα επόμενα άρθρα υποστήριξε τον φίλο του· έγραφε, μεταξύ άλλων, ότι «τώρα θα σταυρωθεί επειδή οι καταγγέλλουσες έχουν δύναμη, θέλουν αίμα».
sir_takis
Φωτογραφία: Michael Williamson, Getty Images, Ideal Image
Κλείσιμο

Η καταγγελία

Τον Ιανουάριο του 2019 μια γυναίκα -τα στοιχεία της δεν έγιναν γνωστά, αλλά φημολογείται ότι πρόκειται για μία πολύ γνωστή συγγραφέα στις ΗΠΑ- κατήγγειλε στις ελβετικές αρχές ότι το 2009 είχε πέσει θύμα απόπειρας βιασμού από τον Θεοδωρακόπουλο ενώ ήταν καλεσμένη στο σπίτι του στο Γκστάαντ. Οπως έγινε γνωστό, η γυναίκα, που δεν είχε ούτε τα μισά χρόνια του sir Taki, έγινε έξαλλη όταν διάβασε τα άρθρα του, με τα οποία υποστήριζε τον Γουάινστιν· «είναι υποκρισία να υπερασπίζεται δημοσίως τέτοιες συμπεριφορές όταν κaι εκείνος έχει κάνει στο παρελθόν το ίδιο», είπε στις Αρχές.

Τον Δεκέμβριο του 2021 και ενώ ο sir Taki βρισκόταν στο αεροδρόμιο της Γενεύης περιμένοντας την πτήση για Νέα Υόρκη όπου θα περνούσε τις γιορτές, μέλη της Ελβετικής Αστυνομίας τον σταμάτησαν και τον οδήγησαν για κατάθεση. Στις 6 Οκτωβρίου 2023, ο 87χρονος bon vivant άκουσε την ετυμηγορία του δικαστηρίου που ήταν καταδικαστική.

Μία ημέρα αργότερα, δημοσιεύτηκε και το τελευταίο άρθρο του στο «Spectator», το οποίο αφορούσε τη συζήτηση που είχε για τη Ρωσία και τις γυναίκες με τον συγγραφέα Οουεν Μάθιους στο πάρτυ συγγραφέων που διοργάνωσε το περιοδικό. Εκτοτε, τα συγγραφικά του ίχνη έχουν χαθεί· στη στήλη του στο «Spectator» δεν υπάρχει κανένα νέο άρθρο, το ίδιο και στη δική του ιστοσελίδα takimag.com.
harvey_weistein

Κατά την εννιάωρη ακρόαση της υπόθεσης στο ελβετικό δικαστήριο, ο Θεοδωρακόπουλος αρνήθηκε τις κατηγορίες της γυναίκας, τις χαρακτήρισε «τερατώδεις», ενώ αρκετές φορές ισχυρίστηκε πως εκείνη που τον κατηγόρησε για απόπειρα βιασμού δρούσε βάσει σχεδίου για να του καταστρέψει την καριέρα!

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Guardian», προτού ο δικαστής αποσυρθεί για να βγάλει απόφαση ρώτησε τον Ελληνα αρθρογράφο αν έχει κάτι τελευταίο να δηλώσει. Εκείνος με όση αλαζονεία μπόρεσε να επιστρατεύσει, είπε: «Δεν έχω τίποτα εναντίον της κατήγορου εκτός από αυτό που έχει κάνει τώρα. Εκ των πραγμάτων πριν από δύο χρόνια με κατηγόρησε για κάτι εντελώς φτιαχτό, εντελώς φτιαχτό. Είναι μια μεγάλη παρωδία της Δικαιοσύνης και δεν θα έπρεπε να είμαι εδώ. Είμαι χριστιανός και δεν κρατάω κακία, αλλά μπορεί να κάνω μια εξαίρεση σε αυτή την περίπτωση».

Από την πλευρά της η γυναίκα ξέσπασε σε κλάματα όταν έφτασε η στιγμή να περιγράψει τα όσα έζησε στο σαλέ του sir Taki στην Ελβετία: «Ενιωθα σαν ένα κομμάτι κρέας. Δεν ένιωθα καθόλου ότι με έβλεπε ως άνθρωπο. Προσπάθησα πολύ σκληρά να αφήσω πίσω μου το περιστατικό, αλλά πραγματικά κλόνισε την αυτοπεποίθησή μου επαγγελματικά και συναισθηματικά. Δεν έλπιζα ότι θα με πίστευε κάποιος. Ο κατηγορούμενος ήταν, είναι, ένας πλούσιος και πανίσχυρος άνδρας. Νόμιζα ότι όλοι θα σκέφτονταν πως ψεύδομαι και προσπαθώ να το εκμεταλλευτώ επαγγελματικά. Αλλά επίσης αισθανόμουν ντροπή. Σκεφτόμουν ότι δεν θα έπρεπε να είχα αποδεχτεί την πρόσκληση, δεν θα έπρεπε να πάω και ότι αν προσπαθούσα να πω σε κάποιον τι έγινε, θα έλεγε ότι ήταν δικό μου λάθος», ανέφερε το θύμα.
takis-2
Ο Τάκης Θεοδωρακόπουλος αποτελεί επίλεκτο μέλος του διεθνούς jet set. To άρθρο που είχε γράψει για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν (φωτ. κάτω), με τον οποίο διατηρούσε φιλικές σχέσεις, ήταν επιβαρυντικό για τον πάλαι ποτέ ισχυρό άνδρα του Χόλιγουντ
Η κατάθεση για την επίθεση

Μάλιστα στην κατάθεσή της στις ελβετικές αρχές, όταν έκανε την καταγγελία, είχε αποκαλύψει πως η απόπειρα βιασμού συνέβη ένα βράδυ στις αρχές του 2009, όταν μετά από πρόσκληση κάποιου γνωστού της δημοσιογράφου βρέθηκε στο σπίτι του Ελληνα κοσμοπολίτη. «Ηρθε προς το κρεβάτι και άρχισε να με φιλάει. Δεν τρόμαξα, απλώς νόμιζα ότι ήταν ανόητος, και μετά με έσπρωξε κάτω στο κρεβάτι και μου έλεγε: “Θέλω να σε γα@@@σω. Ελα, θέλω να σε γ@@@ω... Ηταν πολύ βίαιος. Ημουν πραγματικά φοβισμένη γιατί ήταν ένας πολύ δυνατός άντρας, αθλητής, και σκέφτηκα ότι θα ήταν πιο εύκολο αν τον άφηνα να το κάνει για να μη με τραυματίσει. Αλλά συνέχισα να τον σπρώχνω μακριά μου και τελικά σταμάτησε. Τότε του είπα με ήρεμη φωνή να φύγει από το δωμάτιο».

Στα λεγόμενα της γυναίκας ο Θεοδωρακόπουλος ισχυρίστηκε ότι η καταγγελία της ήταν μια αντίδραση για ένα άρθρο που είχε γράψει στην αρχή του κινήματος #MeToo και πρόσθεσε: «Είμαι εξοργισμένος με αυτές τις τερατώδεις κατηγορίες».

Κατά τη διάρκεια της δίκης διαβάστηκε από την πλευρά υπεράσπισης της γυναίκας και ένα άρθρο που είχε γράψει λίγες ημέρες μετά την επίμαχη νύχτα. Σε εκείνο το άρθρο ο Θεοδωρακόπουλος αναφερόταν σε μια γυναίκα που είχε γνωρίσει στο Γκστάαντ με το μικρό όνομα να είναι ίδιο με εκείνο της καταγγέλλουσας. «Είχα μάτια μόνο για εκείνη. Η αγάπη είναι αδύναμη λέξη για να περιγράψω αυτό που αισθάνθηκα όταν την είδα», ανέφερε το άρθρο, ενώ στο δικαστήριο κατατέθηκε και ένα γράμμα του Θεοδωρακόπουλου που είχε αφήσει στη γυναίκα, όπου, μεταξύ άλλων, της έγραφε πως λυπάται που το προηγούμενο βράδυ τον είχε απορρίψει... Ο δικαστής δεν πείστηκε από τις εξηγήσεις του Ελληνα playboy και καταδίκασε τον sir Taki, ο οποίος θα ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης.
sir_takis_2
Φωτογραφία: Yannis Kontos, Getty Images, Ideal Image

Ο Θεοδωρακόπουλος ανέκαθεν ήθελε να προκαλεί - όχι όμως σε βαθμό που να καταδικαστεί για μια τόσο σοβαρή υπόθεση. Ανθρωποι που τον γνωρίζουν κάνουν λόγο για έναν κοσμοπολίτη ο οποίος σε αντίθεση με τις αποκρουστικές θέσεις του (είχε ταχθεί υπέρ της Χρυσής Αυγής, ενώ κατά καιρούς έχει εκφραστεί ανοιχτά υπέρ των συνταγματαρχών της Χούντας) κατά καιρούς έχει επιδείξει μια παράδοξη ηθική υπερασπιζόμενος φίλους του που τον είχαν ανάγκη. Γενικότερα η φήμη του πιστού φίλου είναι ανάμεσα στα προτερήματα που συνοδεύουν τον εκκεντρικό χαρακτήρα του διάσημου playboy και ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που το 2018 αποφάσισε να στηρίξει με άρθρα του τον φίλο του Γουάινστιν.

Λάτρης των γυναικών

Ο Τάκης Θεοδωρακόπουλος γεννήθηκε το 1936 στην Ελλάδα. Σήμερα ζει μεταξύ Νέας Υόρκης και Ελβετίας, ενώ τα καλοκαίρια επισκέπτεται και την Ελλάδα. Μέλος του διεθνούς jet set, λάτρης των ωραίων γυναικών με πολλές κατακτήσεις, ως γνήσιος playboy είχε την ανάγκη -και τη δυνατότητα- να ταξιδεύει σε διάφορα μέρη του κόσμου και να έχει φίλους όπως η Σοφία Λόρεν και η Μπριζίτ Μπαρντό.

Του άρεσε να τζογάρει σαν να μην υπάρχει αύριο, να συχνάζει σε πολυτελή εστιατόρια, ενώ μέχρι σήμερα δεν σταματά να παραβρίσκεται σε πριβέ πάρτυ των κοσμικών του πλανήτη. Ο Τάκης Θεοδωρακόπουλος έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Davis Cup (τένις), ενώ υπήρξε και αρχηγός της εθνικής ομάδας καράτε. Εχει κερδίσει το αμερικάνικο πρωτάθλημα βετεράνων στο τζούντο δύο φορές και το 2008 ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής του τζούντο στην κατηγορία άνω των 70 ετών.

Από το 1967, όταν ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα με το περιοδικό «National Review», έχει υπάρξει αρθρογράφος στο «London Spectator» (διατηρεί τη μακροβιότερη στήλη του εμβληματικού περιοδικού), στους «Sunday Times» του Λονδίνου, στο αμερικανικό «Esquire», στο «Vanity Fair» και στο «Chronicles Magazine». Το 2002 ίδρυσε το περιοδικό «The American Conservative» με τον Πατ Μπιουκάναν. Ως πολεμικός ανταποκριτής, έχει καλύψει τους πολέμους του Βιετνάμ, του Γιομ Κιπούρ και την εισβολή στην Κύπρο, το 1974.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Getty images / Ideal images, AFP / Visual Hellas

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοποίηση χάσκι - Ιδιοκτήτης: Θέλω να βρεθεί το κτήνος, δεν θα με εκπλήξει αν αποδειχθεί ότι είναι συγγενικό πρόσωπο

Εθνικό πένθος στο Λίχτενσταϊν για τον θάνατο του βενιαμίν της βασιλικής οικογένειας - Ποιος ήταν ο πρίγκιπας Κωνσταντίνος

Ραγδαίες εξελίξεις μετά τον τραυματισμό του αστυνομικού: Κλείστε όλα τα πρωταθλήματα, λένε οι ένστολοι - Έκτακτη σύσκεψη το Σάββατο υπό τον Μητσοτάκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης