Νέα Ζηλανδία: Ένοχη η τουριστική εταιρεία για τον θάνατο 22 ατόμων στο ηφαίστειο

Νέα Ζηλανδία: Ένοχη η τουριστική εταιρεία για τον θάνατο 22 ατόμων στο ηφαίστειο

Ο δικαστής έκρινε ότι η εταιρεία δεν κατάφερε να εκπληρώσει το καθήκον της να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο για τους επισκέπτες σε ένα ενεργό, επικίνδυνο ηφαίστειο

new-zealand-arthro_2
Τουριστική εταιρεία στη Νέα Ζηλανδία κρίθηκε ένοχη για το ότι δεν ελαχιστοποίησε τον κίνδυνο για τους 22 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο ηφαίστειο του Γουάιτ Άιλαντ το 2019.

Ο δικαστής, που όπως αναφέρει το BBC ονομάζεται Ευάγγελος Τόμας, καταλόγισε στην εταιρεία Whakaari Management Limited, που δίνει άδειες επίσκεψης στο νησί «εκπληκτική αποτυχία».

Η εταιρεία αντιμετωπίζει πρόστιμα ύψους έως και 1,5 εκατ. δολάρια Nέας Zηλανδίας (περίπου 825.000 ευρώ).

Το ηφαίστειο έχουν κληρονομήσει τρία αδέρφια στα οποία ανήκει και η εταιρεία WML, η οποία με τη σειρά της δίνει την άδεια σε άλλες για να κάνουν περιηγήσεις. Ο δικηγόρος της WML υποστήριξε ότι η εταιρεία ήταν απλώς ο ιδιοκτήτης της γης χωρίς έλεγχο επί των περιηγήσεων στο νησί και του τρόπου της διεξαγωγής τους.

Ωστόσο ο δικαστής έκρινε ότι η εταιρεία «διαχειρίζεται και ελέγχει» το ηφαίστειο και δεν κατάφερε να εκπληρώσει το καθήκον της να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο, από τη στιγμή μάλιστα που είναι ένα ενεργό, επικίνδυνο ηφαίστειο.

Το ηφαίστειο ήταν σε κατάσταση αυξημένης αναταραχής για εβδομάδες πριν από την έκρηξη. Είναι, εξάλλου, το περισσότερο ενεργό ηφαίστειο της Νέας Ζηλανδίας. Από το 2011 ως σήμερα κάθε χρονιά καταγράφεται κάποια μορφή έκρηξης.

New Zealand eruption: tourists stranded on White Island after volcano blows


Στην τραγωδία του Δεκεμβρίου του 2019 σκοτώθηκαν 22 άτομα (δύο σοροί δεν βρέθηκαν ποτέ) - σχεδόν οι μισοί από όσους βρίσκονταν στο σημείο εκείνη τη στιγμή. Οι περισσότεροι ήταν τουρίστες, μεταξύ των οποίων 17 από την Αυστραλία και τρεις από τις ΗΠΑ. Άλλοι 25 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ πολλοί υπέστησαν βαριά εγκαύματα.

Κλείσιμο
Η Δικαιοσύνη της Νέας Ζηλανδίας κατηγόρησε 13 εμπλεκόμενα μέρη για το πολύνεκρο συμβάν. Η εταιρεία WML ήταν η τελευταία για την οποία εκδόθηκε ετυμηγορία. Η ποινή θα ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο.

Έξι από τα εμπλεκόμενα μέρη είχαν δηλώσει ένοχα, ενώ για άλλα έξι οι κατηγορίες απορρίφθηκαν.



Ειδήσεις σήμερα:

Κατέθεσε ο 35χρονος που δέχθηκε άγρια επίθεση στην Θεσσαλονίκη - «Ήταν 30 άτομα με τσεκούρια, τέιζερ και πυρσούς»

Βίντεο ντοκουμέντα από τη δράση συμμορίας ληστών σε περίπτερα στον Πειραιά – Χτυπούσαν υπαλλήλους και τους απειλούσαν με όπλα


Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει το Μουντιάλ του 2034
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης