Η νέα εποχή Ερντογάν ξεκινά με αναφορές στην «Γαλάζια Πατρίδα» και με μεταναστευτικές πιέσεις στον Έβρο

Η νέα εποχή Ερντογάν ξεκινά με αναφορές στην «Γαλάζια Πατρίδα» και με μεταναστευτικές πιέσεις στον Έβρο

Αν οι δηλώσεις περί «Γαλάζιας Πατρίδας» συνδυαστούν με τις πιέσεις που δέχεται τις τελευταίες μέρες ο Έβρος, οδηγούν την ελληνική πλευρά να κρατάει… «μικρό καλάθι» για την επόμενη μέρα στην Τουρκία

metanastes_evros_xr
Με αναφορές στο προκλητικό αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και με νέες πιέσεις παράνομων μεταναστευτικών ροών στον Έβρο, ξεκινάει η νέα θητεία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την θριαμβευτική επανεκλογή του και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης που κυριάρχησαν οι σαρωτικές αλλαγές στα πρόσωπα.

Η αναφορά του Ερντογάν, στη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας του στην Άγκυρα, περί «Γαλάζιας Πατρίδας» και υποτιθέμενων δικαιωμάτων που δεν πρόκειται να απεμπολήσει η Τουρκία, μαρτυρά πως το προκλητικό αφήγημα -που αμφισβητεί ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου σε Αιγαίο Πέλαγος και Ανατολική Μεσόγειο- θα συνεχίσει να αποτελεί «σημαία» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Για μια Τουρκία που «θα προστατεύει πιο σθεναρά τα δικαιώματά της και των αδελφών της και στην ‘‘Γαλάζια Πατρίδα’’» έκανε λόγο συγκεκριμένα ο Ερντογάν, μιλώντας για τον «αιώνα της Τουρκίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του νέου υπουργού Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, στην τελετή παραλαβής από τον προκάτοχό του Χουλουσί Ακάρ. «Θα διασφαλίσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στα εδάφη της πατρίδας μας όπως και στη «Γαλάζια Πατρίδα» και στην πατρίδα των αιθέρων μας. Να είστε σίγουροι πως θα εργαστούμε ασταμάτητα για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας τα οποία προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο» δήλωσε προκλητικά, πιστός στην ερμηνεία του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας σύμφωνα με τις τουρκικές επιδιώξεις.

Τούρκοι αναλυτές επίσης επισημαίνουν το ρόλο του νέου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στη επιβολή του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», αλλά και στη συμβολή του στην υπογραφή του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου, θεωρώντας πως δεν θα υπάρξει θεαματική αλλαγή στην ρητορική της Άγκυρας απέναντι στην Ελλάδα, αφού ο τουρκικός αναθεωρητισμός είναι διαχρονικός και μεθοδικός.

Αν οι δηλώσεις περί «Γαλάζιας Πατρίδας» συνδυαστούν με τις πιέσεις που δέχεται τις τελευταίες μέρες ο Έβρος, από ομάδες προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας, οδηγούν την ελληνική πλευρά να κρατάει … «μικρό καλάθι» για την επόμενη μέρα στην Τουρκία και εάν οι σχέσεις κινηθούν σε μια σχετική ομαλοποίηση. Εκτιμάται πως σύντομα θα διαφανεί εάν επιχειρηθεί εκ νέου εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Άγκυρα, όπως συνέβη -χωρίς αποτέλεσμα λόγω της ελληνικής αντίδρασης- το 2020.

Η Αθήνα παρακολουθεί τις αλλαγές στη δομή της νέας τουρκικής κυβέρνησης που είναι σαρωτικές και δεν θυμίζει σε τίποτε τα παλαιότερα σχήματα, ωστόσο τα νέα πρόσωπα που τοποθετήθηκαν σε θέσεις κλειδιά δεν είναι απλά απολύτου εμπιστοσύνης του Ερντογάν, αλλά μέρος του σχεδιασμού του προκλητικού αφηγήματος της ‘‘Γαλάζιας Πατρίδας» που στοχεύει απευθείας κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Κλείσιμο
Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του διαλόγου και της συνεννόησης με την Τουρκία, τονίζοντας όμως πως μοναδική βασική διαφορά που πρέπει να συζητηθεί είναι αυτή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Αθήνα διατηρεί «κόκκινες γραμμές» για επιπλέον θέματα που επιχειρεί σθεναρά να επιβάλλει στο τραπέζι η Άγκυρα, όπως η αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου, το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου, «γκρίζες ζώνες» κ.α.

Ειδήσεις σήμερα:

Ανατινάχτηκε πελώριο υδροηλεκτρικό φράγμα στη Χερσώνα - Τεράστιος όγκος νερού ρέει ανεξέλεγκτος


Γιώργος Γεωργίου: Οι αντιφάσεις ενός cult ήρωα - Οι ατάκες του που δίχασαν


Συνεχίζεται το «γλέντι» στο Twitter για την πτήση που έχασε η Ζέτα Μακρυπούλια


----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης