Σεισμός στην Τουρκία: Μόνο σε Καχραμανμαράς και Χατάι συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης

Σεισμός στην Τουρκία: Μόνο σε Καχραμανμαράς και Χατάι συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης

Ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις διάσωσης σε 9 από τις 11 σεισμόπληκτες περιφέρειες - Πάνω από 46.000 οι νεκροί

turkey_seismos_xr
Την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης σε εννέα από τις 11 περιφέρειες που επηρεάστηκαν από τους καταστροφικούς σεισμούς των 7,8 και 7,6 Ρίχτερ, γνωστοποίησε την Κυριακή ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD). Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι επιχειρήσεις συνεχίζονται ακόμα σε Καχραμανμαράς και Χατάι, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα ξεκινήσουν να επιχειρούν μπουλντόζες στα συντρίμμια για να απομακρυνθούν τα μπάζα. 

Συνολικά, 40.689 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ στις επιχειρήσεις έλαβαν μέρος περισσότερα από 270.000 μέλη ομάδων διάσωσης. Στις σεισμόπληκτες περιοχές, εξακολουθούν να βρίσκονται 250.000 διασώστες. Σε συνδυασμό με τη Συρία, οι νεκροί ξεπερνούν τους 46.000 και στις δύο χώρες, ενώ ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς περίπου 345.000 διαμερίσματα έχει γίνει γνωστό ότι έχουν καταστραφεί στην Τουρκία και πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ο επικεφαλής της AFAD ανέφερε ακόμα πως πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι φιλοξενούνται σε σκηνές, κοντέινερ και άλλους διαθεσιμους χώρους. πάω από 12 εκατομμύρια πακέτα φαγητού έχουν διανεμηθεί, ενώ έχουν γίνει εργασίες εκτίμησης ζημιών σε περισσότερα από 830.000 κτίρια.

Εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά, στο μεταξύ, ότι περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.

Κλείσιμο
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ φτάνει σήμερα στην Τουρκία για να συζητήσει τους τρόπους με τους οποίους η Ουάσινγκτον μπορεί περαιτέρω να βοηθήσει την Άγκυρα στις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει τα επακόλουθα της χειρότερης φυσικής καταστροφής στην σύγχρονη ιστορία της.

Στη Συρία, η οποία έχει ανακοινώσει τον θάνατο πάνω από 5.800 ανθρώπων, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) ανακοίνωσε ότι οι αρχές στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας εμποδίζουν την πρόσβαση στην περιοχή.

"Αυτό περιπλέκει τις επιχειρήσεις μας. Πρέπει να λυθεί αμέσως", δήλωσε ο διευθυντής του WFP Ντέιβιντ Μπίζλεϊ στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών στη Συρία εντοπίζεται στο βορειοδυτικό τμήμα της, περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών, οι οποίοι βρίσκονται σε πόλεμο με τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

"Ο χρόνος τελειώνει και τα χρήματά μας τελειώνουν. Η επιχείρησή μας στοιχίζει περίπου 50 εκατομμύρια το μήνα μόνον για την ανταπόκρισή μας στον σεισμό, άρα αν η Ευρώπη δεν θέλει ένα νέο κύμα προσφύγων, πρέπει να λάβουμε την υποστήριξη που χρειαζόμαστε", σημείωσε ο Μπίζλεϊ.

Χιλιάδες Σύροι που είχαν καταφύγει στην Τουρκία για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα τους έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους στην εμπόλεμη ζώνη -τουλάχιστον προς το παρόν.


Ειδήσεις σήμερα:

Έτσι καταλήγει η βοήθεια για τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας, υποστηρίζει ο φωτορεπόρτερ Γιώργος Μουτάφης

Πληρωμές €2,27 δισ. σε συντάξεις, επιδόματα - Την Παρασκευή η αύξηση σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους


Ελπίζω να σας αφήνω λίγο πιο αισιόδοξους, γράφει ο Μητσοτάκης στην ανασκόπηση με συντάξεις, ΑμεΑ και έργα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης