Πόλεμος στην Ουκρανία: Γενικό «μπλακ άουτ» και ψύχος μέχρι τη «λευκή σημαία» επιστρατεύει ο Πούτιν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γενικό «μπλακ άουτ» και ψύχος μέχρι τη «λευκή σημαία» επιστρατεύει ο Πούτιν

Η Ρωσία πέρασε στη φάση της στενής πολιορκίας του Κιέβου - Ετοιμάζεται για νέες κρυφές επιστρατεύσεις

kiev-skotadi
Ως σύγχρονους «ελεύθερους πολιορκημένους» αντιμετωπίζει τους Ουκρανούς πολίτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επιχειρεί να κάμψει το ηθικό τους, με απώτερο στόχο την επιτάχυνση της λήξης του πολέμου και τη συνθηκολόγησή τους, στερώντας, για αυτό το λόγο, καθημερινά το ηλεκτρονικό, το νερό και τη θέρμανση από εκατομμύρια κατοίκων της Ουκρανίας, στα πρόθυρα του χειμώνα.

Russian missiles pummel Ukrainian cities


Με τις θερμοκρασίες να παραμένουν οριακά πάνω από το μηδέν και τα πρώτα χιόνια να έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο Κίεβο, περισσότερα από έξι εκατομμύρια Ουκρανών έμειναν χθες, Παρασκευή (25/11) στο σκοτάδι, δύο ημέρες μετά τα μαζικά ρωσικά πλήγματα κατά κρίσιμων ενεργειακών υποδομών στη χώρα, όπως ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Απόψε (Παρασκευή) οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση συνεχίζονται στις περισσότερες περιοχές και στο Κίεβο. Περισσότερα από έξι εκατομμύρια νοικοκυριά συνολικά», γνωστοποίησε ο κ. Ζελένσκι κι ενώ οι συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης που επιχειρεί να επιβάλει η Μόσχα έχουν προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση της Δύσης, αλλά και των Βρυξελλών.

Γεννήτριες ισχύος από τις ΗΠΑ

«Καθώς ο Πούτιν συνεχίζει να στοχεύει το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, οι ΗΠΑ εργάζονται για να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα. Με την παράδοση αυτής της εβδομάδας, παρέχουμε γεννήτριες ισχύος 1k για να βοηθήσουμε τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τις κρατικές υπηρεσίες», δήλωσε χθες η Samantha Power, επικεφαλής της USAID.

Κλείσιμο
Παράλληλα, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε, μέσω Twitter, ότι συνομίλησε τηλεφωνικά χθες με τον Ουκρανό Πρόεδρο, προκειμένου να του εκφράσει την «αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ουκρανία ενόψει των εγκληματικών επιθέσεων της Ρωσίας σε μη στρατιωτικές υποδομές». «Η Κομισιόν εντείνει την υποστήριξη, μεταξύ άλλων με τους εταίρους, για να υποστηρίξει την αποκατάσταση της ηλεκτρικής ενέργειας και της θερμότητας στην Ουκρανία» κατέληξε η κ. Φον ντερ Λάιεν, καθώς οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν το ένατο πακέτο κυρώσεων, για να πιέσουν σθεναρά την οικονομική δυνατότητα του Ρώσου Προέδρου.



Για τους περισσότερους ευρωπαίους ηγέτες, άλλωστε, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί της περασμένης Τετάρτης συνιστούν «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», καθώς συνολικά έμειναν χωρίς ρεύμα σχεδόν 12 εκατομμύρια, όπως τόνισε ο πρόεδρος Ζελένσκι, στο καθημερινό διάγγελμά του.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο είναι το Κίεβο –με περίπου 600.000 νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό χθες– και η περιφέρειά του, καθώς επίσης και οι επαρχίες της Οδησσού, του Λβιφ, της Βινίτσια και του Ντνιπροπετρόφσκ. Για το λόγο αυτό, ο Πρόεδρος Ζελένσκι κάλεσε τους Ουκρανούς να εξοικονομούν ενέργεια στις ζώνες, όπου έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.

«Σημάδι απελπισίας»

Παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, υπό τις οποίες διαβιούν καθημερινά πλέον εκατομμύρια Ουκρανοί, «τα χτυπήματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις πιο σημαντικές υποδομές της Ουκρανίας είναι σημάδι της απελπισίας του Πούτιν», δήλωσε χθες ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας.

Παρότι μεγάλο μέρος της Ουκρανίας εξακολουθεί να παραμένει χωρίς ρεύμα, θέρμανση και νερό μετά τις επιθέσεις με ρωσικούς πυραύλους, ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου εξήγησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος στοχεύει το ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας και άλλες μη στρατιωτικές υποδομές για να «καλύψει» τη στρατιωτική του αποτυχία.

Κατά τον Βρετανό Υπουργό Άμυνας, οι Ουκρανοί πρέπει «να πιέσουν τη δυναμική, για να συνεχίσουν να απωθούν τη Ρωσία». Και πρόσθεσε ότι «ορισμένες από αυτές τις στοχευμένες επιθέσεις δείχνουν ότι έχει μια αίσθηση απόγνωσης που ο στρατός του δεν τα καταφέρνει». Όπως ανέφερε, είναι δηλωτική η πρόσφατη αποχώρηση της Μόσχας από τη Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας, τη μοναδική περιφερειακή πρωτεύουσα που έχει καταληφθεί μέχρι στιγμής από τον στρατό του Πούτιν κατά τη διάρκεια της εισβολής.

Είναι επίσης «ενδιαφέρον» ότι αρκετοί Ρώσοι διοικητές έχουν απολυθεί, πρόσθεσε ο κ. Γουάλας και «σκέπτομαι ότι λοιπόν για να τα καλύψει ο Πούτιν απλώς προσπαθούσε να ανατινάξει τις υποδομές των ανθρώπων», κατέληξε, προειδοποιώντας την ίδια ώρα τη διεθνή κοινότητα να μην υποτιμήσει την Μόσχα.

Putin showing 'signs of desperation', says UK Defense Sec Ben Wallace | Russia Ukraine war


Νωρίτερα, άλλωστε, Βρετανοί εμπειρογνώμονες στον τομέα της άμυνας δήλωσαν ότι πολλοί Ρώσοι στρατιώτες αναγκάζονται να υπηρετήσουν στην Ουκρανία με «σοβαρά» προβλήματα υγείας, ενώ όσοι αναγκάστηκαν να σκάψουν χαρακώματα υπό πυρά, είναι πιθανό να έχουν υποστεί «ιδιαίτερα βαριές απώλειες».

Από πλευράς του, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν διαμήνυσε πως πρέπει να πετύχουμε τους στόχους μας και θα τους πετύχουμε», ενώ ταυτόχρονα «συμμεριζόμαστε τον πόνο σας», όπως δήλωσε χθες σε μητέρες στρατιωτών, που έπεσαν στην Ουκρανία.

Putin Tells Russian Military Mothers: 'We Share Your Pain'


Υπενθυμίζεται ότι εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν σταλεί να πολεμήσουν στην Ουκρανία –μεταξύ των οποίων και πάνω από 300.000 έφεδροι- που κλήθηκαν στο πλαίσιο της επιστράτευσης, που ανακοίνωσε ο Πούτιν τον Σεπτέμβριο.

Εν τω μεταξύ, ο Πούτιν δεν προτίθεται να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και είναι έτοιμος να τον συνεχίσει ακόμη μερικά χρόνια, χωρίς να λαμβάνει υπ όψιν τις απώλειες του ρωσικού στρατού, με στόχο να καταλάβει το Κίεβο, γράφει ο ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας Vaznie istorii επικαλούμενος πηγές προσκείμενες στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB).

«Εάν μιλήσουμε σε γενικές γραμμές, τότε το σχέδιο είναι το εξής: να κερδηθεί προς το παρόν χρόνος και να σταθεροποιηθεί το μέτωπο με την βοήθεια των επίστρατων. Και μετά να ξαναρχίσει ξανά την άνοιξη» δήλωσε πηγή προσκείμενη στην FSB.

Η «σιωπηρή επιστράτευση»

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ακόμη και αν οι απώλειες αγγίξουν τις 100.000, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει να προετοιμάσει 120.000 κληρωτούς, δήλωσε πηγή προσκείμενη στο γενικό επιτελείο. Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, οι επίστρατοι αυτή την στιγμή καλύπτουν την δεύτερη γραμμή άμυνας, για να πυκνώσουν και να ενισχύσουν την γραμμή του μετώπου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW) είχε ανακοινώσει, ότι οι ρωσικές αρχές προτίθενται να συνεχίσουν την κρυφή επιστράτευση ακόμη και την περίοδο της άνοιξης που γίνονται νέες κλητεύσεις. Το ότι στην Ρωσία συνεχίζεται η «σιωπηρή επιστράτευση» είναι κάτι που το επιβεβαιώνουν πολλές έμμεσες ενδείξεις. Για παράδειγμα αυτή την εβδομάδα το Υπουργείο ψηφιακής ανάπτυξης, ανακοίνωσε ότι θα διαμορφώσει έναν πρόσθετο κατάλογο για αναβολές από τον στρατό για αυτούς που εργάζονται σε εταιρείες IT τεχνολογιών.

Οι κληρωτοί, σύμφωνα με τα στοιχεία του ISW «είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σταλούν στην Ουκρανία, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2023».

Σημειωτέον ότι στις 28 Οκτωβρίου ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού είχε ενημερώσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν για το ότι η επιστράτευση στην Ρωσία έχει ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τον Σοϊγκού «ο καθορισμένος στόχος της επιστράτευσης 300.000 ατόμων έχει επιτευχθεί, δεν σχεδιάζονται άλλοι στόχοι επιστράτευσης».Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει επίσημο διάταγμα για την ολοκλήρωση της επιστράτευσης. Το Κρεμλίνο είχε αναφέρει ότι τέτοιο διάταγμα «δεν χρειάζεται».

Οι κλήσεις κληρωτών το φθινόπωρο εφέτος άρχισαν την 1η Νοεμβρίου και θα συνεχισθούν έως την 31η Δεκεμβρίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Αυστραλία: Περίπου 2.500 άνθρωποι πόζαραν γυμνοί για τον καρκίνο του δέρματος


Asia Express: Ξέσπασαν Γιάννης και Λευτέρης και ζήτησαν να αποχωρήσουν - Δείτε βίντεο


Κατερίνα Λάσπα: Χορεύει στους ρυθμούς του ύμνου του ΠΑΣΟΚ - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης