Λιζ Τρας: Έθαψε πρώτα τη βασίλισσα και μετά την πρωθυπουργία της

Λιζ Τρας: Έθαψε πρώτα τη βασίλισσα και μετά την πρωθυπουργία της

Αποχωρεί από την Ντάουνιγκ Στριτ με το ρεκόρ της πιο βραχύβιας πρωθυπουργικής θητείας - Η εμμονή της με τη Θάτσερ, η ξεχασμένη απιστία με βουλευτή των Τόρις και οι οβιδιακές μεταμορφώσεις της

truss347457
Ξεκίνησε τη θητεία της ως πρωθυπουργός της Βρετανίας στις 6 Σεπτεμβρίου σε μια δυσάρεστη  συγκυρία, μιας και η εκλογή της από το σώμα των 160.000 μελών του Συντηρητικού κόμματος  συνέπεσε με τον θάνατο της  μακροβιότερης μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου, της βασίλισσας Ελισάβετ, δύο ημέρες αργότερα. Πρόλαβε μόνον να την δει στα ανάκτορα του Μπαλμόραλ , στην τελευταία δημόσια εμφάνισή της - κατά την διάρκεια της οποίας έλαβε την εντολη σχηματισμού κυβέρνησης. Μόλις 44 ημέρες αργότερα, η Λιζ Τρας στήθηκε μπροστά από το αναλόγιο, στο πεζοδρόμιο της Ντάουνινγκ Στριτ 10, για να ανακοινώσει την παραίτησή της. Είχε  ήδη επικοινωνήσει με τον Κάρολο, τον διάδοχο της Ελισάβετ, για να του ανακοινώσει το πολιτικό της τέλος. 

Η «γκάφα» με τον μίνι προϋπολογισμό που παρουσίασε για την καταπολέμηση της ενεργειακής ακρίβειας, που προκάλεσε την κατακρήμνιση της στερλίνας, όπως και η μείωση φόρων για τους πολύ πλούσιους της Βρετανίας, σε συνδυασμό με μία σειρά καταστροφικών γκάλοπ που έδειχναν τους Συντηρητικούς πάνω από 30 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τους Εργατικούς, προκάλεσαν «απώλεια στήριξης» για την Λιζ Στρας, εντός του κόμματός της, με δεκάδες βουλευτικές επιστολές μομφής εναντίον της να καταφτάνουν στα γραφεία της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις. 

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cnqr6wcslewx)


Η Τρας, που είναι «σκληρός παίκτης», έφτασε να απειλήσει με εκλογές το ίδιο της το κόμμα: Όπως είναι γνωστό, το βρετανικό εκλογικό σύστημα είναι πλειοψηφικό - η χώρα είναι χωρισμένη σε 650 μίνι - περιφέρειες και βουλευτής εκλέγεται όποιος υποψήφιος βγει πρώτος. Με τόσο μεγάλη διαφορά υπέρ των Εργατικών, η κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις κινδυνεύει να αποδεκατιστεί. Ωστόσο, ακόμα και ο εκλογικός εκβιασμός δεν στάθηκε αρκετός για να εκφοβίσει τους βουλευτές, που άσκησαν εντονότατες πιέσεις, επιτυγχάνοντας εντέλει την παραίτησή της. 

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μεταξύ των νέων εκλεκτών  των ψηφοφόρων των Συντηρητικών, είναι ο ... παλιός, καλός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ανήγγειλε την παραίτησή του στις 7 Ιουλίου, λόγω του partygate - των πάρτι εντός της πρωθυπουργικής κατοικίας την περίοδο που όλη η υπόλοιπη Βρετανία ήταν σε αναγκαστική καραντίνα, λόγω του κορωνοϊού. Ο ίδιος δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, ωστόσο οι μεγάλες βρετανικές εφημερίδες αναφέρουν ότι πρόκειται να διεκδικήσει μία νέα θητεία. Για την Λιζ Τρας, θα πρόκειται για την απόλυτη εναλλαγή ρόλων...

Η Λιζ που ήθελε να γίνει Μάγκι

Κλείσιμο
Η Σαββατογεννημένη, Λέων το ζώδιο, 47χρονη, ξανθή , γαλανομάτα , 1,60 ύψους χωρίς τακούνια , βάρους 60 κιλών και μητέρα δυο έφηβων κοριτσιών, Μαίρη Ελίζαμπεθ- γνωστότερη ως σκέτα Λιζ- Τρας πέρασε το κατώφλι του αρ. 10 της  Ντάουνινγκ Στριτ  υποδυόμενη την... Μάργκαρετ Θάτσερ. 

Μόλις έθεσε υποψηφιότητα για πρωθυπουργός, εγκατέλειψε τα ανέμελα πολύχρωμα σύνολα, τα φωσφοριζέ κοστούμια, τις ταρτάν ζιπ κιλοτ, τα εμπριμέ πουκάμισα και τα διευθυντικά boss-lady φαρδιά παντελόνια. Τα αντικατέστησε με μαύρο σακάκι και λευκή μπλούζα με ένα μεγάλο φιόγκο το ύψος του στήθους , ανασύροντας μνήμες από τη γκαρνταρόμπα της Θάτσερ από το μακρινό 1979. Πάνω στο πατρόν της τελευταίας η Λιζ έκοβε και έραβε το καινούργιο της επικοινωνιακό προφίλ. Την είχε κόλας κοπιάρει ποζάροντας πέρυσι πάνω σε τανκ στη Εσθονία και απαθανατιζόμενη φωτογραφικά το φετινό Φεβρουάριο φορώντας γούνινο σκούφο στη Μόσχα ,όπως ακριβώς είχε κάνει η πρώην βρετανίδα πρωθυπουργός ανεβασμένη πάνω σε ένα τανκ Τσάλεντζερ το 1986 στη Γερμανία και σε μια επίσημη επίσκεψη της στο Κρεμλίνο τo1987.

Η σκοπιμότητα της μίμησης ήταν παραπάνω από ευδιάκριτη. Η Λιζ Τρας δεν ενθάρρυνε την άμιλλα των δεξιοτήτων της σε σύγκριση με το πολιτικό πρότυπο της. Υποδυόταν συγκινητικά την μετενσάρκωση μιας αδάμαστης Μάγκι. Παρίστανε τον ακατάβλητο σημαιοφόρο των διαχρονικών ιδεών της. Προσποιούνταν την γνήσια λαμπαδηφόρο της μυθολογημένης ασβέστης δάδας της πολιτικής κληρονομίας της που διέγειρε ακόμη τα αντανακλαστικά των Τόρις. Λίγο ακόμη να διαρκούσε η σύντομη προεκλογική της εσωκομματική εκστρατεία της για την πρωθυπουργία και θα έκανε ανασκαφές στην ντουλάπα της μακαρίτισσας. Θα ξέθαβε τις πρακτικές τσάντες - φετίχ της, τα συντηρητικά ταγιέρ στο μπλε χρώμα του κοβαλτίου, τα πουκάμισα με τους φραμπαλάδες , τα διάφορα μπανάλ αξεσουάρ ενώ θα υιοθετούσε και την άκαμπτη κόμμωση της σε στιλ κράνος.

Ωστόσο ο ορμητικός ρητορικός τόνος της αυτοαποκαλούμενης μετεμψύχωσης της αλλοτινής Βρετανίδας πρωθυπουργού θύμιζε πράγματι Θάτσερ. Ιδίως όταν μανιφεστάριζε την θεμελιωμένη ιδεολογική της πεποίθηση ότι η ελεύθερη αγορά λύνει όλα τα προβλήματα και αποκαθιστά αυτόματα την ευημερία. Στο τέμπο του laissez-faire επαναλάμβανε ανιαρά το ρεφρέν «κόψτε φόρους». Από παντού. Φόρο εισοδήματος, εταιρικό φόρο , ΦΠΑ. Και παράλληλα προειδοποιούσε την κοινωνία ότι σαν πρωθυπουργός δεν θα μοίραζε επιδοτήσεις καθώς δεν βλέπει την οικονομία μέσα από το πρίσμα της αναδιανομής. «Φτυστή» η 40 χρόνια πριν "σκληρή" Θάτσερ. Μονό που κάθε συσχέτιση μεταξύ των δυο γυναικών σταματά στην απαγγελία των μεγαλόστομων κοινοτοπιών της Τρας.

Η Θάτσερ ήταν βαθιά πολιτικό ζώο, μια ουσιαστική προσωπικότητα που είχε τις δικές της ιδέες .Δεν τις αντέγραφε. Ήταν επικεντρωμένη μεν στο δογματισμό της, αλλά με γνήσια ακεραιότητα και ακατέργαστο θάρρος. Για τη Τρας αντίθετα, οι ιδέες, σωστές ή στραβές, δεν είχαν ποτέ πραγματική σημασία. Το κυρίαρχο για αυτήν ήταν η δύναμη της εξουσίας. Αναγκαστικά ακόμη και οι πλέον φιλικοί της κομματικοί συνάδελφοι αναρωτούνται αν έχει ειλικρινής πεποιθήσεις ή αν απλώς υποστηρίζει ότι τη βολεύει ανά πάσα στιγμή . Οι επικριτές της, πάντως, είναι πιο κατηγορηματικοί για τον καιροσκοπισμό της. Αν η Μάγκι , λένε , ήταν «σιδηρά κυρία» η Λιζ είναι «τενεκεδένια ανεμοδούρα». Υπερβολή; Όχι και τόσο.

Δεν ήταν τόσο που σαν 10χρόνη κάτω από πανό υπέρ του πυρηνικού αφοπλισμού φώναζε «Θάτσερ στα τσακίδια». ¨Όταν τότε μαζί με τους γονείς της συμμετείχε στις μαζικές διαδηλώσεις της δεκαετίας του 80 κατά της εγκατάστασης πυρηνικών κεφαλών των ΗΠΑ στην Βρετανία. Η παιδική αφέλεια και η παπαγαλία συνθημάτων των μεγαλυτέρων πάντα συγχωρείται . Πόσο μάλλον κρίνεται ως απαραίτητη η άφεση αμαρτιών όταν ο άνθρωπος ωριμάζει και το μυαλό μεστώνει. Κανείς δεν τη κατηγορεί πως σήμερα υποκλίνεται με απροσποίητο θαυμασμό στη Βασίλισσα ενώ στα φοιτητικά της χρόνια ξιφουλκούσε κατά της μοναρχίας. Στα 19 της χρόνια στο Μπράιτον , καλοντυμένη , παχουλούτσικη με ευτραφή μάγουλα, από το βήμα του συνεδρίου των Φιλελεύθερων Δημοκρατών του οποίου ήταν ενεργό κομματικό μέλος ,ζητούσε τη κατάργηση του θεσμού της βασιλείας στη χώρα.

Δείτε το βίντεο: Η Λιζ Τρας μαθαίνει για τον θάνατο της Βασίλισσσας στη Βουλή 
UK PM Liz Truss pays tribute to Queen Elizabeth II @BBC News


«Πιστεύουμε στην ευκαιρία για όλους. Δεν πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι γεννιούνται με το προνόμιο για να κυβερνούν» βροντοφώναξε με ζήλο. Πού να φανταζόταν εκείνα τα χρόνια την ειρωνεία που της επιφύλασσε η ιστορία. ¨Όχι μόνο θα επισκεπτόταν το παλάτι ως πρωθυπουργός της Βρετανίας ,αλλά θα ήταν η τελευταία από τους 14 συνολικά πρωθυπουργούς που υποδέχτηκε μέσα σε 70 χρόνια βασιλείας της η Ελισάβετ Β’ πριν κλείσει για πάντα τα μάτια της. Εκείνα τα φεγγάρια , όμως , η επιθετική νεαρή απέπνεε μια ριζοσπαστική «ξινίλα» την οποία οι ακροατές της παραμέριζαν αποδίδοντας την στις ορμονικές αλλαγές της κατά τη μεταεφηεβια. ¨Όσο για εκείνη τη χειμαρρώδη αντιμοναρχική ομιλία της, την πήρε ο άνεμος πριν σαρώσει και τα υπολείμματα της εγκαταλελειμμένης Δυτικής αποβάθρας της παραθαλάσσιας πόλης.

Προφανώς και δεν τη μέμφεται κανείς από τους σημερινούς κομματικούς συντρόφους της για εκείνο το νεανικό της ατόπημα. Εξάλλου δυο μόλις χρόνια μετά το Μπράιτον ενστερνίστηκε τις αξίες και τα πιστεύω του Συντηρητικού κόμματος. Αφότου ανακάλυψε ότι οι Τόρις δεν ήταν τίποτε τέρατα με δυο κεφάλια, προβοσκίδα, και τέσσερα χέρια που καταβρόχθιζαν μωρά, έγινε μια από αυτούς. Στα 21 της η έντονη ελευθεριακή ροπή της χωνεύτηκε στις "πατερναλιστικές" πολιτικές του "Συντηρητισμού του Ενός Έθνους". Ουδέν το μεμπτόν ή το αθέμιτο, ως εδώ.

Παρόλα αυτά οι αντίπαλοι της την σχολιάζουν περισσότερο σκωπτικά παρά επικριτικά για τις μετέπειτα οβιδιακές μεταμορφώσεις της. ¨Όπως , που από πρωτοπόρος χορτοφάγος στα νιάτα της χλαπακιάζει σήμερα με βουλιμία λόφους με κεφετδάκια, χωρίς ωστόσο να παίρνει περιττό βάρος λόγω καλού μεταβολισμού. Που από πρώην δραστήρια οικολόγος δυσφορεί πια με τα ηλιακά πάνελ και ενοχλείται με τις λοιπές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς θεωρεί ότι αυτές εγκατεστημένες στα χλοερά λιβάδια της πατρίδας της αλλοιώνουν την αισθητική του περιβάλλοντος.
f2_000_32HM64A
Για την Τρας, οι ιδέες, σωστές ή στραβές, δεν είχαν ποτέ πραγματική σημασία. Το κυρίαρχο για εκείνη ήταν η δύναμη της εξουσίας

Που από ακτιβίστρια για την αποποινικοποίηση της κάνναβης, έφτασε ως υπουργός να μπλοκάρει νομοσχέδιο για την άδεια χρήσης και πώλησης  κάνναβης στις Βερμούδες, το νησί στον Ατλαντικό ωκεανό που αποτελεί υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου. Κυρίως , όμως, την επιτιμούν για την ακροβατική «κωλοτούμπα»  της όταν από σθεναρή υπέρμαχος της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016 μεταστράφηκε σε παθιασμένη σημαιοφόρο της ευρωσκεπτικιστικής δεξιάς πτέρυγας του κόμματος της. Ελάχιστοι θυμούνται πια ότι έκανε εκστρατεία υπέρ του Remain,  γράφοντας στην εφημερίδα Sun ότι το Brexit θα ήταν «τραγωδία.

Ούτε η ιδία βρέθηκε στην ανάγκη να δικαιολογήσει τη μετάπτωση της από το αυτοκτονικό βάραθρο της ανείπωτης τραγωδίας στη χαρισάμενη πλεύση σε πελάγη ευτυχίας . Η αστάθεια της δεν είχε κανένα χλευαστικό αντίκτυπο από τη στιγμή που τάχθηκε με τη πλευρά των νικητών . Όμως με κάτι τέτοιες  περιστροφές', αναστροφές, αντιστροφές σαν τις δικές της προσέγγιζε τη μύχια ατζέντα του βαθιού πυρήνα των Τόρις. Αν και ο πήχης ήταν πάντα χαμηλός σε οποιαδήποτε ομιλία της, αφότου σήκωσε το λάβαρο της μείωσης των φόρων και της συρρίκνωση του κράτους έκανε τη καρδιά να σπαρταρά και τη ψυχή της μεγάλης μερίδας του Συντηρητικού κόμματος να αγαλλιάζει - άσχετα που 44 ημέρες μετά από την μετακόμισή της στη Ντάουνινγκ Στριτ, ήταν η μείωση των φόρων για τους πλουσίους (σ.σ οι εκλογείς της ανήκουν σε αυτή την εισοδηματική κατηγορία, σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες) που την οδήγησε στην παραίτηση. 
f4_000_32HR9RB
Καμία σχεδόν χώρα στο πλανήτη δεν δίνει το δικαίωμα σε 172.000 κυρίως ηλικιωμένους , μάλλον εύπορους στη συντριπτική πλειονότητα του άνδρες να επιλέξουν τον αρχηγό της κυβέρνησής της. Εκτός από την Μεγάλη Βρετανία των 47 εκατομμυρίων ψηφοφόρων στις εθνικές κάλπες. Στη πατρίδα των ασάλευτων παραδόσεων, των βαλσαμωμένων εκκεντρικοτήτων, των ριζωμένων συνηθειών. Εκεί όπου οι εθιμικοί, κανόνες εκτός από παγίως σεβαστοί είναι και απαράβατοι. Σαν τη απόλαυση ενός φλιτζανιού αχνιστού τσαγιού ή μιας πίντας χλιαρής μπίρας.

Εξαιτίας αυτών των κανόνων όταν ένας πρωθυπουργός παραιτείται κατά τη διάρκεια της θητείας δεν γίνονται αυτόματα γενικές εκλογές . Ούτε απαιτείται λαϊκή επικύρωση του αντικαταστάτη του . Το πρώτο και το τελευταίο λόγο στην επιλογή του προσώπου στο αξίωμα τον έχουν με τη δική τους ψήφο τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος. Έστω κι αν αυτά αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,3 τοις εκατό του εθνικού εκλογικού σώματος. Τίποτε το καινοφανές Το έργο παίζεται ανελλιπώς στην Αγγλία. Στα τελευταία 50χρονια με το ίδιο τρόπο έχουν αναλάβει το αξίωμα οι μισοί σχεδόν Βρετανοί πρωθυπουργοί.

Δείτε το βίντεο: Το διάγγελμα της Λιζ Τρας για τον θάνατο της  Βασίλισσας
Moment Liz Truss and MPs find out about Queen's health in Commons


Μη πάμε μακριά. Όταν ο Ντέιβιντ Κάμερον παραιτήθηκε ,με αυτή την εσωκομματική διαδικασία έγινε πρωθυπουργός η Τερέζα Μαίρη Μέι . Όταν με τη σειρά της και αυτή αποχαιρέτησε οικειοθελώς το πρωθυπουργικό πόστο με την ίδια εκλογική μέθοδο αναδείχθηκε πρωθυπουργός ο Μπόρις Τζόνσον. Και όταν έφτασε η ώρα να αποχωρίσει και εκείνος αυτοβούλως οι έχοντες την ιδιότητα του μέλους του Συντηρητικού κόμματος, αυτοί οι 172.000 ταμειακώς εντάξει, οργάνωσαν εσωτερικές εκλογές.  Μετά από οχτώ εβδομάδες της κούρσας διαδοχής, στις 5 Σεπτεμβρίου 2022 περίπου 142.000 κομματικά μέλη προσήλθαν πειθαρχημένοι σαν λόχος του Βρετανικού πεζικού στις κάλπες.Κέρδισε τελικά η πρώην υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας με 81.326 ψήφους έναντι του συνυποψήφιου της Ρίσι Σουνάκ, πρώην υπουργού Οικονομικών που έλαβε 60.399 ψήφο. 

Γεννήθηκε στην  Οξφόρδη, το 1975. Ο πατέρας Τζον Κενεθ , καθηγητής μαθηματικών ήταν ερευνητικός υπότροφος τότε στην Οξφόρδη και μαζί με τη μητέρα της Πρισίλα, νοσοκόμα και δασκάλα  κατοικούσαν στο Κόουλει μια πρωτοποριακή φοιτητική γειτονιά με δημιουργική ατμόσφαιρα. Η Λιζ ήταν η πρώτη κόρη τους , ενώ ακλούθησαν και τα τρία μικρότερα αγόρια αδέρφια της. Οι γονείς της , όπως η ίδια έχει περιγράψει ανήκαν στην αριστερή πτέρυγα του Εργατικού κόμματος της Βρετανίας. Η πολυμελής οικογένεια μετακινήθηκε για επαγγελματικούς λόγους μεταξύ της Σκωτίας και της βόρειας Αγγλίας, ενώ όταν η ΛΙζ ήταν 12 χρονών έμεινε ένα χρόνο στο Βανκούβερ της Βρετανική Κολομβίας στο Καναδά. Τελικά αφού ακούμπησαν στο έδαφος τις βαλίτσες των περιπλανήσεων , εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο Λιντς του Γιορκσάιρ σε μια μονοκατοικία στη εύπορη περιοχή Ράουντχεϊ με θεά στο κοντινό πάρκο.
f10_075_szymanowicz-liztruss220720_npGEW
Οπαδοί των Τόρις τη χειροκροτούν μετά την ανάδειξή της στην πρωθυπουργία
Σε αντίθεση με τους μετέπειτα συναδέλφους της στο υπουργικό συμβούλιο που άπαντες πήγαν σε φημισμένα ιδιωτικά σχολεία για τις ελίτ η ίδια πήγε σε δημόσιο σχολείο στη πόλη της. Φιλομαθής, Σοβαρή, έξυπνη και με κοινωνικές ευαισθησίες λόγω της ιδεολογικής επιρροής που της ασκούσαν οι γονείς της , έγινε χάρη στη φιλομάθεια της δεκτή στο κολλέγιο Μέρτον του πανεπιστήμιου της Οξφόρδης με αντικείμενο σπουδών τη πολιτική φιλοσοφία και τη οικονομία. Εκεί άνοιξε τα φτερά και δραστηριοποιήθηκε στη πολιτική. Για να διαφοροποιηθεί από τους γονείς της η πάντα ανταγωνιστική κόρη- που εγκατέλειπε τα οικογενειακά επιτραπέζια παιχνίδι προκειμένου να μην χάσει- αντί για το Εργατικό κόμμα προτίμησε να εναχτεί στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. 

Αποφοίτησε από την Οξφόρδη το καλοκαίρι του 96. Ήταν η εποχή των ποδοσφαιρικών αγώνων του Euro 96 στα γήπεδα της Αγγλίας και της άνθησης της Britpop μουσικής σκηνής. Η ίδια όμως είχε στρατευτεί στο Συντηρητικό κόμμα και αμέσως πιάσει δουλειά ως λογίστρια . Πρώτα στην εταιρεία πετρελαιοειδών Shell και κατόπιν στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Cable & Wireless στο Λονδίνο. Το μέλλον της διαγραφόταν ευνοϊκά ως εταιρικό στέλεχος αν και το μεράκι της πολιτικής ήταν αενάως παρών. Στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, στο Μπλάκπουλ το 1997 , μια ζοφερή περίοδος για το κόμμα που επιχειρούσε να αναρρώσει από μια σειρά σκανδάλων, κομματική διχόνοια για την ένταξη στην ΕΕ και το εκλογικό χαστούκι από τους νέους Εργατικούς του Τόνι Μπλερ, γνώρισε το συνάδελφό της λογιστή Χιου Ο Λιρι. Εκείνη ήταν 22 ετών, αυτός 25,αποφοιτος του Λόντον Σκουλ οφ Εκονόμικς με πτυχίο στα μαθηματικά και την οικονομία.

Όση περισσότερη δυστυχία σώρευε τότε το κόμμα τους , τόση μεγαλύτερη ευτυχία ανέδυε τα νεαρό ερωτευμένο ζευγάρι . Παντρεύτηκαν τρία χρόνια αργότερα στην εκκλησία St Alfege, αφιερωμένη στο όνομα ενός μεσαιωνικού Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι , στο Γκρίνουιτς του νοτιοανατολικού Λονδίνου. Το γαμήλιο πάρτι έγινε στην κοντινή παμπ Trafalgar στον Τάμεση στην ίδια γειτονιά. Μόλις 300 μέτρα απόσταση από το σημερινό τους σπίτι, ένα αρχοντικό που αγόρασαν το 2006 αντί 750.000 λιρών (η τρέχουσα αξία του υπολογίζεται σε 1,6 εκατομμύρια λιρες ).

Τα μορφωμένα παιδία της μεσαίας τάξης με πτυχίο από καλά πανεπιστήμια είχαν κάνει προκοπή. Αλλά για αμφότερους η ενεργή εμπλοκή με τη πολιτική αποτελούσε προσωπικό στοίχημα. Ο σύζυγος της επιχείρησε ανεπιτυχώς τρεις φόρες να εκλέγει δημοτικός σύμβουλος στο Γκρίνουιτς. Η ίδια προσπάθησε σε δυο διαφορετικές περιοχές του Δυτικού Γιορκσάιρ, να εκλεγεί βουλευτής με τους Τορις στις εθνικές εκλογές του 2001 κα του 2005. Έχασε την έδρα και τις δυο καταραμένες Πέμπτες (παραδοσιακή ημέρα γενικών εκλογών στην Αγγλία), και ακόμη χειρότερα κέρδισε τις εκλογές ο Εργατικός Τόνι Μπλερ. Δεν το βαλε, όμως κάτω. Οι  πολιτικές της φιλοδοξίες δεν κόπασαν. Κατάφερε να εκλεγεί τουλάχιστον δημοτικός σύμβουλος στο Γκρίνουιτς , δούλεψε για τη κεντροδεξιά δεξαμενή σκέψης Reform και αφιέρωνε πολύ χρόνο στο κόμμα.
Liz_7

Και τότε ξέσπασε το σκάνδαλο .Το 2006 ήρθαν στο φως λεπτομέρειες της εξωσυζυγικής σχέσης μεταξύ της Τρας και του βουλευτή Μαρκ Φιλντ, κορυφαίου στελέχους του Συντηρητικού κόμματος και μέλους της σκιώδους κυβέρνησης του Ντέιβιντ Κάμερον.. Αποκαλύφθηκε πως όντας παντρεμένοι και οι δυο , διατηρούσαν ερωτική σχέση επί ενάμισι χρόνο. Οι Συντηρητικοί αναστατωθήκαν. Ο 12χρονο γάμος του Φιλντ διαλύθηκε. ¨Έξαλλη η σύζυγος του Μισέλ υπέβαλε αίτηση διαζυγίου στην οποία ανέφερε ορθά κόφτα ως αιτία τη μοιχέια του άντρα της με τη κυρία Τρας.

Μαζί με την οικογενειακή του ζωή κατέρρευσε και η αναμενόμενη προσεχής κυβερνητική καριέρα του Φιλντ. Όσο για τη Τρας , δεν έβγαλε τσιμουδιά. Σα να μην συνέβη τίποτε. Ούτε μπήκε στο κόπο να εξηγήσει τα υποτιθέμενα ανεξήγητα με τον πολιτικό της ¨μέντορα¨. Και από τη στιγμή που και ο σύζυγος της τη συγχώρεσε για την απιστία κάνοντας δημοσίως τη πάπια, ούτε γάτα ούτε ζημιά. Ωστόσο οι ερωτικές της αταξίες δεν άφησαν αδιάφορους τους ψηφοφόρους των Συντηρητικών στη κοινοβουλευτική περιφέρεια του Νοτιοδυτικού Νόρφολκ, όταν το κόμμα τους την επέλεξε για υποψήφια βουλευτή της εκεί έδρας το 2010.

Εξοργισμένα τα τοπικά κομματικά μέλη απαίτησαν να αποσυρθεί , διαφορετικά απειλούσαν ότι θα τη καταψήφιζαν σε μια περιοχή όπου παραδοσιακά οι Τόρις εξέλεγαν βουλευτή. Τελικά επικράτησαν ωριμότερες σκέψεις στην εκλογική πελατεία. Καταρχήν την έχει επιλέξει ο ίδιος αρχηγός Ντέιβιντ Κάμερον για την εκεί σίγουρη έδρα. Δεύτερον μπορεί η υποψήφια να μην «έσκιζε» από ηθική άποψη ¨ αλλά πολιτικά είχε τις προδιαγραφές για κυβερνητικά αξιώματα. Τέλος , υπερίσχυσε η κοινή λογική του τύπου «αφού ο κερατάς ο άντρας της δεν τη κατηγόρησε , θα κάνουμε εμείς το τσάμπα δικηγόρο του».

Μόλις στη τοπική κοινωνία τα πράγματα ηρέμησαν κατέφθασε και η Τρας για της κοινοποιήσει τις λοιπές αρετές της ως πολιτικός, γυναίκα και νοικοκυρά που ψήνει κρουασάν, πίνει άφθονους εσπρέσο, τρώει μεξικάνικα μπουρίτος με ψιλοκομμένο μοσχαρίσιο κιμά και, λατρεύει τη Τέιλορ Σουίφτ. Παρεμπιπτόντως γνωστοποίησε στο κοινό ότι έιναι και μητέρα δυο κοριτσιών που τα φροντίζει ο σύζυγος της καθώς δουλεύει από το σπίτι. Κέρδισε χαλαρά την έδρα της περιφέρειας με 13000 ψήφους διαφορά από τον αντίπαλο της. Μια καινούργια ηλιόλουστη μέρα ξημέρωνε για να φωτίσει τις μεγάλες προσδοκίες της καριέρας της. Η τύχη της άνοιγε για να υποδεχτεί ή να επιβραβεύσει, τέλος πάντων, την επιμονή, τη τόλμη και το πάθος της. Οπουδήποτε κι να καταχωριζόταν το τελευταίο.

Μόλις δύο χρόνια αφότου έγινε βουλευτής, μπήκε στην υπό το Κάμερον κυβέρνηση ως υπουργός Παιδείας και κατόπιν πήρε προαγωγή για το υπουργείο περιβάλλοντος. Επί πρωθυπουργίας της Τερέζα Μέι, έγινε η πρώτη γυναίκα Λόρδος Καγκελάριος και υπουργός Δικαιοσύνης. Μετά από ρήξεις και συγκρούσεις με κορυφαίους δικαστές, υπό τη δυναμική λογική της «να ταρακουνήσει τον τρόπο που λειτουργούν τα πράγματα», υποβιβάστηκε στο πόστο της γενικής γραμματέα διεθνούς εμπορίου στο υπουργείο Οικονομικών. Τελικά αποδείχτηκε πως η μετακίνηση ήταν για το καλό της, μιας και στη συνέχεια έγινε υπουργός Εξωτερικών και στο τέλος πρωθυπουργός. Μόνον που το όνειρο κράτησε πολύ λίγο...
QUEEN_LIZ_TRUSS
H Λιζ Τρας έμελλε να είναι το τελευταίο πρόσωπο που είδε δημόσια η βασίλισσα Ελισάβετ λίγο πριν αφήσει την τελευταία της πνοή στα ανάκτορα του Μπαλμόραλ στη Σκωτία









Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης