Βρετανία - Πολιτική κρίση: Το καταστατικό των Τόρις «σώζει» για έναν χρόνο τη Λιζ Τρας

Βρετανία - Πολιτική κρίση: Το καταστατικό των Τόρις «σώζει» για έναν χρόνο τη Λιζ Τρας

Προβλέπεται ότι εσωκομματική πρόταση μομφής μπορεί να διατυπωθεί όταν κλείσει 12μηνο στην Ντάουνιγκ Στριτ - Δυσαρέσκεια των Συντηρητικών για τους χειρισμούς της, την αποκαλούν «πρωθυπουργό μόνον κατ΄ όνομα»

truss343
Στη δίνη μίας σοβαρής πολιτικής κρίσης βρίσκεται και πάλι η Βρετανία: μόλις πέντε εβδομάδες μετά από την ανάληψη της πρωθυπουργίας από την Λιζ Τρας - με ψηφοφορία μεταξύ των μελών του Συντηρητικού κόμματος - πάνω από 100 βουλευτές των Τόρις φέρονται διατεθειμένοι να την απομακρύνουν, με αφορμή τα φορολογικά μέτρα υπέρ των πλουσίων που αναγκάστηκε να πάρει πίσω.

Μετά από την γενική κατακραυγή που προκάλεσαν οι χειρισμοί της, το μόνο εμπόδιο στην εκπαραθυρωσή της είναι το καταστατικό του κόμματός των Συντηρητικών, που προβλέπει ότι θα πρέπει να περάσουν 12 μήνες πριν διατυπωθεί εσωκομματική πρόταση μομφής εναντίον της.

Πρακτικά, αν η βρετανίδα πρωθυπουργός δεν παραιτηθεί, τότε θα πρέπει να αλλάξει το καταστατικό του Συντηρητικού Κόμματος για να απομακρυνθεί από τη θέση της - όπως άλλωστε συνέβη και για την απομάκρυνση του Μπόρις Τζόνσον από την πρωθυπουργία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, ο πρόεδρος «της επιτροπής 1922» (πρόκειται πρακτικά για την κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις) που είναι υπεύθυνος για την εν λόγω διαδικασία, θα συναντηθεί σήμερα με την κα Τρας για να της εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια των Συντηρητικών βουλευτών, πολλοί εκ των οποίων την αποκαλούν PINO, Prime minister In Name Only - δηλαδή πρωθυπουργό «μόνον κατ' όνομα».

Σε μια ύστατη προσπάθεια να σώσει ό,τι μπορεί να σωθεί, σήμερα το πρωί ο νέος υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, που ανέλαβε το υπουργείο μόλις την Παρασκευή, δήλωσε ότι σχεδόν όλες οι φοροαπαλλαγές, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο πλαίσιο του λεγόμενου μίνι προϋπολογισμού, αποσύρονται. «Η κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να προβεί σε επιπλέον αλλαγές στον μίνι προϋπολογισμό. Αποφασίσαμε να τις ανακοινώσουμε πριν από το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα, το οποίο θα έρθει στη βουλή σε δύο εβδομάδες (31 Οκτωβρίου), για να ελαχιστοποιήσουμε τις μη χρήσιμες εικασίες», δήλωσε ο κ. Χαντ. Παράλληλα, όπως τόνισε, στόχος του είναι να αποκαταστήσει «την εμπιστοσύνη και την σταθερότητα» στα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Τα σενάρια της επόμενης μέρας είναι πολλά. Κάποιοι από τους λεγόμενους «αντάρτες» επιθυμούν τα ηνία της χώρας να αναλάβουν από κοινού ο Ρίσι Σούνακ και η Πένι Μόρντοντ οι δύο δηλαδή υποψήφιοι που ήρθαν δεύτερος και τρίτη αντίστοιχα στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος. Η Πένι Μόρντοντ πάντως, σε σημερινό της άρθρο στην εφημερίδα Daily Telegraph, δηλώνει ότι θα εξακολουθήσει να στηρίζει τη βρετανίδα πρωθυπουργό, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και όχι σαπουνόπερα».

Κλείσιμο
Ένα δεύτερο σενάριο είναι να αναλάβει ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, ο οποίος είναι εξαιρετικά δημοφιλής, όχι μόνο μέσα στο κόμμα, αλλά και ευρύτερα. Το υψηλά ποσοστά δημοτικότητάς του οφείλονται κυρίως στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, γύρω από τον Γουάλας συσπειρώνονται πολλοί βουλευτές των Συντηρητικών, κυρίως του κεντρώου χώρου. Ο ίδιος πάντως εξακολουθεί να δηλώνει ότι η προσοχή του είναι στραμμένη στην υποστήριξη της Ουκρανίας, προτάσσοντας την ανάγκη για συσπείρωση εντός του κόμματος.

Τέλος, ψηλά στη λίστα των υποψήφιων διαδόχων βρίσκεται και ο νυν υπουργός Οικονομικών. Ο Τζέρεμι Χαντ θεωρείται εξαιρετικά μετριοπαθής και ούτως ή άλλως έχει διεκδικήσει την ηγεσία των Συντηρητικών δυο φορές τα τελευταία χρόνια. Ο ίδιος πάντως με δηλώσεις του μέσα στο σαββατοκύριακο ξεκαθάρισε ότι στηρίζει την Λιζ Τρας επισημαίνοντας ότι η αντικατάσταση της θα επιδείνωνε το κλίμα αστάθειας. «Έχει αλλάξει. Θέλει να κάνει κάτι που είναι πολύ δύσκολο στην πολιτική: να αλλάξει κατεύθυνση», είπε ο κ. Χαντ μιλώντας χθες στην τηλεόραση του BBC, αναφερόμενος στην βρετανίδα πρωθυπουργό.

Ειδήσεις σήμερα:

Τουρκία: Στα άδυτα της ΜΙΤ - Οι απειλές για προβοκάτσιες και δολιοφθορές στην Ελλάδα

Κώστας Πλεύρης: Η ιστορία μιας αποκτήνωσης

Βρετανία: Ποιος θα αναλάβει τα ηνία της χώρας αν φύγει η Λιζ Τρας - Όλα τα σενάρια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης