Τουρκία: Στα άδυτα της ΜΙΤ - Οι απειλές για προβοκάτσιες και δολιοφθορές στην Ελλάδα

Τουρκία: Στα άδυτα της ΜΙΤ - Οι απειλές για προβοκάτσιες και δολιοφθορές στην Ελλάδα

Το σχέδιο περιλαμβάνει την προβοκάτσια της «ψευδούς σημαίας», εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού και σαμποτάζ σε νησιά και βραχονησίδες

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
mit-mak
Εν μέσω μιας αδιάκοπης επιθετικής ρητορικής, με την απειλή πολέμου να αιωρείται, το καθεστώς Ερντογάν επιβεβαιώνει ότι εδώ και καιρό επιδίδεται σε έναν πολυσχιδή υβριδικό πόλεμο εναντίον του Ελληνισμού, και στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Στο πλαίσιο αυτό εγγράφεται και η αποκάλυψη ότι η τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ συγκροτεί μια νέα ειδική μονάδα με σκοπό τη διεξαγωγή μυστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, κατά το κοινώς λεγόμενο για να στήσει ποικίλες προβοκάτσιες.Η μονάδα αυτή, την ύπαρξη της οποίας η ΜΙΤ δεν έχει παραδεχτεί δημόσια, φαίνεται να αποτελεί ένα σχετικά νέο εργαλείο στο οπλοστάσιό της, το οποίο προορίζεται για να στήνει ποικίλες προβοκάτσιες, οι οποίες όχι μόνο θα παροξύνουν την υφιστάμενη ένταση, αλλά και ενδεχομένως θα χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για τουρκική στρατιωτική ενέργεια κατά της Ελλάδας.

Τη συγκρότηση της ειδικής αυτής μονάδας αποκάλυψε ο καλά πληροφορημένος ιστότοπος Nordic Monitor, που συνδέεται με το κίνημα του Γκιουλέν. Το δημοσίευμα υπογράφει ο εξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, ο οποίος έχει μέχρι τώρα αποδειχθεί αξιόπιστος, αφού κατά κανόνα τεκμηριώνει τις αποκαλύψεις του και με επίσημα τουρκικά έγγραφα. «Ο Ερντογάν, που τους τελευταίους μήνες έχει επανειλημμένα απειλήσει την Ελλάδα με εισβολή, σχεδίασε και ανέπτυξε μια μυστική, ειδικά εκπαιδευμένη μονάδα που συνδέεται με τη ΜΙΤ για να οξύνει τις σχέσεις με την Ελλάδα, σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και γείτονα χώρα». Ο Τούρκος δημοσιογράφος αποκαλύπτει ότι το λεπτομερές σχέδιο γι’ αυτές τις μυστικές επιχειρήσεις-προβοκάτσιες σε ελληνικό έδαφος είναι έτοιμο και έχει υποβληθεί προς έγκριση στον ίδιο τον Ερντογάν.

Αναφέρει, μάλιστα, ότι το σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή όταν θα πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία τον Ιούνιο του 2023. Στόχος του Ερντογάν είναι να επιτύχει μια «εύκολη νίκη» επί της Ελλάδας, με σκοπό να πυροδοτήσει τον εθνικισμό στον τουρκικό λαό και να τον συσπειρώσει εκλογικά γύρω του. Σημειώνουμε ότι η οικονομική κρίση έχει διαβρώσει σε σημαντικό βαθμό την εκλογική απήχηση του Ερντογάν, αφού περισσότερο από όλους πλήττονται τα λαϊκά στρώματα που τον ψηφίζουν.

Επειδή, λοιπόν, δεν μπορεί να κάνει πολλά στον οικονομικό τομέα, για να επανεκλεγεί ο Τούρκος πρόεδρος θα παίξει το εθνικιστικό και επεκτατικό χαρτί. Αυτός είναι ο λόγος που με τις εμπρηστικές δηλώσεις «θα έρθουμε νύχτα» καλλιεργεί στην τουρκική κοινωνία πολεμικό κλίμα. Ετσι, εξάλλου, ακινητοποιεί και την τουρκική αντιπολίτευση, η οποία προσπαθεί να πλειοδοτήσει σε εθνικισμό και επεκτατισμό εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Αν και απέχουμε από τις εκλογές του 2023, ο ορίζοντας είναι μάλλον σκοτεινός για τον «σουλτάνο», αφού οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να υστερεί. Από την άλλη, είναι πολλοί και στην Τουρκία και στο εξωτερικό που θεωρούν ότι ο Ερντογάν δεν πρόκειται να παραδώσει εύκολα την εξουσία. Θα εξαντλήσει κάθε μέσο για να επιτύχει την επανεκλογή του, αφού δικαιολογημένα φοβάται πως εάν χάσει τις εκλογές θα διωχθεί από τη νέα εξουσία για εγκλήματα και όχι μόνο για οικονομικά σκάνδαλα.

«Ψευδής σημαία»

Σύμφωνα με το Nordic Monitor, το σχέδιο της ειδικής αυτής ομάδας, το κωδικό όνομα της οποίας παραμένει άγνωστο, περιλαμβάνει πολλαπλά πλήγματα. Μεταξύ αυτών, είναι και σαμποτάζ σε ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και πιο συστηματική εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού. Το Καστελόριζο θεωρείται πιθανότερος στόχος, χωρίς να αποκλείονται και νησιά στο κέντρο του Ανατολικού Αιγαίου.

Μία άλλη προβοκάτσια είναι η ύψωση της τουρκικής σημαίας σε μία ή περισσότερες ελληνικές νησίδες. Πρόκειται για σκηνικό το οποίο θυμίζει ό,τι συνέβη το 1996 στα Ιμια. Επίσης, προβλέπονται και επιχειρήσεις «ψευδούς σημαίας». Ο όρος αυτός σημαίνει ότι η ομάδα της ΜΙΤ πραγματοποιεί μια μυστική επιχείρηση η οποία είναι σχεδιασμένη κατά τρόπο που να μπορεί να τη φορτώσουν στην ελληνική πλευρά και έτσι ίσως να δικαιολογήσουν μια επιθετική ενέργεια ως αντίποινα. Η πρακτική αυτή είναι συνηθισμένη και οι Τούρκοι την έχουν εφαρμόσει και στην Κύπρο από τη δεκαετία του 1960. Ο όρος «ψευδής σημαία» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τον 16ο αιώνα για να περιγράψει πώς οι πειρατές ύψωναν τη σημαία ενός φιλικού κράτους για να εξαπατήσουν τα εμπορικά πλοία και έτσι να μπορέσουν να τα πλησιάσουν.

Σύμφωνα με την αποκάλυψη, η επίλεκτη αυτή ομάδα θα στήσει σκηνικό κλιμάκωσης και θα δώσει την πρόφαση στην Τουρκία να προβεί σε στρατιωτική επίθεση κατά της Ελλάδας. Η ειδική ομάδα της ΜΙΤ αποτελείται από μέλη της ελίτ των τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων, των λεγόμενων «Κόκκινων Μπερέ». Αν και θεωρείται σχηματισμός επιπέδου ταξιαρχίας, από το 2017 περιλαμβάνει μη μάχιμες μονάδες και προσωπικό διοικητικών καθηκόντων. Το μάχιμο μέγεθος της ταξιαρχίας δεν υπερβαίνει τα 500 στελέχη. Η Ειδική Αεροπορική Ομάδα παρέχει υποστήριξη ελικοπτέρων για αποστολές των «Κόκκινων Μπερέ». Τα ελικόπτερα έχουν εκσυγχρονιστεί και μπορούν να λειτουργούν νύχτα και μέρα με εκσυγχρονισμένα συστήματα.

Μόνο αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του Στρατού έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα «Κόκκινα Μπερέ». Η γνώση τουλάχιστον μιας ξένης γλώσσας είναι πλεονέκτημα για τον υποψήφιο. Κάθε στέλεχος πρέπει να έχει υπηρετήσει τουλάχιστον τρία χρόνια και πρέπει να έχει θητεύσει κάποιο χρονικό διάστημα σε επιχειρήσεις ή σε αντίστοιχες ασκήσεις. Η πρόσθετη περίοδος εκπαίδευσης διαρκεί περίπου 3,5 χρόνια και αφορά μη συμβατικό πόλεμο και διάφορους ειδικούς τύπους πολέμου. Στις ειδικές επιχειρήσεις περιλαμβάνονται ειδική αναγνώριση και διείσδυση, κρυφές επιχειρήσεις, ψυχολογικός πόλεμος, υποβρύχιες επιχειρήσεις, στατικό αλεξίπτωτο και HALO (υψηλής άφεσης νύχτα και μέρα), αντιτρομοκρατία σε κατοικημένες περιοχές, μάχες σε κοντινή απόσταση, αντίσταση σε βασανιστήρια, ενέδρες, επιδρομές, σαμποτάζ, διαφυγή, προστασία VIP, σκοπευτική ικανότητα, γλώσσες, επιβίωση, επιχειρήσεις σε βαθύ χιόνι, έντονο κρύο και θερμότητα, χρήση εκρηκτικών, κατεδάφιση, ρύθμιση πυρκαγιάς, ανίχνευση ζημιών και πρώτες βοήθειες.

Η αποστολή της επίλεκτης ομάδας στο Αιγαίο θα υποστηρίζεται υλικοτεχνικά και από την Αεροπορία και το Ναυτικό της Τουρκίας. Απ’ ό,τι φαίνεται, η μονάδα αυτή χτίστηκε στο πρότυπο παρακρατικής στρατιωτικής οργάνωσης που έχει ιδρυθεί το 2012 για μυστικές επιχειρήσεις σε αραβικές χώρες. Η ίδια οργάνωση ήταν που στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό για να εξαρθρώσει το δίκτυο του άλλοτε συμμάχου του Ερντογάν, του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποτυχία του πραξικοπήματος το 2016. Οσοι συγκροτούν τη μονάδα αυτή έχουν στρατολογηθεί από τον μυστικό παρακρατικό στρατό, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί μαζί με την προσωπική φρουρά του Ερντογάν. Και προφανώς, καθοδηγείται και έχει την αμέριστη υποστήριξη των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Ο Τούρκος εξόριστος δημοσιογράφος, που με τα ρεπορτάζ του έχει εκθέσει το καθεστώς Ερντογάν, αναφέρει ότι η ειδική αυτή μονάδα είναι έτοιμη μετά από μήνες προετοιμασιών. Οπως προαναφέραμε, το σχέδιο δράσης της εναντίον της Ελλάδας έχει παραδοθεί προς έγκριση στον Ερντογάν από τον διοικητή της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, ο οποίος είχε τη γενική εποπτεία της συγκρότησης αυτής της μονάδας και συνολικά της εφαρμογής του σχεδίου δράσης της.
mit-2
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον διοικητή της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, που έχει τη γενική εποπτεία της συγκρότησης της ειδικά εκπαιδευμένης μονάδας

Ο έμπιστος

Ο Φιντάν είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα και σκοτεινά πρόσωπα στην Τουρκία. Απολαμβάνει την απόλυτη εμπιστοσύνη του Τούρκου προέδρου, ανήκοντας στον σκληρό πυρήνα του καθεστώτος. Κατά πολλούς, είναι εκείνος που στήριξε όσο κανένας άλλος τον Τούρκο πρόεδρο το 2016. Απόστρατοι στρατιωτικοί και φυγάδες λόγω του πραξικοπήματος του 2016 τον θεωρούν τον πρωτεργάτη της αποτυχίας της κίνησης των αξιωματικών. Και λένε με βεβαιότητα ότι «ο Ερντογάν χρωστάει στον Φιντάν τον θρόνο και τη ζωή του την ίδια».

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, ο Ερντογάν αμφισβήτησε τη νομιμοφροσύνη του υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο Φιντάν ήταν εκείνος που τον έπεισε για την αθωότητα του Ακάρ. Για τον διοικητή της ΜΙΤ κυκλοφορεί ένα αστείο στους κόλπους του καθεστώτος, το οποίο σε ελεύθερη μετάφραση λέει ότι «αν κάτι συμβαίνει και δεν το γνωρίζει ο Φιντάν, αυτό σημαίνει ότι δεν συμβαίνει».

Κλείσιμο
Το αστείο δείχνει ότι ο Φιντάν έχει μάτια και αυτιά παντού. Ο ίδιος έχει διδακτορικό, έχει εκπαιδευτεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι ο μακροβιότερος αξιωματούχος πρώτης γραμμής, ένα από τα ελάχιστα πρόσωπα που παραμένουν στο πλευρό του Ερντογάν, δίχως να περιθωριοποιηθεί ποτέ στα 20 τελευταία χρόνια. Πλέον έχει αναλάβει την ευθύνη για όλες τις μυστικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στο εξωτερικό, την ύπαρξη των οποίων αρνείται επίσημα το καθεστώς.

Η επιρροή, η δύναμη και η παρακρατική δράση του Φιντάν είναι αυτά που του χάρισαν το προσωνύμιο ο «Τούρκος Σουλεϊμανί». Ισραηλινή εφημερίδα ήταν που συνέκρινε τον Φιντάν με τον εξίσου εντυπωσιακό (και σε εξωτερική εμφάνιση) Ιρανό επικεφαλής της «Δύναμης Κουντς», στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, τον οποίο σκότωσαν με drone οι ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς τον «σχεδόν δίδυμο αδελφό του». Τότε οι Τούρκοι είχαν εκλάβει το δημοσίευμα ως απειλή για τη ζωή του Φιντάν και είχαν αντιδράσει. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Nordic Monitor αναφέρεται σε σχέδια για τη δραστηριότητα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών εις βάρος της Ελλάδας, ενώ συχνά αναδεικνύει και τις τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις που στρέφονται κατά των ελληνικών νησιών. Σύμφωνα με πληροφορίες του από πηγές που γνωρίζουν το σχέδιο, στη νέα αυτή ομάδα θα ενσωματωθεί ένα ακόμα τμήμα που είχε μέχρι πρόσφατα την ευθύνη για τις επιχειρήσεις στο Αιγαίο. Οι λεπτομέρειες έχουν κρατηθεί άκρως απόρρητες, αφού η γνώση τους περιορίζεται στον στενό κύκλο του Ερντογάν και όσων έχουν αναλάβει την υλοποίηση του σχεδίου.

Παραστρατιωτικοί

Απόρρητα έγγραφα που έφτασαν στα χέρια του Τούρκου δημοσιογράφου κάνουν λόγο για «παραστρατιωτική ομάδα, η οποία έχει ως στόχο να αποσταθεροποιεί χώρες». Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι για τον λόγο αυτό επιλέχθηκαν και άτομα αναμεμειγμένα στα κυκλώματα διακινητών προσφύγων και μεταναστών. Αυτή η στρατηγική περιλαμβάνει σποραδικές, τακτικού χαρακτήρα επιθετικές ενέργειες. Αυτές θα είναι μάλλον μικρής κλίμακας, ώστε να μην προκαλέσουν ελληνική ισχυρή αντίδραση. Αυτή, εξάλλου, είναι και η πάγια τακτική του τουρκικού επεκτατισμού.

Ο Τούρκος αναλυτής σε θέματα ασφαλείας Μετέ Γιαράρ επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς την ύπαρξη της ομάδας. Προ ημερών υποστήριξε ότι η ανεκδιήγητη δήλωση του Ερντογάν «μπορεί ξαφνικά να έρθουμε ένα βράδυ» αποτελεί την έναρξη μιας διαδικασίας ίδιας με αυτήν που προηγήθηκε της εισβολής στην Κύπρο... «Για να γίνει στρατιωτική επέμβαση στην Κύπρο επί 10 χρόνια έγινε στρατιωτική προετοιμασία με διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις», εξήγησε προσθέτοντας ότι στα ίδια βήματα κινούνται και σήμερα. Η Αθήνα παρακολουθεί τα πάντα, δηλώνοντας ότι βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα για ό,τι κι αν έρθει, αν και αποφεύγει την κινδυνολογία που επιχειρεί να επιβάλει ο Τούρκος πρόεδρος...

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AFP / VISUALHELLAS.GR

Ειδήσεις σήμερα:

Θρίλερ στο Παρίσι: Βίντεο καταγράφει την ύποπτη για τον φόνο της 12χρονης που βρέθηκε σε βαλίτσα

ΓΓ Συνοριοφυλάκων: 23 χρόνια δεν έχω δει τέτοια απάνθρωπη εικόνα όπως αυτή με τους γυμνούς μετανάστες

Βίντεο: Η στιγμή που Ελληνίδα δημοσιογράφος τρέχει να καλυφθεί για να γλιτώσει από drone kamikazi στο Κίεβο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης