Εκλογές στην Ιταλία: Νίκη με 44,1% για τον συνασπισμό Μελόνι - Σαλβίνι - Μπερλουσκόνι

Εκλογές στην Ιταλία: Νίκη με 44,1% για τον συνασπισμό Μελόνι - Σαλβίνι - Μπερλουσκόνι

Έπεσαν μέσα τα exit polls - Τα επόμενα βήματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία - Πανηγυρίζει η ακροδεξιά στην Ευρώπη

meloni_ekloges_italia_xr_2
Τις προβλέψεις των exit polls που έδιναν τη νίκη στις εκλογές της Ιταλίας στον δεξιό συνασπισμό με κεντρικό «παίχτη» το ακροδεξιό κόμμα Άδερφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι, επιβεβαιώνουν τα επίσημα αποτελέσματα που έχουν μέχρι στιγμής ανακοινωθεί.

Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 90% των εκλογικών κέντρων ο δεξιός συνασπισμός συγκεντρώνει το 44,1% των ψήφων για τη Γερουσία και συγκεκριμένα:

Τα Αδέρφια της Ιταλίας της Μελόνι συγκεντρώνουν ποσοστό 26,36%
Η Λέγκα του Βορρά του Ματτέο Σαλβίνι συγκεντρώνει ποσοστό 9,01%
Το Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι συγκεντρώνει ποσοστό 8,25%
Το Noi Moderati συγκεντρώνει ποσοστό 0,9%

Κλείσιμο
Στον αντίποδα ο κεντροαριστερός σχηματισμός συγκεντρώνει ποσοστό 26,33% και συγκεκριμένα:

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Ενρίκο Λέτα συγκέντρωσε ποσοστό 19,13%
Το Verdi-Sinistra Italiana ποσοστό 3,56%
To Piu Europa ποσοστό 2,95%
To Impegno Civico ποσοστό 0,55%

Την τρίτη θέση καταλαμβάνει το Κίνημα των 5 Αστέρων με ποσοστό 15,25%, τέταρτο έρχεται το Azione Italia Viva του Ματτέο Ρέντσι με ποσοστό 7,82% και τελευταίο το Italexit με ποσοστό 1,88%.

senato


Τα ποσοστά για τη Βουλή

Στο 90% των εκλογικών κέντρων ο δεξιός συνασπισμός συγκεντρώνει για τη Βουλή το 43,94% των ψήφων και συγκεκριμένα:

Τα Αδέρφια της Ιταλίας της Μελόνι συγκεντρώνουν ποσοστό 26,36%
Η Λέγκα του Βορρά του Ματτέο Σαλβίνι συγκεντρώνει ποσοστό 8,93%
Το Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι συγκεντρώνει ποσοστό 8,04%
Το Noi Moderati συγκεντρώνει ποσοστό 0,92%

Στον αντίποδα ο κεντροαριστερός σχηματισμός συγκεντρώνει ποσοστό 26,54% και συγκεκριμένα:

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Ενρίκο Λέτα συγκεντρώνει ποσοστό 19,30%
Το Verdi-Sinistra Italiana ποσοστό 3,66%
To Piu Europa ποσοστό 2,85%
To Impegno Civico ποσοστό 0,59%

Την τρίτη θέση καταλαμβάνει το Κίνημα των 5 Αστέρων με ποσοστό 14,99%, τέταρτο έρχεται το Azione Italia Viva του Ματτέο Ρέντσι με ποσοστό 7,86% και τελευταίο το Italexit με ποσοστό 1,91%.

vouli


Υπενθυμίζεται ότι η κατανομή των εδρών σύμφωνα με το exit poll της RAI έχει ως εξής: Για την Κεντροδεξιά 227 με 257 έδρες, για την Κεντροαριστερά 78-98 έδρες, 36-56 έδρες για το Κίνημα 5 Αστέρια. Αλλες 15 με 25 έδρες στο κόμμα του Ματέο Ρέντσι.

Στην Ιταλία η Βουλή έχει 400 έδρες και η Γερουσία 200 έδρες. Ως σήμερα τα δύο σώματα είχαν 630 και 315 έδρες αντίστοιχα, οι οποίες μειώθηκαν κατά το ένα τρίτο έπειτα από δημοψήφισμα το 2020.

Τα επόμενα βήματα μετά τις εκλογές στην Ιταλία

Επίσημα αποτελέσματα
Το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να αναρτήσει στον ιστότοπό του τα επίσημα οριστικά αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων εντός της ημέρας.

Σύγκληση του κοινοβουλίου

Τα νέα μέλη της Γερουσίας και της Βουλής πρέπει δυνάμει του Συντάγματος να συνεδριάσουν εντός 20 ημερών από τη διεξαγωγή των εκλογών, με άλλα λόγια τη 15η Οκτωβρίου το αργότερο.

Αφού συγκροτηθούν σε σώμα και γίνουν οι πρώτες συνεδριάσεις της ολομέλειας, απαιτείται να εκλεγούν τα προεδρεία των δύο σωμάτων και κατόπιν θα αρχίσει η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος αρχίζει διαβουλεύσεις
Η πολιτική παράδοση στην Ιταλία θέλει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεκινά διαβουλεύσεις για την ονομασία του νέου ή της νέας επικεφαλής της κυβέρνησης με τους προέδρους των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου, κατόπιν τους ηγέτες των μεγαλύτερων κομμάτων και με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.

Αν το αποτέλεσμα είναι καθαρό, οι διαβουλεύσεις αυτές είναι σύντομες, διαρκούν το πολύ δύο ημέρες, όμως αν δεν είναι, μπορεί να κρατήσουν ως και μια εβδομάδα, έπειτα από την οποία ο αρχηγός του κράτους δίνει εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης σε κάποια προσωπικότητα.

Αυτή η τελευταία αναλαμβάνει την εντολή «με επιφύλαξη», αρχίζει διαπραγματεύσεις με συμμάχους για τους υπουργικούς θώκους και το κυβερνητικό πρόγραμμα. Έπειτα από αυτές τις διαπραγματεύσεις, αν αποδειχθούν επιτυχείς, ο υποψήφιος ή η υποψήφια παρουσιάζεται ενώπιον του προέδρου και «αίρει την επιφύλαξη».

Επιτέλους κυβέρνηση
Κατόπιν ανακοινώνεται η σύνθεση της νέας κυβέρνησης και ορκίζεται ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας αυθημερόν ή την επομένη το αργότερο. Έπειτα το σχήμα μεταβαίνει στο Παλάτσο Τσίτζι, στην έδρα της κυβέρνησης, για τη μεταβίβαση της εξουσίας από την προηγούμενη.

Στην πρόσφατη ιταλική ιστορία ξεχωρίζουν δύο ρεκόρ: ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν χρειάστηκε παρά μόλις 24 ημέρες το 2008 για να μπει στο Παλάτσο Τσίτζι· ο Τζουζέπε Κόντε χρειάστηκε όχι λιγότερες από 89 ημέρες το 2018 για να διανύσει τη διαδρομή αυτή.

Η πρώτη δήλωση Μελόνι

«Οι Ιταλοί έστειλαν καθαρό μήνυμα υπέρ μιας κυβέρνησης της δεξιάς υπό την ηγεσία των Αδελφιών της Ιταλίας», είπε η Τζόρτζια Μελόνι, πλέον προαλειφόμενη πρωθυπουργος, κατά τη διάρκεια σύντομης δήλωσής της στον Τύπο στη Ρώμη το βράδυ της Κυριακής. «Θα κυβερνήσουμε για όλους» τους Ιταλούς, υποσχέθηκε.

Έκανε λόγο για βραδιά «υπερηφάνειας» για την παράταξή της, σπεύδοντας να προσθέσει πως το κόμμα βρίσκεται στην αφετηρία και όχι στη γραμμή του τερματισμού. Μίλησε για δύσκολη κατάσταση στη χώρα και τόνισε πως θα χρειαστεί συνεισφορά από όλους.

Σκοπός της κυβέρνησής της θα είναι, είπε, «να ενώσουμε τον λαό, να προαγάγουμε αυτά που τον ενώνουν μάλλον παρά αυτά που τον χωρίζουν», προσθέτοντας απευθυνόμενη στους οπαδούς της «δεν θα προδώσουμε την εμπιστοσύνη σας».



Σε μια πρώτη αντίδραση, ο Ματέο Σαλβίνι έγραψε στο Twitter ότι η «Κεντροδεξιά έχει καθαρό προβάδισμα» και στα δύο σώματα. Και προσθέτει ότι θα είναι «μια μακρά νύχτα, αλλά θέλω να σας πω ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ».


Η άκρα δεξιά στην Ευρώπη πανηγυρίζει για το αποτέλεσμα

Πολιτικοί που ανήκουν στην άκρα δεξιά και στη δεξιά στην Ευρώπη, από την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ως τον Εθνικό Συναγερμό (RN) στη Γαλλία και το Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) της Πολωνίας, συνεχάρησαν την Τζόρτζια Μελόνι για τη νίκη της στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Ιταλία.

Τα πρώτα συγχαρητήρια στη Τζόρτζια Μελόνι  ήλθαν από την Ουγγαρία και τον -ιδεολογικό συγγενή- Βίκτορ Ορμπαν. Ο στενός συνεργάτης του Ούγγρου πρωθυπουργού και βουλευτής, Βαλάς Όρμπαν, έγραψε στο Twitter ότι «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ φίλους που μοιράζονται ένα κοινό όραμα και προσέγγιση στις προκλήσεις της Ευρώπης».



Η κάπως αόριστη αυτή αναφορά σε προκλήσεις και «φίλους με κοινό όραμα», συνοδεύεται από συγχαρητήρια σε Τζόρτζια Μελόνι, Ματέο Σαλβίνι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά και φωτογραφίες του Όρμπαν μαζί τους.

«Οι Ιταλοί έδωσαν ένα μάθημα ταπεινότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, μέσω της φωνής της κυρίας Φον Ντερ Λάιεν, ισχυρίστηκε ότι υπαγορεύει την ψήφο τους. Καμία απειλή κανενός είδους δεν μπορεί να σταματήσει τη δημοκρατία: οι λαοί της Ευρώπης σηκώνουν κεφάλι και παίρνουν τη μοίρα τους στα χέρια τους», γράφει σε tweet ο Τζόρνταν Μπαρντέλα, ευρωβουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπένμετά τη διαφαινόμενη νίκη του κεντροδεξιού συνασπισμού των Τζόρτζια Μελόνι, Ματέο Σαλβίνι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι στις εκλογές της Ιταλίας, που πλέον θεωρείται βέβαιο ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση με πρωθυπουργό την Ιταλίδα πρόεδρο του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας».



Ο Πολωνός πρωθυπουργός στο Twitter: «Συγχαρητήρια Μέλονι!»
«Συγχαρητήρια Τζόρτζια Μελόνι!», με αυτό το tweet ο συντηρητικός Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι χαιρετίζει το προβάδισμα του κεντροδεξιού συνασπισμού μετά τα exit poll των ιταλικών εκλογών.



Vox: "Η Μελόνι δείχνει τον δρόμο προς μια ελεύθερη Ευρώπη"
"Απόψε εκατομμύρια Ευρωπαίοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην Ιταλία. Η Τζορτζία Μελόνι έδειξε τον δρόμο σε μια περήφανη, ελεύθερη Ευρώπη κυρίαρχων εθνών, ικανή να συνεργαστεί για ασφάλεια και ευημερία για όλους ", αναφέρει σε μύνημά του στο Twitter ο Σαντιάγο Αμπασκάλ, αρχηγός του ισπανικού κόμματος Vox.


«Πανηγυρίζουμε μαζί με την Ιταλία», ανέφερε η βουλεύτρια της AfD Μπεατρίξ φον Στορχ μέσω Twitter. «Η Σουηδία στον βορρά, η Ιταλία στον νότο — οι κυβερνήσεις της αριστεράς ανήκουν στο χθες», πέταξε.


Ειδήσεις σήμερα:

Επιστράτευση στη Ρωσία: Ηλικιωμένοι έφεδροι, μαίες και σάπια καλάσνικοφ για το Ντονμπάς


Τα μυστήρια της Πράγας και το «άνοιγμα» Καλίν για επαφή Μητσοτάκη - Ερντογάν


Δείτε πώς είναι σήμερα η «Πάττυ» από τη γνωστή τηλεοπτική σειρά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης