Ακάρ: Απειλές για νέο 1922 και παραλήρημα ότι δήθεν η Ελλάδα είναι... επεκτατική

Ακάρ: Απειλές για νέο 1922 και παραλήρημα ότι δήθεν η Ελλάδα είναι... επεκτατική

«Αυτές τις μέρες που γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από τη μεγάλη νίκη, λέμε ξεκάθαρα στην Ελλάδα ότι, είδατε πόσο επώδυνο ήταν το τίμημα της περιπέτειας που ξεκίνησε πριν από έναν αιώνα» είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας για την Μικρασιατική Καταστροφή

akar_huriyet_xr
Νέες, εμπρηστικές δηλώσεις εξαπέλυσε κατά της Ελλάδας ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, μετά τις χθεσινές απειλές κατά της χώρας μας και κατά της Κύπρου όπου.. προειροποίησε πως «η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα».

«Κουβεντιάζουμε με τον υπουργό Ακάρ στο τραπέζι στο Αρχηγείο του Δυτικού Μετώπου στο Ακσεχίρ όπου ο Ατατούρκ μαζεύτηκε κρυφά με τους συντρόφους του και έδωσε εντολή για επίθεση το βράδυ της 25ης Αυγούστου.  Τι περιέργη σύμπτωση», ξεκινάει το δημοσίευμα στη Hurriyet., επαναλαμβάνοντας πως «σήμερα που δόθηκε πριν από 100 χρόνια η διαταγή επίθεσης κατά των ελληνικών δυνάμεων εισβολής, το θέμα ήταν πάλι η ελληνική παρενόχληση. Ελληνικά αεροσκάφη παρενόχλησαν τουρκικά αεροσκάφη που εκτελούσαν καθήκοντα ΝΑΤΟ ''κλειδώνοντάς τα'' στο ραντάρ τους. Αυτή ήταν και η πρώτη ερώτηση, καθώς αυτό σημαίνει ''σοβαρή παρενόχληση'' στη στρατιωτική γλώσσα», την ώρα που η Αθήνα έχει ήδη απαντήσει επί του ζητήματος κάνοντας λόγο για «ψευδείς ισχυρισμούς».

Απειλές Ακάρ με υπενθύμιση της Μικρασιατικής Καταστροφής

«Αυτό το αρχηγείο δεν τα λέει όλα; Αυτές τις μέρες που γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από τη μεγάλη νίκη, λέμε με σαφή τρόπο και ξεκάθαρα στην Ελλάδα ότι, είδατε πόσο επώδυνο ήταν το τίμημα της περιπέτειας που ξεκίνησε πριν από έναν αιώνα. Σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να μάθετε από την ιστορία και να αποφύγετε νέες περιπέτειες που θα οδηγήσουν σε απογοήτευση», ανέφερε ο κ. Ακάρ, ενώ αναφέρθηκε εκ νέου στους τουρκικούς ισχυρισμούς περί «ελληνικών παρενοχλήσεων» κατά τη διάρκεια ΝΑΤΟϊκών ασκήσεων, κάτι που η Αθήνα έχει διαψεύσει επανειλημμένα.

«Στις 2 Ιουλίου ήρθε αίτημα από τους Αμερικανούς για να πραγματοποιήσουν άσκηση του ΝΑΤΟ. Και ήθελαν τα μαχητικά μας να προστατεύουν τα αεροσκάφη τους. Τα αιτήματά τους ήταν: 4 F-16, και 1 αεροσκάφος τάνκερ… Είπαμε ΟΚ και ξεκίνησαν οι πτήσεις. Και αυτές οι πτήσεις αναφέρθηκαν σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ. Σκεφτείτε ενημερώθηκαν στις 2 Ιουλίου και η δραστηριότητα έγινε στις 22 Αυγούστου. Τότε ήταν που η Ελλάδα άλλαξε την καθορισμένη διαδρομή πτήσης της προς τα νησιά με “μη στρατιωτικό καθεστώς”», σημείωσε, προσθέτοντας: «Θέλει να περάσει την πορεία πάνω από αυτά τα νησιά. Θέλει να φέρει το ΝΑΤΟ εδώ, δηλαδή θέλει να παραβιάσει τη Λωζάννη. Για αυτό, αλλάζουν διαδρομή την τελευταία στιγμή. Μετά έρχονται και κλειδώνουν με ραντάρ τα αεροπλάνα μας για 3 λεπτά ή 5 λεπτά. Το αξιολογήσαμε ως “αγνώστου ταυτότητας αεροπλάνο”.  Αλλά τι σημαίνει αγνώστων στοιχείων, όταν πρόκειται για άσκηση του ΝΑΤΟ, σωστά; Μη αναγνωρισμένο αεροσκάφος; Στις 24 Αυγούστου, είχαμε αεροπλάνα επιφορτισμένα με την εκπαίδευση του ΝΑΤΟ στο Nexus Ace. Ήρθαν εκεί και παρενοχλήθηκαν τα κλείδωσαν με τα ραντάρ για 5 λεπτά. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι γνωστό ότι τα αεροπλάνα μας βρίσκονται σε αποστολή του ΝΑΤΟ. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί στο ΝΑΤΟ. Οι αποστολές πτήσεων δημοσιεύονται μήνες νωρίτερα, τηρούνται αρχεία, γράφονται άρθρα. Παρόλα αυτά, στις 22 Αυγούστου και στις 24 Αυγούστου παρενόχλησαν τα αεροσκάφη μας που εκτελούσαν υπηρεσία ΝΑΤΟ, και τα κλείδωσαν στα ραντάρ».

«Λέμε ότι έχετε 3 χιλιάδες νησιά, αλλά είστε ακριβώς κάτω από τη μύτη μας. Εξοπλίζετε τα νησιά, διεκδικώντας 10 μίλια εναέριου χώρου παρά τα 6 μίλια χωρικών υδάτων. Είσαι ακριβώς κάτω από τη μύτη μας και κατηγορείς εμάς για επεκτατισμό; Κρίμα!», είπε αναφερόμενος στην αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Αναφερόμενος στο γεωτρύπανο Abdulhamid Han, ο Χουλουσί Ακάρ είπε: «Είμαστε πραγματικά ειλικρινείς για το ότι το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένας κοινός χώρος εργασίας μεταξύ των δύο χωρών και πάντα το απαιτούσαμε και το απαιτούμε αυτό. Δυστυχώς, δεν βλέπουμε τα αποτελέσματα αυτών. Στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο, δεν παραβιάζουμε τα δικαιώματα και τους νόμους. Ούτε τα δικά μας ούτε των Κυπρίων αδελφών μας και δεν επιτρέπουμε εδώ ένα τετελεσμένο γεγονός. Εκεί, όλα έχουν υπολογιστεί και το ερευνητικό μας πλοίο αυτή τη στιγμή το δουλεύει. Η ελπίδα μας είναι να μην κάνουν κανένα λάθος. Όλοι ξέρουν ότι αν κάνουν λάθος, θα ανταποδώσουμε και όλοι θα έπρεπε να το έχουν καταλάβει».

Ειδήσεις σήμερα:

Στις 11 η σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις

Πτήση εφιάλτης για Ρόδο: Γυναίκα ούρησε στο κάθισμα, έριξε χαστούκια και πήγε ν' ανοίξει την πόρτα

Πατέρας 6χρονης στην Κόρινθο: «Φώναξα βοήθεια αλλά δεν ακούστηκα λόγω άσθματος»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης