Στο Netflix η ανατριχιαστική ιστορία του παιδόφιλου «προφήτη» της αίρεσης Μορμόνων FLDS

Στο Netflix η ανατριχιαστική ιστορία του παιδόφιλου «προφήτη» της αίρεσης Μορμόνων FLDS

Ο Γουόρεν Τζεφς υπέβαλε σε φρικτή σεξουαλική και σωματική κακοποίηση μέλη του «ποίμνιού του», ισχυριζόμενος ότι ήταν ο μόνος τρόπος να «σωθούν» - Το ντοκιμαντέρ «Keep Sweet: Pray and Obey» του Netflix ρίχνει φως στα  εγκλήματά του με συγκλόνιστικές μαρτυρίες

paidophile_mormonis_art
Πρώην μέλη ακραίας και φονταμενταλιστικής αίρεσης Μορμόνων περιγράφουν με κάθε λεπτομέρεια τη φρικτή κακοποίηση που έζησαν στα χέρια του παιδόφιλου «προφήτη» Γουόρεν Τζεφς - ο οποίος είχε 78 συζύγους και βίασε πολλά παιδιά, πείθοντας το «ποίμνιό του» ότι αυτός ήταν ο μόνος τρόπος να «σωθούν».

Ένα νέο ντοκιμαντέρ του Netflix με τίτλο «Keep Sweet: Pray and Obey» («Να είσαι γλυκός: Να προσεύχεσαι και να υπακούς»), αποκαλύπτει τα αποτρόπαια εγκλήματα - τη φρικτή σεξουαλική και σωματική κακοποίηση -που διέπραξε ο Τζεφς, στα χρόνια που ήταν επικεφαλής της αίρεσης. Ένα τρέιλερ ρίχνει λίγο φως στην ασύλληπτη κακοποίηση που υπέστησαν τα θύματα του Τζεφς, με μια γυναίκα που κατάφερε να ξεφύγει να θυμάται στο βίντεο πώς την ανάγκασαν να παντρευτεί έναν ενήλικα όταν ήταν μόλις 14 ετών. Ένα άλλο πρώην μέλος αποκάλυψε ότι τους έλεγαν πως η κακοποίηση, στην οποία υποβάλλονταν, γινόταν «για τη σωτηρία τους», λέγοντας : «Κάναμε ό,τι μας έλεγαν πως χρειαζόταν, ακόμα κι αν ήταν λάθος». Ένα άλλο άτομο πρόσθεσε: «Τα νεαρά κορίτσια ήταν σαν ένα εμπόρευμα που ανήκει στην εκκλησία».

Keep Sweet: Pray and Obey | Official Trailer | Netflix



Ο Τζεφς, που τώρα είναι 66 ετών, έχει υπηρετήσει ως πρόεδρος της Φονταμενταλιστικής Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών (FLDS) από το 2002.

Το FLDS δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από μια ομάδα Μορμόνων που εξοστρακίστηκαν από την Εκκλησία τους επειδή αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν την πολυγαμία. Η πολυγαμία αποκηρύχθηκε από τη θρησκεία των Μορμόνων το 1904, όταν ο τότε πρόεδρος της εκκλησίας είπε ότι δεν θα επιτρέπεται πλέον, σε μια δήλωση γνωστή ως «Δεύτερο Μανιφέστο».

Κλείσιμο
Ωστόσο, ορισμένα μέλη της κοινότητας δεν ήθελαν να σταματήσουν αυτή την πρακτική, καθώς πίστευαν ότι «όσες περισσότερες γυναίκες και παιδιά έχετε, τόσο ψηλότερα στον Παράδεισο θα είστε», σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, το οποίο κάνει πρεμιέρα στο streaming του Netflix σήμερα.

Το FLDS ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 1930 και ο Τζεφς ανέλαβε ως «προφήτης της εκκλησίας» το 2002, μετά το θάνατο του πατέρα του, Ρούλον Τζεφς, ο οποίος είχε 20 συζύγους και περίπου 60 παιδιά όταν πέθανε. Ο Τζέφς είχε περισσότερες από 70 συζύγους, 24 από τις οποίες ήταν ανήλικα παιδιά, όταν συνελήφθη το 2008.

keep_sweet_3


Κατάφερε και έγινε αυτόκλητος αρχηγός και «προφήτης» της 2002. Όλα τα χρόνια που διηύθυνε το FLDS - στο Χίλντεϊλ της Γιούτα, στο Κολοράντο Σίτι της Αριζόνα, καθώς και ένα στο Ελντοράντο του Τέξας, ο Τζεφς υπέβαλε σε πλύση εγκεφάλου τους οπαδούς του, μετατρέποντάς τους σε άβουλους πιστούς που πίστευαν ό,τιδήποτε ήθελε εκείνος, φυλάκισε και κακοποίησε εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά, κερδίζοντας με τον τρόπο αυτόν μια θέση στη λίστα με τους πιο καταζητούμενους του FBI.


Ο μακρύς δικαστικός δρόμος για τα ισόβια

Για να καταδικασθεί - σε ισόβια- χρειάσθηκαν τρεις δίκες: Το 2005, κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου και ηθική αυτουργία σε σεξουαλική κακοποίηση -από άλλον- ανηλίκου, αφού φέρεται να ανάγκασε μια 14χρονη τότε κοπέλα να παντρευτεί τον 19χρονο ξάδερφό της. Κατά τη διάρκεια της δίκης, η νεαρή κοπέλα υποστήριξε ότι ο σύζυγός της τη βίασε και την κατέστησε έγκυο πολλές φορές, ωστόσο, οι κατηγορίες τελικά απορρίφθηκαν. Σύμφωνα με το CNN, η υπόθεση απορρίφθηκε από τον Εισαγγελέα το 2010 αφού ο Τζεφς συνελήφθη για πολύ σοβαρότερες κατηγορίες.

Το 2006, κατηγορήθηκε επίσης για κακούργημα- συνέργεια σε βιασμό μιας έφηβης. Κρίθηκε ένοχος, ωστόσο, η καταδίκη ανατράπηκε αργότερα από το Ανώτατο Δικαστήριο της Γιούτα, το οποίο ισχυρίστηκε ότι υπήρχε λάθος στις οδηγίες, που είχαν δοθεί από το Δικαστήριο στους ενόρκους...

keep_sweet_2


Η αστυνομία εισέβαλε στο Zion Ranch, όπου λειτουργούσε η αίρεση, στο Ελντοράντο του Τέξας το 2008 και συνέλαβε τον Τζεφς για τρίτη φορά, αφού βρήκαν εκεί πάνω από 400 παιδιά και πολλά στοιχεία για σεξουαλική, σωματική και ψυχολογική κακοποίηση.Το 2011, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για δύο κακουργήματα -για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών -επειδή έκανε σεξ με δύο κορίτσια ηλικίας 12 και 14 ετών.

Από το 2018, ο Guardian ανέφερε ότι υπήρχαν ακόμη περίπου 10.000 ενεργά μέλη της αίρεσης. Ακόμη και σήμερα, πίσω από τα κάγκελα της φυλακής συνεχίζει να κάνει κηρύγματα και «αποκαλύψεις» που διαδίδονται στους οπαδούς του.

Ιστορίες απίστευτης ψυχολογικής και σωματικής βίας

Πολλά από τα πρώην θύματα του Τζεφς - τα περισσότερα από τα οποία έχουν εγκαταλείψει την αίρεση αλλά εξακολουθούν να ζουν στο Short Creek της Αριζόνα - μοιράζονται τις ιστορίες τους στο ντοκιμαντέρ τεσσάρων επεισοδίων, της Ρέιτσελ Ντρέτζιν.

keep_sweet_5


«Την πρώτη φορά που ταξίδεψα στο Short Creek είχα την ίδια πρώτη εντύπωση με τους περισσότερους», είπε η Ντρέτζιν στο Rolling Stone. «Με τα μαλλιά τους πλεγμένα κοτσίδες, τα λουλουδάτα φορέματά τους και μια αλλιώτικη από το σύνηθες, νευρική, επιθετική συμπεριφορά , ήταν εύκολο να δει κάποιος τα νεαρά κορίτσια και τις γυναίκες της αίρεσης FLDS ως αλλόκοτα, ακόμη και εξωγήινα πλάσματα. Ήταν σχεδόν αδύνατο να πιστέψουμε ότι μια κοινωνία τόσο καταπιεστική, απομονωμένη και ακραία θα μπορούσε να υπάρχει "σε κοινή θέα" στην Αμερική του 21ου αιώνα. Και μετά άρχισα να παίρνω συνεντεύξεις από ανθρώπους, που κατάφεραν να επιβιώσουν και να απομακρυνθούν. Οι ιστορίες που είπαν - για τη διαδικασία του συστηματικού εξαναγκασμού και του ελέγχου του μυαλού που ασκούσε ο άνθρωπος που θεωρούσαν θρησκευτικό προφήτη, τον Γουόρεν Τζεφς -ήταν πραγματικά ειλικρινείς και καθηλωτικές. Έπειτα από πολλούς μήνες που πέρασα συλλέγοντας υλικό για αυτό το θέμα, έγινε ξεκάθαρο σε μένα ότι αυτές οι γυναίκες θα μπορούσαν να ήταν η κόρη μου, η μητέρα μου ή ακόμη κι εγώ. Και ήταν επίσης ξεκάθαρο ότι έδειξαν απίστευτο θάρρος και δύναμη εγκαταλείποντας αυτή τη "θρησκεία" που έγινε εγκληματική λατρεία».

Η Nτρέτζιν περιέγραψε τις γυναίκες ως «δυναμικές, ασυμβίβαστες και ατρόμητες», προσθέτοντας ότι η ίδια είναι περήφανη που διηγήθηκε την ιστορία τους. «Οι γυναίκες στο ντοκυμαντέρ μας κατάφεραν να ξεφύγουν από το FLDS χωρίς πραγματική εκπαίδευση ή δεξιότητες, χωρίς χρήματα, χωρίς καμία απολύτως υποστήριξη», εξήγησε. «Σε όλη τους τη ζωή τους τις υπολόγιζαν μόνον ως "συζύγους" ανάμεσα σε πολλές άλλες και τις είχαν για να μεγαλώνουν τα παιδιά. Το να φύγουν σήμαινε ότι αποχαιρετούσαν τα πάντα και όλους όσους αγαπούσαν, σήμαινε πως έπρεπε να ξεκινήσουν από την αρχή σε μια κοινωνία που δεν καταλάβαιναν.»

keep_sweet_4


Σύμφωνα με την Daily Beast, η Ντρέτζιν αφηγείται την ιστορία του Τζεφς «σχεδόν χωρίς δραματικούς τόνους», αντιθέτως βασίζεται σε φωτογραφίες αρχείου, που έψαξε και βρήκε, οικογενειακά βίντεο, πλάνα από το δικαστήριο και καταγεγραμμένα αποδεικτικά στοιχεία, για να μπορέσει να αποδώσει την -ανησυχητικά προβληματική και παράξενη ζωή- στους κόλπους της FLDS. Αυτό το υλικό κορυφώνεται με μυστικές- άγνωστες ως τώρα- φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό, που δημιουργούσε ο Τζεφς από τις σεξουαλικές του συνευρέσεις με τα θύματά του, οι οποίες είναι τόσο αηδιαστικές που δεν ήταν έκπληξη που τον οδήγησαν πίσω από τα κάγκελα .

Μια γυναίκα, της οποίας η ταυτότητα είναι άγνωστη, ακουγόταν να λέει στο τρέιλερ: «Στο μυαλό μας, η αστυνομία, ακόμη και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είχαν καμία εξουσία πάνω μας. Ο Γουόρεν Τζεφς ήταν ο Πρόεδρός μας. Ήταν ο Προφήτης. Και πώς θα μπορούσες να τοποθετήσεις έναν άνθρωπο πάνω από τον Θεό;». Ένα άλλο άτομο δήλωσε: «Για να αντισταθείς ενάντια σε μια εκκλησία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, αντιμετωπίζεις μια ολόκληρη ζωή εξαρτήσεων και φόβου. Ο Γουόρεν Τζεφς ανέλαβε αυτή τη θρησκεία και τη μετέτρεψε σε χρήμα, εξουσία και σεξ».

keep_sweet_6





Ειδήσεις σήμερα:

Άνδρας που είχε ταξιδέψει στην Πορτογαλία το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

Τα ψηφοδέλτια της ΝΔ «στα σκαριά» και ο Μητσοτάκης σε περιοδείες με εκλογικό χρώμα

Survivor: Ο τρίτος υποψήφιος προς αποχώρηση και η… αμνησία του Μαρτίκα – Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης