Ουκρανία: «Πάγωσε» ο ΟΗΕ με το βίντεο φρίκης από τη Μπούτσα – Στοιχεία σοκ για τα θύματα της ρωσικής εισβολής

Ουκρανία: «Πάγωσε» ο ΟΗΕ με το βίντεο φρίκης από τη Μπούτσα – Στοιχεία σοκ για τα θύματα της ρωσικής εισβολής

Τεκμηριωμένοι οι θάνατοι σχεδόν 1.500 αμάχων, μεταξύ των οποίων και 121 παιδιά -Έρευνα για χρήση βομβών διασποράς και σεξουαλικά εγκλήματα από τις ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν τα Ηνωμένα Έθνη - Σήμερα η ανακοίνωση νέων αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας

bucha_OHE_xr
Σοκαρισμένα παρακολούθησαν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το βίντεο, που παρουσίασε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι με τις ρωσικές βαρβαρότητες κατά αμάχων, σε μία σειρά από πόλεις της χώρας του, όπως η Μπούτσα, το Ιρπίν, η Μαριούπολη και η Ντιμέρκα.

Το κλίμα για τη Ρωσία ήταν εξαιρετικά βαρύ, με τον Ζελένσκι να ζητά την αποπομπή της από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ ο ΟΗΕ έκανε γνωστό ότι έχει ήδη τεκμηριώσει τους θανάτους σχεδόν 1.500 αμάχων -ανάμεσά τους και 121 παιδιά - και τον τραυματισμό άλλων 2.195, ενώ εκτιμά ότι ο απολογισμός αυτός θα ανέβει στη συνέχεια, αφού η καταγραφή συνεχίζεται. Υπολογίζει επίσης ότι περίπου 11 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί, με πάνω από 4 εκατομμύρια να έχουν φύγει ήδη από τη χώρα.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι ο ΟΗΕ ερευνά και καταγγελίες για χρήση βομβών διασποράς σε κατοικημένες περιοχές της Ουκρανίας, αλλά και για σεξουαλικά εγκλήματα, όπως είπε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο.


Προσοχή, πολύ σκληρές εικόνες:



Κλείσιμο
Πολλοί στη Δύση θεωρούν ότι πρόκειται όσα αποκαλύπτονται τώρα, ειδικά στη Μπούτσα, είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου, με τις Ηνωμένες Πολιτείες πάντως να ετοιμάζονται να ανακοινώσουν νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας σήμερα Τετάρτη.

Το Κρεμλίνο επιμένει να απορρίπτει τις κατηγορίες για φρικαλεότητες σε βάρος αμάχων, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να δηλώνει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο ρωσικός στρατός διέπραξε εγκλήματα πολέμου στη Μπούτσα ή αλλού στην Ουκρανία και να μιλά για «τερατώδη πλαστογραφία», αλλά και «υστερία» της Δύσης, που στόχο έχει να «εκτροχιάσει» τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο.

Ανεξαρτήτως πάντως των ισχυρισμών του Κρεμλίνου για το συγκεκριμένα θέμα, οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι τραγικές και αφορούν σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ ο οποίος παρίστατο στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, περισσότεροι από 1,2 δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο, ο οποίος έχει συνέπειες σε 74 αναπτυσσόμενες χώρες! Συνέπειες, που σχετίζονται με τον επισιτισμό, την ενέργεια και την παραγωγική διαδικασία.



Το βίντεο του Ζελένσκι με τις ρωσικές φρικαλεότητες


Κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρουσίασε ένα σύντομο, αλλά ανατριχιαστικό βίντεο με πολύ σκληρές εικόνες νεκρών ανθρώπων σε πόλεις της Ουκρανίας. Το βίντεο, που σόκαρε τους εκπροσώπους των κρατών μελών του Οργανισμού, έδειχνε απανθρακωμένα και ακρωτηριασμένα πτώματα, ακόμη και παιδιών, όχι μόνο στη Μπούτσα, αλλά και στη Μαριούπολη, το Ιρπίν και την Ντιμέρκα.

Ο Ζελένσκι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση για να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι των εγκλημάτων πολέμου και ζήτησε να αποπεμφθεί η Ρωσία από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όπως είπε χαρακτηριστικά «έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος που μετατρέπει το βέτο του στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε δικαίωμα να (προκαλεί) τον θάνατο» και κατήγγειλε ότι «Ρώσοι στρατιώτες σκοτώνουν αμάχους, βασανίζουν και βιάζουν γυναίκες και για την ευχαρίστησή τους». Ειδικά για την Μπούτσα υπογράμμισε ότι «ο ρωσικός στρατός σκότωσε εσκεμμένα οποιονδήποτε υπηρέτησε τη χώρα μας. Στόχευσαν και σκότωσαν γυναίκες έξω από τα σπίτια τους. Ξεκλήρισαν οικογένειες, ενήλικες και παιδιά, ενώ προσπάθησαν να κάψουν πτώματα».



Ασυγκίνητος πάντως ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια, μίλησε για «ψέματα», αμφισβητώντας τις κατηγορίες για τις βαρβαρότητες του ρωσικού στρατού. Ισχυρίστηκε δε ότι οι δυνάμεις της χώρας του απομάκρυναν 600.000 ανθρώπους από την Ουκρανία, οι οποίοι δεν έφυγαν «καταναγκαστικά ούτε απήχθησαν» όπως ισχυρίζεται η Δύση.

Από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ Ζανγκ Τζουν χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητικές» τις αναφορές και τις εικόνες από θανάτους αμάχων στην Μπούτσα, τόνισε όμως ότι οι συνθήκες πρέπει να επαληθευτούν και οποιεσδήποτε κατηγορίες πρέπει να βασίζονται σε γεγονότα.

Την ίδια ώρα ωστόσο οι αρχές της Γαλλίας, η οποία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανακοίνωσε ότι ξεκινά τρεις έρευνες για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, σε βάρος Γάλλων πολιτών στην χώρα.


Ειδήσεις σήμερα

Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για 4η δόση - Αλλαγές και στον βασικό εμβολιασμό

Τα έκανε όλα τόσο λάθος που βγήκε εκτός MasterChef

Επιπλέον στρατιωτική βοήθεια 100 εκατ. δολαρίων χορηγούν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης