Αμερικανός υπουργός Άμυνας: Oι ρωσικοί υπερηχητικοί πύραυλοι δεν είναι «game changer» στην Ουκρανία

Αμερικανός υπουργός Άμυνας: Oι ρωσικοί υπερηχητικοί πύραυλοι δεν είναι «game changer» στην Ουκρανία

Χωρίς να επιβεβαιώσει ή να αμφισβητήσει τη χρήση τέτοιου είδους πυραύλου από τη Ρωσία, στο μέτωπο του πολέμου ο Λόιντ Όστιν  προειδοποιεί ότι η εισβολή αλλάζει τακτική καθώς πλέον στοχεύει σε αμάχους

Pyr
Η χρύση υπερηχητικού πυραύλου στην Ουκρανία μπορεί να ήταν ένας τρόπος ανάκτησης της πολεμικής ορμής στο μέτωπο του πολέμου, ωστόσο τα όπλα της νέας γενιάς δεν έχουν αποδειχθεί ότι «αλλάζουν το παιχνίδι», δηλώνει ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CBS.

Στο μεταξύ χωρίς να επιβεβαιώσει ή να αμφισβητήσει τη χρήση τέτοιου είδους πυραύλου από τη Ρωσία, στο μέτωπο του πολέμου ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας προειδοποιεί ότι η εισβολή αλλάζει τακτική καθώς πλέον στοχεύει σε αμάχους. Η χρήση των υπερηχητικών πυραύλων που αναχαιτίζονται δύσκολα θα σηματοδοτούσε μία δραματική κλιμάκωση στο πεδίο της μάχης.

Αυτοί είναι οι υπερηχητικοί πύραυλοι που έριξε ο Πούτιν στη δυτική Ουκρανία

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι στην επίτευξη των αρχικών τους στόχων στην Ουκρανία, φαίνεται πως τους ωθούν στη χρήση περισσότερο εξελιγμένων οπλικών συστημάτων για να πλήξουν σημεία στα ουκρανικά εδάφη.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, το πρωί του Σαββάτου, για τη χρήση των υπερηχητικών πυραύλων Kh-47M2 Kinzhal, που φέρουν το προσωνύμιο «στιλέτο», για να καταστρέψουν μια υπόγεια αποθήκη πυραύλων και πυρομαχικών για αεροσκάφη, σε χωριό του Ιβάνο-Φράνκιβσκ, στη δυτική Ουκρανία.

Δείτε το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας με το χτύπημα στη βάση


Οι υπερηχητικοί πύραυλοι, με σχεδιασμό που τους επιτρέπει να εκτελούν περίπλοκους ελιγμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης και να φθάνουν ταχύτητες ως ακόμη και 10 Mach, είναι αδύνατο σήμερα να καταρριφθούν από οποιοδήποτε σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας της Δύσης, τουλάχιστον σύμφωνα με τη Μόσχα. Παράλληλα, η χρήση τους στον πόλεμο στην Ουκρανία έγινε για πρώτη φορά, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
FOM-fBgXIAMr1mW
Κλείσιμο
Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι, με βάση τις προδιαγραφές τους, έχουν εμβέλεια 1.250 μιλίων, μπορούν να φέρουν και πυρηνικές κεφαλές, ενώ μπορούν να εκτοξευθεί από βομβαρδιστικά Tu-22M3 ή αναχαιτιστικά MiG-31K.

Στην παρουσίαση του συγκεκριμένου πυραύλου, το 2018, ο Βλαντιμίρ Πούτιν το είχε χαρακτηρίσει σαν «ιδανικό όπλο», το οποίο έχει ταχύτητα 10 φορές πάνω από την ταχύτητα του ήχου και μπορεί να υπερνικήσει τα συστήματα αεράμυνας.
Μέχρι και την παρουσίασή του, δεν είχε γίνει επίσημα γνωστή από τη Ρωσία η χρήση του υπερηχητικού πυραύλου Kh-47M2 Kinzhal, ωστόσο κάποιες αναφορές τον θέλουν να έχει κάνει την εμφάνισή του στη Συρία το 2016, όταν ο Πούτιν στήριζε τις μάχες του καθεστώτος Άσαντ. Μάλιστα, τη χρονιά εκείνη οι βομβαρδισμοί στο Αλέπι είχαν αφήσει πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς άμαχους.

Rare footage: MIG-31K Launches Kh-47M2 Kinzhal Hypersonic Cruise Missile


How Powerful Kinzhal Hypersonic Missile

Νέα χρήση υπερηχητικών πυραύλων από την Κριμαία

Η Ρωσία ανακοίνωσε νωρίτερα την Κυριακή σήμερα ότι – για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα – χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους για να πλήξει στόχους στην Ουκρανία, αυτή τη φορά για να καταστρέψει απόθεμα καυσίμων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο νότιο τμήμα της χώρας.

«Μεγάλο απόθεμα καυσίμου καταστράφηκε από πυραύλους Κρουζ τύπου ‘Kalibr’, που εκτοξεύθηκαν από από πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία, καθώς και από βαλλιστικούς υπερηχητικούς πυραύλους εκτοξευόμενους από το αεροναυτικό σύστημα ‘Kinzhal’ από τον εναέριο χώρο της Κριμαίας», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σε δελτίο Τύπου που χρησιμοποιήθηκε, χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία που χρησιμοποιήθηκαν οι πύραυλοι αυτοί.

Το υπουργείο ανέφερε ότι το πλήγμα έγινε στην περιφέρεια Μικολάιφ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του, καταστράφηκε «η βασική πηγή ανεφοδιασμού με καύσιμα των ουκρανικών τεθωρακισμένων» που είναι ανεπτυγμένα στο νότιο τμήμα της χώρας.

Οι βαλλιστικοί υπερηχητικοί πύραυλοι «Kinzhal» («στιλέτα» στα ρωσικά) και οι πύραυλοι Κρουζ «Zircon» ανήκουν σε οικογένεια όπλων που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία και ο πρόεδρος Πούτιν χαρακτηρίζει «ανίκητα», καθώς σύμφωνα με τη Μόσχα είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας των αντιπάλων της.


Ειδήσεις σήμερα:

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Νέα ανάρτηση από τον ιατροδικαστή Λέοντα για την ασφυξία

Δύσκολα διλήμματα βάζουν οι ΗΠΑ, τη στιγμή που η Τουρκία «παίζει» με τη Ρωσία

Η σφοδρή κόντρα του Αλέξη Κούγια με την μάρτυρα κατηγορίας του Δημήτρη Λιγνάδη, Τζέφ Μοντάνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης