Εισβολή στην Ουκρανία: Ο ΟΗΕ αποφάσισε να ερευνήσει τυχόν εγκλήματα πολέμου

Εισβολή στην Ουκρανία: Ο ΟΗΕ αποφάσισε να ερευνήσει τυχόν εγκλήματα πολέμου

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ψήφισε υπέρ της σύστασης διεθνούς δικαστηρίου – Η Ρωσία απέρριψε το ψήφισμα μιλώντας για σπατάλη πόρων – Τριμελής επιτροπή θα αναλάβει τη συλλογή και διατήρηση αποδείξεων για πιθανά εγκλήματα πολέμου και άλλες παραβιάσεις 

kiev_war1
Υπέρ της σύστασης διεθνούς δικαστηρίου που θα διερευνήσει πιθανά εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία αποφάσισε με ψήφισμά του το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Η κίνηση δίνει ώθηση στις διεθνείς προσπάθειες προκειμένου η Ρωσία να λογοδοτήσει για την εισβολή στην Ουκρανία.

Το Συμβούλιο, που αποτελείται από 47 μέλη, τήρησε ενός λεπτού σιγή, για να τιμήσει τα θύματα της σύγκρουσης. Στην ψηφοφορία 32 μέλη ψήφισαν υπέρ της πρωτοβουλίας και 13 απείχαν.

Η Ρωσία, που εκπροσωπήθηκε από ανώτερο διπλωμάτη και όχι από τον πρέσβη της στα Ηνωμένα Έθνη, απέρριψε το ψήφισμα, λέγοντας ότι πρόκειται για σπατάλη πόρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα στην Ουκρανία. Μόνο η Ερυθραία συντάχθηκε με τη Ρωσία. Η Κίνα δήλωσε ότι αντιτίθεται στη δημιουργία επιτροπής, ωστόσο απείχε από την ψηφοφορία. Η Κούβα και η Βενεζουέλα, κράτη φιλικά προς τη Ρωσία, επίσης απείχαν.

Το συμβούλιο θα συστήσει τώρα τριμελή εξεταστική επιτροπή, που θα αναλάβει τη συλλογή και τη διατήρηση αποδεικτικών στοιχείων για πιθανά εγκλήματα πολέμου και άλλες παραβιάσεις, καθώς και τον εντοπισμό των ανθρώπων που ευθύνονται γι’ αυτά.

Κλείσιμο
Η επιτροπή θα συμπληρώσει το έργο πάνω από 50 παρατηρητών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν αναπτυχθεί στο αρμόδιο γραφείο του ΟΗΕ. Τα αποδεικτικά στοιχεία που συγκεντρώνει, θα μπορούν να κοινοποιηθούν και σε άλλες δικαστικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι άνοιξε έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου και έστειλε μέρος του προσωπικού του στην Ουκρανία για να ξεκινήσει έρευνες.

Η επιτροπή καλείται επίσης να διερευνήσει παραβιάσεις και καταχρήσεις στο πλαίσιο της επιθετικότητας της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων γεγονότων περιστάσεων και βασικών αιτιών για την εισβολή στην Ουκρανία. Πρόκειται για μια ευρεία εντολή, που σύμφωνα με ακτιβιστές, αφορά και θέματα καταστολής διαδηλώσεων και υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία.

Ειδήσεις σήμερα:

Τρεις νεκροί Ουκρανοί στρατιώτες από τις μάχες στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια


«Καυτή» εβδομάδα ανατιμήσεων για τα καύσιμα, κάνουν ρεκόρ διετίας λόγω Ουκρανίας

Η Ουκρανία βύθισε τη ναυαρχίδα του Πολεμικού Ναυτικού της για να μην πέσει στα χέρια των Ρώσων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης