Εισβολή στην Ουκρανία: Τρεις νεκροί Ουκρανοί στρατιώτες από τις μάχες στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Εισβολή στην Ουκρανία: Τρεις νεκροί Ουκρανοί στρατιώτες από τις μάχες στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Τερατώδης προβοκάτσια από Ουκρανούς σαμποτέρ στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια, λέει το Κρεμλίνο - Ο Ζελένσκι καλεί τους Ρώσους να θυμηθούν τις συνέπειες του Τσερνόμπιλ και να βγουν στους δρόμους

ergostasio_zapo1
Πέρα από την παγκόσμια ανησυχία που προκάλεσε η πυρκαγιά η οποιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Παρασκευής σε κτίριο του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια, οι μάχες που σημειώθηκαν στην περιοχή, είχαν και ανθρώπινες απώλειες. Σύμφωνα με το Sky News, τρεις Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι δυο τραυματίστηκαν στις ανταλλαγές πυρών με τους Ρώσους, οι οποίες είχαν σαν συνέπεια η πόλη Ενεργκοντάρ και το εργοστάσιο, να τεθούν, τελικά, υπό ρωσική κατοχή.

Νωρίτερα, ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι επιβεβαίωσε πως δεν σημειώθηκε διαρροή ραδιενεργών στοιχείων μετά την αεροπορική επιδρομή στην περιοχή. Ακόμη, επέμεινε πως η επίθεση δεν επηρέασε κανέναν από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου, ωστόσο προκάλεσε προκάλεσε φωτιά σε «παρακείμενο» εκπαιδευτικό κέντρο. Ο κ. Γκρόσι είπε ότι η κατάσταση παραμένει «ασταθής» στη Ζαπορίζια, αν και το ουκρανικό προσωπικό του εργοστασίου παραμένει στην αίθουσα ελέγχου.

Η στιγμή της επίθεσης στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια


Τερατώδης προβοκάτσια από Ουκρανούς σαμποτέρ στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια, λέει το Κρεμλίνο

Σε Ουκρανούς σαμποτέρ απέδωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας τη φωτιά στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια.  Την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας αναπαρήγαγε και η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα.

Σε αυτήν, αναφέρεται πως «τη νύχτα το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου επιχείρησε μια τερατώδη προβοκάτσια δίπλα στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορόζιε, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων. Γύρω στις 02:00 π.μ., ρωσική μονάδα περιπολίας εκεί δέχθηκε επίθεση από ουκρανική ομάδα σαμποτέρ.



Για να προκληθούν ανταποδοτικά πυρά, από τα παράθυρα του εκπαιδευτικού κτιρίου έξω από το πυρηνικό εργοστάσιο άνοιξαν σφοδρά πυρά κατά της Ρωσικής Φρουράς. Τα σημεία βολής των Ουκρανών σαμποτέρ στο κτίριο κατεστάλησαν. Βγαίνοντας από το κτίριο, η ουκρανική ομάδα το πυρπόλησε. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έσβησαν τη φωτιά.


Ο πυρηνικός σταθμός λειτουργεί κανονικά, τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι φυσιολογικά.

Οι δηλώσεις του Β. Ζελένσκι που ακολούθησαν αμέσως, για την υποτιθέμενη απειλή στον πυρηνικό σταθμό και οι συνομιλίες του με την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο δεν αφήνουν καμία αμφιβολία. Ο σκοπός της προβοκάτσιας του καθεστώτος του Κιέβου σε μια πυρηνική εγκατάσταση είναι μια προσπάθεια να κατηγορηθεί η Ρωσία για δημιουργία πηγής ραδιενεργής μόλυνσης».

Ζελένσκι σε Ρώσους πολίτες: Θυμηθείτε το Τσερνόμπιλ και βγείτε στους δρόμους

Κλείσιμο
Στο μεταξύ, σε νέες δηλώσεις που έκανε σήμερα ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι για το εργοστάσιο της Ζαπορίζια, ζήτησε από τους Ρώσους πολίτες να θυμηθούν το Τσερνόμπιλ και να ξεσηκωθούν.

«Ρωσικέ λαέ, θέλω να απευθύνω έκκληση: πώς είναι αυτό δυνατόν; Επειτα από όλα αυτά για τα οποία πολεμήσαμε το 1987 εναντίον της καταστροφής του Τσερνόμπιλ», είπε ο Ζελένσκι ανακαλώντας μνήμες της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής παγκοσμίως.

«Πρέπει να βγείτε στους δρόμους και να πείτε ότι θέλετε να ζήσετε, θέλετε να ζήσετε σε μια Γη χωρίς ραδιενεργό μόλυνση. Η ραδιενέργεια δεν γνωρίζει πού βρίσκεται η Ρωσία, η ραδιενέργεια δεν γνωρίζει πού βρίσκονται τα σύνορα της χώρας σας. Πρέπει να θυμάστε τον φλεγόμενο γραφίτη που εκτοξεύτηκε μετά την έκρηξη, τα θύματα. Πρέπει να θυμάστε τη λάμψη πάνω από την κατεστραμμένη μονάδα ενέργειας, την επιχείρηση εκκένωσης. Πώς μπορείτε να τα ξεχνάτε αυτά; Και αν δεν τα έχετε ξεχάσει, δεν πρέπει να παραμένετε σιωπηλοί».


Ειδήσεις σήμερα:

Αγωνιούν οι Ουκρανοί που βρίσκονται στην Ελλάδα: «Έχω να μιλήσω τρεις ημέρες με την οικογένειά μου»

Η στιγμή που ρωσικό τανκ στοχεύει το κονβόι των Ελλήνων στην Ουκρανία - Δείτε βίντεο

«Όχι στον πόλεμο» φώναξαν δημοσιογράφοι ρωσικού καναλιού πριν «πέσει μαύρο» από τον Πούτιν - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης