Εισβολή στην Ουκρανία: «Σημαντική γεωπολιτική καμπή στον 21ο αιώνα σηματοδοτεί ο πόλεμος» λέει ο Μακρόν

Εισβολή στην Ουκρανία: «Σημαντική γεωπολιτική καμπή στον 21ο αιώνα σηματοδοτεί ο πόλεμος» λέει ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε την ενίσχυση πρόσθετης οικονομικής βοήθειας για την Ουκρανία, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ

Εισβολή στην Ουκρανία: «Σημαντική γεωπολιτική καμπή στον 21ο αιώνα σηματοδοτεί ο πόλεμος» λέει ο Μακρόν
«Αυτός ο πόλεμος σηματοδοτεί μια σημαντική γεωπολιτική καμπή στον 21ο αιώνα ενισχύοντας τον κίνδυνο επιστροφής αυτοκρατοριών και συνοριακών συγκρούσεων», προειδοποιεί ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σε επιστολή που διαβάστηκε σήμερα από τον πρόεδρο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Ρισάρ Φεράν.

«Η Ρωσία, γυρνώντας την πλάτη στις δεσμεύσεις της και την διπλωματικό οδό, επιλέγει μια αποσταθεροποιητική αντιπαράθεση για ολόκληρη την ευρωπαική ήπειρο. Θέτει υπό αμφισβήτηση την βασική αρχή του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, το ίδιο το θεμέλιο της ευρωπαϊκής και διεθνούς τάξης».

«Εμείς, από την πλευρά μας, κάναμε ότι μπορούμε για να αποφύγουμε την κλιμάκωση και εργαζόμαστε για την επίλυση της κρίσης μέσω διαλόγου, σε στενή συνεργασία με την Ουκρανία. Πρέπει να διασφαλίσουμε την ενότητα με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους συμμάχους μας για να προστατεύσουμε την κυριαρχία, την ασφάλειά μας και τις δημοκρατίες μας», έγραψε ο Πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας, ο οποίος εξήρε το «θάρρος» των Ουκρανών «καθώς και την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν τους κυριαρχία και την ελευθερία τους», προτού διευκρινίσει ότι « κανείς δεν τους έχει παραμελήσει κι ούτε πρόκειται να τους παραμελήσει».

Ο Μακρόν κατηγορεί επίσης τη Ρωσία για την «παραβίαση της εκεχειρίας, τη μη τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ, και για την έναρξη ένοπλης επίθεσης κατά της Ουκρανίας».

«Μέσω της μονομερούς απόφασης, η Ρωσία θέτει υπό αμφισβήτηση το σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, το ίδιο το θεμέλιο της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο, καθήκον της Γαλλίας είναι να μην υποχωρήσει τίποτα στις αρχές της ειρήνης και της συλλογικής ασφάλειας επιβάλλοντας κυρώσεις για αυτές τις παραβιάσεις».

Τέλος ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε την ενίσχυση πρόσθετης οικονομικής βοήθειας για την Ουκρανία, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ.


Ειδήσεις σήμερα:

Η ιατροδικαστική έκθεση για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη

«Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε αντιπροσωπεία στο Μινσκ για συνομιλίες με την Ουκρανία» λέει το Κρεμλίνο

Η Ρωσία κατέλαβε αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο - «Εξουδετέρωσε πάνω από 200 Ουκρανούς»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Best of Network

Δείτε Επίσης