Εκλογές στη Βουλγαρία: Οι σαραντάρηδες από το Χάρβαρντ που έκαναν την έκπληξη

Εκλογές στη Βουλγαρία: Οι σαραντάρηδες από το Χάρβαρντ που έκαναν την έκπληξη

Από υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης Γιάνεφ, την περίοδο Μάιος – Σεπτέμβριος 2021, πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής στη χώρα, εξοστρακίζοντας τον Μπόικο Μπορίσοφ

40rides_harvard_voulgaria_art
Δυο σαραντάρηδες επιχειρηματίες απόφοιτοι του αμερικανικού πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, είναι οι μεγάλοι νικητές των εθνικών εκλογών στην Βουλγαρία, των τρίτων μέσα σ΄ ένα χρόνο. Η επιτυχία του διέψευσε τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις που τους έδιναν χαμηλά ποσοστά, επιβεβαιώνοντας τη γενικότερη τάση των Βουλγάρων ψηφοφόρων να στηρίζουν πρόσωπα που υπόσχονται καταπολέμηση της διαφθοράς και μεταρρυθμίσεις.

Πρόκειται για τους Κίριλ Πέτκοφ και Ασέν Βασίλεφ που πέτυχαν μέσα σε δύο μήνες όχι μόνο να ιδρύσουν το νέο πολιτικό σχηματισμό «Συνεχίζουμε την Αλλαγή», κάνοντας σημαία τον αγώνα κατά της διαφθοράς στη χώρα, αλλά και να πείσουν τους απογοητευμένους Βούλγαρους να τους εμπιστευτούν με τη ψήφο τους, φέρνοντας πρώτο το κόμμα τους μπροστά από τον GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ το «δίδυμο» Πέτκοφ – Βασίλεβ, κέρδισε την απήχηση στο κοινό, με τη στάση του κατά της διαφθοράς ως υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης της του Στέφαν Γιάνεφ από τον περασμένο Μάιο έως Σεπτέμβριο οπότε και ίδρυσαν τον νέο πολιτικό σχηματισμό. Επίσης δεσμεύτηκαν ν’ ανακατευθύνουν εκατομμύρια από υποθέσεις διαφθοράς προς τους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας.



Οι υπουργοί του Χάρβαρντ που πολέμησαν την διαφθορά

O Κιρίλ Πέτκοφ, πιθανός νέος πρωθυπουργός, είναι οικονομολόγος και επιχειρηματίας που υπηρέτησε ως υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας από τις 12 Μαΐου 2021 έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2021. Είναι κάτοχος πτυχίου Bachelor of Commerce -στα χρηματοοικονομικά- από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ, καθώς και και πτυχίου Master of Business Administration από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Κλείσιμο
Ο Πέτκοφ από τους ιδρυτές του Κέντρου Οικονομικών Στρατηγικών και Ανταγωνιστικότητας του Πανεπιστημίου της Σόφιας, το οποίο συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Ο ίδιος δίδαξε μαθήματα οικονομικής ανάπτυξης και μικροοικονομίας της ανταγωνιστικότητας. Από το 2001 έως το 2021 εργάστηκε σε γνωστές πολυεθνικές ενώ ανέπτυξε και την δική του εταιρεία στον τομέα της καινοτομίας με πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας στον τομέα της βιοτεχνολογία στις ΗΠΑ.

Έως τον περασμένο Μάιο, οπότε και τοποθετήθηκε υπουργός Οικονομίας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Στέφαν Γιάνεφ, δεν είχε καμία απολύτως σχέση με την πολιτική. Τον Σεπτέμβριο παραιτήθηκε από την θέση του και μαζί με τον Ασέν Βασίλεφ ανακοίνωσε την ίδρυση της συμμαχίας «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» συσπειρώνοντας μικρά εξωκοινοβουλευτικά κόμματα που τάσσονται κατά της διαφθοράς στο δημόσιο βίο με στόχο την αλλαγή στην πολιτική ζωή της χώρας.

Ο Aσέν Βασίλεβ, πιθανός νέος υπουργός Οικονομικών, είναι επιχειρηματίας και διετέλεσε υπουργός Οικονομικών, Ενέργειας και Τουρισμού στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Στέφαν Γιάνεφ από τις 12 Μαΐου έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2021.



Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στη συνέχεια ειδικεύτηκε στη διοίκηση επιχειρήσεων και το δίκαιο στο «Harvard Business School» και στο «Lo Harvard School». Εργάστηκε σε ξένες επιχειρήσεις, διαχειρίζοντας έργα μάρκετινγκ και στρατηγικής ανάπτυξης για μεγάλες διεθνείς εταιρείες στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, της εξόρυξης, των ασφαλίσεων και ορισμένων μεγάλων καταναλωτικών αγαθών.

Είναι συνιδρυτής και πρόεδρος της Everbred, μιας εταιρείας τιμολόγησης αεροπορικών εισιτηρίων που χρηματοδοτήθηκε και από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Σιγκαπούρης. Είναι συνιδρυτής και διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών Στρατηγικών και Ανταγωνιστικότητας και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο «St. Kliment Ohridski» της Σόφιας.

Στην συμμαχία «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» συμμετέχουν τα μικρά εξωκοινοβουλευτικά κόμματα: Πολιτικό κίνημα «Σοσιαλδημοκράτες», Σοσιαλφιλελεύθερο Κόμμα «Volt» και το κόμμα «Μέση ευρωπαϊκή τάξη». Στον οικονομικό τομέα κύριοι στόχοι είναι η δημιουργία ευνοϊκού οικονομικού και διοικητικού περιβάλλοντος για την ελεύθερη ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και η προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας. Επιπλέον η συμμαχία επιδιώκει να βάλει τέλος στη διαφθορά και την κατάχρηση κρατικών πόρων καθώς και να προασπίσει το κράτος δικαίου.

Προτεραιότητα για το σχηματισμό κυβέρνησης είναι η πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη για όλους τους Βούλγαρους πολίτες, και δημιουργία σύγχρονων υποδομών στη χώρα.

Η χαμηλή προσέλευση στις κάλπες, δεν ξεπέρασε το 27% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, βοήθησε στο να ενισχύσει τα ποσοστά του το τουρκικό μειονοτικό κόμμα: «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» που έλαβε 13% των ψήφων. Σοβαρή καθίζηση υπέστη και το λαϊκίστικο κόμμα «Υπάρχει τέτοιος λαός» του τηλεοπτικού παρουσιαστή και τραγουδιστή Σλάβι Τρίφονοφ, το οποίο από 25% των εκλογών του περασμένου Ιουλίου, έχασε 15% της δύναμής του.

Δεινή ήττα υπέστη το εθνικιστικό κόμμα VMRO-BND του Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ που απέτυχε εκ νέου να αγγίξει το εκλογικό μέτρο και να εισέλθει στη βουλή, βλέποντας το ποσοστό του να συρρικνώνεται δραματικά. Το απόγευμα της Δευτέρας ο Καρακατσάνοφ ανακοίνωσε την παραίτηση του από την ηγεσία του ακροδεξιού κόμματος.

Τελικά αποτελέσματα

Τα ποσοστά των κομμάτων που πέτυχαν την είσοδό τους στη νέα βουλγαρική βουλή :

Συνεχίζουμε την αλλαγή : 26%
Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας (GERB) : 23%
Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών - 13%
Σοσιαλιστικό Κόμμα : 10%
Υπάρχει τέτοιος λαός : 10%
Δημοκρατική Βουλγαρία : 6%
Αναγέννηση: 4%

Όσον αφορά τις Προεδρικές Εκλογές το «δίδυμο» Ρούμεν Ράντεφ και Ηλιάνα Γιότοβα, προηγούνται με ποσοστό 49,45%. Στην δεύτερη θέση βρίσκονται οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι για την προεδρία Αναστάς Γκερτζίκοφ και Νεβιάνα Μίτεβα με ποσοστό 22,85%. Το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις κάλπες απέτρεψε εκλογή νέου ΠτΔ από την Α΄ Κυριακή, οπότε θα υπάρξει δεύτερος γύρος την ερχόμενη Κυριακή.


Ειδήσεις σήμερα:

Λήγει η προθεσμία για την οικειοθελή προσέλευση ιδιωτών γιατρών - Περιορισμένη η ανταπόκριση

Ατύχημα στον ηλεκτρικό με 7 τραυματίες -Συγκρούστηκαν βαγόνια στον Άγιο Νικόλαο

Βροχές σήμερα και πτώση της θερμοκρασίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης