UNICEF: Πτώση 80% στους εμβολιασμούς στο Αφγανιστάν - Φταίει ο σκεπτικισμός των Ταλιμπάν;

UNICEF: Πτώση 80% στους εμβολιασμούς στο Αφγανιστάν - Φταίει ο σκεπτικισμός των Ταλιμπάν;

Εκπρόσωπος της UNICEF αποκάλυψε πως υπάρχει κίνδυνος να λήξουν μέχρι τον Νοέμβριο τα μισά από τα λίγα εμβόλια για την νόσο covid 19 που υπάρχουν στην χώρα - 80% η πτώση στους εμβολιασμούς, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους ακραίους Ισλαμιστές

afganistan
Η χωρίς αντίσταση επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν δεν έσπειρε μόνο τον φόβο για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών αλλά είχε και άλλη μια σοβαρή επίπτωση, την κατακόρυφη πτώση στους εμβολιασμούς ενάντια στον κορωνοϊό.

Μέσα στην πρώτη εβδομάδα, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στις 15 Αυγούστου, οι εμβολιασμοί για την νόσο covid 19 στο Αφγανιστάν μειώθηκαν δραματικά σε ποσοστό 80% με κίνδυνο οι μισές από τις δόσεις των εμβολίων που έχουν φτάσει στην φτωχή χώρα να καταστραφούν, όπως επισημαίνει η UNICEF.

«Από την επικράτηση των Ταλιμπάν έχει καταγραφεί μείωση κατά 80% στους εμβολιασμούς κατά της covid 19», δήλωσε εκπρόσωπος της UNICEF στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Την εβδομάδα μετά τις 15 Αυγούστου εμβολιάστηκαν 30.500 άτομα σε 23 από τις 34 επαρχίες της χώρας, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαν εμβολιαστεί 134.600 άνθρωποι σε 30 επαρχίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF.

Έκκληση στους εργαζόμενους σε τομείς της Υγείας να επιστρέψουν στην εργασία τους

«Η πτώση είναι κατανοητή καθώς σε καταστάσεις χάους, συγκρούσεων και έκτακτων γεγονότων οι άνθρωποι δίνουν προτεραιότητα πρώτα στην ασφάλειά τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF. Ο ίδιος ανέφερε πως τα Ηνωμένα Έθνη έκαναν έκκληση στους εργαζόμενους σε τομείς της Υγείας, συμπεριλαμβανομένων και των γυναικών, να επιστρέψουν στην εργασία τους. Πάντως, ο εκπρόσωπος της UNICEF αρνήθηκε να σχολιάσει αν η πτώση στους εμβολιασμούς των Αφγανών είναι, επίσης, αποτέλεσμα στον πιθανό σκεπτικισμό των Ταλιμπάν για τα εμβόλια, όμως, προειδοποίησε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από μια παρατεταμένη αντιπαράθεση για την εκστρατεία των εμβολιασμών.

Περίπου δύο εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson, δηλαδή η μισή ποσότητα από τα εμβόλια που μέχρι σήμερα έχουν φτάσει στην χώρα, λήγουν τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος Gavi (Global Alliance for Vaccines and Immunizations), το οποίο συνεργάζεται με τον μηχανισμό Covax για την δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια σε παγκόσμιο επίπεδο, το Αφγανιστάν με πληθυσμό 40 εκατομμύρια έχει λάβει ως τώρα 4 εκατ. δόσεις εμβολίων.

«Προτεραιότητά μας σήμερα είναι να εργαστούμε με τα τοπικά γραφεία της UNICEF και του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας κατά της covid 19», δήλωσε εκπρόσωπος του Gavi στο Reuters, αρνούμενος να σχολιάσει, αν οι Ταλιμπάν παρεμποδίζουν τους εμβολιασμούς.

Ειδήσεις σήμερα:

Nirvana: Το «γυμνό μωρό» από το εξώφυλλο του «Nevermind» μηνύει την μπάντα για... παιδική πορνογραφία!

Στεφ Κάρι: Oι γονείς του παίρνουν διαζύγιο λόγω απιστίας της μητέρας του με πρώην αθλητή του NFL

Καρεμπέ: Σε ρόλο... καρατέκα σε σποτ του Υπουργείου Αθλητισμού της Γαλλίας  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης