Καταλονία: Έσβησε η πυρκαγιά - Πολύ υψηλός κίνδυνος για φωτιές σε όλη τη χώρα

Καταλονία: Έσβησε η πυρκαγιά - Πολύ υψηλός κίνδυνος για φωτιές σε όλη τη χώρα

Παραμένουν στο σημείο οι πυροσβεστικές δυνάμεις για τυχόν αναζωπυρώσεις - Η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει στους 46 βαθμούς Κελσίου

catalonia
Η πυρκαγιά που μαινόταν από χθες, Πέμπτη, το απόγευμα στην Καταλονία (βορειοανατολική Ισπανία) τέθηκε υπό έλεγχο σήμερα το πρωί, όμως ο κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει πολύ αυξημένος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Περίπου 100 πυροσβέστες μάχονταν όλη τη νύχτα με τη φωτιά που έκαψε περίπου 750 στρέμματα σε μια προστατευόμενη δασική περιοχή στην ακτή της επαρχίας Ταραγόνα, στην Καταλονία, ανακοίνωσε με μήνυμά της στο Twitter η πυροσβεστική υπηρεσία της περιφέρειας αυτής. Περίπου τριάντα κατασκηνωτές χρειάστηκε να απομακρυνθούν χθες.

Αν και η πυρκαγιά έσβησε, 11 πυροσβεστικά οχήματα, ένα ελικόπτερο και δύο ειδικά αεροπλάνα για την κατάσβεση πυρκαγιών παραμένουν στο σημείο, διευκρίνισαν οι Καταλανοί πυροσβέστες.

Αντίθετα, μια άλλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες βράδυ, συνεχιζόταν σήμερα το πρωί κοντά στη Ρούμπια, στη Γαλικία (βορειοδυτική Ισπανία). Η πυρκαγιά έχει καταστρέψει ήδη 2.000 στρέμματα βλάστησης, δήλωσε η περιφερειακή κυβέρνηση.

Η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET προειδοποίησε πως ο κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει «αυξημένος», «πολύ αυξημένος», ή «εξαιρετικά υψηλός» σχεδόν στο σύνολο της επικράτειας σήμερα, τρίτη ημέρα του καύσωνα.

Από τις 17 περιφέρειες της Ισπανίας, οι 15 αντιμετωπίζουν ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, με την AEMET να προβλέπει μέγιστες θερμοκρασίες από 36 έως και 40 βαθμούς Κελσίου.

Κλείσιμο
Η κορύφωση του καύσωνα αναμένεται αύριο Σάββατο και την Κυριακή, με την AEMET να εκτιμά πως οι θερμοκρασίες μπορεί να φθάσουν ακόμη και τους 46 βαθμούς Κελσίου στην Κόρντομπα, στην Ανδαλουσία (νότια).

Η μεγαλύτερη θερμοκρασία καταγράφηκε στην Ισπανία στις 13 Ιουλίου 2017 στο αεροδρόμιο της Κόρντομπα με 46,9 βαθμούς Κελσίου. Θερμοκρασία 48,8 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε την Τετάρτη στη Σικελία (νότια Ιταλία).

Οι θερμοκρασίες που καταγράφονται αυτές τις ημέρες στην Ισπανία, πολύ πιο πάνω από τις κανονικές για την εποχή, εξηγούνται από την άφιξη μιας πολύ ζεστής αέριας μάζας από τη Βόρεια Αφρική σε συνδυασμό με συνθήκες πολύ έντονης ηλιοφάνειας, σύμφωνα με την AEMET.

Μεταξύ 2011 και 2020, η Ισπανία κατέγραψε διπλάσια κύματα καύσωνα απ΄όσα κατά τη διάρκεια της καθεμίας των τριών προηγούμενων δεκαετιών, σύμφωνα με την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία.

Τα στοιχεία αυτά «συνάδουν με την πρόσφατη έκθεση» των ειδικών του ΟΗΕ για το κλίμα (Giec) που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, σχολίασε ένας Αμερικανός ειδικός του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, ο Ρόμπερτ Στεφάνσκι, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην ισπανική εφημερίδα El Pais.

Το κύμα καύσωνα που πλήττει τώρα την Ισπανία «είναι μια πρόγευση αυτού που έρχεται», συνέχισε. Οι θερμοκρασίες, πρόσθεσε ο Ρ. Στεφάνσκι, «εξακολουθούν να αυξάνονται όσο δεν μειώνουμε τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου».

Οι επιστήμονες θεωρούν πως οι επαναλαμβανόμενοι καύσωνες είναι αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης της Γης και εκτιμούν πως αυτά τα κύματα ζέστης αναμένεται να πολλαπλασιαστούν και να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα: 

Γερμανία: Σάλος με την δολοφονία Αφγανής από τους αδελφούς της – Γιατί έχει ξεσπάσει πολιτική αντιπαράθεση

Βρετανία: Συναγερμός στο Πλίμουθ - Για περιστατικό με «αρκετούς νεκρούς και τραυματίες» μιλά η αστυνομία - Δείτε βίντεο

Ρωσία: Μία γυναίκα νεκρή και 18 τραυματίες εξαιτίας έκρηξης σε αστικό λεωφορείο - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης