Σκόπια και Βουλγαρία οδεύουν σε συμφωνία

Σκόπια και Βουλγαρία οδεύουν σε συμφωνία

Θέμα χρόνου η συμφωνία, λέει ο Ζόραν Ζάεφ – Θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ 

zaev_voulgaria
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, θέμα χρόνου είναι η πολυπόθητη συμφωνία με την Βουλγαρία, που θα επιτρέψει ν’ ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Ε.Ε.

Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Σκοπίων και Βουλγαρίας, Μπουγιάρ Οσμάνι και Εκατερίνα Ζακαρίεβα αντίστοιχα, προκειμένου να καταλήξουν στην ημερομηνία πραγματοποίησης διακυβερνητικής διάσκεψης, για να εγκριθεί το σχέδιο δράσης ανάμεσα στις δύο χώρες, που θα βάλει τέλος στις μεταξύ τους διαμάχες.

ΜΜΕ των Σκοπίων, προβάλλουν με σκεπτικισμό τις αισιόδοξες δηλώσεις του Ζάεφ, θέτοντας το ερώτημα σε ποιες υποχωρήσεις θα προβεί προκειμένου να ικανοποιηθεί η βουλγαρική κυβέρνηση.

«Η εμπειρία μάς διδάσκει ότι κάθε φορά που ο Ζάεφ συνάπτει συμφωνία με τους γείτονές μας, αυτό είναι εις βάρος μας. Είναι γνωστά τα θέματα που υπάρχουν στο τραπέζι στις σχέσεις μας με τη Βουλγαρία, όπως γλώσσα, ταυτότητα, ιστορία» σχολιάζει η ενημερωτική πύλη republika.mk.

Όπως αναφέρει η σκοπιανή έκδοση της DW, η Γερμανία συνεχίζει να πιέζει Σκόπια και Σόφια για την επίτευξη συμφωνίας, σε στενή συνεργασία με την πορτογαλική προεδρεία της Ε.Ε. Την επόμενη εβδομάδα μάλιστα θα συναντηθούν οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών, Οσμάνι και Ζακαρίεβα θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «24 ώρες» της Σόφιας, η Βουλγάρα υπ. Εξωτερικών Εκατερίνα Ζακαρίεβα, δήλωσε πως θα πρέπει να ξεπεραστούν οι διαφωνίες μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων και πως η ίδια θα εργαστεί προς την κατεύθυνση αυτή. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Πρέπει να το ξεπεράσουμε. Τους υποστηρίζαμε πάντα, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές, και τώρα θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» δήλωσε.

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Πώς θα εξελιχθεί ο χιονιάς - «Σπάνια φαινόμενα στην Αττική» - Τι λένε οι μετεωρολόγοι


Μητσοτάκης: Να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις - Καμία δόση εμβολίου χαμένη


Δείτε την Ακρόπολη ντυμένη στα λευκά - «Ένα φως που δεν σβήνει ποτέ»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης