Πορτογαλία: Οι καφετέριες δεν πωλούν καφέ για να μη γίνονται πιο κοινωνικοί οι πολίτες

Πορτογαλία: Οι καφετέριες δεν πωλούν καφέ για να μη γίνονται πιο κοινωνικοί οι πολίτες

Ο μεγάλος... ασθενής του Covid στην Ευρώπη βρίσκεται στα όριά του

coronavirus_portugal
Oι κλινικές βρίσκονται στα όρια τους, είναι σχεδόν υπερπλήρεις οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και ο γερμανικός στρατός «Bundeswehr» συνδράμει στη προσπάθειες των αρχών της Πορτογαλίας να τιθασεύσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Το υγειονομικό σύστημα της Πορτογαλίας βρίσκεται στα όρια του, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα «Bild» προσθέτοντας ότι οι καφετέριες απαγορεύεται να πωλούν καφέ για να μην ενισχυθεί η κοινωνικότητα των πολιτών.

Ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται στην καθημερινότητα των πολιτών, όπως έχει διαμορφωθεί με το σκληρό lockdown που έχει επιβληθεί στη χώρα.

Έξω από τις κλινικές στο hotspot του κορωνοϊού, τη Λισαβόνα, οι πολίτες είναι εξοργισμένοι επιρρίπτοντας ευθύνες στις αρχές περί ανικανότητάς τους να καταπολεμήσουν τον ιό.

«Είναι φρίκη! Η υπερφόρτωση του συστήματος υγείας ήρθε από το πουθενά. Ήταν αδιανόητο μέχρι τώρα ότι δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί κάθε ασθενής», λέει ο ιδιοκτήτης καφετέριας Ζοζέ Λόπες.

«Μπορούμε να εργαστούμε ελάχιστα στην πανδημία. Αυτό με ανησυχεί πολύ», προσθέτει.

Εστιατόρια, καταστήματα, μουσεία και σχολεία παραμένουν κλειστά στην Πορτογαλία για αρκετές εβδομάδες.

Μπορεί κανείς να παραλάβει φαγητό από τα εστιατόρια και τις καφετέριες, όχι όμως και ποτά. Απαγορεύεται επίσης και η πώληση καφέ.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Λισαβόνας, ο καφές κάνει τους ανθρώπους πιο κοινωνικούς, κάτι που η κυβέρνηση θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει.

Όπως αναφέρουν ιδιοκτήτες καφετέριας, πολλοί κρύβουν κούπες καφέ μέσα σε σακούλες ψωμιού όταν τα πωλούν.

«Η Λισαβόνα είναι μία κόλαση. Η νέα βρετανική μετάλλαξη είναι πολύ επικίνδυνη. Αλλά είμαι πολύ προσεκτικός και ως εκ τούτου αισθάνομαι ασφαλής», εξηγεί ο Λοπές. «Ελπίζω ότι θα επιβιώσουμε από αυτήν την άσχημη φάση μέχρι το τέλος του μήνα».

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας επιτρέπει στους πολίτες να βγαίνουν από το σπίτι μόνο για ψώνια, εργασία, επίσκεψη στο γιατρό και σωματική άσκηση.

«Νιώθουμε ότι είμαστε στην κόλαση του κορωνοϊού. Η κυβέρνηση είναι τρία βήματα πίσω», καταγγέλλουν ορισμένοι πολίτες.

Τα δημόσια νοσοκομεία κάνουν λάθη κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι ασφυκτικά γεμάτα.

Επιπλέον, είναι υποχρεωτική η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους όπως και στις δημόσιες συγκοινωνίες. Επιπλέον, θα πρέπει να τηρείται μια ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων σε δημόσιους χώρους. Απαγορεύεται επίσης η κατανάλωση αλκοόλ στο κοινό.

«Η αστυνομία δεν είναι αρκετά αυστηρή». Για την Φεντερίκα Κάλβο από την Ιταλία που τα τελευταία χρόνια ζει στη Λισαβόνα,  «η αστυνομία δεν είναι αρκετά αυστηρή. Βασικά, όμως, οι πολίτες τηρούν τους κανόνες».

Τις τελευταίες ημέρες διαφαίνεται μία αχτίδα ελπίδας για την πορεία εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Οι αριθμοί μειώνονται τις τελευταίες ημέρες. Την 1η Φεβρουαρίου, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τα κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους ήταν ακόμη πάνω από 825. Την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο, ήταν μόλις 620.

Από την πλευρά του, ο Ρικάρντο Μεξία, επιδημιολόγος και πρόεδρος της Πορτογαλικής Ιατρικής Ένωσης, προειδοποιεί στην εφημερίδα «Bild»:

«Θα αυξηθεί ο αριθμός των θανάτων για μερικές ακόμη εβδομάδες. Αλλά δεν πιστεύω ότι η πίεση στα νοσοκομεία θα αυξηθεί. Θα παραμείνει η ίδια. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων βαίνει μειούμενος πάνω από μία εβδομάδα. Αυτό είναι καλό σημάδι».


Ειδήσεις σήμερα: 

Στο 3,9% ο εμβολιασμός του πληθυσμού - Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τους 60-64

Κάθε μήνα επιστρεπτέα προκαταβολή μέχρι το Πάσχα - Επειγόντως δηλώσεις ΦΠΑ για Πρακτορεία ΟΠΑΠ

Πότε αναστέλλονται τα ενοίκια, πότε κουρεύονται 40% και πότε καταβάλλονται ολόκληρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης