Ο Ντόναλντ φεύγει, ο Τζο έρχεται: Πυρετώδεις προετοιμασίες για την ορκωμοσία Μπάιντεν

Ο Ντόναλντ φεύγει, ο Τζο έρχεται: Πυρετώδεις προετοιμασίες για την ορκωμοσία Μπάιντεν

Έντονος ο φόβος επεισοδίων στον απόηχο της 6ης Ιανουαρίου - Αντί για κοινό... σημαίες για τον νέο Αμερικανό πρόεδρο - Πώς περνάει τα τελευταία 24ωρα στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ - Χαμός με τα τηλεφωνήματα για προεδρική χάρη

flags-ekso
Ο Ντόναλντ φεύγει, ο Τζο έρχεται! Η διαδοχή θα πραγματοποιηθεί σε μία πρωτεύουσα που μοιάζει έτοιμη για πόλεμο, όχι για ορκωμοσία. Οι κάτοικοι της Ουάσινγκτον όχι μόνο δεν θα βγούν στους δρόμους, τιμώντας το νέο τους πρόεδρο, αλλά κλήθηκαν να μείνουν στα σπίτια τους. Αναμένεται, όμως, να παρακολουθήσουν τηλεοπτικά την τελετή ορκωμοσίας του 46ου προέδρου των ΗΠΑ.

Η πανδημία είναι πραγματική απειλή, αλλά η πραγματική αιτία είναι ο φόβος επεισοδίων. Το επίπεδο ασφαλείας είναι τόσο αυξημένο που οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ελέγχουν και τα μέλη της Εθνοφρουράς που θα συμμετάσχουν στην φύλαξη της τελετής. Σε μία προσπάθεια να μην είναι θλιβερό το σκηνικό θα στηθούν 200.000 σημαίες, οι οποίες εκπροσωπούν τους πολίτες που δεν τους επιτράπηκε να παραστούν.



Ο λόγος του Μπάιντεν αναμένεται ενωτικός. Θα μιλήσει για συμφιλίωση και υπέρβαση των διαφορών: για μία ενωμένη Αμερική. Στη συνέχεια θα διεξαχθεί ένα τηλεοπτικό πάρτι με καλλιτέχνες, όπως η Λέιντι Γκάγκα και η Τζένιφερ Λόπεζ. Θα ακολουθήσει κάτι σαν εκπομπή με παρουσιαστή τον Τομ Χανκς. Εκεί θα μιλήσουν τόσο ο πρόεδρος, όσο και η αντιπρόεδρος.

Το κλίμα, όμως, παραμένει τοξικό, δεδομένου ότι οι μετασεισμοί της 6ης Ιανουαρίου συνεχίζονται. Έχει προκαλέσει σοκ η είδηση ότι οι αρχές διερευνούν εάν αληθεύει η φήμη ότι μία γυναίκα που συμμετείχε στα επεισόδια, έκλεψε λάπτοπ ή σκληρό δίσκο από το γραφείο της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και στη συνέχεια προσπάθησε να το πουλήσει στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Κλείσιμο
field_of_flags


Εντωμεταξύ, ο Τραμπ ετοιμάζεται να περάσει το τελευταίο 24ωρο του στον Λευκό Οίκο. Την ημέρα της ορκωμοσίας θα ταξιδέψει από την Ουάσινγκτον στην Φλόριντα με προορισμό το θέρετρό του Μαρ-α-Λάγκο. Σπάζοντας κάθε πρωτόκολλο δεν θα παρευρεθεί στην τελετή, η οποία θα λάβει χώρα στο προσωρινό αμφιθέατρο που στήνεται κάθε τέσσερα χρόνια στα σκαλοπάτια του Καπιτωλίου.
Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι ανάλογο ήταν το 1869. Ο Άντριου Τζόνσον είχε αρνηθεί να παρευρεθεί στην ορκωμοσία του διαδόχου του. Υπάρχει, όμως, φόβος μήπως η τελετή δεν είναι το μοναδικό πράγμα που θα επισκιάσει ο απερχόμενος και συντόμως τέως πρόεδρος. Το σχέδιο για τις εκατό πρώτες ημέρες του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο θα γίνει υπό τον θόρυβο της δίκης του Τραμπ. Οι εμβολιασμοί, η ανάκαμψη της οικονομίας και η εξωτερική πολιτική πιθανότατα θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα.



Αλλά και η τελευταία ημέρα του Τραμπ δεν είναι χωρίς ενδιαφέρον. Δέχεται καταιγισμό αιτημάτων από φίλους, εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων και άλλους, με σκοπό να συμπεριληφθεί κάποιος δικός τους στη λίστα με τα καταδικασμένα πρόσωπα, στα οποία θα δοθεί προεδρική χάρη. Απευθύνονται στον Λευκό Οίκο, τηλεφωνώντας ή στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον γαμπρό Τζάρεντ Κούσνερ, στον επικεφαλής του προσωπικού ή σε άλλα πρόσωπα που μπορούν να ασκήσουν κάποια επιρροή στον απερχόμενο πρόεδρο.

flags-2


Οι New York Times ανέφεραν ότι μερικοί από τους ενδιαφερόμενους είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια για έναν καλό λόγο ή ένα τηλεφώνημα μεσολάβησης. Οπότε μπορεί να φανταστεί κανείς ότι η ίδια η χάρη κοστίζει εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια για τους πολύ πλούσιους. Το ρεκόρ στην απονομή προεδρικής χάριτος το είχε σπάσει ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος την τελευταία ημέρα της θητείας του απένειμε χάρη σε 330 καταδικασμένους, κυρίως σε μικροεγκληματίες και χρήστες ουσιών.



Ειδήσεις σήμερα

Με τήρηση των μέτρων και καλό τζίρο η πρώτη μέρα επαναλειτουργίας της αγοράς

Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Δριμύ ψύχος στα βόρεια, καταιγίδες σε Κυκλάδες και Κρήτη - Υποχωρεί στην υπόλοιπη Ελλάδα

Προστασία προσωπικών δεδομένων vs revenge porn: Η ανατομία μιας ευρωπαϊκής αποτυχίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης