Κορωνοϊός - Γαλλία: Επιταχύνει το πρόγραμμα εμβολιασμού μετά τις κατηγορίες ότι «ευνοεί τους αντιεμβολιαστές»

Κορωνοϊός - Γαλλία: Επιταχύνει το πρόγραμμα εμβολιασμού μετά τις κατηγορίες ότι «ευνοεί τους αντιεμβολιαστές»

Από τη Δευτέρα ξεκινά ο εμβολιασμός υγειονομικών, ενώ ο αρχικός προγραμματισμός τους ήθελε να εμβολιάζονται τέλη Φεβρουαρίου - Πρόβλημα για την κυβέρνηση οι πολλοί «αρνητές του εμβολίου» - Δεν θα ανεχτούμε καθυστερήσεις, είπε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Μακρόν

macron_1123
Η Γαλλία προχωρά σε επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμού κατά της Covid-19 μετά την κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση της χώρας, πως ήταν υπερβολικά επιφυλακτική ως προς τις απαιτούμενες κινήσεις για να μειώσει τους φόβους και τις αμφιβολίες των «αρνητών του εμβολίου».

Ο υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, ανακοίνωσε την Πέμπτη το απόγευμα ότι το εμβόλιο θα διατεθεί σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας άνω των 50 ετών από τη Δευτέρα.

Το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό δεν αναμενόταν να εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση του Βεράν έγινε μετά τις επικρίσεις που δέχτηκαν υπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι πως με το πρόγραμμα που έχουν εκπονήσει για τη διάθεση του εμβολίου, «ικανοποιούν τους αντιεμβολιαστές».

Κλείσιμο
Πέντε ημέρες μετά την έναρξη του προγράμματος εμβολίων, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι εμβολιάστηκαν μόλις 332 άτομα στη Γαλλία. Η Γερμανία ανέφερε ότι έδωσε σε περίπου 130.000 άτομα την πρώτη δόση του εμβολίου για την ίδια περίοδο και η Ιταλία σε 8.300. Η Ισπανία δήλωσε ότι ήταν σε καλό δρόμο να χορηγήσει 1,3 εκατομμύρια δόσεις μέχρι την Πέμπτη το βράδυ.

Γάλλοι αξιωματούχοι είχαν παραδεχτεί ότι υιοθέτησαν μια προσέγγιση «μαραθωνίου και όχι σπριντ» στον εμβολιασμό, αφού αντιμετώπισαν έντονη δημόσια κριτική. Μια πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση της Ipsos έδειξε ότι μόνο το 40% των Γάλλων που ερωτήθηκαν, δήλωσαν ότι ήταν πρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο. Στο μεταξύ, η Γαλλία επιμένει να ζητά από όσους λαμβάνουν το εμβόλιο, να δώσουν γραπτή συγκατάθεση πως έχουν ενημερωθεί πλήρως για πιθανές παρενέργειες.

Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης και οι γιατροί έχουν επικρίνει αυτήν την προσέγγιση.

Στην ομιλία του για το νέο έτος, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι δεν θα επέτρεπε να συμβεί «αδικαιολόγητη καθυστέρηση» στον εμβολιασμό του πληθυσμού λόγω «κακών επιλογών». Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τους ανθρώπους να εμπιστευτούν τους γιατρούς και τους επιστήμονες.

Ειδήσεις σήμερα:

Ανδρουλάκης: Ευχές για το 2021 με αναφορές στο ελπιδοφόρο μήνυμα των εμβολιασμών

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης