LIVE

Κορωνοϊός

Έχουν ξεφύγει στις ΗΠΑ: Θεωρούν τον Όμηρο σεξιστή και τον κόβουν από σχολείο!

Τι είναι το κίνημα #DisruptTexts που θέλει να «διώξει» τους κλασικούς συγγραφείς από τα σχολικά προγράμματα διδασκαλίας - Σχολείο στη Μασαχουσέτη έβγαλε την «Οδύσσεια» εκτός ύλης

To κίνημα και οι υπερβολές της «πολιτικής ορθότητας» φαίνεται πως σαρώνει και τον χώρο της Παιδείας. Εχουν αρχίσει να πληθαίνουν οι φωνές κριτικής, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, απέναντι σε κλασικά κείμενα λογοτεχνίας, όπως είναι τα έργα του Όμηρου και του Σαίξπηρ. Σε εξέλιξη βρίσκεται μια επιχείρηση προσπάθειας παρεμπόδισης των Αμερικανών μαθητών από την πρόσβαση τους σε έργα κλασικής lογοτεχνίας, όπως ο Βασιλίας Ληρ ή η Οδύσσεια κατηγορώντας τα κείμενα για βία και ρατσισμό. Τα γεγονότα έφερε στο προσκήνιo με άρθρο της η εφημερίδα «Wall Street Journal».

Με το σύνθημα  #DisruptTexts («Διακοπή κειμένων»), ιδεολόγοι, δάσκαλοι σε σχολεία αλλά και «ταραξίες» του Τwitter διαδίδουν θεωρίες κατά των κλασικών κειμένων - από τον Όμηρο έως τον Φ. Σκοτ Φίτζεραλντ. Κεντρικό τους σύνθημα είναι ότι στη σημερινή εποχή δεν έχουν θέση στην εκπαίδευση κείμενα που γράφτηκαν 100 χρόνια και πίσω και περιγράφουν περιστατικά βίας, ρατσισμού, μισογυνισμού που αφορούσαν άλλες κοινωνίες, παρωχημένες πλέον. Θεωρούν πως «μπερδεύουν» ψυχολογικά τους νέους και τους μεταδίδουν  λάθος μηνύματα συμπεριφοράς. 

Σύμφωνα με την θεωρία τους, τα παιδιά θα πρέπει να διαβάζουν έργα που παραπέμπουν μόνον στη γλώσσα και τις συμπεριφορές που χρησιμοποιούμε σήμερα και να αποφεύγουν ειδικά εκείνα τα έργα στα οποία ο ρατσισμός, ο σεξισμός, ο αντισημιτισμός και άλλες μορφές μίσους είναι ο «κανόνας». Με άλλα λόγια θέλουν και ζητούν να «διαγραφούν» από τα σχολικά κείμενα έργα του  Ομήρου, του Σαίξπηρ, του Νίτσε και πάρα πολλών άλλων κλασσικών.

«Είμαστε πολύ περήφανοι να λέμε ότι η Oδύσσεια αφαιρέθηκε φέτος από το πρόγραμμα σπουδών!» αναφέρουν καθηγητές του σχολείου της Μασσαχουσέτης που έκοψε την Οδύσσεια από την διδασκαλία στις τάξεις του Δημοτικού, θεωρώντας ότι ο Ομηρος γράφει σεξιστικά και ρατσιστικά!

Τα ίδια πιστεύει και η γνωστή μυθιστοριογράφος Πάτμα Βενκατραμάν, όπως γράφει σε άρθρο της στη σχολική επιθεώρηση «School Library Journal», σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Wall Street Journal».

«Κανένας συγγραφέας δεν είναι αρκετά πολύτιμος», όσο μεγάλος και αν είναι, για την μυθιστοριογράφο Βενκατραμάν.Σε ό,τι αφορά τον Σαίξπηρ, η ίδια επισημαίνει ότι έζησε σε μια εποχή που επικράτησαν τα αισθήματα μίσους, κατά συνέπεια κινδυνεύει να περάσει στον αναγνώστη ένα υποσυνείδητο μήνυμα ότι η ακαδημαϊκή αριστεία υπερτερεί της ρητορικής του μίσους.

«Οι λεπτές πολυπλοκότητες της λογοτεχνίας απαλύνονται στην ακατέργαστη διακλάδωση των «διατομεακών» αγώνων εξουσίας», υποστηρίζει ο καθηγητής Αγγλικών του Σιάτλ, Έβιν Σιν.Το 2018 είχε γράψει ότι καλύτερα «να πέθανε» από το να διδάξει το «The Scarlet Letter» («Το άλικο γράμμα γράμμα») εκτός αν το μυθιστόρημα του Ναθάναελ Χόθορν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την «καταπολέμηση της μισογυνισμού και της ντροπής».

Η εκστρατεία «διακοπής κειμένων» έγινε πρόσφατα περισσότερο γνωστή στο ευρύ κοινό όταν η δασκάλα που τάσσεται κατά του ρατσισμού, Λορένα Ζερμάν, παραπονέθηκε σημοσίως ότι πολλά κλασικά έργα γράφτηκαν πριν από 70 χρόνια:

«Σκεφτείτε την αμερικανική κοινωνία πριν από τόσα χρόνια και τις αξίες που διαμόρφωσαν στη συνέχεια αυτό το έθνος. Αυτό είναι που υπάρχει σε αυτά τα βιβλία». Από την πλευρά της, η Τζέσικα Κλουές, συγγραφέας μυθοπλασίας έργω για μικρά παιδιά και εφήβους, απάντησε κάνοντας καυστικά σχόλια: «Αν αμφιβάλεις ότι ο Χόθορν βρισκόταν στο πλευρό όσων επικρίνουν τους πουριτανούς... τότε είσαι απολύτως ηλίθια και δεν πρέπει να έχεις τον τίτλο της καθηγήτριας στο βιογραφικό σου στο Τwitter». Σε λίγα λεπτά, το Διαδίκτυο βομβαρδίστηκε από σχόλια κατηγορώντας την κυρία Κλουές για ρατσισμό και «βία» και ζήτησε από τον εκδοτικό οίκο «Penguin Random House» να ακυρώσει το συμβόλαιό της.

Ο εκδότης συνέχισε την συνεργασία του μαζί της μάλλον όμως η κυρία Κλουές έγραψε μία επιστολή συγνώμης: «Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για τον απρόκλητο θυμό μου προς τη Λορένα Ζερμάν... Έχω δεσμευτεί να μάθω περισσότερα για τη σημαντική δουλειά της κυρίας Ζερμάν με το #DisruptTexts. . . . Θα προσπαθήσω να το κάνω καλύτερα.»

Αυτό δεν εμπόδισε τον συνεργάτη της κυρίας Κλουές, Μπρουκς Σέρμαν, να καταγγείλει τις «ρατσιστικές και απαράδεκτες» απόψεις της και να τερματίσει την επαγγελματική τους σχέση. Όμως, η εκστρατεία για λογοκρισία των κλασικών, φαίνεται να έχει αποτελέσματα.

«Να είσαι όπως ο Οδυσσέας και να ενστερνιστείς το μεγάλο ταξίδι προς την απελευθέρωση (στη συνέχεια, πέταξε την Οδύσσεια από το βιογραφικό σου επειδή είναι σκουπίδι)», έγραψε ο Σι Μάρτιν τον περασμένο Ιούνιο.

«Χαχαχα», απάντησε η Χίδερ Λέβιν, καθηγήτρια Αγγλικών στο Λύκειο «Lawrence» της Μασαχουσέτης.«Είμαστε πολύ περήφανοι να λέμε ότι η «Οδύσσεια» αφαιρέθηκε φέτος από το πρόγραμμα σπουδών!» δηλώνει ενερυθρίαστα η Χίδερ Λέβιν, καθηγήτρια Αγγλικών στο Λύκειο «Lawrence» της Μασαχουσέτης.

Όταν ο αρθρογράφος της εφημερίδας ήρθε σε επαφή με την κυρία Λέβιν για να το επιβεβαιώσει, η ίδια απάντησε ότι βρήκε την έρευνά του «επεμβατική» στη δουλειά της και αρνήθηκενα απαντήσει. 

Επίσης ούτε ο πρόεδρος του Τμήματος Αγγλικών των Δημόσιων Σχολών του Lawrence, Ρίτσαρντ Γκορχαμ, δεν απάντησε σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σχολιάζει η εφημερίδα «Wall Street Journal».

«Είναι τραγωδία το γεγονός ότι, αυτό το κίνημα κατά της διανόησης με στόχο την απαγόρεση των κλασικών κερδίζει έδαφος μεταξύ των εκπαιδευτικών και της εκδοτικής βιομηχανίας», επισημαίνει από την πλευρά του ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Τζον ντελ Αρόζoν, υποστηρίζοντας με θέσμη τις απόψεις της κυρίας Κλουές και προσθέτει πως «η διαγραφή της ιστορίας των μεγάλων έργων περιορίζει μόνο την ικανότητα των παιδιών να μορφωθούν σωστά».

«Έάν υπάρχει κάτι κακό στην κλασική λογοτεχνία, πηγάζει από τη μη διδασκαλία της. Οι μαθητές που δεν δικαιούνται να διαβάσουν θεμελιώδη κείμενα, μπορεί να φανταστούν τον εαυτό τους τυχερό... αυτό είναι που θέλουν οι άνθρωποι που στηρίζουν την εκστρατεία #DisruptTexts - αλλά σε σύγκριση με τους καλύτερα μορφωμένους συνομηλίκους τους, θα υποφέρουν από γλωσσική φτώχεια και πολιτιστικές αναφορές. Το χειρότερο, δεν το γνωρίζουν καν», σχολιάζει με δηκτικότητα το άρθρο της εφημερίδας.


Δείτε βίντεο: ΗΠΑ: Θεωρούν τον Όμηρο σεξιστή και τον κόβουν από σχολείο!
ΗΠΑ: Θεωρούν τον Όμηρο σεξιστή και τον κόβουν από σχολείο!


Ειδήσεις σήμερα:

Σχολεία: Πότε θα ανοίξουν - Διχασμένα τα μέλη της επιτροπής

Μάχη στις εντατικές - Μετά τις 15 Ιανουαρίου θα υποχωρήσουν στους 300 οι διασωληνωμένοι

ΗΠΑ: Στην τελική ευθεία για την έγκριση περνά το εμβόλιο της Novavax
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (182)

Το άσπρο μαυρο

Η Αμερικη δεν ειναι η χωρα που αποκλείει στο κινηματογραφο σκηνες σχετικες με γυναικεια σεξουαλικοτητα ενω δυσκολα θα βρεις εργο τους διχως σκηνη με απλα ' σεξουαλικη χαρη απο γυναικα-οχι σεξ' ? Δεν ειναι η χωρα, μαλιστα η Μασαχουσετη που δημιουργησε το κακογουστο αστειο-εορτη " steak and bj day" ως αντιμετρο(!) στον Αγ. Βαλεντινο ενω λεξη για το Cake and cunnilingus day (αντιστοιχο αστειο) αντιθετα με την Ευρωπη ? Δεν ειμαστε εμεις που κανουμε ΟΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ μας διδασκει καθημερινα η Αμερικη ??

@

Η Δύση Εάλω δυστυχώς, διότι επικράτησε η Εσωτερική ΠΑΡΑΚΜΗ έναντι της Λογικής και Ηθικής, και η οποία Παρακμή, ως σύγχρονος Εφιάλτης, άνοιξε την Κερκόπορτα στους αιωνίους Εκτός των Τειχών Βαρβάτους.

κανένα έλεος

Η ποίηση του Ομήρου βλάπτει σοβαρά την παράνοια. Λογικό είναι επομένως όσοι θέλουν τους ανθρώπους στα 4, δειλούς, αμόρφωτους και παράλογους ώστε να χρειάζονται την "βοήθειά" τους, πάντα για το καλό τους! Το έχουμε ξαναδεί το έργο με τους πρωτοχριστιανούς, τώρα βλέπουμε πάλι το έργο της διάλυσης του πολιτισμού με νέους πρωταγωνιστές.

νασος

Σε μία χώρα όπου (αντιγράφω): "Μελέτες εκτιμούν πως το μέσο παιδί στην Αμερική θα παρακολουθήσει 16.000 φόνους και 200.000 πράξεις βίας μέχρι την αποφοίτησή του από το Λύκειο. Τα παιδικά προγράμματα κινουμένων σχεδίων δείχνουν 20 πράξεις βίας σε μία και μόνον ώρα" (έχω δει με τα μάτια μου παιδικά κινούμενα σχέδια, όπου εκόβονταν κεφάλια από κάποια πλάσματα και το αίμα πεταγόταν συντριβάνι και δίπλα παρακολουθούσαν κάποιοι μπόμπιρες). Σε μία χώρα όπου: σε κάθε κανάλι, κάθε ώρα της ημέρας, σε κάθε έντυπο, υπάρχει διάχυτος σεξισμός, πρόκληση στα όρια της χυδαιότητος. Σε μία χώρα όπου μπορεί στο ιντερνέτ να μπει ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ σε πορνογραφικά σάιτ, απλώς τσεκάροντας ένα κουτάκι και επιβεβαιώνοντας "είμαι πάνω από 18" και να δει τα πιο ακατονόμαστα όργια των οργίων. Ε, όταν σε μία τέτοια χώρα ανακαλύπτουν σεξισμό στον Όμηρο και βία στον Σαίξπηρ, πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο να πω, παρά μόνον να πω πως σηκώνω τα χέρια ψηλά…

τα ειπες ολα

-

ΑΧΑΧΑΧΑΧ

ας μάθουν αρχαία ιστορία και λογοτεχνία της ... Ουγκάντας στο USA

WoM

Σε λίγο θα αρχίσετε να καταλαβαίνετε ότι ο Trump ήταν από τα τελευταία οχυρά. Τώρα, έχουμε τον Πάτμα Βενκατραμάν να μας λέει ότι οι δυτικοί συγγραφείς δεν είναι πολύτιμοι. Η πόλις εάλω και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο καρκίνος της αριστεράς δεν κόπηκε όταν έπρεπε και αρχίζει να εξαπλώνεται.

Φωτεινή

Δεν συμφωνώ με την συγκεκριμένη απόφαση αλλά από την άλλη κανένας συγγραφέας/φιλόσοφος/πολιτικός δεν είναι υπεράνω κριτικής. Η γνώμη μου είναι ότι τα σπουδαία κείμενα πρέπει να διδάσκονται στα σχολεία αλλά παράλληλα να επισημαίνονται στους μαθητές και τα λάθος μηνύματα που μπορεί να περνούσαν σε κάποιες περιπτώσεις, λαμβάνοντας υπόψη βέβαια και την εποχή που γράφτηκαν.

Κατερίνα Δ. από εξωτερικό

Και ποιος καθορίζει το λάθος μήνυμα κατά την άποψη σου; Οι ιερείς του τοταλιταρισμού που ονομάζεται πολιτική ορθότητα; Η πραγματική τραγωδία είναι πως δεν ζει η Χάνα Άρεντ για να βάλει όλους αυτά τα φασιστοειδη στη θέση τους. Σκοτάδι μόνο σκοτάδι.

ΑΝΤΙΣΚΑΡΙΟΣ

Κατα ορισμενους ερευνητες, πιο αξιοπιστους και κοντινους στην εποχη του Ομηρου, γεννηθηκε το 980 πΧ και αρα κριτικαρεται, και βρισκεται οτι ειναι ''χρυσαφι'', τωρα και επι 3000 χρονια ακριβως! Εσυ, τι κριτικη να προσθεσεις, αφου δεν τον εχεις διαβασει καν, ουτε στη Γλωσσα του,ουτε απο μεταφραση;!

kyriakos

Δεν είναι καλό νέο αυτό. Όπου δεν κυβερνανε Έλληνες έχουμε καταστάσεις Βαλκανίων ή Λατινικής Αμερικής.

Και τι μας αφορά εμάς το γεγονός;

Επειδή από το πολύ το λέγε λέγε πιστέψαμε ότι είμαστε απόγονοι των αρχαίων κλασικών;

Decay

Συμφωνώ! Επειδή κάποιος έχει αποκτήσει ελληνική ταυτότητα, αυτό δεν τον κάνει αυτομάτως Έλληνα! Είναι απλώς ελλην υπήκοος. Η καταγωγή του μπορεί να είναι οποιαδήποτε.

ΑΝΤΙΣΚΑΡΙΟΣ

Οι ομηρικοι ηρωες και ο Οδυσσεας, παντου οπου περιπλανηθηκαν, ελληνικα μιλουσαν χωρις μεταφραστες, και ο ελληνικος και πολιτισμενος κοσμος ηταν συμπαγης και πολυαριθμος σε αντιθεση με τους βαρβαρους που ηταν ολιγαριθμοι, οσο βρισκονταν πιο μακρια απο τις παραθαλασσιες περιοχες.Και ηταν ολιγαριθμοι, γιατι ηταν αντιξοες κλιματολογικες συνθηκες χωρις δυνατοτητα καλλιεργεια της γης και τα προβατακια δεν εφταναν για να επιβιωσουν σε μεγαλους πληθυσμους, και παλευοντας με τους λυκους.Συνεπως τα εκατομμυρια των πολιτισμενων Ελληνων εκεινων των εποχων, δεν εξαφανιστηκαν φυλετικα απο ολιγαριθμες ορδες βαρβαρων, αλλα εχει συμβει ακριβως η αντιθετη πορεια, και οι Ελληνες επεκτεινονταν κατα ομοκεντρους κυκλους απο την Ελλαδα και εκπολιτιζαν και ενσωματωναν τους βαρβαρους! Αφησαν απογονους τους εμας που μιλουμε τη Γλωσσα τους και εχουμε εγγραψει στο γενετικο μας κωδικα το χαρακτηρα τους και τον πολιτισμο τους

Αυτοί είναι . . .

Γιατί σας κάνει εντύπωση , ακόμη δεν έχετε καταλάβει ότι ο Παγκόσμιος Φασισμός επιβάλλεται αναγκαστικά μέσω του Αντιρατσισμού, του Αντισεξισμού, τής Αντι Ομοφοβίας , της Διαφορετικότητας κλπ κλπ ? ------Στο F.B. είναι κάποιος απο σας που έγραψε κάτι όπως μιλάμε οι φυσιολογικοί άνθρωποι που να μην του κατέβασαν το σχόλιο γιατί λέει "Δεν τηρούνται oι όροι του F.B.?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης