Προς συμφωνία Ε.Ε με Ουγγαρία, Πολωνία για ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και Ταμείο Ανάκαμψης

Προς συμφωνία Ε.Ε με Ουγγαρία, Πολωνία για ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και Ταμείο Ανάκαμψης

Βαρσοβία και Βουδαπέστη είχαν απειλήσει με βέτο στο Ταμείο Ανάκαμψης καθώς τόσο το Συμβούλιο της Ε.Ε. όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχαν θέσει ως απαράβατο όρο για την εκταμίευση κεφαλαίων τον σεβασμό στο κράτος δικαίου

komision
Σε καταρχήν συμφωνία φέρεται να καταλήγει η γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. με την Ουγγαρία και την Πολωνία τόσο για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ο επταετής προυπολογισμός της Ε.Ε) όσο και, κυρίως, για το Ταμείο Ανάκαμψης συνολικού ύψους 2 τρίσ. ευρώ.

Βαρσοβία και Βουδαπέστη είχαν απειλήσει με βέτο στο Ταμείο Ανάκαμψης καθώς τόσο το Συμβούλιο της Ε.Ε. όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχαν θέσει ως απαράβατο όρο για την εκταμίευση κεφαλαίων τον σεβασμό στο κράτος δικαίου.

Ουγγαρία και Πολωνία διαφώνησαν κάθετα με αυτή την πρόταση των δύο θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. ωστόσο η αντιπρόταση της γερμανικής προεδρίας ότι τα 25 κράτη μέλη της Ένωσης θα προχωρήσουν μόνα τους χωρίς τις δύο χώρες φαίνεται ότι ήταν αρκετή για να εξαλείψει οποιεσδήποτε αντιρρήσεις της Βουδαπέστης και της Βαρσοβίας.

Προς το παρόν τίποτε δεν είναι βέβαιο καθώς η Ολλανδία, η οποία θεωρεί ως συνθήκη εκ των ουκ άνευ τον σεβασμό στο κράτος δικαίου φέρεται να έχει ακόμα αντιρρήσεις. Σε κάθε περίπτωση εάν και εφόσον υπάρξει συμφωνία ευρωπαϊκές πηγές θεωρούν ότι θα αφήσει μεγαλύτερο περιθώριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων να μην αναλωθούν στο ζήτημα του ταμείου ανάκαμψης αλλά να μπορούν να εστιάσουν σε άλλα ζητήματα οπως η επιβολή πιθανών κυρώσεων στην Τούρκια.


Ειδήσεις σήμερα:

Σάρα Τζέσικα Πάρκερ: Σε ρόλο… κούριερ, παραδίδει αυτοπροσώπως τα παπούτσια της συλλογής της

Ερντογάν: Δεν μας ενδιαφέρουν οι κυρώσεις από την ΕΕ – Οι «τίμιοι ηγέτες» δεν τις θέλουν

Στο 86% η αποτελεσματικότητα του κινεζικού εμβολίου της Sinopharm
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης