LIVE

Κορωνοϊός

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Γιατί η Άγκυρα ανοίγει νέο μέτωπο ενώ η τουρκική λίρα «κατρακυλά»;

nagorno

Η αιφνίδια αναζωπύρωση του παγωμένου πολεμικού μετώπου δεν φαίνεται άσχετη με τις σκοπιμότητες της Άγκυρας και δεν αποκλείεται να συνδέεται με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο 

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις ένοπλες συγκρούσεις που προκάλεσε η επίθεση των Αζέρων εναντίον του αρμενικού Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Τα σημερινά ντε φάκτο σύνορα έχουν διαμορφωθεί σχεδόν πριν τρεις δεκαετίες. H σύγκρουση Αρμενίων-Αζέρων για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανάγεται στις αρχές του 20ου αιώνα. Η περιοχή αυτή είχε κατοίκους Αρμένιους κατά πλειονότητα, αλλά στο πλαίσιο της Σοβιετικής Ένωσης είχε ενταχθεί εδαφικά στο Αζερμπαϊτζάν.

Το 1991, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ξέσπασε ευρείας κλίμακας πόλεμος μεταξύ Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, κατά τη διάρκεια του οποίου οι Αρμένιοι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την επίμαχη περιοχή, καθώς και τις αζέρικες περιοχές γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο αρμενικός πληθυσμός του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ενέκρινε με δημοψήφισμα την ανακήρυξη της περιοχής σε ανεξάρτητο κράτος, το οποίο, όμως, δεν αναγνωρίστηκε διεθνώς. Επιβιώνει και επικοινωνεί με τον υπόλοιπο κόσμο αποκλειστικά μέσω της Αρμενίας, της οποίας ουσιαστικά αποτελεί προέκταση.

Armenia: Helicopters transport wounded from Nagorno-Karabakh to Yerevan


Οι συγκρούσεις των τελευταίων ημερών γεννούν φόβο για ενδεχόμενη μετεξέλιξή τους σε γενικευμένο πόλεμο Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας. Από τη δεκαετία έχουν λάβει χώρα θερμά επεισόδια, αλλά «δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο μετά την εκεχειρία που επιτεύχθηκε τη δεκαετία του 1990. Οι μάχες διεξάγονται σε όλα τα τμήματα του μετώπου», είπε η Αλέσια Βαρτανιάν, υψηλόβαθμη αναλύτρια του Crisis Group για την περιοχή του Νότιου Καυκάσου.

Ας σημειωθεί ότι ο Καύκασος είναι ένα ακόμα πεδίο γεωπολιτικού ανταγωνισμού μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, όπως συμβαίνει και στη Συρία και στη Λιβύη. Η Μόσχα έχει συνάψει συμμαχία με την Αρμενία και διατηρεί εκεί στρατιωτικές βάσεις. Από την άλλη πλευρά, η σχέση Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν είναι κάτι περισσότερο από συμμαχία. Ουσιαστικά το Αζερμπαϊτζάν είναι ταυτισμένο με την Άγκυρα, η οποία λειτουργεί σαν «προστάτης» του, αντιμετωπίζοντας τους τουρκογενείς Αζέρους σαν αδελφό έθνος.

Θεωρείται δεδομένο ότι η αζέρικη επίθεση έγινε με άδεια του Ερντογάν, αν όχι με παρότρυνσή του. Σε αντίθεση, με το Κρεμλίνο, που έκανε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν. Ο Τούρκος πρόεδρος, μάλιστα, ζήτησε να αποχωρήσουν άμεσα οι Αρμένιοι από τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν που έχουν καταλάβει πριν τρεις δεκαετίες. Με την σειρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είπε ότι η Τουρκία είναι δίπλα στους Αζέρους αδελφούς της για την υπεράσπιση των εδαφών τους.

Είναι δεδομένο ότι η Αρμενία θα εμπλακεί άμεσα στον πόλεμο, εάν η αζέρικη επίθεση κλιμακωθεί και κινδυνεύσει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Λόγω των ενεργειακών πόρων που διαθέτει, το Αζερμπαϊτζάν έχει την οικονομική δυνατότητα και ενίσχυσε σοβαρά το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεών του με την αγορά σύγχρονων οπλικών συστημάτων (και ρωσικών). Αντίθετα, η Αρμενία δεν έχει σοβαρούς οικονομικούς πόρους.

Armenia calls clashes with Azerbaijan over disputed Nagorno region ‘a declaration of war’ | DW News


Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας πόλεμος Αζέρων-Αρμενίων θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Οι πληροφορίες, μάλιστα, ότι η Τουρκία στέλνει συνεχώς εμπειροπόλεμους (από τη Συρία και τη Λιβύη) τζιχαντιστές στο μέτωπο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ εκ των πραγμάτων εγείρει διλήμματα για τη Μόσχα. Αν και μέχρι τώρα τηρεί μετριοπαθή στάση, υψώνοντας τη σημαία της αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων, είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί μία στρατιωτική νίκη των Αζέρων επί των Αρμενίων. Εάν συνέβαινε αυτό, η Τουρκία θα αποκτούσε σοβαρό γεωπολιτικό πλεονέκτημα στο νότιο Καύκασο, ο οποίος αποτελεί το «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας. Και όπως είχε δείξει και στην περίπτωση της Γεωργίας επί προέδρου Σαακασβίλι, ο Πούτιν δεν πρόκειται να επιτρέψει μία τέτοια εξέλιξη. Με άλλα λόγια, εάν οι συγκρούσεις μετεξελιχθούν σε πόλεμο, οι Ρώσοι αναμένεται να στηρίξουν τους Αρμένιους.

Η αιφνίδια αναζωπύρωση ενός παγωμένου πολεμικού μετώπου με αζέρικη πρωτοβουλία δεν φαίνεται να είναι άσχετη με τους σχεδιασμούς και τις σκοπιμότητες της Άγκυρας. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να συνδέεται και με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκτιμάται ότι πιθανόν ο Ερντογάν να επιδιώκει να «πουλήσει» στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ ότι όταν το θέλει μπορεί να στριμώξει τη Ρωσία και πως η Τουρκία συνεχίζει να είναι ανάχωμα στη ρωσική κάθοδο προς Νότο.

Η Άγκυρα ανοίγει το νέο αυτό μέτωπο σε μία περίοδο που βρίσκεται εκτεθειμένη σε πολλά μέτωπα στον περίγυρό της και επιπροσθέτως έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στις δυτικές πρωτεύουσες, παρότι δεν μπορούμε ακόμα να μιλήσουμε για διπλωματική απομόνωση. Είναι ενδεικτικό ότι η τουρκική λίρα συνεχίζει την ραγδαία καθοδική πορεία της, υποχωρώντας σε επίπεδο-ρεκόρ. Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έκανε βουτιά 1,5%, έχοντας πλέον ισοτιμία 7,79 λίρες ανά δολάριο. Οι δε τιμές των κρατικών ομολόγων σε δολάρια που έχουν εκδώσει το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία υποχώρησαν κατά 3-4 σεντς.

Παρά τους λεονταρισμούς της Τουρκίας, η οικονομία της έχει γονατίσει και τα μέτωπα στο Ιράκ και στη βόρεια Συρία, η στρατιωτική εμπλοκή της στη Λιβύη, οι πειρατικές ενέργειές της στην Κύπρο και στη δυνάμει ελληνική ΑΟΖ επιβαρύνουν το κλίμα. Εκτός κι αν η Δύση σπεύσει να «αγοράσει» αυτό που προσπαθεί να της «πουλήσει» ο Ερντογάν, οπότε το σήριαλ θα έχει κι άλλα ενδιαφέροντα επεισόδια.


Ειδήσεις σήμερα: 

Τα τρία μηνύματα από την επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα - Σήμερα στη Σούδα με Μητσοτάκη

Καλλιάνος (ΘΕΜΑ 104,6): Έρχεται... καύσωνας από την Κυριακή


Μακελειό στο Σάλεμ μετά από ομηρία

«Έδεσε» στο λιμάνι του Πειραιά το κρουαζιερόπλοιο με τα 12 κρούσματα-Αγωνία για τα σημερινά τεστ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (28)

Tsak

Ενας ωραίος τρόπος να εισπράξουν αρκετά χρήματα από την πώληση όπλων καθώς και εισαγωγή δωρεάν πετρέλαιο και αεριού τώρα που ερχεται χειμώνας από κάθε άποψη. Φυσικά θέλει να γίνει περιφερική δύναμη του μουσουλμανικού τόξου σε όλα τα μήκη και πλάτη, αφού η ΗΠΑ τους ανέθεσαν εως της εκλογές των, μετά βλέπουμε.

ΓΕΟΡΓΙΟΣ

Φαίνεται πως ο Ταγίπ δεν άκουσε τον Δένδια που είπε ότι η εποχή των κανονιοφόρων έχει περάσει

αλεξ

το μετωπο δεν το ανοιξε κανενας ερντογαν,οι αρμενιοι το 1993 κατελαβαν την περιοχη απο το αζερμπαιτζαν,σφαζοντας και διωχνοντας τον αζερικο πληθυσμο..το αζερμπαιτζαν εχει αναγνωριστει απο τον οηε σαν μονιμος κατοχος του ναγκορνο..οι αζερπαιτζανοι προσπαθουν απλα να παρουν τα εδαφη τους πισω,και φυσικα η τουρκια τους βοηθαει οπως μπορει,καθως ειναι πρωτα ξαδελφια και τουρκοφωνοι και οι 2..

Ναι Μουράτ

Ωραία τα λες

Άλεξ Τσίπρας

να υποθέσω;

Χαλκιδέος

Άλεξ... Τσίπρας;;;

Αννα

Βλέπω στο σχολείο πρέπει να είχες κάτω από τη βαση Ιστορία.....μαθε πρώτα και μετά γράψε!!!!!

Πότε....?!?!?!?!?

Αυτή η λίρα κατρακυλά, κατρακυλά και ακόμα να φτάσει στον πάτο....?!?! Έλεος.. Βαρέθηκα να περιμένω από πέρσι την λίρα να γκρεμοτσακιστεί!!! Μάλλον κάποιοι την κρατάνε στο ύψος της...Σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα που εχουν ήδη πέσει....και δεν ανοίγει ρουθούνι ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ΞΥΠΝΑΤΕ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ !

1 ΕΥΡΩ = 9,17 ΤΟΥΡΚ. ΛΙΡ.

Τι εννοείς ? Πες το με δικά σου λόγια.

ΠΕΡΥΣΙ

ήταν 1 ευρώ = 6 τούρκικες λίρες. Δεν θα προλάβει ο Ερντογάν να χαρεί τα χρυσά πόμολα.

Στελάρας

Αυτόν τον αφιονισμό ότι η τουρκική λίρα κατρακυλά, τσακίζεται, γκρεμίζεται κλπ, μόνο στο νιουμάνει το έχετε. Γελάνε και οι πέτρες μαζί σας,

1 ΕΥΡΩ = 9,14 ΤΟΥΡΚ. ΛΙΡ.

Τι εννοείς ? Πες το με δικά σου λόγια.

Τι λές ρε Στελάρα?

Εμπειρογνώμανας, E!!! Μάλλον στην ίδια τάξη με τον Νταουλιέρη και τον Mπαρούφάρα!

1 ΕΥΡΩ = 9,21 ΤΟΥΡΚ. ΛΙΡ.

Τι εννοείς ? Πες το με δικά σου λόγια.

κτλ

Είναι κρίμα ένα (σε γενικές γραμμές) καλό άρθρο, να κλείνει με λάθος συμπεράσματα και κυρίως με επιεικώς άτοπο χαρακτηρισμό του όλου θέματος ως σήριαλ. Είναι απαράδεκτο οι βομβαρδισμοί και οι θάνατοι ανθρώπων να αποκαλούνται επεισόδιο σήριαλ, όταν μάλιστα είναι πολύ πιθανό ένα από τα επόμενα επεισόδια του συγκεκριμένου "σήριαλ" να είμαστε εμείς.

Κατερίνα Δ.

Το κατα 95% χριστιανικό-αρμένικο Καραμπάχ δόθηκε στους τουρκογενείς Αζερους του Αρτζεμπαιτζαν με υπογραφή Στάλιν. Με την πτώση της σοβιετικής ένωσης το 90 οι Αρμένιοι του Καραμπαχ πολέμησαν και κέρδισαν αυτονομία απο το Αρτζεμπαιτζαν. Ο νέος Στάλιν της Ρωσίας (τον θαυμάζει απεριόριστα και το έχει δηλώσει) θα συνεχίσει την ίδια πολιτική. Για αυτό φούσκωσε πανί ο Ερντογκάν, εχει ήδη διασφαλίσει την ουδετερότητα της Ρωσίας. Μην ελπίζετε σε συγκρουση Ρωσίας Τουρκίας για τα μάτια των Αρμενίων του Καραμπαχ. Είναι πουλημένοι ήδη απο τον Πούτιν. Αυτή είναι η Ρωσία σήμερα. Συνέταιρος της Τουρκίας σε όλα τα παρανοικά της σχέδια. Αυτά συμπεριλαμβάνουν Μεσόγειο και Αιγαίο.

Γυφτος

Η κυβέρνηση των Αρμενίων είναι φιλοαμερικανική, γιαυτό μην περιμένεις πολλά από τον νέο Στάλιν, θα πληρωθούν και αυτοί όπως και οι Κούρδοι που άλλαξαν στρατόπεδο. Αν το ξέρεις!!!!

μην αρχισει ο βλαδιμιρος

τις τρελες θα φτασει μεχρι τη πολη ο ερντογαν θα διαμελισει τη τουρκια να μου το θυμαστε αυτο

Bravo!

Θα το θυμάμαι σίγουρα! Το σημείωσα ήδη! Ο....υπογραφή "μην αρχισει ο βλαδιμιρος" ....είπε στις 29 σεπτ. 2020 "τις τρελες θα φτασει μεχρι τη πολη ο ερντογαν θα διαμελισει τη τουρκια να μου το θυμαστε αυτο" Ρε φιλε...δεν είναι καλίτερα να αρχίσεις ένα Think Tank ή τουλάχιστον ένα Blog?

exzaios

Ο Ερνυογάν πληρώνει μισθοφόρους τζιχαντιστές πολεμιστές για την Συρία και παράγει όπλα της πλάκας (στρακαστρούκες και drones). Επειδή αυτά τα έξοδα δεν παράγουν έσοδα αναζητούσε οφέλη από την Λιβύη, το Αζερμπαϊτζάν (δολάρια) και από μας θάλασσα. Επειδή ακολουθεί απεγνωσμένα τα βήματα του Χίτλερ θα έχει και την ίδια τύχη.

Γιατί...

Εικάζω. Για να κάνει πρόωρες εκλογές και να βγει με μεγάλη διαφορά. Ή για να αποσπάσει τον κόσμο του από τα καθημερινά προβλήματα. Ή για να εδραιωθεί ως ανεπίσημος προς το παρόν Χαλίφης. Ή επειδή μάντρωσε όλο τον μισθοφορικό συρφετό στη χώρα του και αυτό κινδυνεύει να του γυρίσει μπούμεραγκ, κάτι πρέπει να τους κάνει. Ή του στριψε τελείως και προσπαθει ειλικρινά να ανασυστήσει την Οθωμανική αυτοκρατορία και ψάχνει μια πρωτη νίκη.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης