Η ανάφλεξη στον Καύκασο «καίει» την τουρκική λίρα - Κοντά σε χαμηλό διμήνου η ισοτιμία

Η ανάφλεξη στον Καύκασο «καίει» την τουρκική λίρα - Κοντά σε χαμηλό διμήνου η ισοτιμία

Οι επενδυτές φοβούνται ότι η Τουρκία παρασύρεται σε μια άλλη περιφερειακή σύγκρουση

lira_toyrkiki
Η τουρκική λίρα υποχώρησε σήμερα 2% έναντι του δολαρίου, κοντά σε ναδίρ διμήνου, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τη σύγκρουση της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν, δίνοντας ένα ακόμα «χτύπημα» στο νόμισμα το οποίο έχει χάσει τη μισή του αξία σε λιγότερο από τρία χρόνια.

Η ισοτιμία διαμορφώθηκε στις 7,8332 λίρες ανά δολάριο, μια υποχώρηση της τάξεως του 2,25% από το πρωί, που θεωρείται μεγάλη στις αγορές συναλλάγματος.
Screenshot_2020-09-28_165012

Η πτώση διέγραψε τα κέρδη τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, όταν η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε απροσδόκητα τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης στο 10,25%, προκειμένου να σταθεροποιήσει το νόμιμα και να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Οι αναλυτές αποδίδουν την πτώση στην σύγκρουση της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν, τη δριμύτερη από το 2016. Η Άγκυρα έχει ξεκαθαρίσει ότι υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν και οι επενδυτές φοβούνται ότι η Τουρκία παρασύρεται σε μια άλλη περιφερειακή σύγκρουση.

Κλείσιμο
Το τουρκικό νόμισμα καταγράφει φέτος μία από τις χειρότερες επιδόσεις του λόγω των ανησυχιών για τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας, τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια και τις αυξανόμενες γεωπολιτικές ανησυχίες.

«Πιστεύουμε ότι το τουρκικό νόμισμα θα είχε φτάσει στο επίπεδο των 8 λιρών έναντι του δολαρίου, λόγω των εντάσεων στη γειτονική Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν» αν η τουρκική κεντρική τράπεζα δεν είχε προχωρήσει στις πρόσφατες κινήσεις της, δήλωσε ειδικός στο Reuters.

Την Πέμπτη, η ανακοίνωση-έκπληξη της τουρκικής κεντρικής τράπεζας σταθεροποίησε τη λίρα και η ισοτιμία της βελτιώθηκε από τις 7,7 λίρες στις 7,55. Όμως αυτό κράτησε πολύ λίγο καθώς αμέσως η σχέση ανταλλαγής της λίρας άρχισε να σκαρφαλώνει και η αξία της να βυθίζεται.

Ειδήσεις σήμερα:

Εμβόλιο γρίπης: Ξεκίνησε σήμερα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Γιαννιτσά: Συμμορία που «δέρνει για να γελάσει» οι ανήλικες που χτύπησαν τη 13χρονη

Την έχασε η Εκκλησία, την κέρδισε το... πορνό: Η bisexual πάστορας που έγινε στρίπερ!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης