LIVE

Κορωνοϊός

Άρση μέτρων: Η Ευρώπη επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα

netherlands

Άρση Μέτρων: Ανοιχτά από σήμερα κομμωτήρια, δημοτικά σχολεία και ορισμένα μαγαζιά στη Γαλλία - Με ισχυρή σύσταση για μάσκα επαναλειτουργούν καταστήματα στο Βέλγιο - Πώς προχωρά η άρση των μέτρων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Με ευλαβική προσοχή χαλαρώνουν σταδιακά από σήμερα τα μέτρα περιορισμού σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Η χαλάρωση των μέτρων περιορισμού, τα οποία είχαν ληφθεί προκειμένου να αναχαιτιστεί η πανδημία της νόσου Covid-19, έχει ήδη ξεκινήσει σε πολλές χώρες και επεκτείνεται σήμερα σε Γαλλία και Βέλγιο την ώρα που ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος.

France reopens after 2 months of strict lockdown


Γαλλία

Έπειτα από δύο μήνες που παρέμειναν κλειστά, ανοίγουν σήμερα τα κομμωτήρια, οι μπουτίκ, τα ανθοπωλεία και τα βιβλιοπωλεία. Τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα θέατρα ή οι κινηματογράφοι θα παραμείνουν κλειστοί. Τα δημοτικά σχολεία ξανανοίγουν από σήμερα και θα υποδεχθούν μόνο λίγους μαθητές ανάλογα με τον διαθέσιμο χώρο.

Σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες θα πρέπει να φορούν μάσκα, κυρίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ αυστηροί κανόνες «αποστασιοποίησης» θα ισχύουν στους χώρους εργασίας όπως και στα καταστήματα. Δεν θα είναι κανείς υποχρεωμένος να αιτιολογήσει τις σύντομες μετακινήσεις του, όμως οι μετακινήσεις σε απόσταση άνω των 100 χλμ. από τον τόπο μόνιμης διαμονής παραμένουν περιορισμένες και υπό έλεγχο.

Βέλγιο

Σήμερα ξανανοίγουν τα περισσότερα καταστήματα υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Υπάρεχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας. Καφέ, εστιατόρια, μπαρ, παραμένουν κλειστά. Στο κέντρο των Βρυξελλών το όριο ταχύτητας είναι τα 20 χλμ. την ώρα και θα δίνεται προτεραιότητα στους ποδηλάτες και στους πεζούς.Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν πριν από τις 18 Μαΐου.

Ολλανδία

Επαναλειτουργούν από σήμερα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Η δραστηριότητα επαναλαμβάνεται στις σχολές οδηγών, τα κομμωτήρια, τις βιβλιοθήκες, με τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ελβετία

Τα σχολεία και τα κολέγια, που είχαν κλείσει από τα μέσα Μαρτίου, ξανανοίγουν σήμερα με μειωμένους αριθμούς μαθητών ανά τάξη. Τα εστιατόρια, τα μουσεία και οι βιβλιοθήκες θα ανοίξουν επίσης τηρώντας ωστόσο ειδικές συνθήκες. Οι συναθροίσεις άνω των πέντε ατόμων παραμένουν θεωρητικά υπό απαγόρευση.

Spain: Barcelona residents return to beach as COVID-19 lockdown is eased


Ισπανία

Οι μισοί από τους περίπου 47 εκατομμύρια Ισπανούς θα μπορούν από σήμερα να οργανώνουν οικογενειακές ή φιλικές συγκεντρώσεις έως δέκα ατόμων. Οι υπαίθριοι χώροι εστιατορίων και μπαρ μπορούν να ξανανοίξουν με περιορισμένη δυναμικότητα. Οι όροι αυτοί δεν αφορούν τη Μαδρίτη ούτε τη Βαρκελώνη, τις πλέον πληγείσες περιφέρειες από την επιδημία, που προκάλεσε τουλάχιστον 26.000 θανάτους στη χώρα. Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε από τους πολίτες να επιδεικνύουν «τη μέγιστη προσοχή» γιατί ο ιός «καραδοκεί». Οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο στο εσωτερικό των περιφερειών. Οι κινηματογράφοι και τα θέατρα παραμένουν κλειστοί. Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν πριν από τον Σεπτέμβριο.

Ιταλία

Οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης παραμένουν σε ισχύ, περιλαμβανομένων των πάρκων, που ξανάνοιξαν για το κοινό, και η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το σύνολο των καταστημάτων λιανικής θα ανοίξουν στις 18 Μαΐου, όπως και μουσεία, χώροι πολιτισμού, εκκλησίες και βιβλιοθήκες.

Γερμανία

Το γεύμα σε εστιατόριο επιτρέπεται στο εξής στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου (βόρεια) όπου τα πρώτα καφέ και εστιατόρια ξανάνοιξαν χθες. Τα άλλα περιφερειακά κρατίδια θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες. Τα σχολεία ξανάνοιξαν στις 4 Μαΐου σε ορισμένα κρατίδια. Οι χώροι πολιτισμού, οι παιδικές χαρές, οι χώροι άθλησης παραμένουν κλειστοί, ενώ οι μεγάλες συναθροίσεις θα παραμείνουν υπό απαγόρευση τουλάχιστον έως τις 31 Αυγούστου. Η Καγκελάριος της Γερμανίας και τα κρατίδια συμφώνησαν σε έναν μηχανισμό επαναφοράς των μέτρων περιορισμού σε τοπικό επίπεδο σε περίπτωση αύξησης του αριθμού των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό.

Germany: Dozens arrested at anti-lockdown protest in Berlin


Αυστρία

Οι περιορισμοί των μετακινήσεων έχουν αρθεί, επιτρέπονται οι συναθροίσεις έως 10 ατόμων, με τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα.Στις 4 Μαΐου οι μαθητές της τελευταίας τάξης του λυκείου επέστρεψαν στα σχολεία τους και θα ακολουθήσουν σταδιακά και οι υπόλοιποι.Τα εστιατόρια αναμένεται να ανοίξουν στις 15 Μαΐου.

Πολωνία

Τα ξενοδοχεία μπορούν να επαναλάβουν τη δραστηριότητά τους από σήμερα Δευτέρα, όμως οι ξένοι τουρίστες θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων μετά την άφιξή τους

Δανία

Τα εμπορικά κέντρα ανοίγουν αύριο στη Δανία, μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που χαλάρωσε τους περιορισμούς με το άνοιγμα των σχολείων στις 15 Απριλίου.Στις 18 Μαΐου, επιστρέφουν στις τάξεις οι μαθητές κολεγίου, ξανανοίγουν τα καφέ, τα εστιατόρια και οι χώροι λατρείας υπό τον όρο ότι θα τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Νορβηγία

Τα σχολεία υποδέχθηκαν τους μαθητές ηλικίας από 6 έως 10 ετών από τις 27 Απριλίου, αύριο ωστόσο ξανανοίγουν όλες τις τάξεις με κανόνες υγιεινής και αποστασιοποίησης. Ανοίγουν και οι σχολές οδηγών. Τα μπαρ και τα πάρκα ψυχαγωγίας θα πρέπει να περιμένουν έως την 1η Ιουνίου.

Φινλανδία

Τα σχολεία θα ξανανοίξουν στις 14 Μαΐου, δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των θερινών διακοπών.

Κροατία

Οι υπαίθριοι χώροι μπαρ και εστιατορίων ξανανοίγουν σήμερα. Θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις έως 10 ατόμων και οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία θα ξανανοίξουν σε εθελοντική βάση.

Σερβία

Τα νηπιαγωγεία θα υποδεχθούν από σήμερα τα παιδιά. Τα εμπορικά κέντρα ξανάνοιξαν στις 8 Μαΐου, τα καφέ και τα εστιατόρια, στις 4 Μαίου.


Ειδήσεις σήμερα:

Με θερμομέτρηση, αντισηπτικά και λίγους μαθητές άνοιξαν τα σχολεία

Κορωνοϊός: Νέα «όπλα» στη... μάχη - Δοκιμάζουν το remdesivir σε συνδυασμό με το baricitinib

Κορωνοϊός: Διεθνής έρευνα που έγινε στην Ελλάδα δείχνει γιατί οι άνδρες υποφέρουν περισσότερο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Tι σχέση μπορεί να έχουμε εμείς με αυτές τις ...χώρες??

Εκτός τον "συνδετικό" κρίκο της Ε.Ε ...τίποτα δεν μας ενώνει με τους Φράγκους! Εμείς έχουμε θερμοκρασίες αυτή την περίοδο 39-40 βαθμούς και δεν γίνεται να κρατάς τα πλοία δεμένα στα λιμάνια εκτός εκτός ελαχίστων περιπτώσεων επιβατών που μπορούν να ταξειδέψουν μόνο για ...εργασία! Υπάρχουν και οι περιπτώσεις ιδιοκτησιών που πρέπει να ελεγχθούν σε τι κατάσταση βρίσκονται ....όταν μάλιστα θα φορολογηθούν κανονικότατα άνευ οιασδήποτε ελάφρυνσης(!)..έστω λόγω Κορωνοϊού!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης