Αντιβιοτικά: «Πρωταθλήτρια» της Ευρώπης η Ελλάδα - Απειλή τα ανθεκτικά μικρόβια

Αντιβιοτικά: «Πρωταθλήτρια» της Ευρώπης η Ελλάδα - Απειλή τα ανθεκτικά μικρόβια

Εκτιμάται ότι περισσότερα από 35.000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως άμεση συνέπεια λοίμωξης που οφείλεται σε βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά

farmaka
«Πρωταθλήτρια» της Ευρώπης στην κατανάλωση αντιβιοτικών είναι η Ελλάδα που αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα μικροβιακής αντοχής και κατ’ επέκταση εξάπλωσης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Παρά τις προσπάθειες να μειωθεί η άσκοπη συνταγογράφηση και κατανάλωση αντιβιοτικών μέσω εκστρατειών για την ορθή χρήση τους, η μικροβιακή αντοχή (ΜΑ) συνεχίζει να είναι μια σημαντική απειλή. Τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ, όπως περιγράφονται στην ετήσια έκθεση «Health at a glance 2023», δείχνουν ότι η χώρα μας είναι πρώτη στις συνταγές αντιβιοτικών.

Πιο αναλυτικά, με τα στοιχεία να αφορούν στο 2021 και ανάμεσα σε επιλεγμένες χώρες, οι καθορισμένες ημερήσιες δόσεις ανά 1.000 άτομα πληθυσμού την ημέρα είναι στο 21,7% στην Ελλάδα. Ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 13,1%, ενώ την Ελλάδα ακολουθούν η Γαλλία (19,3%) και η Ιταλία (15,9%). «Φωτεινά» είναι τα παραδείγματα της Αυστρίας (7,2%) και της Γερμανίας (8,1%).

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι οι συνταγραφήσεις αντιβιοτικών έχουν μειωθεί στο 90% των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, όμως η μικροβιακή αντοχή εξακολουθεί να αποτελεί μείζονα ανησυχία, και προβλέπεται ότι το κόστος της θα αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες τρεις δεκαετίες.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Τάιλερ «πυροβολεί» τον ΣΥΡΙΖΑ: Έχασε τόσες εκλογές, να ψάξουν να βρουν τι φταίει - Γι' αυτό ήρθε ο Στέφανος, θα κάνουμε το καλύτερο να γίνει πρωθυπουργός

H Μπριζίτ Μακρόν αποκαλύπτει γιατί περίμενε 10 χρόνια για να παντρευτεί τον Εμανουέλ που την ερωτεύτηκε στα... 15 του

Καλάβρια σε Ηλιάδη: Είσαι ψεύτικη από πάνω μέχρι κάτω, στην ηλικία σου δεν πρέπει να τα κάνεις αυτά τα πράγματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης