Από τις δίαιτες γιο-γιο μέχρι το στρες - 6 λόγοι για τους οποίους δεν χάνετε βάρος

Από τις δίαιτες γιο-γιο μέχρι το στρες - 6 λόγοι για τους οποίους δεν χάνετε βάρος

Πού βρίσκεται το μυστικό στην απώλεια βάρους

loss
Η απώλεια βάρους αποτελεί πάντα μια πρόκληση. Μπορεί να έχετε δοκιμάσει κάθε δίαιτα και να μην έχετε ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Ένας γιατρός λέει πώς το μυστικό στην απώλεια κιλών βρίσκεται στην κατανάλωση των θερμίδων. «Ουσιαστικά, για να έχουμε απώλεια πρέπει να τρώμε και να πίνουμε λιγότερες θερμίδες από όσες καταναλώνουμε».

Ο Dr Sanghvi, ο οποίος είναι επικεφαλής κλινικής τεχνολογίας στο LloydsPharmacy Online Doctor εξήγησε ότι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων από το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας) είναι 2.000 θερμίδες για τις γυναίκες και 2.500 θερμίδες για τους άνδρες.

«Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, θα πρέπει να στοχεύσετε στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων κατά περίπου 600 θερμίδες. Αυτό σημαίνει 1.400 θερμίδες για τις γυναίκες και 1.900 για τους άνδρες - αν και αυτό εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία, το βάρος αλλά και τις δραστηριότητες που κάνετε.

«Για να παρακολουθείτε τις θερμίδες, μπορείτε να ζυγίζετε τις μερίδες που καταναλώνετε, να ελέγχετε τις ετικέτες στα τρόφιμα που αγοράζετε και να καταγράφετε τι τρώτε σε ένα ημερολόγιο τροφίμων», είπε.

Ενώ η υπερβολική κατανάλωση φαγητού είναι ένας προφανής λόγος για τον οποίο δεν χάνετε βάρος, ο Δρ Sanghvi δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμα έξι λόγοι που συμβάλλουν στο να μην βλέπετε το νούμερο στη ζυγαριά να πέφτει.

Κλείσιμο
loss1


1. Δεν κοιμάστε καλά
Ο επαρκής και καλής ποιότητας ύπνος είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της σωματικής, συναισθηματικής και ψυχικής υγείας. «Περίπου 7-9 ώρες ύπνου τη νύχτα θεωρούνται επαρκείς για να υποστηρίξει την καλή υγεία των ενηλίκων. Η στέρηση ύπνου έχει πλήθος συνεπειών. Μία από αυτές είναι η αύξηση του σωματικού βάρους. Όταν δεν μπορούμε να κοιμηθούμε, το σώμα μας απελευθερώνει κορτιζόλη - την «ορμόνη του στρες», η οποία μπορεί να ενεργοποιήσει το σώμα μας να αποθηκεύσει αποθέματα λίπους «για παν ενδεχόμενο». Και όχι μόνο αυτό, όταν είμαστε στρεσαρισμένοι ή άυπνοι, χρειαζόμαστε ενέργεια από το φαγητό ως αντικατάσταση, επομένως μπορεί να βρεθούμε να τσιμπολογάμε και να τρώμε περισσότερο», λέει ο ειδικός.

2. Στρες
Όλοι έχουμε δει χαρακτήρες στις ταινίες να αγχώνονται τρώγοντας ένα παγωτό ή μια σακούλα πατατάκια. Ο Δρ Sanghvi είπε ότι όταν αισθανόμαστε περισσότερο αγχωμένοι, ανήσυχοι ή καταθλιπτικοί - τότε είναι πιο πιθανό να καταφεύγουμε στους “κακούς” υδατάνθρακες. Οι επιστήμονες έχουν βρει μια πιθανή σχέση μεταξύ των υδατανθράκων και της σεροτονίνης, της ορμόνης που βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσής μας. «Υποσυνείδητα, όταν τρώμε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, προσπαθούμε να ενισχύσουμε τη διάθεσή μας. Αλλά, φυσικά, η κατανάλωση πολλών υδατανθράκων μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους. Επιπλέον, όταν νιώθουμε άγχος, το σώμα μας απελευθερώνει κορτιζόλη- ένα σημαντικό διεγερτικό της όρεξης. Ως εκ τούτου, μπορεί να βρεθούμε να αισθανόμαστε όλο και πιο πεινασμένοι κατά τη διάρκεια αγχωτικών περιόδων».

3. Δίαιτες Yo-yo
Οι δίαιτες yo-yo παρόλο που είναι δημοφιλείς, σπάνια οδηγούν σε απώλεια βάρους και στην πραγματικότητα οδηγούν σε μακροχρόνια αύξηση του σωματικού βάρους. «Η παράλειψη γευμάτων ή η κατανάλωση του ελάχιστου δυνατού βάζει το σώμα μας σε "κατάσταση αυτοάμυνας", με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ο μεταβολισμός. Όταν τελικά επιστρέφετε στο κανονικό φαγητό, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να κάψετε την τροφή», είπε. Εκτός από αυτό, χάνετε βασικά θρεπτικά συστατικά, γεγονός που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μην έχετε ενέργεια, πρόσθεσε ο Dr Sanghvi.
«Αυτό μπορεί να πυροδοτήσει την επιθυμία για τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη. Οι δίαιτες αυτές λειτουργούν προσωρινά και είναι εξαιρετικά ανθυγιεινές», πρόσθεσε.

loss2


4. Θέματα θυρεοειδούς
Ένας άλλος λόγος που μπορεί να δυσκολεύεστε να χάσετε βάρος, είπε ο ειδικός, είναι αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τον θυρεοειδή σας. «Αν έχετε υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, μπορεί να εμφανίσετε κούραση, κατάθλιψη και αύξηση του σωματικού βάρους. Ο υποθυρεοειδισμός είναι όταν ο θυρεοειδής αδένας σας δεν παράγει αρκετές από τις ορμόνες που απαιτούνται για τη ρύθμιση του μεταβολισμού. Εάν ο θυρεοειδής αδένας δεν λειτουργεί σωστά, αυτό μπορεί συχνά να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη αύξηση του σωματικού βάρους», δήλωσε.

5. Δεν πίνετε αρκετό νερό
«Το να μην πίνουμε αρκετό νερό είναι κακό για την υγεία μας γενικά, αλλά λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους», δήλωσε ο ειδικός. Ο Δρ Sanghvi πρόσθεσε ότι η καλή ενυδάτωση αυξάνει τη μεταβολική μας λειτουργία, την ενέργεια και μειώνει την πείνα, οπότε υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αρκετού νερού και της πραγματικής απώλειας βάρους. «Εάν είμαστε αφυδατωμένοι, υπάρχει ένα σήμα που δυσλειτουργεί στον εγκέφαλό μας, το οποίο μπορεί να στέλνει σήματα πείνας αντί για δίψας. Αυτό σημαίνει ότι τείνουμε να τρώμε περισσότερο όταν είμαστε αφυδατωμένοι για να αντισταθμίσουμε το αίσθημα της δίψας. Εκτός από αυτό, αν είστε αφυδατωμένοι, θα αισθάνεστε χαμηλή ενέργεια και κουρασμένοι, γεγονός που θα μπορούσε να ενθαρρύνει το τσιμπολόγημα», πρόσθεσε.

6. Αύξηση της μυϊκής μάζας
Αν πηγαίνετε τακτικά στο γυμναστήριο και τρώτε ισορροπημένη διατροφή, αλλά η ζυγαριά δεν φαίνεται να κατεβαίνει, μπορεί να αυξάνονται οι μύες. «Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το σώμα σας γίνεται πιο τονωμένο και πιο δυνατό. Και, μπορεί να νιώθετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για την εμφάνισή σας, παρά το τι λέει η ζυγαριά. Το σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν πειράζει να χάσετε βάρος, αρκεί να το κάνετε όσο το δυνατόν πιο υγιεινά».

Φωτογραφίες: Shutterstock

Ειδήσεις σήμερα:

ΣτΕ: Οι αποδοχές των Ελλήνων ευρωβουλευτών δεν φορολογούνται και εξαιρούνται από την εισφορά αλληλεγγύης


Απεργία σήμερα: Κλειστό το κέντρο της Αθήνας λόγω των συγκεντρώσεων - Πώς κινούνται τα μέσα μεταφοράς


ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα πλάνα από το «τετ α τετ» του αμερικανικού drone με το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος στη Μαύρη Θάλασσα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης