Τα 8 λάθη που κάνουμε και δεν χάνουμε βάρος

Τα 8 λάθη που κάνουμε και δεν χάνουμε βάρος

Διατροφολόγος που πάλευε με τα κιλά 18 ολόκληρα χρόνια αποκαλύπτει τι έκανε η ίδια και αδυνάτισε

Weight_Loss
Τα παραπανίσια κιλά είναι θέμα που απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους όλων των ηλικιών. Μια διατροφολόγος η οποία για 18 ολόκληρα χρόνια προσπαθούσε να χάσει βάρος και έβλεπε τη ζυγαριά να ανεβοκατεβαίνει ισχυρίζεται πώς έχει βρει πλέον τον τρόπο για μόνιμο αποτέλεσμα που διαρκεί. Η Angela Borges, από τη Μελβούρνη, εξηγεί ότι άρχισε να παίρνει βάρος στην εφηβεία της και στη συνέχεια πέρασε χρόνια βλέποντας διαφορετικούς διατροφολόγους που της έλεγαν ότι η λύση για να χάσει βάρος ήταν να «κόψει τους υδατάνθρακες, να τρώει κυρίως σαλάτες και να κάνει μερικές μέρες αποτοξίνωση. Έκτοτε, είπε ότι ανακάλυψε ότι η απώλεια βάρους δεν είναι τόσο απλή υπόθεση. «Η βιώσιμη απώλεια βάρους επιτυγχάνεται όταν δημιουργείτε υγιεινές διατροφικές συνήθειες τις οποίες πρέπει να υιοθετήσετε σε μόνιμη βάση», έγραψε η Borges στο Instagram της. Η ίδια λέει πώς για να πετύχει τον σκοπό της ακολούθησε και ακολουθεί 8 tips.

1. Τρώτε υγιεινά, αλλά δεν τρώτε υγιεινά για απώλεια λίπους
Ο πρώτος λόγος για τον οποίο η Borges είπε ότι οι αριθμοί στη ζυγαριά μπορεί να μην κινούνται είναι επειδή τρώτε υγιεινά, αλλά δεν τρώτε υγιεινά για την απώλεια λίπους - καθώς αυτά τα δύο είναι πολύ διαφορετικά. Mπορείτε να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή, να μαγειρεύετε τα πάντα από το μηδέν και να έχετε τα πιο υγιεινά σνακ, αλλά θα πρέπει να μειώσετε τις θερμίδες για χάσετε σωματικό λίπος, είτε η διατροφή σας είναι υγιεινή είτε όχι. Για να το κάνετε αυτό υπολογίζετε τον βασικό μεταβολικό ρυθμό του σώματός σας (BMR) χρησιμοποιώντας μια αριθμομηχανή για να μάθετε ακριβώς πόσο πρέπει να τρώτε. Στη συνέχεια, προσθέστε ή αφαιρέστε λίγο, αν θέλετε να χάσετε βάρος.

2. Τρώτε πολύ λίγο
Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο μπορεί να μην χάνετε βάρος είναι ότι τρώτε πολύ λίγο. Ενώ μπορεί να νομίζετε ότι πρέπει να μειώσετε τη διατροφή σας για να χάσετε βάρος, στην πραγματικότητα μερικές φορές ισχύει το αντίθετο. Το να μην τρώτε αρκετά για να τροφοδοτήσετε κατάλληλα το σώμα σας μπορεί να προκαλέσει την επιβράδυνση του μεταβολισμού σας και θα σταματήσετε να χάνετε βάρος. Το να μην τρώτε αρκετά μπορεί επίσης να σας οδηγήσει στην υπερκατανάλωση τροφής και τελικά στην αύξηση του βάρους.

3. Δεν κοιμάστε αρκετά
Ο ύπνος σας παίζει τεράστιο ρόλο στην απώλεια βάρους και πρέπει ιδανικά να βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε μεταξύ επτά και εννέα ωρών κάθε βράδυ. «Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο σε δύο σημαντικές ορμόνες της πείνας», λέει η Ang. «Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, η γκρελίνη (η ορμόνη της πείνας μας) αυξάνεται και η λεπτίνη (η ορμόνη του κορεσμού μας) μειώνεται». Αυτό πολλές φορές σημαίνει ότι όταν είστε κουρασμένοι είναι πιο πιθανό να αισθάνεστε πεινασμένοι και να τρώτε υπερβολικά. Από την άλλη πλευρά, όταν είστε ξεκούραστοι, είναι πιο πιθανό να κάνετε σωστές επιλογές.

Weight_Loss1


4. Τρώτε σαν influencer
Κλείσιμο
Ενώ τροφές όπως τα acai bowls μπορεί να φαίνονται νόστιμες και υγιεινές, στην πραγματικότητα το να τρώτε έτσι τακτικά μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις. «Μπορούν εύκολα να ξεπεράσουν τις 600 θερμίδες χωρίς καν να έχετε προσθέσει οποιαδήποτε γαρνιτούρα», είπε. Είναι προτιμότερο να κρατήσετε την κατανάλωση ζάχαρης σε χαμηλά επίπεδα - και να επιμείνετε σε μια πιο βασική διατροφή.

5. Τα παρατάτε πολύ γρήγορα
Σύμφωνα με την Ang, η απώλεια βάρους «δεν είναι σπριντ, είναι μαραθώνιος». Και πρέπει να θυμάστε ότι η απώλεια βάρους θα χρειάζεται πάντα χρόνο. «Αναμένετε σκαμπανεβάσματα, τα οποία είναι ένα απολύτως φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας». Εξήγησε επίσης ότι πρέπει να θυμάστε ότι η πρόοδος δεν είναι ίδια και γι' αυτό κάποιες εβδομάδες είναι καλύτερες από άλλες.

6. Έχετε άγχος
Όπως και ο ύπνος, το στρες παίζει τεράστιο ρόλο στο πόσο ευτυχισμένοι και υγιείς είμαστε, καθώς το χρόνιο στρες αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης - γεγονός που σας κάνει να αισθάνεστε πιο πεινασμένοι. Το άγχος μπορεί επίσης να οδηγήσει στην επιθυμία για φαγητά παρηγοριάς, γι' αυτό και η διαχείριση του άγχους παίζει κρίσιμο ρόλο σε κάθε σχέδιο διατήρησης του βάρους. Δώστε προσοχή στο πώς αισθάνεστε τόσο στον χώρο εργασίας όσο και στο σπίτι και διαχειριστείτε τα επίπεδα του άγχους σας.

7. Μπορεί να βασίζεστε υπερβολικά στην άσκηση
Η Ang δήλωσε ότι μπορείτε να βασιστείτε σε κάποιο βαθμό στην άσκηση για να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Αλλά από μόνη της, δεν θα είναι ποτέ αρκετή - καθώς η διατροφή είναι πάντα πιο σημαντική.

8. Δεν τρώτε αρκετές πρωτεΐνες
Τέλος, η πιο σημαντική ομάδα θρεπτικών συστατικών για την απώλεια βάρους είναι η πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την απώλεια βάρους, επειδή συμβάλλει στο να είστε χορτάτοι, αποτρέποντας την υπερκατανάλωση τροφής. Κατά τη διαδικασία της πέψης της πρωτεΐνης, ο μεταβολισμός σας επιταχύνεται επίσης. Προσέξτε να συμπεριλάβετε καλές πηγές πρωτεΐνης, όπως αυγά, κρέας και λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός.

Φωτογραφίες: Shutterstock

Ειδήσεις σήμερα:

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: Η λαμπερή και η... σκοτεινή πλευρά της γιορτής του έρωτα

Τι λένε οι ειδικοί για την εκδοχή του ντόμινο και την πιθανότητα μεγάλου σεισμού στην Ελλάδα

Λήστεψε για τον... έρωτά του 19χρονος στη Λάρισα - Η 14χρονη Τουρκάλα και η φυλακή
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης