Η υγιεινή σε προτεραιότητα με ένα «σωσίβιο»

Η υγιεινή σε προτεραιότητα με ένα «σωσίβιο»

Ένα σαπούνι με ιστορία 127 ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας έσωσε ζωές στην επιδημία χολέρας της βικτωριανής Αγγλίας και βοήθησε τους ανθρώπους στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει κάθε δικαίωμα να λέγεται Lifebuoy, δηλαδή σωσίβιο.

1_PhotoHistory-new
Βρισκόμαστε στη Μ. Βρετανία τη βικτωριανή εποχή. Η επιστημονική και η τεχνολογική πρόοδος είναι κολοσσιαία. Ο Δαρβίνος αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τη ζωή, η τέχνη της φωτογραφίας εξαπλώνεται, η εθνική υπερηφάνεια είναι πανταχού παρούσα. Από την άλλη, οι μεταδοτικές ασθένειες -αποτέλεσμα της ταχείας αστικοποίησης- αποτελούν τη βασική αιτία θανάτου του πληθυσμού. Ανάμεσα σ’ αυτές και η χολέρα.

Εκείνη την εποχή, και συγκεκριμένα το 1894, ο βρετανός εφευρέτης και ανθρωπιστής Ουίλιαμ Χέσκεθ Λέβερ, θα δημιουργήσει ένα «σαπούνι με αποστολή» για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ασθένειας. Ήταν ένα πρωτοποριακό, προσιτό στην τιμή προϊόν με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που, όπως είπε ο ίδιος όταν το παρουσίασε, είχε σκοπό να καταστήσει την καθαριότητα «κοινό τόπο για όλους». Έτσι γεννήθηκε το Lifebuoy – που σημαίνει σωσίβιο- και μαζί του, γεννήθηκε ένας θρύλος.

1_Lifebuoy_Handdesinfektion_Gel_50ml_DE_BC_TAB_Layered_SI_04


Η ονομασία του «σωσίβιο» αποδείχτηκε ιδιαίτερα εύστοχη όπως φάνηκε και στα χρόνια που ακολούθησαν. Το καινοτόμο σαπούνι έγινε σήμα-κατατεθέν της υγιεινής και της καθαριότητας. Τη δεκαετία 1910-1920 ανέλαβε την εκπαίδευση των οικογενειών στη σημασία της υγιεινής των χεριών και συνέβαλε στην αντιμετώπιση της πανδημίας της ισπανικής γρίπης, ενώ στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πρωταγωνίστησε σε μια εκστρατεία προσφοράς δωρεάν κινητών λουτρών στους κατοίκους του βομβαρδισμένου Λονδίνου.

1_william_lever_lifebuoy


Σωσίβιο παντός καιρού
Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Lifebuoy το έκαναν διάσημο και αν ο δημιουργός του ζούσε σήμερα, θα ήταν πολύ περήφανος για την πορεία του θρυλικού σαπουνιού που απέδειξε ότι αντέχει στον χρόνο.
Σήμερα το «σωσίβιο» δίνει το παρών στην πανδημία Covid-19, συνεχίζοντας να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί το κοινό σχετικά με τη σωτήρια αξία του πλυσίματος των χεριών που, μαζί με τη μάσκα και την απόσταση, είναι τα βασικά όπλα μας απέναντί της.


Σπουδαίοι στόχοι
Κλείσιμο
Το Lifebuoy με το πρόγραμμα “Help a Child Reach 5” έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να βοηθήσει όσα περισσότερα παιδιά γίνεται στον αναπτυσσόμενο κόσμο, να φτάσουν την ηλικία των 5 ετών. Κάθε χρόνο, πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας ασθενειών και πολλοί από τους θανάτους αυτούς θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν συνηθίσουν τα παιδιά να πλένουν τακτικά τα χέρια τους με ένα αντιβακτηριδιακό σαπούνι.

Παράλληλα, το 2010, το Lifebuoy έβαλε ένα μεγάλο στόχο: να προσεγγίσει, έως το 2020, ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους και να τους εκπαιδεύσει στο πλύσιμο των χεριών – μια απλή διαδικασία που προστατεύει από τη διάδοση ασθενειών. Η εκστρατεία αυτή που συνέβαλε στην αλλαγή συμπεριφοράς μικρών και μεγάλων μέσα από ειδικά προγράμματα, σε πάνω από 30 χώρες, είναι η μεγαλύτερη στο είδος της που έγινε ποτέ.

Εντέλει, ο στόχος επετεύχθη και το Lifebuoy απέδειξε ότι μια «μπάρα» σαπουνιού μπορεί να αλλάξει τις συνήθειες ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων και να γίνει το σωσίβιό τους στη ζωή.

1_LB_logo_new_7_10_16_2
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης