Πώς το κοινό κρυολόγημα μπορεί να εμποδίσει την γρίπη και (ίσως και) τον κορωνοϊό;

Πώς το κοινό κρυολόγημα μπορεί να εμποδίσει την γρίπη και (ίσως και) τον κορωνοϊό;

Τι έδειξε έρευνα του Yale

kryologima
Καθώς πλησιάζει η περίοδος της εποχικής γρίπης -και παράλληλα εντείνονται οι φόβοι για περαιτέρω αναζωπύρωση του κορωνοϊού- τα εθνικά συστήματα υγείας που απειλούνται με «υπερφόρτωση», ίσως βρουν ένα σύμμαχο στο πρόσωπο του ρινοϊού, της συχνότερης αιτίας των κρυολογημάτων. Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα εκτιμά ότι ο ρινοϊός μπορεί, ενεργοποιώντας τις γενικότερες αντι-ιικές άμυνες του οργανισμού, να εμποδίσει τον ιό της γρίπης να μολύνει τους αεραγωγούς των πνευμόνων.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Yale, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια ανοσοβιολογίας Έλεν Φόξμαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό μικροβιολογίας "The Lancet Microbe", ανέλυσαν στοιχεία τριετίας για περισσότερους από 13.700 ασθενείς που είχαν νοσηλευθεί με συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης. Περίπου το 7% διαγνώσθηκαν θετικοί με ρινοϊό και άλλοι τόσοι με γρίπη Α.

Διαπιστώθηκε ότι κατά τους μήνες που και οι δύο ιοί ήσαν παράλληλα ενεργοί (ρινοϊοί και γρίπης) στην κοινότητα, αν σε ένα άνθρωπο υπήρχε ο ιός του κρυολογήματος, δεν υπήρχε συνήθως ο ιός της γρίπης.

«Έγινε σαφές ότι ελάχιστοι άνθρωποι είχαν ταυτόχρονα και τους δύο ιούς, μόνο 12», δήλωσε η δρ Φόξμαν. Πρόσθεσε ότι, προς το παρόν, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν κατά πόσο κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί με τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, αν δηλαδή η λοίμωξη κάποιου με ρινοϊό θα λειτουργήσει προστατευτικά και έναντι του κορωνοϊού. «Είναι ακόμη είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς πως θα αλληλεπιδράσουν οι δύο ιοί», τόνισε.

Τα ευρήματα πιθανώς εξηγούν ένα μυστήριο σχετικά με την προηγούμενη πανδημία του ιού της γρίπης Η1Ν1 («των χοίρων») το 2009, όταν το αναμενόμενο επιδημικό κύμα ποτέ δεν έφθασε από την Ασία στην Ευρώπη εκείνο το φθινόπωρο, μια περίοδο που είναι εξαπλωμένοι οι ρινοϊοί στις ευρωπαϊκές χώρες. Εξηγεί, επίσης, γενικότερα γιατί η γρίπη είναι εποχική το χειμώνα, ενώ προηγείται το φθινόπωρο η εποχή των κρυολογημάτων (που αποτρέπουν τη γρίπη).

Η παρουσία των ρινοϊών, όπως έδειξαν και τα νέα εργαστηριακά πειράματα στο Yale, πυροδοτεί την παραγωγή της αντιικής ουσίας ιντερφερόνης στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα ο ιός της γρίπης να αδυνατεί στη συνέχεια να τους μολύνει.

«Οι αντι-ιικές άμυνες είναι ήδη ενεργοποιημένες, προτού ο ιός της γρίπης φθάσει. Η προστασία των ρινοϊών διαρκεί τουλάχιστον πέντε μέρες», ανέφερε η Φόξμαν, η οποία ήδη άρχισε να μελετά στο εργαστήριο της κατά πόσο προσφέρει ανάλογη προστασία η εισαγωγή του ιού του κρυολογήματος στον οργανισμό πριν την μόλυνση Covid-19.

Ειδήσεις σήμερα:

Ινδία: Νέο παγκόσμιο ρεκόρ με 86.432 κρούσματα κορωνοϊού σήμερα

Ανθή Βούλγαρη: Και θα... πάει και δεν... θα πάει στην πρεμιέρα της εκπομπής της

Γεωργιάδης (ΘΕΜΑ 104,6): Σε διαρκές παραλήρημα ο Ερντογάν, κάνει λάθος όποιος νομίζει ότι η Ελλάδα φοβάται
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης