Γεωργιάδης (ΘΕΜΑ 104,6): Σε διαρκές παραλήρημα ο Ερντογάν, κάνει λάθος όποιος νομίζει ότι η Ελλάδα φοβάται

Γεωργιάδης (ΘΕΜΑ 104,6): Σε διαρκές παραλήρημα ο Ερντογάν, κάνει λάθος όποιος νομίζει ότι η Ελλάδα φοβάται

Η Τουρκία  θα είναι γείτονάς μας για πάντα αλλά δεν την φοβόμαστε, δεν της παραχωρούμε εθνική κυριαρχία, δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης

adonis-georgiadis
«Αυτή την φορά δεν πρέπει απλώς να μοιράσουμε λεφτά, πρέπει να αλλάξουμε τη δομή της ελληνικής οικονομίας. Εάν αυτό το επιτύχουμε, το αποτέλεσμα αυτών των χρημάτων θα μας συνοδεύει για τα επόμενα 100 χρόνια» δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης με αφορμή τα χρήματα που θα φτάσουν στην Ελλάδα από την Ευρώπη στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό των συνεπειών στην οικονομία από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο υπουργός Ανάπτυξης μετάφερε, επίσης, την ενόχλησή του για τη δήλωση του πρώην υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι θα έπρεπε να υπάρχει ανάπτυξη το β΄τρίμηνο του 2020.


«Με ενόχλησε πάρα πολύ η δήλωση του κ. Τσακαλώτου. Ο κ. Τσακαλώτος για την ιδεολογία του είναι ένας σοβαρός άνθρωπος. Μπορεί να διαφωνώ μαζί του εντελώς αλλά δεν μπορείς να τον πεις ούτε ελαφρύ ούτε γελοίο. Είναι ένα πρόσωπο που ήταν ένας υπουργός Οικονομικών που έπαιξε κύριο ρόλο να σταθεί η κυβέρνηση του Τσίπρα. Επειδή ο ίδιος κατάφερε να πείσει τους ξένους ότι είναι σοβαρό πρόσωπο και αξιόπιστος, γι' αυτό μπόρεσε τελικά ο Τσίπρας να αποκτήσει επαφή με τους έξω, αλλιώς θα είχε πέσει από τον πρώτο χρόνο. Ο άνθρωπος αυτός που έχει μπει σε Γιούρογκρουπ, που έχει κάνει διαπραγματεύσεις, που έχει βαριά πτυχία οικονομικών να λέει ότι περίμενε το β΄τρίμηνο του 20, με καραντίνα τον Απρίλιο και απαγόρευση κυκλοφορίας, με εν μέρει καραντίνα τον Μάιο στο μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας και 100% στον τουρισμό, με εν μέρει καραντίνα τον Ιούνιο, να βγαίνει και να δηλώνει ότι θα έπρεπε να έχουμε ανάπτυξη, αυτό είναι κωμικό. Τα μέτρα λειτούργησαν, πήγαν πάνω από 10% καλύτερα από ότι προέβλεπε το ΔΝΤ και περίπου 8% καλύτερα από ότι περίμενε η Κομισιόν.

Κλείσιμο
Όσον αφορά το γ΄τρίμηνο ο υπουργός Ανάπτυξης εκτίμησε ότι θα είναι πολύ καλύτερο από το β΄τρίμηνο, παρά τη μεγάλη πτώση του τουρισμού. «Επειδή διαβάζω πολύ χαιρέκακα tweets διαφόρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που αναμένουν το τρίτο τρίμηνο Αρμαγεδώνα. Το τρίτο τρίμηνο ξεκίνησε με τη μεγάλη πιστωτική επέκταση. Επίσης, ο τουρισμός είχε και ένα ανάποδο effect... Ναι μεν δεν μπήκε τόσο τουριστικό εισόδημα στην Ελλάδα, όμως δεν έφυγαν και τουρίστες από την Ελλάδα προς το εξωτερικό. Οι επενδύσεις συνεχίστηκαν κανονικότατα, κατά συνέπεια το τρίτο τρίμηνο θα είναι πολύ καλύτερο του δευτέρου» εξήγησε ο υπουρός Ανάπτυξης.

«Το πρώτο εξάμηνο του 2020 η ύφεση είναι κάτω του 8%. Αυτό το οποίο ισχυρίζομαι είναι ότι η ύφεση του γ΄ τριμήνου δεν θα είναι πολύ πάνω από το 8% και η ύφεση του δ' τριμήνου, με όλα αυτα που σχεδιάζουμε υλοποιηθούν, θα είναι αρκετά μικρότερη. Δυστυχώς το 2020 ήθελε να μας φέρει όλες τις δυσκολίες που μπορούσε. Όμως, παρά αυτή τη δυσκολία, δεν θα πέσουμε έξω στις τελικές μας προβλέψεις» συμπλήρωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις που υπήρξανε μετά την ανακοίνωση ότι μπήκε σε καραντίνα μετά από συνάντηση με θετικό στον κορωνοϊό Ισραηλινό επενδυτή λέγοντας ότι «το πιο ενοχλητικό (tweet) είναι του κ. Κρέτσου. Ο κ. Κρέτσος έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος, όχι τόσο γιατί ειρωνεύτηκε ένα θέμα υγείας που από μόνο του είναι λίγο φθηνό... Για φανταστείτε αύριο να βγει θετικό το δείγμα του τεστ, πώς θα αισθάνεται ο κ. Κρέτσος για αυτό που ανέβασε ; Ή ξύλο να χτυπήσω, μπορεί να ασθενήσω βαριά... πως θα αισθάνεται ο κ. Κρέτσος;».

Σχολιάζοντας την τουρκική προκλητικότητα ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε «πιστεύω ότι ο κ. Ερντογάν βρίσκεται σε ένα διαρκές πλέον παραλήρημα. Το να βγαίνει και να απειλεί με πόλεμους και ποταμούς αίματος στη Γαλλία ή να υβρίζει με αυτόν τον τρόπο τον Μακρόν, αυτό θα έπρεπε να απασχολεί σοβαρά τους Τούρκους πολίτες διότι εδώ ξεπερνάει τα όρια της διπλωματίας και της πολιτικής».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ερντογάν έχει στο μυαλό του την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Όποιος νομίζει ότι η Ελλάδα φοβάται, κάνει μεγάλο λάθος. Αυτές τις 35 ημέρες που είμαστε με τον στόλο στο Αιγαίο - γιατί είναι η μεγαλύτερη κινητοποίηση του στόλου εδώ και δεκαετίες- έχουμε αναδείξει την Ελλάδα σε εξαιρετικά καλύτερη ετοιμοπόλεμη πραγματικότητα απ' ότι πολλοί μπορεί να θεωρούσαν. Όσοι έλεγαν ότι θα κάνει ένα φου η Τουρκία και θα καταρρεύσει η Ελλάδα, έχουν διαψευστεί πανηγυρικά. Πλέον, έχουν συμφέρον κράτη στην περιοχή να δουν την Τουρκία να μαζεύεται. Επίσης, η Τουρκία έχει και θα έχει μεγαλύτερο εσωτερικό θέμα, δεν μπορεί ένα μεγάλο κομμάτι του τουρκικού λαού που δεν αντιλαμβάνεται ότι όλα αυτά βλάπτουν την ίδια του τη ζωή» πρόσθεσε ο υπ. Ανάπτυξης.

«Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα για τον κ. Ερντογάν ούτε είναι τόσο μεγάλη υπερδύναμη η Τουρκία όσο πολλοί νομίζουν. Είναι μία ισχυρή χώρα, χρήζει σεβασμού θα είναι γείτονάς μας για πάντα αλλά δεν την φοβόμαστε, δεν της παραχωρούμε εθνική κυριαρχία, δεν υποχωρούμε υπό το καθεστώς απειλών, δεν παραιτούμαστε από αυτά που είναι δικά μας. Αυτά, όταν τα καταλάβουν στην Τουρκία, θα έχουμε ένα πολύ καλό και ειρηνικό μέλλον. Αν δεν τα καταλάβουν στην Τουρκία, δυστυχώς θα τα καταλάβουν με τον άσχημο τρόπο».

Ειδήσεις σήμερα:

Αρνητικά τα υπόλοιπα τεστ κορωνοϊού στην Εθνική Ελλάδας - Φεύγει για Κόσοβο

Ναόμι Κάμπελ: Πρώην σύντροφός της την σέρνει στα δικαστήρια

Άλλα δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού αποκάλυψαν τα τεστ στη Μόρια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης