Είχε ο Μέγας Ναπολέων «ελληνικές ρίζες»;

napoleon3

Ο Δικαίος Βαγιακάκος - Πώς έγινε η μετανάστευση των Μανιατών στην Κορσική - Ποια ήταν η σχέση του Ναπολέοντα με την Ελλάδα; - Τι γράφουν ο Δικαίος Βαγιακάκος και ο Νικόλαος Φαρδύς

Στο άρθρο μας για τον Λιμπεράκη Γερακάρη και τους Μανιάτες το περασμένο Σάββατο 3/8 κάναμε εκτενή αναφορά στη φυγή της οικογένειας των Στεφανόπουλων και άλλων Μανιατών από την πατρίδα τους και την εγκατάστασή τους στην Κορσική μετά τις φονικές συγκρούσεις στην πατρίδα τους. Με αφορμή το σχόλιο ενός καλού αναγνώστη μας, του κύριου (Λ)- Μανιάτη, που έκανε αναφορά στη σχέση του Ναπολέοντα με τους Στεφανόπουλους και στη φημολογούμενη ελληνική καταγωγή του, υποσχεθήκαμε ότι θα γράψουμε ένα σχετικό άρθρο. Καθώς ακόμα το άρθρο για τον Λιμπεράκη Γερακάρη είναι επίκαιρο σκεφτήκαμε να γράψουμε αυτή την εβδομάδα για τον Μέγα Ναπολέοντα και την Ελλάδα και όχι αργότερα, όπως αρχικά σκεφθήκαμε.

 Άλλωστε η σχέση ενός από τους μεγαλύτερους στρατηλάτες όλων των εποχών, του Ναπολέοντα Βοναπάρτη με τη χώρα μας είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα.

 Βέβαια στο διαδίκτυο γράφονται πολλά. Σχεδόν κανένας δεν αναφέρει τις πηγές του, ορισμένοι αντιγράφουν άλλους χωρίς καν να μπουν στον κόπο να ελέγξουν αν αυτά που (αντι)γράφουν είναι πραγματικά, κάποιοι άλλοι από υπέρμετρο πατριωτισμό παρουσιάζουν τον Ναπολέοντα σαν Έλληνα χωρίς όμως να παραθέτουν και επαρκείς αποδείξεις κλπ.napoleon5
Ο Δικαίος Βαγιακάκος
 
Θεωρούμε ότι η εγκυρότερη πηγή για την εγκατάσταση των Μανιατών στην Κορσική και το αν ο Βοναπάρτης είχε ‘’ελληνικές ρίζες’’ είναι όσα γράφει ο μεγάλος γλωσσολόγος Δικαίος Βαγιακάκος. Βέβαια σε πολλούς το όνομά του ίσως να μην λέει κάτι. Πρόκειται όμως για έναν σπουδαίο επιστήμονα, με τεράστια προσφορά στην ελληνική γλωσσολογία και όχι μόνο. ‘’Κορυφαίο διαλεκτολόγο’’ τον χαρακτήρισε ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ κύριος Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, που συνεργάστηκε μαζί του στο «Ιστορικό Λεξικό» της Ακαδημίας Αθηνών, σε πρόσφατη συνομιλία μας. Ας δούμε όμως ένα σύντομο βιογραφικό του Δικαίου Βαγιακάκου.

 Γεννήθηκε το 1917 στο χωριό Κοίτα Λακωνίας. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές στη γενέτειρά του και την Αρεόπολη φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πήρε μέρος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και επί του πεδίου της μάχης τιμήθηκε με τον Πολεμικό Σταυρό Γ’ Τάξης. Το 1944 εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα ‘’Συνίζησις και επένθεσις εν τω γλωσσικώ ιδιώματι της Μέσα Μάνης’’. Το 1945 διορίστηκε συντάκτης στο ‘’Ιστορικό Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσης’’ της Ακαδημίας Αθηνών. Από το 1951 ως το 1953 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σορβόνη της Γαλλίας. Το 1955 έγινε Διευθύνων του Λεξικού και από το 1957 ως τη συνταξιοδότησή του το 1980 υπηρέτησε ως Διευθυντής. Όλα αυτά τα χρόνια συγκεντρώθηκε τεράστιο ‘’γλωσσικό υλικό’’ απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Πλούσιο ήταν και το συγγραφικό έργο του Δικαίου Βαγιακάκου, ο οποίος έφυγε από κοντά μας στις 9 Μαρτίου 2016.
Οι Μανιάτες της Κορσικήςnapoleon2


Ο Δικαίος Βαγιακάκος κατά την 35χρονη υπηρεσία του στο «Ιστορικό Λεξικό» της Ακαδημίας Αθηνών (1945-1980), πραγματοποίησε πολλές αποστολές στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Κορσική για τη συγκέντρωση γλωσσικού και άλλου υλικού. Θα εστιάσουμε στις επισκέψεις του στην Κορσική (Πηγή: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ).

Όπως γράφει ο ίδιος στο βιβλίο του «ΟΙ ΜΑΝΙΑΤΑΙ ΤΗΣ ΚΟΡΣΙΚΗΣ», πήγε για πρώτη φορά στο Καργκέζε της Κορσικής το 1963. Ως το 1970, επισκέφθηκε την Κορσική επτά φορές, δύο με εντολή της Ακαδημίας για την καταγραφή του γλωσσικού ιδιώματος των αποίκων και άλλες πέντε με δικά του έξοδα για να μελετήσει έγγραφα από την ιστορία της αποικίας των Μανιατών εκεί, αλλά και για να συμπληρώσει το γλωσσικό υλικό.

Θα ξεκινήσουμε με μερικά πρόσθετα στοιχεία από τη φυγή των Μανιατών από την πατρίδα τους για την Κορσική. Όπως γράφει το «Βιβλίο των Στεφανόπουλων» του παπά Νικόλαου Στεφανόπουλου «εις τες τρεις Οκτωβρίου 1675 εμίσευσαν από το Βοίτυλο (Οίτυλο) 430 Στεφανόπουλοι και 300 από διάφορα άλλα χωρία και με το γαλλικό πλοίο 'Σωτήρ'την 1η Ιανουαρίου 1676 έφτασαν στη Γένοβα. Στην Κορσική αποβιβάστηκαν στις 14 Μαρτίου 1676. Από τότε, μετά από πολλές ταλαιπωρίες και αγώνες με τους ντόπιους, κατόρθωσαν να επιζήσουν επί 294 έτη (σημ. ως το 1970 που έγραψε το βιβλίο του ο Βαγιακάκος) στο χωριό Καργκέζε και να διατηρήσουν ζωηρή τη μανιάτικη καταγωγή τους.

Πώς όμως επιλέχθηκε η Κορσική ως τόπος εγκατάστασης των Μανιατών; Όπως είδαμε στο άρθρο για τον Λιμπεράκη Γερακάρη, η κατάσταση στη Μάνη ήταν έκρυθμη. Οι Στεφανόπουλοι κυνηγημένοι σχεδόν απ’ όλους, έστειλαν ένα μέλος της οικογένειάς τους, τον Ιωάννη Κουτζίκαλη, που ήταν κοσμογυρισμένος, στη Δύση για να βρει τόπο κατάλληλο για εγκατάστασή τους. Ο Κουτζίκαλης δεν βρήκε κάποιο μέρος που να τον ικανοποιεί. Τελικά, πήγε στη Γένοβα, οι άρχοντες της οποίας τον έστειλαν στην Κορσική. Εκεί, έφτασαν περίπου 730 Μανιάτες τον Μάρτιο του 1676.

Οι Μανιάτες έφτιαξαν τα σπίτια τους και στην περιοχή της Παόμια, τόπο άγριο αλλά και καρποφόρο. Η συνύπαρξή τους με τους ντόπιους δεν ήταν εύκολη. Το 1730, έφυγαν από την Παόμια, μετά την επανάσταση των Κορσικανών και εγκαταστάθηκαν στο Αιάκειο, τη σημερινή πρωτεύουσα της Κορσικής. Το 1712, ζούσαν εκεί 812 Μανιάτες και το 1773 μόνο 428. Το 1768, οι Γενοβέζοι πούλησαν την Κορσική στους Γάλλους. Ο τότε βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΣΤ’ διόρισε Γενικό Διοικητή του νησιού τον στρατηγό Λουδοβίκο Κάρολο Ρενέ κόμητα ντε Μαρμπέφ.

Αυτή η διαμονή των Μανιατών στο Αιάκειο έγινε αφορμή να γεννηθεί ο θρύλος της καταγωγής του Μεγάλου Ναπολέοντα από την γενιά των Στεφανόπουλων.napoleon3
Ο Μέγας Ναπολέων και οι Μανιάτες

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; Ας δούμε τι γράφει ο Δικαίος Βαγιακάκος. Η παράδοση λέει ότι ένας κλάδος της γενιάς των Στεφανόπουλων με το όνομα Καλόμερος πήγαν από την Κορσική στην Τοσκάνη. Εκεί, το όνομα Καλόμερος πήρε την ιταλική μορφή Buonoparte. Αργότερα, κάποιος από τη γενιά αυτή επέστρεψε στο Αιάκειο και έγινε γενάρχης της οικογένειας των Βοναπάρτηδων στην Κορσική.

Ο Μέγας Ναπολέων γεννήθηκε ως Napoleon Bonaparte το 1769. Το βέβαιο είναι ότι κατά την παραμονή των Μανιατών στο Αιάκειο η οικογένεια Στεφανόπουλου ήταν στενή φίλη της μητέρας του Ναπολέοντα Λετίτσια Ραμολίνο. Η Πανώρια στη συνέχεια παντρεύτηκε τον προμηθευτή του γαλλικού στρατού Περμόν. Ο Ναπολέων ορφανός πλέον όταν σπούδαζε στο Παρίσι σύχναζε στο σπίτι της Πανώριας ο αδελφός της οποίας Δημήτριος Στεφανόπουλος ήταν κηδεμόνας του στη Στρατιωτική Σχολή του Μπριέν λε Σατό. Ο Βοναπάρτης είχε επηρεαστεί πολύ από τη στρατιωτική ζωή των Μανιατών. Η πρώτη πραγματεία που έγραψε ήταν τα «Απομνημονεύματα περί της Αγωγής των Νέων Μανιατών». Η κόρη της Πανώριας Στεφανοπούλου, Laure, παντρεύτηκε τον υπασπιστή του Ναπολέοντα, στρατηγό Junot, κόμη του Αμπραντές. Αυτή, η Laure Junot d’ Abrantes, η δούκισσα με το αξιόλογο συγγραφικό έργο, είναι η πρώτη που έγραψε στα περίφημα απομνημονεύματά της, την παράδοση για την καταγωγή του Ναπολέοντα από τους Στεφανόπουλους όπως αναφέρει ο Δικαίος Βαγιακάκος. Και κλείνει το κεφάλαιο αυτό με την εξής φράση: «Τούτο βεβαίως δεν είναι αληθές».

Σε συνομιλία μας με τον κορυφαίο Έλληνα γλωσσολόγο κύριο Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, μας είπε σχετικά: «Ο Δικαίος Βαγιακάκος ήταν ένας λαμπρός επιστήμονας και ιδιαίτερα περήφανος για τη μανιάτικη καταγωγή του. Αν είχε βρει οποιαδήποτε στοιχεία που να αποδείκνυαν τη μανιάτικη καταγωγή του Ναπολέοντα, σίγουρα θα τα είχε αναφέρει».

Κατά τον Δικαίο Βαγιακάκο λοιπόν, ο Βοναπάρτης δεν είχε «ελληνικές ρίζες». Το σίγουρο είναι ότι ενδιαφέρθηκε για τους Μανιάτες της Κορσικής και το 1797 εν όψει της σχεδιαζόμενης εκστρατείας του στα Βαλκάνια, έστειλε από την Ιταλία στη Μάνη τους Κορσικανούς, πλέον, Δήμο και Νικόλαο Στεφανόπουλο, με επιστολή προς τον μπέη της Μάνης Τζανέτ (μπέη) Γρηγοράκη, όπου έγραφε:

Ο Στρατηγός Διοικητής του εν Ιταλία στρατού

Προς αρχηγόν του ελευθέρου λαού της Μάνης,

"Πολίτα, έλαβον εκ Τεργέστης την επιστολή σας δι’ ης μοί εκφράζετε την επιθυμίαν σας να φανείτε ωφέλιμος τη Γαλλική Δημοκρατία, δεχόμενοι εις τους λιμένας σας τα πλοία της. Πιστεύω ότι θέλετε τηρήσει την υπόσχεσίν σας με πίστιν αρμόζουσαν εις τους απογόνους των Σπαρτιατών. Η Γαλλική Δημοκρατία δεν θέλει φανή αχάριστος προς το έθνος σας όσον δ’ αφορά εμέ θέλω δεχθεί ευμενώς πάντα βουλόμενον εξ υμών να έλθει προς εμέ εκ μέρους σας και ουδέν επιθυμητότερον, ει μη να υπάρχει συμφωνία μεταξύ δύο εθνών αγαπόντων εξ’ ίσου την ελευθερίαν.
Σας συνιστώ τους κομιστάς της παρούσης, οίτινες είναι επίσης απόγονοι των Σπαρτιατών! Εάν δεν εξετέλεσαν μεγάλα πράγματα, αιτία είναι ότι δεν ευρέθησαν εις μεγάλους κύκλους δράσεως".
Υγεία και αδελφότης

Βοναπάρτης.

Τι γράφει ο Νικόλαος Φαρδύς για την καταγωγή του Ναπολέοντα;

Ας δούμε όμως και μια άλλη άποψη. Ο Νικόλαος Φαρδύς, υπήρξε σπουδαίος δάσκαλος στο Καργκέζε της Κορσικής, στο χωριό όπου εγκαταστάθηκαν οι Μανιάτες το 1775. Στο διάστημα της παραμονής του εκεί, το 1886, συνέλεξε πολύτιμα στοιχεία. Γράφει σχετικά:

«Λέγεται δε ότι η οικογένεια του μεγάλου Ναπολεόντος Βοναπάρτου κατήγετο εκ των ελληνικών τούτων οικογενειών ή μάλλον εξ ελληνικών οικογενειών της αποικίας ταύτης διασπαρεισών εν τη Κάτω Ιταλία. Τίνες δε των ιστοριογράφων μάλιστα και δι’ ικανώς πειστικών επιχειρημάτων υπεστήριξαν την γνώμην ταύτων. Ούτω δε η οικογένεια Bonaparte κατ’ άλλους, δεν είναι άλλο ειμή η οικογένεια Καλομέρης ή μάλλον Καλομοίρης, εξιταλισθείσα καθ’ ον τρόπον οι Γιατριάνοι (Γιατράκοι) εξιταλίσθησαν και έγιναν Medicis» (σημ. μάλλον το αντίθετο έγινε όμως).

Πάντως  ο Φαρδύς δεν δίνει περισσότερες πληροφορίες για το ποιοι ιστοριογράφοι και με ποια στοιχεία υποστήριξαν την ελληνική καταγωγή του Ναπολέοντα. Όμως, ο θρύλος αυτός δεν είναι τωρινός. Ο ποιητής Αλέξανδρος Σούτσος γράφει για τον Ναπολέοντα: «Διετήρει αίματός του εις τας φλέβας του ρανίδα ο Κορσικανός ο έχων τον Ταΰγετον πατρίδα».

Αν κάποιοι αναγνώστες διαθέτουν στοιχεία που να βεβαιώνουν ότι ο Βοναπάρτης ήταν ελληνικής καταγωγής, μπορούν φυσικά να τα παραθέσουν και θα τα μελετήσουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.


napoleon4
napoleon6
napoleon7
napoleon8
napoleon9
napoleon10
napoleon1Πηγές:

ΔΙΚΑΙΟΥ Β. ΒΑΓΙΑΚΑΚΟΥ, «ΟΙ ΜΑΝΙΑΤΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ Α’ ΟΙ ΜΑΝΙΑΤΑΙ ΤΗΣ ΚΟΡΣΙΚΗΣ», ΑΘΗΝΑ, 1970, απ’ όπου και οι σπάνιες φωτογραφίες

Ν.Β. ΦΑΡΔΥΣ, «ΥΛΗ ΚΑΙ ΣΚΑΡΙΦΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΝ ΚΟΡΣΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΠΟΙΚΙΑΣ», Α’ έκδοση, 1888, ΑΝΑΤΥΠΩΣΗ 2007, ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΝΟΤΗ ΚΑΡΑΒΙΑ.

ΣΧΟΛΙΑ (64)

Θεοφυλακτος Τριανταφυλλιδης

Υπαρχουν ενδειξεις οτι και ο Βουδας ηταν ελληνας.Ο πατερας του ηταν ελλην μισθοφορος στην αυλη του Δαρειου, εκει σε καποιον λαμογιοκαυγα σκοτωσε καποιον αλλο αξιωματικο συναδελφο του, ελληνα επισης και για να αποφυγει ανακρισεις κ.λ.π. την εκανε για Ινδια μερια.Εκει παντρευτηκε μια ινδη και απο την ενωση τους γεννηθηκε ο Βουδας.Το οτι ηταν ελληνας ο Βουδας το επιβεβαιωνει και το ελληνικοτατο ονομα του. Ο Βουδας, του Βουδα, τον Βουδαν, ω Βουδα!Και ενταξει, ισως καποιοι ανθελληνες μπορει να αμφισβητουν την ελληνικοτητα του Βουδα, ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΟΥ ΚΟΥΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ, ΕΤΣΙ?

@Γ.

Οι Ελληνες ειχαν εξελιχθει και προχωρησει στη λατρεια των ολυμπιων θεων πολυ πριν τους Ινδους, το Βουδα,Επομενως κομμενες οι ειρωνειες ,αλλα και ολες οι ινδοευρωπαικες θεωριες της εξελιξης του πολιτισμου!

Πυροβολημενος

Και ο Οκταβιανός Αύγουστος και ο Ιούλιος Ιούλιος Καίσαρ Έλληνες ήταν, αλλά αυτός που ήταν σίγουρα Έλληνας ήταν ο Γάιος Καλιγούλας

Α

Μηπως και ο Γιωργος Ουασιγκτον ηταν Ελληνας;; Μηπως το ονομα του ηταν Γιωργος Νεα Ιωνια;;

ΑΠΛΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Είναι ντροπή και κατάντια, μεγάλη δημοσιογραφική αθλιότητα για μια “ελληνική” εφημερίδα, να δημοσιεύει με το επιχείρημα μιας δήθεν, γελοίας και ανόητης ελευθεροτυπίας-δημοκρατίας, όλα αυτά τα εμετικά και αηδιαστικά σχόλια για την Ελλάδα και τους Έλληνες, τα οποία μάλιστα γράφουν, σίγουρα, αυτοί που δεν είναι καν Έλληνες, και “φιλοξενούνται” στην χώρα μας. Δεν έχουν καμιά σχέση με τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική κοινωνία! Βεβαίως, υπάρχουν και άλλοι πολιτισμοί εκτός του Ελληνικού. Π.χ. των Μάου-μάου της Αφρικής, των ανεξερευνήτων νησιών της Πολυνησίας, των Αβοριγίνων της Αυστραλίας, της “Λούση” στην Κένυα, και των ομοφάγων-ποντικοφάγων της, πέρα από το “Ανδριάνειο Τείχος”, χωρίς καμιά απολύτως, αξία, γης. Οι συντάκτες του “Θ”, αλλά και ο αρχισυντάκτης-διευθυντής, πρέπει να ξέρουν ότι πάνω απ’ όλα, με τα εμετικά αυτά σχόλια που επιτρέπουν, προσβάλλουν πρώτα τους αρθρογράφους των άρθρων, πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν αυτοί είναι ερευνητές ιστορικοί και επιστήμονες, και μετά εμάς. Τους υγιείς αναγνώστες. Προσωπικά, αν ήμουν ένας από αυτούς, δεν θα έστελνα ΠΟΤΕ, κείμενό μου να δημοσιευτεί σε μια τέτοια στήλη ή εφημερίδα -το οποίο τις περισσότερες φορές συνεπάγεται και επίπονη εργασία, έρευνα μελέτη- εφόσον ξέρω ότι μετά από αυτό, το κείμενό μου, πέρα από οποιαδήποτε άλλη περιφρόνηση που θα τύγχανε, θα το περιέλουζαν, στην κυριολεξία της λέξεως, και όλοι αυτοί οι επίδοξοι “αρθρογράφοι ιστορικοί” των σχολίων, με όλες αυτές τις ακαθαρσίες-σημειώσεις, όσο και αηδιαστικά ανθρώπινα περιττώματα. Ο διευθυντής συντάξεως, ο αρχισυντάκτης της στήλης, είναι υποχρεωμένος -αυτή είναι η δουλειά του- να ΔΙΟΡΘΏΝΕΙ τα κείμενα των συντακτών του, όταν αυτά είναι κακογραμμένα, είτε από βιασύνη, είτε από αγραμματοσύνη. Πως, λοιπόν, επιτρέπουν αυτοί, να δημοσιεύονται αυτά τα πανάθλια και ελεεινά γραπτά από όλες τις απόψεις, τι στιγμή μάλιστα που επιθυμία τους είναι, προφανώς, οι αναγνώστες ενός ανωτέρου μορφωτικού και βιοτικού επιπέδου στην εφημερίδα τους, το περιοδικό τους; ΠΩΣ; Κάποιος “εκεί μέσα” να μας δώσει μία λογική εξήγηση, από... δημοκρατικές, ΜΠΟΥΧΤΊΣΑΜΕ!

Ηρεμησε ρε φιλε!

Που ζεις, στην χουντα για να επιβαλεις λογοκρισια? Αν δεν σου αρεσει ανακαλυψε καμια μηχανη του χρονου, να γυρισεις 70-80 χρονια πισω και να χησεις "τοτε" με τα εμβατηρια και την ΕΣΤΙΑ.

@

τη δημοκρατία που τόσο σε ενοχλεί την εφεύρεσαν οι αληθινοί Έλληνες βλάκα τουρκόσπορε

Μεγας τι?

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μόνο εμείς οι Έλληνες τον αποκαλούμε Μέγα. Σε όλες τις χώρες ακόμα και στην Γαλλία τον αποκαλούν απλά ο Ναπολέων ο Βοναπαρτης. Ο μοναδικός Μέγας της παγκόσμιας ιστορίας είναι ο Μέγας Αλέξανδρος...

@Γ.

Οποιος διδει το ονομα ειναι και ο κατοχος του,οπως λεει και η Π.ΔιαθηκηΙ Και οι Ελληνες πρωτοι ανεδειξαν πραγματι μεγαλους,χαρακτηρισαν,ονομασαν και εγραψαν για ολα, και ολους τους αλλους, και κατα καποιο τροπο, ακομη και τωρα, που εχουν περιορισθει αριθμητικα,δ ι α τ η ρ ο υ ν το αρχικο τους προνομιο: να χαρακτηριζουν ποιοι εινα μεγαλοι!

Προς άπαντες τους σχολιαστές και αναγνώστες

... στρες και ιδιαίτερα προς αυτούς που (κατά τη γνώμη μου) είχαν την ατυχία να ολοκληρώσουν τη βασική εκπαίδευση τη δεκαετία του ενενήντα. Με οτιδήποτε ασχοληθεί κάποιος και οπουδήποτε ανατρέξει πηγαίνοντας προς τα πίσω χρονικά κάπου συναντά ελληνικό dna. Αυτό οφείλεται στην παλαιότητα του Ελληνικού πολιτισμού (γλώσσας και διανόησης) ιδίως στον Ευρωπαϊκό σημερινό χώρο, που οποιοσδήποτε εθνικότητας σοβαρός αναλυτής παραδέχεται. Είναι λοιπόν δίκαιο για κάθε Έλληνα να λέει "«Ευχαριστώ τον Θεό, που με γέννησε Έλληνα. Δέχομαι χωρίς βαρυγκόμια την βαριά και μοναδική κλήρα της φυλής μου. Παίρνω στη φούχτα μια χεριά βρεμένα φύκια και τα φιλώ. Στα χείλη μου καίει το αλμυρό σου φιλί, Μάνα Ελλάδα.» Στρ. Μυριβήλης.

ρε μπούρδα Καραβάγγο

Τί σχέση έχει το dna με την παλαιότητα του Ελληνικού πολιτισμού; Είσαι καλά; Δλδ αν δεχτούμε οτι οι υπόλοιποι δεν ήταν πολιτισμένοι σημαίνει πως δεν αναπαράγονταν σαν εμάς; Τί έκαναν, φύτρωναν; δεν είχαν dna κι αυτοί ή δεν το μετράμε γιατί ήταν "αμμόρφωτο"; Και όταν το dna δείχνει έλληνα αλλά δείχνει και αλβανό ή τούρκο ή οτιδήποτε, γιατί επικρατεί το ελληνικό; Γιατί είναι έλληνας αλλά όχι τούρκος; Τα υπόλοιπα στοιχεία του dna δε μετράνε; Υπάρχει παλαιότητα στο dna όπως στο στρατό; Και τέλος αν έλεγες στο Ναπολέοντα πως είναι έλληνας μάλλον θα σε παλούκωνε. Μετράει αυτό ή είναι θέλει δε θέλει γιατί έτσι σε βολεύει εσένα; Άσε μας ρε φίλε με τις φαντασίες σου

Θάνος

Τα σχόλια στα ιστορικά θέματα αποδεικνύουν ότι η κρίση 2009-2019 δεν έκρυψε κάτω από το χαλί την νεοελληνική ανοησία. Κάποιοι σχολιάζουν για σλαβικά, τουρκικά, αλβανικά ή βαλκάνια γονίδια! Αλήθεια μάγκες, ποια είναι αυτά τα γονίδια δεν μας ενημερώνετε και εμάς; Σοβαρά τώρα, να κάνουμε γονιδιακή/βιολογική συζήτηση; Γιατί νομίζω τα επιστημονικά δεδομένα δεν θα σας αρέσουν. Και δεν καταλαβαίνω πως είναι δυνατόν να μιλάμε για σλαβικά ή άλλα γονίδια, αυτό δεν είναι ρατσιστικό; Ενώ το να μιλάμε για ελληνικά είναι ε; Η ποιότητα των σχολίων σας στην κρίση των υπολοίπων.

Ευλογη απορια

Γιατι δεν αναφερεις τον "καθηγητη" Τριανταφυλλιδη? Ειναι η νεα μοδα. "Ειμαστε αρχαιοι ελληνες, το ειπε και ο Τριανταφυλλιδης"Παντως καθολου μαλλον δεν καταλαβες την απορια μου.Αναλυουμε το "καλομερος" και καταπινουμε τα κυριαρχουντα σλαβικα και αλβανικα τοπωνυμια, ΕΠΩΝΥΜΑ και την ομιλουμενη απο μεγαλο ποσοστο σαν μητρικη αλβανικη γλωσσα.Και ψιτ, Θανασακη, αναφερομαι μονο στην Νοτια Ελλαδα (Παλαια Ελλαδα αλλιως)Οι ναιες γαιες και οι μικρασιατες χριστιανοι τουρκοφωνοι ειναι τελειως αλλη ιστορια.

(Λ)-Μανιάτης

Μιχάλη καλημέρα...Δεν έχω λόγια να σε ευχαριστήσω

Batman

Ακόμα και ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ Έλληνας ήταν Από τα Σπάτα

@Γ.

Ελληνας βεβαιως, της Διασπορας απο την εποχη της εξορμησης του Ελληνισμου επι Μ.Αλεξανδρου και εν συνεχεια επι Πτολεμαιων.Ειχε μετατοπιστει το κεντρο βαρους του Ελληνισμου λιγο ανατολικωτερα και η περιοχη της Β.Ιουδαιας ηταν ακμαζουσα ελληνικη περιοχη.Γι αυτο τον σταυρωσαν. Αλλιως δε θα σταυρωναν ενα ομοεθνη τους επαναστατη μεσα στη ρωμαικη Κατοχη.

Jim

Και στο κάτω κάτω, όταν εμείς χτίζαμε Παρθενωνες, αυτοί έτρωγαν βελανίδια. Βέβαια, μετά είδαμε ότι τα βελανίδια ήταν νόστιμα και από τότε τα τρώμε μόνο εμείς. Πολλές φορές τα αναμιγνύουμε με σανό και είμαστε και ποιο μάγκες.

Dhmitrakos

Ναι αλλά και όταν οι Αιγύπτιοι έχτιζαν τις πυραμίδες, εμείς βόσκαμε κάτι πρόβατα κάπου στα Βαλκάνια και μπορεί ούτε τα Ελληνικά να μην υπήρχαν ακόμη (να μουγκανίζαμε σαν τα μούσχαρα).

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης