Aϊνόλα Τερζοπούλου: Η σύγχρονη «Γυναίκα» είναι εναλλακτική

Aϊνόλα Τερζοπούλου: Η σύγχρονη «Γυναίκα» είναι εναλλακτική

Η εγγονή του πρωτοποριακού εκδότη Ευάγγελου Τερζόπουλου, που μεγάλωσε μέσα στα γραφεία του περιοδικού «Γυναίκα», απαρνήθηκε τις εκδόσεις για άλλου είδους αναζητήσεις, πιο πνευματικές και εναλλακτικές, ακολουθώντας το προσωπικό της μονοπάτι, χιλιόμετρα μακριά από διάττοντες αστέρες και επίπλαστες γκλαμουριές 

Aϊνόλα Τερζοπούλου: Η σύγχρονη «Γυναίκα» είναι εναλλακτική
Η oικογένειά της έγραψε Ιστορία στον χώρο του ελληνικού Τύπου. Ο παππούς της, Ευάγγελος Τερζόπουλος, ήταν εκδότης του πρώτου γυναικείου περιοδικού στη χώρα μας, του περιοδικού «Γυναίκα», που άφησε εποχή. Ο πατέρας της και ο θείος της αργότερα εξέδωσαν περιοδικά που είχαν ανάλογη επιτυχία. «Μεγάλωσα μέσα σε μια δημοσιογραφική οικογένεια που το 1950 εξέδωσε τη “Γυναίκα”, το πρώτο ελληνικό γυναικείο περιοδικό που έμελλε να γίνει σταθμός στον χώρο του Τύπου», λέει η ίδια ξετυλίγοντας την προσωπική της ιστορία. «Παράλληλα με τις σπουδές μου στο Μάρκετινγκ αρθρογραφούσα όλα αυτά τα χρόνια σε διάφορα περιοδικά για θέματα μόδας, μουσικής, αρχιτεκτονικής, τέχνης, ευεξίας και ομορφιάς. Υπήρξα αρχισυντάκτρια στα περιοδικά Ντίσνεϊ, beauty editor στη “Γυναίκα”, στην “Πρακτική” και στο “Vita”, ενώ συνεργάστηκα ως freelancer και σε άλλες εκδόσεις του έντυπου και του ηλεκτρονικού χώρου. Ενα διάστημα ήμουν υπεύθυνη για τα “Βιβλία Τερζόπουλος” και για την ίδρυση της Cosmos Books, μιας εταιρείας για την προώθηση ελληνικών βιβλίων στους Ελληνες των Ηνωμένων Πολιτειών», συμπληρώνει.

Η Αϊνόλα θυμάται πολλά από τα εξώφυλλα του περιοδικού «Γυναίκα» και παραδέχεται ότι καθένα κρύβει τη δική του ιστορία. «Οταν ζεις σε ένα τόσο δημιουργικό περιβάλλον, δεν μπορεί παρά να εισπράττεις τις δονήσεις του», λέει η ίδια


Ποιο περιοδικό, όμως, της λείπει περισσότερο σήμερα; «Αν και πάνε αρκετά χρόνια μετά τη “Γυναίκα”, υπάρχουν φορές που μου λείπει. Για το κύρος και την παρουσία που είχε, τη δημιουργική δουλειά που γινόταν, την ακέραιη κατάσταση που είχε χτιστεί, τις απόψεις που εξέφραζε, το πρωτοποριακό στυλ που τη χαρακτήριζε και την ποιότητα που την έκανε να ξεχωρίζει. Σαφώς και θυμάμαι πολλά πράγματα, οι αναμνήσεις είναι τόσες πολλές ώστε να σηματοδοτήσουν μια ολόκληρη ζωή. Αλλά, όπως είχε γράψει σ’ έναν στίχο του ο Γιώργος Σεφέρης, “ό,τι πέρασε, πέρασε σωστά”», καταλήγει.
Κλείσιμο

Δημοσιογράφος, δασκάλα και αεί μητέρα, η Αϊνόλα έχει διαμορφώσει τη δική της φιλοσοφία για τη ζωή, βαθιά επηρεασμένη από την ανατολική φιλοσοφία του γιν γιανγκ που διέπει το πιλάτες: «Η ζωή είναι ένα περίεργο ταξίδι, δεν γίνονται τα πράγματα πάντα όπως τα περιμένεις. Είναι πρόκληση να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τόσο τις καλές όσο και τις κακές στιγμές»


Ο παππούς της Αϊνόλα ήταν πρωτοποριακός. Ενας άνθρωπος που πραγματικά άλλαξε τη νοοτροπία και την κουλτούρα των Ελληνίδων της εποχής. Εκείνος και η μητέρα της, Κατερίνα Τερζοπούλου, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην προσωπικότητά της. Η ίδια αποκαλύπτει: «Τον παππού μου δεν τον έζησα μέσα στη δουλειά, αφού από το ’80 είχε αρχίσει να αποσύρεται. Ακουγα όμως πόσο δίκαιος, τελειομανής, φιλελεύθερος, αποφασιστικός και ριζοσπαστικός ήταν, ειδικά αν αναλογιστούμε την εποχή που έκανε το εκδοτικό εγχείρημα. Επαιρνε ρίσκα, ίσως και γι’ αυτό να αγάπησε τόσο πολύ την ορειβασία. Το ξέρεις ότι είχε ανεβεί μέχρι το Κιλιμάντζαρο;» λέει με θαυμασμό.

Ο πατέρας της Χρήστος Τερζόπουλος


Η μητέρα της ήταν η πρώτη Ελληνίδα που μπήκε ως δημοσιογράφος και φωτογράφος μόδας στις επιδείξεις των μεγάλων οίκων. «Εχω μοναδικές αναμνήσεις από τη μητέρα μου και τα ταξίδια που με έπαιρνε μαζί της ως φωτογράφος μόδας. Ηταν η μοναδική Ελληνίδα φωτογράφος που ανήκε στο Συνδικάτο των Φωτογράφων για το pret-a-porter και την υψηλή ραπτική της εποχής, η οποία είχε διαπίστευση προκειμένου να εισέρχεται στα παρασκήνια των επιδείξεων μόδας στο Παρίσι. Θυμάμαι να τρυπώνω κι εγώ μαζί της, παρακολουθώντας τα πάντα με τα μάτια μιας δεκαεξάχρονης, θαμπωμένη από τον λαμπερό κόσμο της μόδας», λέει με διάθεση νοσταλγίας.

Με τη μητέρα της, Κατερίνα Τερζοπούλου,την πρώτη Ελληνίδα που μπήκε ως δημοσιογράφος και φωτογράφος μόδας στις επιδείξεις των μεγάλων οίκων. «Εχω μοναδικές αναμνήσεις από τη μητέρα μου και τα ταξίδια που με έπαιρνε μαζί της ως φωτογράφος μόδας», λέει η Αϊνόλα 


Η Αϊνόλα θυμάται πολλά από τα εξώφυλλα του περιοδικού «Γυναίκα» και παραδέχεται ότι καθένα κρύβει τη δική του ιστορία. Οταν ζεις σε ένα τόσο δημιουργικό περιβάλλον, δεν μπορεί παρά να εισπράττεις τις δονήσεις του. Σήμερα παραδέχεται ότι η οικογένειά της έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς της. «Χωρίς να επεμβαίνουν, την έχουν καθορίσει με τις αρχές τους και με τη στάση που κρατάνε στη ζωή. Και είναι αυτά που κουβαλάω μέσα μου και έχουν χτίσει ένα μεγάλο μέρος του χαρακτήρα μου». 

Aπό τις εκδόσεις στο πιλάτες

Το 2010 η Αϊνόλα Τερζοπούλου έκανε μια νέα επαγγελματική αρχή επειδή, όπως λέει η ίδια, οι καταστάσεις το έφεραν. «Εγινα πιστοποιημένη δασκάλα πιλάτες. Και όχι τυχαία. Θεωρώντας τη γυμναστική, την κίνηση, τα σπορ και γενικά τη φυσική άσκηση αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μου και τρόπο ζωής, όταν το 2000 ήρθα σε επαφή με τη μέθοδο πιλάτες, η πληρότητα που μου έδωσε με κέρδισε τόσο ώστε ήθελα να εμβαθύνω και να εκπαιδευτώ πάνω σε αυτή. Ομως, εκτός από την άσκηση που προσφέρει το πιλάτες, ανοίγει μία άλλη συνειδητότητα. Τη σχέση που έχουμε με το σώμα μας. 

Ο πρωτοποριακός εκδότης και παππούς της Αϊνόλα,Ευάγγελος Τερζόπουλος: «Ακουγα πόσο δίκαιος, τελειομανής, φιλελεύθερος, αποφασιστικός και ριζοσπαστικός ήταν, ειδικά αν αναλογιστούμε την εποχή που έκανε το εκδοτικό εγχείρημα. Επαιρνε ρίσκα, ίσως και γι’ αυτό να αγάπησε τόσο πολύ την ορειβασία. Το ξέρεις ότι είχε ανεβεί μέχρι το Κιλιμάντζαρο;» 


Αρχίζεις να το αντιλαμβάνεσαι ως σύνολο, άρρηκτα συνδεδεμένο με το πνεύμα και την ψυχή. Και είναι αυτή η συνειδητότητα που με οδήγησε ώστε να συνεχίζω να μαθητεύω και να ασχολούμαι με εναλλακτικές τεχνικές, τρόπους εκγύμνασης και πρακτικές όπως το Body Art του Ρόμπερτ Στάινμπαχερ, ένα ενεργειακό σύστημα προπόνησης που βασίζεται στη φιλοσοφία του γιν γιανγκ, το παραδοσιακό thai-yoga massage, τη face yoga κ.ά., που συμβάλλουν στην καλύτερη εμφάνιση, στην υγεία, στην προσωπική ευεξία και στην ψυχική ευφορία. 
Μετά από δύο χρόνια προστέθηκαν και άλλα πράγματα στον δρόμο της προσωπικής μου αναζήτησης, όπως η επαγγελματική master πιστοποίηση NLP (νευρο-γλωσσικός προγραμματισμός). Τέλος, θέλοντας να ενώσω τις επαγγελματικές μου ιδιότητες και να βρω έναν καινούριο τρόπο έκφρασης, δημιούργησα το site livelifewell.gr. Ενα site που εκφράζει αυτό που θέλω να κάνω, πιστεύοντας ότι δεν αρκεί μόνο να ζούμε, αλλά για την προσωπική ευεξία μας, τις εσωτερικές μας αναζητήσεις και για την ψυχική ευφορία οφείλουμε να ζήσουμε τη ζωή καλά με τις χαρές και τα σκαμπανεβάσματά της. Περιλαμβάνει άρθρα γύρω από το fitness, την ομορφιά και την ευεξία, τη διατροφή και την υγεία, με ενημερώσεις, παρουσιάσεις, ιδέες και συμβουλές», λέει για το νέο της εγχείρημα γεμάτη ενθουσιασμό. 

Η άποψη της Κοκό Σανέλ «κανένας δεν είναι νέος μετά τα 40, αλλά μπορεί να είναι ακατανίκητος σε όλες τις ηλικίες» τη βρίσκει απολύτως σύμφωνη. Δημοσιογράφος, δασκάλα και αεί μητέρα, η Αϊνόλα έχει διαμορφώσει τη δική της φιλοσοφία για τη ζωή. «Η ζωή είναι ένα περίεργο ταξίδι. Δεν γίνονται τα πράγματα πάντα όπως τα περιμένεις. Είναι κάτι που προσπαθώ να υπενθυμίζω και στον γιο μου. Είναι πρόκληση να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τόσο τις καλές όσο και τις κακές στιγμές. Οσο αυτό γίνεται πιο συνειδητό, θα αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά όχι μόνο τον εαυτό μας και τις σχέσεις μας, αλλά και τον τρόπο που επιλέγουμε να τα χειριστούμε. Ενα γεγονός ή μία κατάσταση που βιώνουμε μπορεί να περιορίζεται από σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές. Μαθαίνοντας να ξεφεύγουμε από τον συνηθισμένο τρόπο αντίδρασης, μπαίνουμε σε μια αλλαγή πορείας, η οποία μπορεί στην αρχή να προκαλεί αναστάτωση, ανοίγει, όμως, μια μεγάλη πόρτα δυνατοτήτων στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα που βιώνουμε».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης