Ανδρέας Μπονάτσος: Κάνει μόδα τη Φολέγανδρο

Ανδρέας Μπονάτσος: Κάνει μόδα τη Φολέγανδρο

Αφήνοντας πίσω του την εποχή που έγραφε επιτυχίες για τα αστέρια του ελληνικού πενταγράμμου, ο Ανδρέας Μπονάτσος, ξάδελφος του αξέχαστου Βλάσση, ζει πλέον τους περισσότερους μήνες του χρόνου στο ησυχαστήριό του στη Φολέγανδρο, πουλώντας σε διεθνείς και εγχώριους σελέμπριτι προσεκτικά διαλεγμένα αξεσουάρ και διακοσμητικά από κάθε γωνιά της Γης

Ανδρέας Μπονάτσος: Κάνει μόδα τη Φολέγανδρο
Στο τέλος των 90s ο Ανδρέας Μπονάτσος, ξάδελφος του αείμνηστου Βλάσση Μπονάτσου, θεωρούνταν το χρυσό παιδί της δισκογραφίας, καθώς έχαιρε της εκτίμησης δισκογραφικών εταιρειών και καλλιτεχνών. Μεγάλες επιτυχίες της εποχής όπως το «Παραδείγματος χάρη» της Ελενας Παπαρίζου, το «Μη φεύγεις απόψε» της Αντζυς Σαμίου, το «Τώρα μου μιλάει» της Στέλλας Γεωργιάδου, το «Για να είμαι ειλικρινής» του Νίνο και το «Σε κουβαλάω παντού» του Γιάννη Πλούταρχου φέρουν τη δική του υπογραφή και αποτελούν ένα μικρό δείγμα της καλλιτεχνικής του παρακαταθήκης στο ελληνικό ελαφρολαϊκό πεντάγραμμο.



Κλείσιμο
Με την Ελλη Στάη


Ηταν η εποχή που τα περιοδικά φιλοξενούσαν συχνά τον δημοφιλή συνθέτη, ο οποίος έμοιαζε να απολαμβάνει αμέριμνος το χρήμα, την αναγνωρισιμότητα και τη δόξα που του είχαν φέρει τόσο η δουλειά του όσο και η άνθηση που γνώριζε το ελληνικό τραγούδι στη live εκδοχή του, συνοδεία λουλουδιών, πούρων και επώνυμων τσακωμών για το πρώτο τραπέζι πίστα. Ωστόσο, η ανατροπή του status quo στη διασκέδαση -και όχι μόνο- που έφερε η κρίση δεν άργησε. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η ιστορία με την «άτακτη» φυγή του στη Φολέγανδρο. «Θυμάμαι, το περιοδικό “Ευ ζην” με φιλοξενούσε στις σελίδες του με εκτενές ρεπορτάζ. Φυλλομετρώντας το τεύχος, το μάτι μου έπεσε σε ένα αφιέρωμα στη Φολέγανδρο. Εκείνη τη στιγμή ένιωσα έρωτα για το νησί, με φαντάστηκα εκεί, μέσα σε εκείνες τις μαγευτικές φωτογραφίες», εξομολογείται στο «thema people» και συνεχίζει: «Οταν χρόνια μετά βρέθηκα στη Μήλο για διακοπές, είδα τυχαία το πλοίο που έφευγε για Φολέγανδρο. Θυμήθηκα το αφιέρωμα, τις φωτογραφίες και τα συναισθήματα που μου είχαν δημιουργήσει και αποφάσισα να την επισκεφθώ για πρώτη φορά στη ζωή μου. Με το που πάτησα το πόδι μου στα πλακόστρωτα καλντερίμια της ήξερα ότι θα αποτελούσε το δεύτερο σπίτι μου. Μετά από έρευνα κάποιων μηνών βρήκα έναν χώρο όπως τον ήθελα και έστησα τη δική μου επιχείρηση. Εκτοτε περνώ αρκετούς μήνες του χρόνου στο νησί».
 

Από το Μπαλί ως τις Κυκλάδες
Στη γραφική Χώρα του κυκλαδίτικου νησιού ο Ανδρέας Μπονάτσος άνοιξε το 2009 τον δικό του χώρο, ένα κατάστημα με επιλεγμένα είδη δώρων, πολλά από τα οποία τα φέρνει ο ίδιος από τα ταξίδια του σε διάφορα μέρη του κόσμου: είδη σπιτιού και τσάντες από τα βρετανικά καταστήματα Harrods, ασυνήθιστα κεραμικά από Ελληνες αγγειοπλάστες, καθώς και αξεσουάρ και διακοσμητικά από το Μπαλί. «Τα ταξίδια αποτελούν μια ακόμη πηγή οξυγόνου για μένα.

Επισκέφθηκα το Μπαλί για διακοπές κάποιο καλοκαίρι και ενθουσιάστηκα με την έθνικ αισθητική τους. Αυτό το ανάλαφρο και καλοκαιρινό στυλ που αποπνέει χαλαρότητα και ανεμελιά. Σκέφτηκα λοιπόν ότι κάποια αντικείμενα, όπως τα πλεκτά χρωματιστά καπέλα, θα μπορούσαν να γίνουν μόδα και στη Φολέγανδρο. Τα αντικείμενα που φέρνω στο μαγαζί είναι ιδιαίτερα και ψαγμένα», επισημαίνει.



Με τον Ντέσμοντ Τσάιλντ στη Φολέγανδρο

Από τον Μάρτιο μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου κάθε χρόνο, ο Ελληνας συνθέτης βρίσκεται στον προσωπικό παράδεισό του στις Μικρές Κυκλάδες. Κλεισμένος στο αυτοσχέδιο στούντιό του, εξακολουθεί να γράφει μουσική, ενώ δεν λείπουν οι ζωντανές συναυλίες που δίνει αφιλοκερδώς στο κάστρο του νησιού. Οπως άλλωστε ομολογεί, η αγάπη για το τραγούδι δεν θα σβήσει ποτέ, καθώς η μουσική βρίσκεται στο DNA του. «Η σύνθεση αποτελεί για μένα έναν τρόπο απόδρασης από την πραγματικότητα. Είναι μια δημιουργική εκτόνωση, η οποία παράλληλα με βοηθάει να εκφραστώ και να επικοινωνήσω με τους άλλους ανθρώπους. Είναι ο δρόμος όπου η ψυχή μετατρέπει τα συναισθήματα σε νότες και ο νους απελευθερώνεται», εξηγεί.

Πριν από μερικά χρόνια, μάλιστα, ο Ανδρέας Μπονάτσος συνέθεσε μια όπερα που πραγματεύεται την περιπετειώδη ζωή της θρυλικής ντίβας του κλασικού τραγουδιού Μαρίας Κάλλας. «Είναι ένα έργο-κατάθεση ζωής που έχει δουλευτεί με επιμονή εδώ και πολλά χρόνια.

Μελέτησα τη ζωή της γυναίκας αυτής που αποτέλεσε παγκόσμιο μύθο και έγραψα ένα έργο που λόγω της μεγάλης και πολυέξοδης παραγωγής που απαιτείται για να ανέβει όπως πρέπει είναι προτιμότερο να παρουσιαστεί σε ένα από τα θέατρα του Λονδίνου ή της Νέας Υόρκης», υπογραμμίζει.



Το μαγαζί του έχει γίνει αγαπημένο στέκι για ντόπιους και ξένους σελέμπριτι

Τον υπέροχο και φιλόξενο χώρο όμως που έχει δημιουργήσει ο Ανδρέας Μπονάτσος επισκέπτονται συχνά επώνυμα πρόσωπα, όπως η Ελένη Κόκκαλη, ο Γιώργος Μαζωνάκης ή η Ελλη Στάη. «Τους περισσότερους τους γνωρίζω από παλιά. Και με όσους δεν γνωρίζω, όμως, δένουμε εύκολα και αποκτάμε χημεία. Η Ελλη Στάη πέρασε αυτό το καλοκαίρι από το νησί και αγόρασε κάποια πράγματα, όπως και η Βίκυ Λέανδρος, η οποία μου έκανε εντύπωση με την απλότητά και την άνεσή της», σημειώνει.




Οι περισσότεροι παλιοί γνωστοί του έχουν μάθει για τη νέα του δραστηριότητα και αν βρεθούν στη Φολέγανδρο, ψάχνουν να τον βρουν. Εκτός από τους Ελληνες σελέμπριτι, όμως, το μαγαζί του έχουν επισκεφθεί και διεθνούς φήμης προσωπικότητες, όπως ο συνθέτης Ντέσμοντ Τσάιλντ, ο οποίος έχει υπογράψει μεγάλες επιτυχίες γνωστών καλλιτεχνών όπως ο Τζον Μπον Τζόβι, ο Ρίκι Μάρτιν, ο Αλις Κούπερ, η Σερ και οι Aerosmith. «Με τον Ντέσμοντ γνωριστήκαμε πριν κάποια χρόνια και γίναμε φίλοι αμέσως», αποκαλύπτει ο Ανδρέας Μπονάτσος. «Πρόκειται για ένα εμπνευσμένο άνθρωπο που χαρακτηρίζεται από την απλότητα του πραγματικού καλλιτέχνη.

Εκτοτε, κάθε καλοκαίρι που βρισκόμαστε περνάμε υπέροχα. Διασκεδάζουμε, ανταλλάσσουμε απόψεις περί των καλλιτεχνικών και, φυσικά, δημιουργούμε».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης