Η Δούκισσα της Άλμπα και η ανατρεπτική ζωή της

Η Δούκισσα της Άλμπα και η ανατρεπτική ζωή της

Η ζωή σαν σαπουνόπερα. Ο οικογενειακός εμφύλιος με έπαθλο 3 δισεκατομμύρια ευρώ και ο γάμος με τον κατά 25 χρόνια μικρότερο σύζυγό της, ο οποίος την παντρεύτηκε αφού υπέγραψε πώς δεν θα διεκδικήσει ούτε ευρώ από την περιουσία της.

Η Δούκισσα της Άλμπα και η ανατρεπτική ζωή της
O θάνατος της πλουσιότερης γυναίκας της Ισπανίας, της Cayetana, Δούκισσας της Άλμπα, στις 20 Νοεμβρίου του 2014, κόντρα στις αυτονόητες προβλέψεις, δεν έφερε στο φως ίντριγκες και πισώπλατα μαχαιρώματα για τη μοιρασιά της χρυσής περιουσίας της. Στο τελευταίο «αντίο», στον καθεδρικό ναό της Σεβίλης, ήταν όλοι παρόντες: Τα έξι παιδιά της, τα οκτώ εγγόνια της, o σύζυγός της. Όλοι συγκινημένοι, χωρίς υπονοούμενα, χωρίς καν λοξές ματιές. Μόλις τρία χρόνια πριν, όλοι ήταν στα χαρακώματα ενός άγριου οικογενειακού εμφυλίου!

Τα πάντα στη ζωή της Cayetana ήταν στον υπερθετικό βαθμό. Η περιουσία της ήταν απροσδιόριστα μεγάλη, άλλοι μιλάνε για δύο και άλλοι για τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Οι 49 τίτλοι ευγενείας της ήταν οι περισσότεροι που είχε ποτέ αριστοκράτισσα (το επιβεβαιώνει και το Γκίνες). Όσο για τα χρόνια που τη χώριζαν από τον Alfonso, τον τρίτο σύζυγό της, ξεπερνούσαν τις δύο δεκαετίες. H μεγαλύτερη δίψα, όμως, αυτής της μικροκαμωμένης και υπερδραστήριας γυναίκας ήταν να ζει με τους δικούς της όρους. Η Cayetana έθετε πάντα τους κανόνες των επιλογών της και δήλωνε στο περιοδικό Hola: «Δεν αφήνω κανέναν να αποφασίζει για εμένα». Θρυλική έχει μείνει η άρνησή της να ποζάρει για τον Picasso, που είχε ζητήσει να τη ζωγραφίσει γυμνή, στην ίδια πόζα που είχε ζωγραφίσει την προγιαγιά της από τον οίκο των Άλμπα ο Goya. Η δούκισσα δεν ήταν σεμνότυφη, όμως κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν ήθελε να πάει κόντρα στο δικτάτορα της χώρας, στρατηγό Franco, αποδεχόμενη την πρόταση του αριστερού Pablo. Η ίδια, πάντως, δεν εξήγησε ποτέ το λόγο.

Κλείσιμο


Η συναναστροφή με το διεθνές jet set αποτελούσε για εκείνη καθημερινότητα. Ο στενός της κύκλος περιελάμβανε τη βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας, με την οποία γνωρίζονταν από παιδιά, την Jackie Kennedy, η οποία, όποτε επισκεπτόταν την Ισπανία, απολάμβανε τη φιλοξενία της, και τον Yves Saint Laurent, στον οποίο μάλιστα είχε παραχωρήσει ένα από τα παλάτια της για να πραγματοποιήσει επίδειξη. Αγαπούσε το φλαμένκο, τις ταυρομαχίες, ενώ ήταν γνωστή η αδυναμία της στους νεαρούς άντρες. Η Ισπανία βούιζε για τις ερωτικές περιπέτειές της με γεροδεμένους ταυρομάχους. Σύμφωνα με μια «ροζ φήμη», είχε ερωτευτεί τόσο έναν ταυρομάχο, που όταν εκείνος πέθανε, αγόρασε τάφο δίπλα στο δικό του.

Οι άντρες της ζωής της

Η πρώτη φορά που ντύθηκε νύφη ήταν στις 12 Οκτωβρίου του 1947, στο πλευρό του Luis Martinez de Irujo. Η πολυτέλεια της τελετής ήταν τέτοια, που η New York Times έγραψε τότε ότι ήταν «ο πλουσιότερος γάμος του κόσμου». Η Cayetana εμφανίστηκε με μεγαλοπρεπή άμαξα, ενώ φορούσε μακρύ μεταξωτό νυφικό με λεπτομέρειες από τη φημισμένη δαντέλα της βελγικής Μπριζ. Η αξία των κοσμημάτων της ξεπερνούσε το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Το 1978, έξι χρόνια μετά το θάνατο του πρώτου της άντρα, η 53χρονη Cayetana παντρεύτηκε τον κατά έντεκα χρόνια νεότερό της Jesus Aquirre, έπειτα από σχέση πέντε μηνών. «Μας ένωσε η αγάπη μας για τη μουσική» συνήθιζε να διηγείται η δούκισσα. Οι παραδοσιακοί Ισπανοί ένιωσαν αμηχανία για τη διαφορά της ηλικίας, αποσυντονίστηκαν όμως όταν έγινε γνωστό ότι ο γαμπρός ήταν πρώην καθολικός ιερέας. Στα πικρόχολα λόγια των συμπατριωτών της απαντούσε: «Ζηλεύουν που έχω πλάι μου έναν άνθρωπο του πνεύματος». Το 2001 η Cayetana έμεινε και

Το 2011 η δούκισσα ήταν 85 χρόνων και ερωτευμένη! Η αειθαλής Cayetana ένιωσε την καρδιά της να χτυπά δυνατά για τον 61 ετών Alfonso Diez. Γνωρίστηκαν το 1981 σε μια κινηματογραφική πρεμιέρα. «Ξέρω ότι με ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά, αλλά για χρόνια και εκείνος κι εγώ κάναμε τη ζωή μας. Ξαφνικά ήρθαμε κοντά» έχει πει για τη γνωριμία τους. Η ανακοίνωση του γάμου έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Τι κι αν ήταν είκοσι πέντε χρόνια νεότερός της, τι κι αν ήταν δημόσιος υπάλληλος με μισθό 1.500 ευρώ και αυτή βαθύπλουτη. Η Cayetana είδε για πρώτη φορά τα παιδιά της να εναντιώνονται στη θέλησή της, αφού επέμεναν ότι ο επίδοξος γαμπρός ήταν ένας στυγνός προικοθήρας. Η δούκισσα ξεκαθάριζε: «Και τα έξι παιδιά μου είναι χωρισμένα. Ο καθένας μπορεί να κάνει τη ζωή του». Η «αταίριαστη σχέση» απασχόλησε και το βασιλικό ζευγάρι της Ισπανίας, που παρενέβη προσπαθώντας να τη μεταπείσει.



Η δούκισσα έβαλε τέλος στο «εθνικό – οικογενειακό θέμα» με μια δραστική κίνηση: Μοίρασε στα παιδιά της τους αμύθητους θησαυρούς τέχνης, τα δισεκατομμύρια ευρώ και τα παλάτια που είχε στην κατοχή της, ενώ ο Alfonso αποκήρυξε εγγράφως το όποιο δικαίωμά του στην περιουσία της. Αργότερα εκείνη δήλωσε: «Ο Alfonso θέλει μόνο εμένα».

Ο γάμος της Cayetana και του Alfonso πραγματοποιήθηκε στις 5 Οκτωβρίου του 2011, στο ιδιωτικό της παρεκκλήσι, στη Σεβίλη. Η 85άχρονη νύφη φόρεσε ροζ μίντι φόρεμα με βολάν και μεγάλα διαμαντένια σκουλαρίκια. Μετά την τελετή, η Cayetana χόρεψε ξέφρενα ξυπόλητη φλαμένκο και ο γαμπρός τη σιγοντάριζε. Όταν, στις 20 Νοεμβρίου του 2014, η δούκισσα έφυγε από τη ζωή, εκείνος έμοιαζε απαρηγόρητος για την απώλεια. Τελικά, αυτό που μετρούσε στη ζωή της δεν ήταν το ρεκόρ των τίτλων που τη συνόδευαν, αλλά ο τίτλος της γυναίκας που έζησε στο μάξιμουμ!

Διαβάστε περισσότερα στο PEOPLE που κυκλοφορεί μαζί με το ΘΕΜΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης