Ρίο 2016: Ο Πελέ, η Ζιζέλ και το μυστήριο για το ποιος θα ανάψει τον βωμό

Ρίο 2016: Ο Πελέ, η Ζιζέλ και το μυστήριο για το ποιος θα ανάψει τον βωμό

Ξεκινά η μεγάλη γιορτή - Το κώλυμμα με την πιστωτική του Πελέ και οι «αντίπαλοι» χορηγοί - Γιατί η φιέστα της τελετής προαναγγέλεται... χαλαρή - Ο Βραζιλιάνος που... πέταξε πριν τους αδελφούς Ράιτ και η σάμπα

Ρίο 2016: Ο Πελέ, η Ζιζέλ και το μυστήριο για το ποιος θα ανάψει τον βωμό
Πέρασαν 7 χρόνια από τη στιγμή που ο πρώην πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ ανακοίνωνε τον Οκτώβριο του 2009 ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016 θα διεξαχθούν στο «…Ρίο».

Οι αγκαλιές του Λούλα (τότε πρόεδρος της χώρας) με τον Πελέ και τα άλλα μέλη της Βραζιλιάνικης επιτροπής διεκδίκησης θύμιζαν πανηγυρισμούς από γκολ της σελεσάο με την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των Αγώνων να οδεύει πλέον προς το τέλος της καθώς σε λίγες ώρες θα ανάψει η Ολυμπιακή Φλόγα στο Μαρακανά που έχει βάλει τα γιορτινά του.

Κλείσιμο
Μόνο που ακόμη και τώρα η προσμονή για το τι θα μας παρουσιάσουν οι Βραζιλιάνοι στην Τελετή Έναρξης και ποιος θα ανάψει τη φλόγα εναλλάσσεται με την αγωνία για το αν τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν θα ξεπεραστούν,

Η μεγαλούπολη της Βραζιλίας έγινε η πρώτη πόλη της Νοτίου Αμερικής που ανέλαβε την ευθύνη της διοργάνωσης της μεγαλύτερης αθλητικής γιορτής στον πλανήτη, μόνο που ο ενθουσιασμός εκείνης της περιόδου γρήγορα εξανεμίστηκε και όσο περνούσαν οι μήνες έδωσε τη θέση του στον προβληματισμό (για να φτάσουμε στις τελευταίες ημέρες που είχε γίνει… απόγνωση).

Τότε η οικονομία της Βραζιλίας ήταν σε άνθιση κι όλοι πόνταραν σ’ αυτό, αλλά η κρίση δεν κάνει διακρίσεις. Πόσο μάλλον σε μια χώρα όπου η διαφθορά και η εγκληματικότητα παραμένουν… σταθερές αξίες.

Τις τελευταίες ημέρες, όταν πλέον οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπήκα για τα καλά στο κάδρο της καθημερινότητας, οι αναφορές των εκπροσώπων των ΜΜΕ αλλά και των αθλητών δίνουν μία πολύ άσχημη εικόνα χωρίς οι διοργανωτές να παρέχουν πειστικές απαντήσεις για το αν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα.

Προφανώς εκεί που ποντάρουν είναι στο να ξεκινήσουν οι Αγώνες και το ενδιαφέρον να στραφεί στο αγωνιστικό κομμάτι κάνοντας να ξεχαστούν οι φοβερές ατέλειες και δυσλειτουργίες στο Ολυμπιακό Χωριό, τα μολυσμένα νερά και όλα τα άλλα οργανωτικά ζητήματα που έχουν προκύψει.

Το σόου της τελετής και το μυστήριο με τον τελευταίο λαμπαδηδρόμο
Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων θα παρακολουθήσει περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο. Από μόνο του το νούμερο προκαλεί ίλιγγο…

«Αυτή της Αθήνας ήταν κλασική, του Πεκίνου μεγαλοπρεπής, του Λονδίνου έξυπνη. Η δική μας θα είναι χαλαρή…». Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της εκδήλωσης Φερνάντο Μεϊρέλες έδωσε το στίγμα της βραδιάς, η οποία θα κοστίσει λιγότερα από τα μισά χρήματα που δαπάνησε το Λονδίνο.

Η κορύφωση θα έρθει όταν θα εμφανιστεί ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος για να ανάψει το βωμό (θα υπάρξει και δεύτερος βωμός για πρώτη φορά, αλλά θα το εξηγήσουμε λίγο αργότερα), το όνομα του οποίου κρατείται μυστικό.



Η κοινή γνώμη θέλει Πελέ (που στη φωτό διακρίνεται να ανάβει το 2011 το βωμό των στρατιωτικών αγώνων), όμως ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής έχει το εξής πρόβλημα: Ο ίδιος είναι το πρόσωπο που χρησιμοποιεί πιστωτική κάρτα η οποία είναι η βασική ανταγωνίστρια του βασικού χορηγού των Ολυμπιακών Αγώνων!
Ας αφήσουμε εδώ τις όποιες ενστάσεις για το Ολυμπιακό πνεύμα και ιδεώδη του Ολυμπισμού….

Πέρα από τον Πελέ υποψήφιοι είναι ο παλαίμαχος τενίστας Γκουστάβο Κέρτεν, ο κάτοχος πέντε Ολυμπιακών μεταλλίων Ρόμπερτ Σχέιντ, ενώ υπάρχει μια πληροφορία ότι το βωμό θα ανάψουν από κοινού οι προπονητές των εθνικών ομάδων βόλεϊ ανδρών (Μπερναρντίνιο) και γυναικών (Ζε Ρομπέρτο) που έχουν κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο. Εκτός κι αν επιλεγεί μια λύση σαν τον Λονδίνο όπου νεαροί αθλητές θα αναλάβουν την ευθύνη.

Όσον αφορά το δεύτερο βωμό, επειδή η Τελετή Έναρξης θα γίνει στο Μαρακανά, αλλά τα αθλήματα του στίβου (που παραδοσιακά έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον) θα διεξαχθούν στο Ολυμπιακό Στάδιο, εκεί θα υπάρξει κι ένας δεύτερος βωμός.

Σάμπα, τραγούδι και μια άλλη βερσιόν της ιστορίας της αεροπλοΐας
Στην πόλη όπου κάθε χρόνο διεξάγεται το περίφημο Καρναβάλι, το μόνο σίγουρο είναι ότι ξέρουν να διοργανώνουν πάρτι! Απλά αντί για την περίφημη λεωφόρο όπου γίνεται η παρέλαση των καρνιβαλιστών, η γιορτή θα διεξαχθεί στο ναό του ποδοσφαίρου το Μαρακανά με τη συμμετοχή των 10.500 αθλητών 207 χώρες που θα παρελάσουν, αλλά και των 5.000 εθελοντών, των 500 μουσικών και των 200 επαγγελματιών χορευτών.

Το σόου θα έχει τρεις άξονες: την προστασία του περιβάλλοντος, την διαφορετικότητα, αλλά και την χαρά…

Σε όλους τους αθλητές που θα συμμετάσχουν στην παρέλασε θα δοθεί ένα ειδικό δοχείο με χώμα και σπόρους, τους οποίους θα φυτέψουν μετά το τέλος των Αγώνων στην Βραζιλία.

«Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα σε όλο τον κόσμο να σταματήσει να επιτίθεται στο «σπίτι» μας. Ο πλανήτης μας κινδυνεύει και πρέπει όλοι να αναλάβουν δράση», εξήγησε ο Μεϊρέλες ενώ ο Μάρκο Μπάλιτς που έχει την ευθύνη της παραγωγής ζήτησε από τους αθλητές «να συμμετάσχουν σ’ αυτό που θα εξελιχθεί στο χαρούμενο πάρτι της ζωής τους».



Σ’ αυτό προφανώς θα βοηθήσει κι η μουσική επένδυση της βραδιάς την οποία έχουν αναλάβει οι βραβευμένοι με γκράμι Βελόσο Καετάνο, Ζιλμπέρο Ζιλ. Γκλάμουρ στη βραδιά θα δώσει και το διάσημο μοντέλο Ζιζέλ Μπούντχεν (διακρίνεται στην επόμενη φωτό να κάνει μια καρδιά) με τους διοργανωτές να διαψεύδουν ότι το σκετς που θα πρωταγωνιστήσει θα αφορά την αρπαγή της από ληστή, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σκηνικό θα εμπλακεί κι ένα άλλο διάσημο μοντέλο η Λέα Τ. Μόνο που αν αυτό συμβεί θα είναι η πρώτη τρανσέξουαλ που θα έχει συμμετοχή σε τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων (η διαφορετικότητα που θέλουν να τονίσουν οι Βραζιλιάνοι).



Πάντως η εκδήλωση αναμένεται να έχει και μια δόση ίντριγκας οι Βραζιλιάνοι θα παρουσιάσουν στην Τελετή μία ρεπλίκα του «14-bis». Τι είναι αυτό; Το δημιούργημα του Αλμπέρτο Σάντος Νταμό, του πατέρα της αεροναυπηγικής όπως αποκαλούν οι Βραζιλιάνοι (λογίζεται ως εθνικός ήρωας).

Στις 23 Οκτωβρίου 1906 ο Νταμό πέταξε με το «14-bis» κι αυτή ήταν η πρώτη πτήση που έγινε στην Ευρώπη, αν και πολλοί θεωρούν ότι αυτή είναι και η πρώτη παγκοσμίως (αμφισβητώντας τα πρωτεία των αδελφών Ράιτ). Ανάμεσα σ’ αυτούς κι οι Βραζιλιάνοι που θα τιμήσουν έτσι τον συμπατριώτη τους!



Τις χορογραφίες έχει αναλάβει η Ντέμπορα Κόλκερ κι όσοι έχουν δει κάποιες από τις πρόβες αναφέρουν ότι θα κόβουν την ανάσα (κι ο νόμος της βαρύτητας θα… αμφισβητείται σε κάθε κίνηση), ενώ το κλείσιμο της εκδήλωσης αναμένεται να μετατρέψει τη νύχτα σε μέρα με τα χιλιάδες πυροτεχνήματα.

Κι όταν αυτά τελειώσουν, η ελπίδα όλων θα είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες να ολοκληρωθούν χωρίς άλλα παρατράγουδα και με τους αθλητές και τις επιδόσεις τους στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Οι 31οι Ολυμπιακοί Αγώνες με αριθμούς
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες με αριθμούς
Από σήμερα έως και τις 21 Αυγούστου θα φιλοξενεί σχεδόν 17.000 αθλητές και συνοδούς από τις 207 χώρες που εκπροσωπούνται στο μεγαλύτερο αθλητικό πανηγύρι του πλανήτη το οποίο περιλαμβάνει 306 αγωνίσματα σε 28 αθλήματα.

Εκτός όμως από τους αθλητές στους Αγώνες θα συμμετάσχουν και 315 άλογα

Συνολικά 140.000 άνθρωποι θα απασχοληθούν στη διοργάνωση με τους 90.000 να είναι υπάλληλοι και οι υπόλοιποι εθελοντές, ενώ 90.000 περίπου άνδρες έχουν επωμιστεί με την ασφάλεια (στρατιώτες, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες και σεκιούριτι)

– 21 αεροπλάνα τζάμπο θα χρειαστούν για να μεταφέρουν τους 10.500 αθλητές στο Ρίο. Το μέγεθός τους μετρήθηκε πως φτάνει τα 21 γήπεδα ποδοσφαίρου.

-7,5 εκατομμύρια ήταν τα εισιτήρια που τέθηκαν προς πώληση και το 80% εξ αυτών (6 εκ.) είχαν πωληθεί πριν την έναρξη των αγώνων

-Περίπου 500.000 τουρίστες αναμένεται να βρεθούν στο Ρίο την περίοδο των Αγώνων, με τον αριθμό να είναι μικρότερους του εκτιμώμενου κυρίως λόγω του ιού Ζίκα

-Σ’ αυτούς δεν υπολογίζονται οι περίπου 25.000 εκπρόσωποι του Τύπου που θα καλύψουν τη διοργάνωση

-Τα ημερήσια γεύματα που θα σερβίρονται στο Ολυμπιακό Χωριό εκτιμώνται ότι θα είναι σχεδόν 60.000 

-450.000 προφυλακτικά θα μοιραστούν στους 11.000 περίπου αθλητές και αθλήτριες που θα συμμετάσχουν. Αντιστοιχούν δύο την ημέρα για τον καθένα

– Από 80 ευρώ στα 234 για κάθε βραδιά έχουν εκτοξευθεί οι τιμές στα ξενοδοχεία με την πληρότητα να αγγίζει το 86%.

-Τα διαμερίσματα του Ολυμπιακού Χωριού (που έχουν προκαλέσει τόση συζήτηση για τις ατέλειες τους) είναι 3.604 διαμερίσματα και μετά το τέλος των αγώνων θα τεθούν προς πώληση

-Για πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων θα υπάρχουν δύο βωμοί με την Ολυμπιακή Φλόγα

-Δύο νέες χώρες, αλλά τρεις συνολικά νέες ομάδες θα συμμετάσχουν στους Αγώνες. Κόσοβο και Νότιο Σουδάν είναι οι δύο χώρες, ενώ η ομάδα των προσφύγων είναι η τρίτη ομάδα

-5.130 είναι τα χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια που θα δοθούν στους νικητές

-Οι ΗΠΑ έχουν την πολυπληθέστερη αποστολή με 550 αθλητές ενώ η Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής τη μικρότερη (μόλις 6)

-Τις χωρίζουν 49 χρόνια, αλλά αμφότερες θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Κι αν για την 13χρονη κολυμβήτρια από το Νεπάλ, Σίνγκχ Γκαουρίκα (που ζει και προπονείται στο Λονδίνο) αυτό είναι λογικό, το περίεργο έχει να κάνει με την Τζούλι Μπρούγκαμ η οποία στα 62 της θα εκπροσωπήσει τη Νέα Ζηλανδία στην ιππασία και την υπερπήδηση εμποδίων


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης