Λιόλιος: «Ιτούδης για Εθνική, θα είμαι αμείλικτος με το στοίχημα, ο Γιάννης είναι φάρος»

Λιόλιος: «Ιτούδης για Εθνική, θα είμαι αμείλικτος με το στοίχημα, ο Γιάννης είναι φάρος»

Ο Βαγγέλης Λιόλιος ανέλυσε το πλήρες πλάνο του όσον αφορά την Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης της επόμενης τριετίας, μιλώντας για τον Δημήτρη Ιτούδη και την προοπτική να κοουτσάρει την Εθνική, τη δημιουργία μουσείου μπάσκετ και τον μεγάλο στόχο ώστε η ΕΟΚ να γίνει το νούμερο 1 στην Ευρώπη

5386387
Ο νέος πρόεδρος της ΕΟΚ Βαγγέλης Λιόλιος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο ΟΑΚΑ, τονίζοντας στην αρχική τοποθέτησή του:

«Πριν από κάποιες μέρες έγιναν οι εκλογές στην ΕΟΚ και ένας κύκλος πολλών ετών έκλεισε κι άνοιξε ένας νέος. Ο κύριος Βασιλακόπουλος ήταν αναμφισβήτητα ο ηγέτης της ΕΟΚ, έφτασε το μπάσκετ σε πολύ υψηλά επίπεδα. Είναι γεγονός πως υπάρχουν άνθρωποι στην πορεία κάποιων αθλημάτων που αλλάζουν τη ροή των πραγμάτων. Αυτό το αναγνωρίζουν όλοι. Οι εξελίξεις ξεπέρασαν την πραγματικότητα. Είναι επίσης γεγονός πως το μπάσκετ έμεινε πίσω τα τελευταία χρόνια, όποιος δεν το βλέπει είναι τυφλός. Έχω μάθει στη ζωή μου να σέβομαι το παρελθόν και να προχωράω μπροστά βάσει ενός οράματος που έχουμε. Δεν είναι μόνο δικό μου όραμα αλλά μιας ομάδας ανθρώπων. Στις 13 Σεπτεμβρίου, όλα σχεδόν τα σωματεία μου είπαν ένα πράγμα! Μην κάνεις πίσω! Προχώρα μπροστά! Είναι εντολή προς όλους μας. Τα σωματεία εκπροσωπούν την κοινωνία. Η κοινωνία έφερε αυτό το αποτέλεσμα, η κοινωνία μας στέλνει το μήνυμα να προχωρήσουμε μπροστά. Όλοι μαζί, όχι διχασμένοι!

Δεν είναι τι θέλω εγώ ή εσείς, είναι τι θέλει η κοινωνία. Όλοι μαζί! Και αυτό το εννοώ…. Πήρα τους πάντες τηλέφωνο, μίλησα μαζί τους, όσους είχαν εκλεγεί ή όχι. Δεν έχασε κανείς. Κέρδισε το μπάσκετ, πάμε να κάνουμε το όραμά μας πραγματικότητα. Για να πετύχουμε, χρειαζόμαστε όλη την κοινωνία. Το μεγαλύτερο μέλημά μας είναι να πάμε ενωμένοι να ξαναγίνουμε περήφανοι για την τρέλα μας, για το μπάσκετ μας! Για κάποιους είναι δουλειά, για άλλους φιλοδοξία, για εμάς η τρέλα μας. Έχω ακόμα 591 αναπάντητα μηνύματα από τις 12/9! Θα απαντήσω σε όλα! Γιατί κάθε σωματείο είναι πολύτιμο! Το κάθε σωματείο έχει αξία. Όχι μόνοι οι οργανισμοί όπως ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Να θυμάστε ένα πράγμα. Ο αυστηρότερος κριτής είναι ο εαυτός μας».

5386412



«Είμαι αισιόδοξος για τον Δημήτρη Ιτούδη»
Για την Εθνική ομάδα και τον ομοσπονδιακό προπονητή: «Η πρόταση και η θέλησή μου που θα ζητήσω από το Δ.Σ… Έχει ήδη υπάρξει επικοινωνία με την ΤΣΣΚΑ, η πρόθεσήμου είναι να είναι ο κύριος Ιτούδης. Έχουν γίνει οι σωστές διαδικασίες, ελπίζω να κατανοήσουν όλες οι πλευρές πόσο σημαντική θα ήταν αυτή η κίνηση. Είμαι αισιόδοξος προς αυτή την κατεύθυνση. Ως ΕΟΚ, είμαι υπέρ της ένωσης. Αυτό θα επιδιώξουμε. Όσον αφορά τα παράθυρα. Οι ομάδες της Ευρωλίγκας δεν αφήνουν τους προπονητές τους να κοουτσάρουν στα παράθυρα. Έτσι, λοιπόν μέχρι να κλείσει το θέμα του Ιτούδη… Η Εθνική δεν χωρίζεται σε ομάδα παραθύρων κλπ. Το ποιος θα αναλάβει προπονητής, θα προέλθει από διάλογο μεταξύ μελών Δ.Σ. και του ομοσπονδιακού προπονητή που θα κοουτσάρει στο Ευρωμπάσκετ. Η Εθνική είναι μια ολότητα και μια συνέχεια. Υπεύθυνος των εθνικών ομάδων είναι ο Δήμος Ντικούδης. Δεν είναι τυπικό, είναι ουσία. Θα υπάρχει συνέχεια μεταξύ μικρών εθνικών και πρώτης ομάδας. Θα συναποφασίζεται ποιοι θα στελεχώνουν τις εθνικές ομάδες».

Αν υπάρχει εναλλακτικό πλάνο για τον ομοσπονδιακό, είπε: «Στο δικό μου μυαλό, υπάρχει και πλάνο β’ και γ’. Το αν η συνεργασία είναι ετήσια ή παραπάνω… Πάντα λειτουργώ με πλάνο. Υπάρχει, λοιπόν πλάνο για ένα αρχικό κύκλο μιας τριετίας που φτάνει ως τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο στόχος μας είναι να ξαναβγούμε στους δρόμους. Όταν βάζεις έναν στόχο τον κατακτάς. Οι Έλληνες πρέπει να βάζουν υψηλούς στόχους».

Εν συνεχεία, ανέφερε: «Το βασικότερο κομμάτι που θέλουμε να αλλάξουμε είναι η αλλαγή νοοτροπίας που διέπει την ΕΟΚ. Η ΕΟΚ είναι εδώ για τα σωματεία και όχι το αντίθετο. Νοιαζόμαστε για τα σωματεία, τα υπηρετούμε. Είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Η αλλαγή νοοτροπίας. Να νοιαστούμε για τα σωματεία. Εννοείται πως στην ΕΟΚ θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια, όλα τα οικονομικά θα είναι στο διαδίκτυο. Πλήρης διαφάνεια! Ισονομία, αξιοκρατία, διαφάνεια! Το τρίπτυχο είναι αυτό! Ήδη έχει αρχίσει να λειτουργεί γραφείο εξυπηρέτησης σωματείων, ώστε να βοηθάει τα σωματεία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Θα βοηθάει σε νομική στήριξη. Σίγουρα θα υπάρχει η άμεση επίλυση προβλημάτων των σωματείων, είμαστε εκεί για να νοιαζόμαστε για τα σωματεία».


«Η ΕΟΚ είναι ανοιχτή σε φάρους»
Για το πως θα αξιοποιήσει η ΕΟΚ τον Αντετοκούνμπο, τον Γκάλη και τον Γιαννάκη είπε: «Με τον Γιάννη είχαμε επαφή. Είναι φαν της Εθνικής, πιο φαν από όλους μας! Και είναι γεννημένος νικητής. Η ομάδα που θα γίνει θα είναι μια δυνατή ομάδα και θα είμαστε περήφανοι. Είναι ενθουσιασμένος με τη συνολική εξέλιξη. Το πως θα αξιοποιηθεί; Δεν πέρασε καν από την ΕΟΚ αυτό το καλοκαίρι μολονότι πήρε το πρωτάθλημα στο ΝΒΑ! Τον γνωρίζω, είναι ταπεινός, ξέρετε πόσο δύσκολο είναι αυτό; Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Μας κάνει περήφανους γιατί γυρίζει παντού με την ελληνική σημαία! Κάποτε ήταν ο Γκάλης. Το είπε χθες. Έδωσε τη σκυτάλη στον Βασίλη και αυτός στον Γιάννη. Κάπως έτσι γράφεται η ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Ο Γιάννης είναι φάρος για την επόμενη γενιά. Όπως και ο Νίκος Γκάλης ήταν φάρος για όλους μας! Είχα επικοινωνία με τον Νίκο. Το ίδιο και με τον Γιαννάκη. Η ΕΟΚ είναι ανοιχτή σε φάρους! Θα χαρώ πολύ αν όλοι αυτοί οι φάροι ανάψουν ταυτόχρονα».

«Θα φτιάξουμε μουσείο μπάσκετ στην Αθήνα»
Κλείσιμο
Ο Βαγγέλης Λιόλιος προανήγγειλε τη δημιουργία μουσείου μπάσκετ στην Αθήνα: «Θα υπάρξει δημιουργία μουσείου μπάσκετ στην Αθήνα! Ένα πολύ μεγάλο μουσείο όπου θα είναι όλη η ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Θα δώσουμε τρομακτική έμφαση στη βόρεια Ελλάδα! Η πρώτη κίνηση έγινε, να πάει η Εθνική σε επίσημο αγώνα. Η έδρα του Γ.Γ. της ΕΟΚ θα είναι στη Θεσσαλονίκη! Στόχος της ΕΟΚ είναι να γίνουμε νούμερο 1 στην Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα! Είμαι περήφανος. Θα υπάρχει μια συμβουλευτική επιτροπή με προσωπικότητες του χώρου από το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Πρόεδρος αυτής της επιτροπής θα είναι ο Κωστής Ζομπανάκης. Αυτές είναι οι προτάσεις μου ως πρόεδρος στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Θέλω να πιστεύω πως κινούμαστε στο ίδιο μήκος κύματος».

5386349



Ακολούθως πρόσθεσε: «Τον Μάρτιο θα υπάρξει πραγματική Γ.Σ. των σωματείων… Εκεί θα υπάρξει αλλαγή καταστατικού, ένα σύγχρονο οργανόγραμμα, ένα νέο πλαίσιο μεταγραφών και σχέσεων με τους εκπροσώπους των παικτών».

Όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό, είπε: «Όλα τα δελτία θα είναι ψηφιακά, δεν θα υπάρχουν χαρτιά. Όλα με πλήρη διαφάνεια. Όλα αυτοματοποιημένα, θα κλειδώνει το σύστημα… Σημαίνει ψηφιακό φύλλο αγώνα, διασύνδεση ΕΟΚ, ενώσεων και παικτών σε μια ευθεία γραμμή. Σημαίνει πως όλα τα γήπεδα μετά από τρία χρόνια θα έχουν αυτοματοποιημένο live streaming. Στόχος μας είναι 1/6/24 τα πάντα να γίνονται από εδώ. Γιατί τα πάντα στη ζωή μας γίνονται ψηφιακά. Θέλουμε να έχουμε μια πλήρως ψηφιοποιημένη Ομοσπονδία».

Για το αναπτυξιακό μοντέλο, υπογράμμισε: «Πλέον είναι παρωχημένο ή δεν δουλεύει καθόλου. Απλώς, δεν υπάρχει αναπτυξιακό. Θα υπάρξει σχολή εργασίας για τη συγγραφή της ελληνικής σχολής μπάσκετ. Το σύγχρονο playbook. Υπάρχει κι ένα δεύτερο κομμάτι. Το μπάσκετ θέλει να φέρει ανθρώπους στην κοινωνία. Δεν αφορά μόνο το τεχνικό κομμάτι αλλά και το αξιακό. Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν τι σημαίνει σεβασμός. Αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό από το να μάθουν να βάζουν την μπάλα στο καλάθι. Το τρίτο αφορά τη συνεχή εκπαίδευση των προπονητών σε απόλυτη συνεργασία με τον ΣΕΚΠ. Το μπάσκετ είναι ενιαίο. Θα συνεργαστούμε απόλυτα με ενιαία κατεύθυνση. Το δίκτυο ομοσπονδιακών προπονητών θα πηγαίνει σε κάθε σημείο της Ελλάδας! Θα μιλάει με προπονητές και διοικήσεις, θα καταγράφει τα πάντα, θα είναι ο συνδετικός κρίκος ΕΟΚ και σωματείων. Θα υπάρχει συνεχής επικοινωνία και συνεργασία.

Τα ερασιτεχνικά σωματεία έχουν φτάσει να πληρώνουν τα πάντα! Θες να αθληθείς; Πλήρωσε! Έτσι φεύγουν τα παιδιά! Σίγουρα δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. Θέλουμε να διπλασιάσουμε τα παιδιά που αθλούνται στο μπάσκετ! Το οικονομικό κομμάτι είναι και δικό μας μέλημα. Θα πρέπει να το δούμε… Θα πρέπει να τα βρω. Από 1/11/21, θα υπάρχει κατάργηση κόστους δελτίων, το παράβολο και το έντυπο μεταγραφών. Από 1/3/22, κατάργηση κόστους διαιτητών και κριτών! Το ετήσιο κόστος αυτών είναι 800.000 ευρώ! Όσον αφορά τις μετακινήσεις στα αναπτυξιακά, γίνεται μια μελέτη… Θα είμαστε έτοιμοι Φεβρουάριο 22 να υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο σταδιακής κάλυψης».

Για τα οικονομικά των Ενώσεων: «Όλα τα κόστη των Ενώσεων τα αναλαμβάνει πλήρως η ΕΟΚ! Ετήσιο κόστος 900.000 ευρώ»!

Για τις εθνικές κατηγορίες: «Πρόταση για πλήρη αναδιάρθρωση… Ο στόχος μας είναι σταδιακή μείωση από τις 130 ομάδες, στις 70. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε ενίσχυση των τοπικών πρωταθλημάτων. Θα έχουμε οικονομικά βιώσιμες ομάδες, με ποιοτικά χαρακτηριστικά στο ρόστερ τους. Θα χρησιμοποιήσουμε τις κεντρικές μας χορηγίες και ονοματοδοσίες. Πρόθεσή μας είναι να υπάρχει κάλυψη της Α2 στην τηλεόραση. Όπως και του πρωταθλήματος Α1 Γυναικών από τη Δημόσια Τηλεόραση. Στις 30/11, πλήρες χρονοδιάγραμμα κάλυψη κόστους διαιτησίας τοπικών κατηγοριών που είναι στις 500.000 ευρώ.

Για το μπάσκετ Γυναικών: «Ένας πολύ ξεχωριστός πυλώνας. Με πλήρη ανεξάρτητη δομή και διπλάσια υποστήριξη. Ο ειδικός σύμβουλος για την ανάπτυξη του μπάσκετ Γυναικών θα είναι ο κύριος Δικαιουλάκος! Οι στόχοι είναι να πάμε σε αναδιάρθρωση σε βάθος τριετίας, ξεχωριστό αναπτυξιακό πρόγραμμα και θα υπάρξει All-Star Weekend Γυναικών.

«Φέτος Φάιναλ Φορ, του χρόνου Φάιναλ Έιτ στο Κύπελλο»
Για το Κύπελλο Ανδρών: «Φέτος η πρότασή μας να γίνει Φάιναλ Φορ. Από του χρόνου, στόχος μας να υπάρξει κυπελλούχος ερασιτεχνικών σωματείων και θα συμμετέχει με τις 7 πρώτες ομάδες α’ γύρου της Α1 σε ένα Φάιναλ Έιτ».

Για τις σχέσεις ΕΟΚ – ΕΣΑΚΕ: «Το μπάσκετ είναι ενιαίο. Η βάση του παγόβουνου είναι το ερασιτεχνικό μπάσκετ. Η αγαστή συνεργασία μεταξύ μας θα φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Έχουμε διάφανες σχέσεις, με κοινό στόχο τον Έλληνα αθλητή. Εκεί θα υπάρξει απόλυτη συνεργασία».

Για τη διαιτησία: «Στη διαιτησία, η πρότασή μου προς το Δ.Σ., ειδικό σύμβουλος είναι ο κύριος Χρήστος Χριστοδούλου που έθεσε την παραίτησή του στην Ευρωλίγκα. Η ΚΕΔ θα είναι τριμελής. Πρόταση για πρόεδρος ο Νίκος Πιτσίλκας, τα άλλα δυο ο Μπήτης και ο Μουζάκης. Θα υπάρξει δημιουργία σώματος παρατηρητών. Θα υπάρχει εσωτερική αξιολόγηση διαιτητών. Θα αρχίσει από Α1. Βασικό μέλημα η εκπαίδευση διαιτητών. Υπεύθυνος για σώμα παρατηρητών και εκπαίδευση διαιτητών ο κύριος Χριστοδούλου. Που θα έχει αγαστή συνεργασία με την ΟΔΚΕ. Ο κύριος Πιτσίλκας δεν φεύγει από τη VTB, έχει μιλήσει και έχει πάρει τη σχετική άδεια. Αν η Basket League θέλει επαγγελματική διαιτησία, πρέπει να το ζητήσει. Δεν το έχει ζητήσει. Εφόσον το θέλει, πρέπει να το ζητήσει».

Κατέληξε, δε λέγοντας: «Το μότο που έχουμε για την επόμενη τριετία, το πιο σημαντικό είναι πως το μπάσκετ ενώνει. Εγώ δεν ξέρω κανένα μπάσκετ που χωρίζει. Η λύση είναι το όραμα. Στο Δ.Σ. δεν υπάρχουν παρατάξεις αλλά μια ομάδα που δουλεύει για το μπάσκετ».

Σε ερώτηση για τα οικονομικά της ΕΟΚ, είπε: «Διαφάνεια θα υπάρχει! Απόλυτη! Λογοδοτούμε. Τα χρήματα της ΕΟΚ δεν είναι του Λιόλιου αλλά των σωματείων. Είναι ιερά. Είμαστε διαχειριστές των χρημάτων. Για μένα πρωτεύον είναι να διασφαλίσω πως τα χρήματα των σωματείων θα έχουν σωστή διαχείριση. Τα σωματεία μας έδωσαν λευκή επιταγή ώστε να αλλάξουμε τα πράγματα. Δεν θα κρατήσω παράτυπες συμβάσεις. Είμαι πολύ σαφής».

Για τον Βασίλη Σπανούλη, είπε: «Συναντήθηκα με τον Βασίλη Σπανούλη όπως και με άλλες προσωπικότητες. Ο Σπανούλης είναι μια πολύ ξεχωριστή προσωπικότητα. Τα σπουδαία πράγματα τα κάνουν σπουδαίες προσωπικότητες. Είμαι σίγουρος πως θα κάνει κάτι πολύ μεγάλο. Αυτό που πρέπει να βρεθεί είναι ο κατάλληλος χρόνος για να κάνει κάτι πολύ μεγάλο».

Για το τι μήνυμα θα έδινε στον Γιώργο Βασιλακόπουλο: «Πιστέψτε με, δεν θέλω να γίνω ισχυρός άνδρας. Το όραμά μου είναι ο επόμενος που θα έλθει, να κάνει καλύτερα πράγματα. Αλλοίμονο αν δεν αξιοποιήσεις την εμπειρία κάποιων ανθρώπων. Για να κάνουμε ένα σωστό, πρέπει να κάνουμε πέντε λάθη. Προτιμώ να μετανιώσω για ό,τι έχω κάνει, παρά για ό,τι δείλιασα να κάνω. Με τον κύριο Βασιλακόπουλο θα συναντηθώ ξανά».

Για την Εθνική Γυναικών και το αν θα συνεχίσει ο κόουτς Μασλαρινός: «Οι αποφάσεις θα παρθούν από τους υπεύθυνους. Η πρόταση θα έλθει στο Δ.Σ.»

Για το παράνομο στοίχημα στο ερασιτεχνικό μπάσκετ: «Θα είμαι αμείλικτος! Αμείλικτος! Σας το λέω ξεκάθαρα! Δεν με ενδιαφέρει ποιος κάνει τι… Μόλις κάτσουν στην καρέκλα του εισαγγελέα, θα δουν πως είναι».

Για τα έξοδα της ΕΟΚ: Φέτος είχαμε έσοδα 3.400.000. Και τα έξοδα ήταν ανάλογα. Γίνεται περιστολή εξόδων. Νοικοκύρεμα, να το πω διαφορετικά. Δεν μπορώ να δεσμευτώ σε τίποτα για τις μετακινήσεις. Θα υπάρχει μια μεγάλη κουβέντα για το πως θα γίνει αυτό. Οι οφειλές στο ΟΑΚΑ έχουν περάσει το 1 εκατομμύριο. Είμαστε εδώ για να βρούμε την καλύτερη λύση. Οι έωλες και παράτυπες συμβάσεις που υπογράφηκαν με έναν περίεργο τρόπο, δεν θα υπάρχουν πια. Αυτό που δεν δέχομαι είναι οι προηγούμενες συμφωνίες να μου έχουν δεμένα τα χέρια»!

Για την ΚΕΔ: «Θα είναι τριετής η θητεία της. Είμαι χαρούμενος με τα άτομα που θα μπουν. Ο κύριος Χριστοδούλου, όλο γνωρίζετε τι εκπροσωπεί και τι εκφράζει».

Ειδήσεις σήμερα:

Στον Εισαγγελέα ο 33χρονος αντιεξουσιαστής και η φίλη του

Συνάντηση Κατσανιώτη με τον πρόεδρο του Μεξικού Ομπραδόρ

Έσπασε το χέρι της μια ηλικιωμένη στη σημερινή δόνηση των 5,3 Ρίχτερ στην Κρήτη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης