Μάθιου Νίμιτς: Πως έπεισε Σκόπια και Αθήνα να καταλήξουν σε λύση

nimits_makett2

Αποκαλύψεις του πρώην διαμεσολαβητή του ΟΗΕ σε άρθρο του στο Cambridge University Press, του ομώνυμου αγγλικού πανεπιστημίου - Τα 5 ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι

Με μακροσκελές άρθρο στο Cambridge University Press, του ομώνυμου αγγλικού πανεπιστημίου, ο πρώην ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για την ονομασία των Σκοπίων Μάθιου Νίμιτς, αποκαλύπτει -μεταξύ άλλων- τα πέντε ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, πριν την υπογραφή της Συνθήκης των Πρεσπών το 2018 και πως τελικά έπεισε Ζάεφ και Τσίπρα να καταλήξουν σε συμφωνία.

Όπως αναφέρει ο Μάθιου Νίμιτς, στο άρθρο που έχει τίτλο: «Η Διαμάχη του Ονοματολογικού - Το Μακεδονικό ζήτημα επιλύθηκε;», στις 17/1/2018 ξεκίνησε ο τελικός και επιτυχημένος γύρος διαπραγματεύσεων. Σκόπια και Αθήνα κλήθηκαν να εξετάσουν πέντε ονόματα:

• North Macedonia (Βόρεια Μακεδονία)
• Upper Macedonia (Άνω Μακεδονία)
• Macedonia-Skopje (Μακεδονία-Σκόπια)
• Vardar Macedonia (Βαρδάρ Μακεδονία)
• Nova Macedonia (Νέα Μακεδονία που είχε προταθεί από τον Σάιρους Βανς το 1993 αλλά απορρίφθηκε και από τις δύο χώρες)


Τα Σκόπια τελικά επέλεξαν το «North Macedonia» (Βόρεια Μακεδονία) λίγες μέρες πριν από τις Πρέσπες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μαρτυρία Νίμιτς, πως μετά από επιχειρήματα που κατέθεσε στις δύο πλευρές, κατάφερε να επαναπροσδιορίσει το πλαίσιο της διαφοράς πείθοντας τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ο ίδιος περιγράφει τα επιχειρήματα που κατέθεσε σε Σκόπια και Αθήνα. Αρχικά επιχείρησε να καθησυχάσει τους γείτονες πως δεν αμφισβητείται η εθνική τους ταυτότητα, αλλά το ζητούμενο είναι η αλλαγή της ονομασίας σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

«Ας μιλήσουμε για τη γεωγραφία, όχι για την ταυτότητα. Στα ψηφίσματά του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν προσπαθούσε να αλλάξει την ταυτότητα του λαού σας. Στο πλαίσιο αυτό χαλαρώστε από τους φόβους που έχετε ότι η μακεδονική ταυτότητα θα χαθεί. Ωστόσο, το όνομα ενός κράτους θα πρέπει να αντανακλά μία γεωγραφική πραγματικότητα. Έτσι, ας μιλήσουμε όλοι για τη γεωγραφία. Η Μακεδονία είναι μια γεωγραφική έννοια και είναι μια μεγάλη περιοχή. Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτό; Αυτή η μεγάλη περιοχή ήταν για αιώνες υπό οθωμανική κυριαρχία. Και αυτή διαιρέθηκε το 1912-1913 κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων», συμφώνησαν τα Σκόπια».

Με τον Μάθιου Νίμιτς να κάνει ένα βήμα παραπέρα: «Και πρέπει να παραδεχτείτε ότι ενώ το έδαφός σας είναι μέρος αυτής της περιοχής της Μακεδονίας, είναι μόνο ένα τμήμα. Έτσι, ας είμαστε ακριβείς σε αυτό: είναι ένα μικρό κομμάτι, περίπου το 38%. Έτσι, δεν απέχει τόσο πολύ αν εισάγετε μια τροποποίηση στο όνομά σας (γεωγραφικό προσδιορισμό) για να αντικατοπτρίσετε με μεγαλύτερη ακρίβεια τη γεωγραφική πραγματικότητα. Σκεφθείτε να διατηρήσετε το όνομά σας Δημοκρατία της Μακεδονίας αλλά να προσθέστε έναν αξιοπρεπή γεωγραφικό προσδιορισμό», επιχειρηματολόγησε ο Νίμιτς προς την πλευρά των Σκοπίων, που τελικά μετακινήθηκαν από την αδιάλλακτη θέση μη αλλαγής της συνταγματικής τους ονομασίας.

Στη συνέχεια, και απευθυνόμενος στην ελληνική πλευρά, ο πρώην ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ επιχειρηματολόγησε ως εξής: «Ας μιλήσουμε για τη γεωγραφία, όχι για την ταυτότητα. Κανείς δεν προσπαθεί να πάρει την μακεδονική ταυτότητά σας. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Φίλιππος και ο Αλέξανδρος ήταν μέρος του ελληνικού κόσμου και η μακεδονική κληρονομιά είναι ελληνική. Όλος ο κόσμος το ξέρει. Μην φοβάστε ότι η ταυτότητά σας θα χαθεί. Και οι άνθρωποι που ζουν στη βόρεια Ελλάδα αποκαλούν τους εαυτούς τους Μακεδόνες. Ωραία … Aυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Ας μιλήσουμε για τη γεωγραφία. Όλοι συμφωνούμε ότι η Μακεδονία είναι μία γεωγραφική έννοια και ότι η οθωμανική Μακεδονική περιοχή χωρίστηκε το 1912-1913. Η Ελλάδα κέρδισε μακράν το μεγαλύτερο μέρος, αλλά πρέπει να παραδεχτείτε ότι ήταν μόνο το μισό αυτού του εδάφους», το οποίο παραδέχθηκαν απρόθυμα. Και ο βόρειος γείτονάς σας ήταν γεωγραφικά ένα μέρος αυτής της διαίρεσης της οθωμανικής Μακεδονικής επικράτειας. Ας υποθέσουμε ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι υπερβολικά εκτεταμένο για να είναι κατάλληλο από γεωγραφική άποψη, δεν θα μπορούμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να υιοθετήσουμε μια ονομασία που ξεκαθαρίζει την γεωγραφική διαφορά μεταξύ της ελληνικής Μακεδονίας και του βόρειου γείτονα;».

Ειδήσεις σήμερα

ΗΠΑ για Συμφωνία Πρεσπών: Η αποτυχία εφαρμογής της θα φέρει τα Σκόπια σε δύσκολη θέση

Σκόπια: Η Βουλή απέπεμψε την υπουργό Εργασίας για την επίμαχη πινακίδα με το όνομα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (14)

Δούλεμα

"Μην φοβάστε ότι η ταυτότητά σας θα χαθεί. Και οι άνθρωποι που ζουν στη βόρεια Ελλάδα αποκαλούν τους εαυτούς τους Μακεδόνες. Ωραία … Aυτό δεν θα αλλάξει ποτέ", είπε ο Νίμιτς. Και οι Σκοπιανοί πλέον θα τους διεκδικούν διεθνώς ως αλύτρωτους αδερφούς που καταπιέζονται από την Ελλάδα

σιγά υπερκόπωση

Άλλο ανέκδοτο και αυτό , Κουράστηκε λέει για να τους πείσει, όχι εμάς εμείς το θέλαμε , το επιδιώκαμε. Τι λε ρε ο βλάκας, τους παρακαλούσαμε να δεχθούν το Β . ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, και δεν το ήθελαν, τους δώσαμε την γλώσσα και πάλι έλεγαν όχι, τους δώσαμε και την εθνότητα, δηλαδή τα πάντα και τότε είπαν ναι. Εμείς πήραμε τα αρ@@@τους. Εξ΄άλλου το είπαν μια Αναγνωστοπούλου νομίζω , μια ξεμαλλιασμένη , η συμφωνία των Πρεσπών ήταν συνέχεια της συμφωνίας του 1947-8 πάλι στις Πρέσπες του τότε ΚΚΕ , που δεν μπόρεσαν τότε να την υλοποιήσουν. Δηλαδή ΠΡΟΔΟΣΙΑ .Δυστιχώς αυτά τα κόμματα υπάρχουν ακόμη πέρασαν με διάφορες παραλλαγές, ΕΔΑ, ΠΑΜΕ, ΚΚΕ, ΚΚΕ εσ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ΜΕΡΑ ΚΑΚΉ, ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ , ΑΝΤΑΡΣΙΑ , ενώ θα έπρεπε να εξαφανιστούν.

Πάλι καλά που δεν έχουμε Σύριζα

κι έτσι θα ακυρωθεί η συμφωνία και θα βάλουμε βέτο σε ΕΕ και ΝΑΤΟ! πάλι καλά! (και μετά σας φταίει η ΧΑ)

ΟΡΓΗ

ΔΕΝ ΕΠΕΙΣΕΣ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΓΕΡΕ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΤΑΞΕΣ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥΛΑΝΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΛΙΓΗ ''ΚΑΡΕΚΛΑ'' !!!!!!!

AAAAAA!!!

ΚΟΙΤΑ ΜΕ ΤΙ Μ@^@Κ!€$ ΜΑΣ ΕΠΕΙΣΕ!!! Ω ΘΕΕ ΜΟΥ!!!...

Αγύριγο κεφάλι

Εχάθηκε μήπως κανένας ...ΠΟΝΤΟΣ του μέτρου από την Ελληνική Μακεδονία;__________ Απλώς Ρωτάω!.._____Γιατί ακούω να σκίζουν τις ...ζαρντιέρες τους οι ΦΑΣΙΣΤΕΣ και δεν καταλαβαίνω το ΓΙΑΤΙ;

@

Εσύ είχες γκόμενο φασίστα και σε πλήγωσε δεν εξηγείται αλλιώς το να τους αναφέρεις και να τους βλέπεις παντού. Περαστικά για άλλη μια φορά.

Biz

Όχι μωρή μούμια Νίμετς η Μακεδονία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ γεωγραφικός προσδιορισμός είναι πολλά περισσότερα, φτάνει πια μ' αυτό το παραμύθι. Αν ήθελες να τους δώσεις γεωγραφική ονομασία γιατί δεν πρότεινες Κεντρικά Βαλκάνια; Γιατί όχι Δυτική Βουλγαρία ή Ανατολική Αλβανία; Μια χαρά γεωγραφικές περιγραφές είναι κι αυτές. Γιατί τόση κάψα να ονομαστούν Μακεδόνες; Αλλά ακόμα κι αν δεχτούμε ότι η ονομασία δόθηκε με γεωγραφικά κριτήρια πώς αντανακλάται αυτό στην ψευτογλώσσα και την εθνικότητά τους που χαρακτηρίζονται ως μακεδονικές σκέτα; Δεν πείθετε ούτε μικρά παιδιά ρε καθάρματα. Βρήκατε βέβαια και πρόθυμους Εφιάλτες για να ολοκληρωθεί το έγκλημα δε μπορούσατε από μόνοι σας.

Επιχειρήματα

μικρού παιδιού για αγράμματους και ανιστόρητους.... Τι να πεις και τι να εξηγήσεις τώρα..... αυτά τα επιχειρήματα έπεισαν τον Κοτζιά που θέλει να το παίζει έξυπνος, μορφωμένος και αυθεντία? Σοβαρά τώρα?

Αγύριγο κεφάλι

Τα βλέπετε ΔΕΞΙΟ-ΦΑΣΙΣΤΕΣ;_______Το 1993 Ποιός Κυβερνούσε την Ελλάδα όστις ΑΠΕΡΡΙΨΕ την ονομασία "Νοva Macedonia" (ΝΕΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ);_____ΟΧΙ πάντως ο Εθνικός Ηγέτης Τσίπρας!

All

Αν βρειτε το βετο της νδ στην ενταξη στο νατο κ εε πειτε το μου

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης