Ακιντζί: Αρνητική εξέλιξη η άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο από τις ΗΠΑ

Ακιντζί: Αρνητική εξέλιξη η άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο από τις ΗΠΑ

O Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφέρει, σε δήλωσή του, ότι ο ίδιος προσπαθεί ώστε στην Κύπρο και την περιοχή να δημιουργηθούν συνθήκες μακριά από την ένταση

akintzi_2
Η επίλυση του Κυπριακού δεν είναι μόνο ανάγκη για το νησί μας, αλλά έχει μετατραπεί σε ανάγκη για την περιοχή μας, ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο Μουσταφά Ακιντζι που χαρακτήρισε "αρνητική εξέλιξη" την άρση της πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία.

O Τουρκοκύπριος ηγέτης στην δήλωσή του, αναφέρει ότι ο ίδιος προσπαθεί ώστε στην Κύπρο και την περιοχή να δημιουργηθούν συνθήκες μακριά από την ένταση, ειρήνης και ευμάρειας.

Η ένταση, πρόσθεσε, που άρχισε με τις "μονομερείς προσπάθειες" εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων γύρω από το νησί, πήρε άλλες διαστάσεις με τις συμφωνίες που έγιναν με κάποιες χώρες της περιοχής και μια πολιτική στην οποία δεν λαμβάνονταν υπόψη τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Κατά καιρούς, συνέχισε, ήρθε στην επικαιρότητα στο «νότο» και το θέμα της παραχώρησης στρατιωτικών βάσεων σε κάποιες ξένες χώρες, ενώ είναι γνωστό ότι παραχωρήθηκαν διευκολύνσεις σε λιμάνια για στρατιωτικά πλοία ξένων χωρών. Τελευταία, είπε, τις ανησυχίες ενίσχυσε η αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο πλαίσιο της νέας στρατιωτικής σχέσης (της Κυπριακής Δημοκρατίας) με το Ισραήλ. «Επιπλέον, το θέμα των ρυθμίσεων που επανήλθε στην ατζέντα στις ΗΠΑ και επιτρέπει την πώληση όπλων στην ελληνοκυπριακή πλευρά, είναι μια αρνητική εξέλιξη».

Τα βήματα που γίνονται στο «νότο», φέρνουν την πραγματοποίηση παρόμοιων βημάτων και στο «βορρά», πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί.

Επανέλαβε τη θέση του ότι στην πρόσφατη ιστορία φάνηκε πως τα μονομερή βήματα που αφήνουν εκτός την άλλη πλευρά δεν μπορούν να οδηγήσουν πουθενά και πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις που επιφέρουν ζημιά στη μια πλευρά ανοίγουν το δρόμο για αποτελέσματα που δεν θα είναι αρεστά σε καμιά πλευρά κι αυτό το έχουν δει όλοι.

Κλείσιμο
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτη επανέλαβε την πρότασή του της 13ης Ιουλίου για τον διαμοιρασμό και την από κοινού διαχείριση του φυσικού αερίου που έκανε – όπως είπε – με στόχο να μετατραπεί το θέμα αυτό από πεδίο έντασης και αντιπαράθεσης σε εποικοδομητική δικοινοτική συνεργασία. «Θεωρώ ωφέλιμο να υπενθυμίσω ότι βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι».

Και στην Κύπρο και στην περιοχή, πρόσθεσε, υπάρχει ανάγκη από προσεγγίσεις που θα προβάλουν την επιλογή του κοινού οφέλους όλων των πλευρών στον διαμοιρασμό, χωρίς να αποκλείεται καμία πλευρά. «Γι’ αυτό το λόγο το θέμα των υδρογονανθράκων που έχει ανοίξει το δρόμο στην ένταση σήμερα, μπορεί να μετατραπεί σε πεδίο συνεργασίας προς όφελος όλων των πλευρών».

Η υιοθέτηση της προσέγγισης ότι ο φυσικός πλούτος μπορεί να μετατραπεί σε μια ευκαιρία για την ειρήνη και την ευημερία για ολόκληρη την Κύπρο έχει γίνει μια πιο επείγουσα ανάγκη, καθώς στρατιωτικά αεροσκάφη αναπτύσσονται στο «νότο» και στο «βορρά», κατέληξε στην δήλωσή του ο Μουσταφά Ακιντζί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης