Έξω… ΠΑΣΟΚ, μέσα αντιΚΙΝΑΛ: Στη σύνοδο των ευρωσοσιαλιστών ο Αλέξης Τσίπρας

Έξω… ΠΑΣΟΚ, μέσα αντιΚΙΝΑΛ: Στη σύνοδο των ευρωσοσιαλιστών ο Αλέξης Τσίπρας

Η σημερινή σύνοδος θα είναι ένα τεστ για τις ιδιότυπες σχέσεις των δύο πλευρών, καθώς μέχρι τώρα  ο κ. Τσίπρας προσκαλούνταν κυρίως επειδή ήταν επικεφαλής μίας κυβέρνησης  που συγκρουόταν με το ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

tsipras_synenteyksi_2005_4-768x477
Συνέχεια στο φλερτ με τους ευρωπαίους σοσιαλιστές και μετά την αποτυχία του να κερδίσει τις εκλογές του Ιουλίου θέλει να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα παραστεί σήμερα στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, για πρώτη φορά χωρίς την ιδιότητα του πρωθυπουργού.

Η σημερινή σύνοδος θα είναι ένα τεστ για τις ιδιότυπες σχέσεις των δύο πλευρών, καθώς μέχρι τώρα  ο κ. Τσίπρας προσκαλούνταν κυρίως επειδή ήταν επικεφαλής μίας κυβέρνησης  που συγκρουόταν με το ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Στις νέες συνθήκες, έχει σημασία το στάτους που θα διαμορφωθεί, καθώς ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να εμφανίζεται στην Ευρώπη ως ο κύριος εκφραστής της κεντροαριστεράς και σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, κάτι που προκαλεί τη μήνη του Κινήματος Αλλαγής, καθώς στο εσωτερικό η σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ είναι πολύ σκληρή. Η Φώφη Γεννηματά θα είναι στη σύνοδο ως μέλος του ΕΣΚ, ενώ ο κ. Τσίπρας προσκαλείται ως παρατηρητής. Τους τελευταίους μήνες άλλωστε δίνουν και παίρνουν τα σενάρια περί μετακόμισης του ΣΥΡΙΖΑ από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο ΕΣΚ, κάτι που όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ο κ. Τσίπρας φαίνεται να επιδιώκει σταθερά πάντως το πολιτικό παιχνίδι σε δύο ταμπλό. Και να μην εγκαταλείψει την αριστερά και να είναι υπό τη σκέπη των ευρωπαίων σοσιαλιστών.
Χθες ο κ. Τσίρπας συναντήθηκε με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ζήτησε την εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την παράνομη δραστηριότητά της στην κυπριακή ΑΟΖ. Έθεσε και το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας, τονίζοντας ότι αποτελεί θέμα διεθνούς αξιοπιστίας της ΕΕ να αποφασίσει στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες ευχαρίστησε τον επικεφαλής της Κομισιόν για τη στήριξη που παρείχε στην Ελλάδα σε κρίσιμες στιγμές και ιδίως για την αποτροπή των σχεδίων εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης