Διυπουργικό νομοσχέδιο: Όλες οι αλλαγές σε άσυλο, διοίκηση ΟΤΑ και διανομή φαρμάκων

vouli_ar

Κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή - Η κυβέρνηση αναφέρει ότι με το νομοσχέδιο υλοποιούνται οι βασικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και για τη διανομή φαρμάκων στους βαριά πάσχοντες - Δείτε όλο το νομοσχέδιο

Σημαντικές διατάξεις που θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και δίνουν τέλος σε στρεβλώσεις του παρελθόντος περιλαμβάνει το διυπουργικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Δείτε εδώ όλο το νομοσχέδιο

Μεταξύ άλλων, με το διυπουργικό νομοσχέδιο:

-Ανοίγει ο δρόμος για την ψηφιακή έκδοση συντάξεων ώστε να επισπευσθεί ο χρόνος απονομής τους.

-Δημιουργείται το πλαίσιο ώστε να εφαρμοστεί άμεσα η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για διανομή φαρμάκων στους βαριά πάσχοντες στα σπίτια, στο χώρο νοσηλείας ή τα φαρμακεία της γειτονιάς τους.

-Μέσω των διατάξεων για το πανεπιστημιακό άσυλο κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ελεύθερη διακίνηση ιδεών στην έρευνα και τη διδασκαλία και δίνεται τέλος στο υπάρχον καθεστώς ανομίας στα πανεπιστήμια.

-Μειώνεται το επιτόκιο για οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία από το 5% στο 3% όπως ήδη έχει γίνει για τις οφειλές προς την εφορία.

-Μπαίνει τέλος στην αδυναμία λήψης αποφάσεων στις Περιφέρειες και τους Δήμους, που προκλήθηκε από τη θέσπιση της απλής αναλογικής στην ανάδειξη των μελών των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων.

-Τοποθετούνται τα θεμέλια του νέου, ψηφιακού κράτους.

Εξαιρετικής σημασίας για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη είναι οι διατάξεις που στηρίζουν τη δημιουργία πραγματικού Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας της χώρας. Ειδικότερα, πρόκειται για μια σειρά διατάξεις που απλοποιούν διαδικασίες και εισάγουν πρακτικές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Η διανομή των φαρμάκων.

Πιο αναλυτικά, το διυπουργικό νομοσχέδιο προδιαγράφει και τα πρώτα δείγματα γραφής του Υπουργείου Υγείας που στόχο έχουν να βάλουν τέλος στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Τα σκευάσματα για τις χημειοθεραπείες των ασφαλισμένων που γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές θα παραλαμβάνονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με ευθύνη των κλινικών. Αυτό προβλέπει το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτικών κλινικών, που θα υπογραφεί εντός των προσεχών ημερών. Μέχρι σήμερα, οι ογκολογικοί ασθενείς που προγραμμάτιζαν τη χημειοθεραπεία τους σε μια ιδιωτική κλινική, έπρεπε οι ίδιοι να παραλάβουν το φάρμακό τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Η αρχή θα γίνει με τα φάρμακα των καρκινοπαθών και των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας και θα επεκταθεί σε δεύτερη φάση σε περισσότερες ομάδες βαριά ασθενών. Σε τελικό στάδιο υλοποίησης είναι και η κατ’ οίκον διανομή των φαρμάκων που διακινεί ο ΕΟΠΥΥ, καθώς είναι έτοιμη η προκήρυξη για την εταιρεία μεταφοράς που θα διανέμει κατ’ οίκον τα φάρμακα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς.

Το άσυλο

Με το νομοσχέδιο υλοποιείται η προεκλογική δέσμευση του κ. Μητσοτάκη για την αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. Οι νέες διατάξεις για το άσυλο υπογραμμίζουν ότι «κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας». Τονίζεται, επίσης ότι «η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει».

Έτσι θα κυβερνηθούν οι Δήμοι

Το νομοσχέδιο αίρει τα εμπόδια κυβερνησιμότητας στους Δήμους καθώς από τη μια αντιμετωπίζονται οι αδυναμίες που επέφερε η εφαρμογή της απλής αναλογικής ενώ, από την άλλη, διατηρείται ισχυρός ο ρόλος των Δημοτικών και των Περιφερειακών Συμβουλίων. Στην πράξη τα Συμβούλια αναβαθμίζονται καθώς απαλλάσσονται από καταχρηστικές αντιπαραθέσεις και δημιουργούνται προϋποθέσεις για εποικοδομητικό διάλογο, αφού η αντιπολίτευση για να απορρίψει πράξεις της αρμοδιότητας του Συμβουλίου, όπως ο προϋπολογισμός, πρέπει να καταθέσει αιτιολογημένη άποψη με στοιχεία από τις ίδιες της υπηρεσίες του Δήμου ή της Περιφέρειας.

Μεταξύ άλλων διατάξεων θεσπίζεται η δυνατότητα σύμπραξης δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων στις οποίες περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη. Εξασφαλίζεται πλειοψηφία του δημάρχου και του περιφερειάρχη στην επιτροπή οικονομικών και σε όλα τα νομικά πρόσωπα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Αναπροσαρμόζεται ο τρόπος ψήφισης του προϋπολογισμού των Δήμων και των Περιφερειών, έτσι ώστε να καταλήγει —σε περίπτωση αδιεξόδου— στην επιλογή της εισήγησης που έχει κάνει η οικονομική επιτροπή.

Το διυπουργικό νομοσχέδιο εισάγεται με τη διαδικασία του επείγοντος στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα με στόχο να έχει συζητηθεί και ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής το αργότερο την ερχόμενη Πέμπτη.

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (46)

Μακάρι

Η κυβέρνηση Τσίπρα είχε καταδικάσει σε θάνατο τους καρκινοπαθείς ανθρώπους, τους χαλαγε το ίματζ το λάιφ σταιλ της υψηλής κοινωνίας των... παραμορφωμένων μπουρζουαδων μεγαλοαστών που απαρτίζει ο Σύριζα. Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για καραγκιοζιλικια όπως τα γκέι παρτακια ούτε ευρώ για άνθρωπο που έδινε την μάχη με την νόσο. Άσυλο; Ο καθένας πήγαινε στα πανεπιστήμια πούλαγε πρέζα και λαθραία φορώντας την προβεια του αριστεριστη. Κατάσταση που ευνοούσε η κυβέρνηση Τσίπρα. Επιτέλους αυτά θα τελειώσουν. Εάν θέλουν οι συριζαιοι να πουλάνε τα μέλη τους ελεύθερα την πρέζα στα νέα παιδιά ας το κάνουν από τα γραφεία τους στην Κουμουνδούρου.

Έλλη

Δεν είναι αρκετό, να ψηφιστούν οι νόμοι, όσο καλοί και λογικοί και αν είναι. Πρέπει να ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ. Πάντως, καλή αρχή!

Η μονη λυση

Η μονη λυση είναι να ξαναγίνουν εκλογές για τους δήμους. Ο νόμος είναι αντισυνταγματικος και όσοι τον περάσουν θα πάνε μέσα για έσχατη προδοσία. Βιάζει βάναυσα την βούληση του λαού.

Συνταγματοδίφης

Αφού δεν έχουν ορκιστεί ακόμα οι δήμαρχοι δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας

GratefulDead

Καλά όλα αυτά τα περί νομοσχεδίων , σημασία επί της πράξης έχει να τηρηθούν και το σημαντικότερο, από όλους και με ελέγχο του βαθμού τήρησης. Δεν αρκεί μόνο να περνάνε τα νομοσχέδια από την βουλή. Όσον αφορά το άσυλο, είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνουν φυλακίσεις άναρχων στοιχείων για φθορά δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας και βέβαια ως φορείς τρομοκρατίας. ΑΥΤΌ είναι το πρώτο πραγματικό μέτρο που πρέπει να παρθεί, διαφορετικά τσάμπα χαιρόμαστε για την κυβέρνηση μας.

Κάνε λίγη υπομονή...

και όλα θα γίνουν. Ο Κυριάκος ο,τι λέει... το κάνει πράξη! Να είσαι σίγουρος πως θα πραγματοποιήσει πολύ περισσότερα απ όσα έχει εξαγγείλει, γιατί απλώς αγαπά την Ελλάδα και τους Έλληνες, είναι εργατικός, είναι πανέξυπνος και πάνω απ όλα... έχει όραμα! Με λίγα λόγια... θα καταπλήξει τους πάντες και όσο θα περνάει ο καιρός θα διαπιστώνουν άπαντες ότι θα πρόκειται για τον καλύτερο πρωθυπουργό που έχει περάσει ποτέ από την Ελλάδα!

Σωκράτης

Πράγματι δεν υπάρχει καλύτερη λύση για τους βαρειά πάσχοντες συνανθρώπους μας από το να έχουν στο σπίτι τους το φάρμακό τους και να μην περιμένουν στις ουρές των κυβερνήσεωνάσπλαχνων προηγούμενων κυβερνήσεων, καθώς και στους υπαλλήλους που περιμένουν με εκείνο το σαρδόνιο χαμόγελο και ύφος τα θύματά τους μέσα από τα γκισέ παραβιάζοντας ακόμη και τις εγκυκλίους των υπουργών για να μη φύγει η εξουσία από τα χέρια τους ζητώντας από τους ασθενείς όλα τα δικαιολογητικά μη χάσουν την εξουσία τους. Ενα μπράβο στον Κυριάκο. Μόνο να κοιτάξουν για ποιό λόγο το μέτρο είχε ξαναεφαρμοστεί, έστελναν ξανά τα φάρμακα για την ΣΚΠ με ευθύνη της εταιρίας και χρέωση 1 ευρώ οπουδήποτε στην Ελλάδα γιατί καταργήθηκε. Μεγάλη προσοχή στις χρεώσεις και την σωστή αποπληρωμή στα φαρμακεία.

RudeCitizen

Σ´αυτη τη χωρα οι δεξιοι/φιλελευθεροι/συντηριτικοι δουλευουν και παραγουν και οι αριστεροι/σοσιαλιστες/δηθεν-προοδευτικοι/αναρχικοι τρωνε και ριμαζουν.. αποδεδειγμενα. Σε τεσσαρα χρονια που θα εχει μπει επιτελους ταξη θα βγει καποιος συριζα παλι και με το μοτο λεφτα υπαρχουν (2009 και 2015) θα μας πανε αλλα 30 χρονια πισω...

GratefulDead

Καλά όλα αυτά τα περί νομοσχεδίων , σημασία επί της πράξης έχει να τηρηθούν και το σημαντικότερο, από όλους και με ελέγχο του βαθμού τήρησης. Δεν αρκεί μόνο να περνάνε τα νομοσχέδια από την βουλή. Όσον αφορά το άσυλο, είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνουν φυλακίσεις άναρχων στοιχείων για φθορά δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας και βέβαια ως φορείς τρομοκρατίας. ΑΥΤΌ είναι το πρώτο πραγματικό μέτρο που πρέπει να παρθεί, διαφορετικά τσάμπα χαιρόμαστε για την κυβέρνηση μας.

Μιχάλης

Τουλάχιστον παλιά έπεφτε και καμιά σφαλιάρα πριν τους αφήσουν μετά 1 ή 2 μέρες. Σήμερα, τιμή τους και καμάρι τους αν τους πιάσουν για λίγο. Γίνονται και πιο τραβηχτικοί στις γκόμενες... Έτσι, το ξέρω και γω. Για να ξεκαλοκαιριάσουν για 2-3 μήνες στη μπουζού συν ένα γερό πρόστιμο, να δούμε αν ξαναπιάσουν μπογιές.

Κόντρας

Πάντως είναι αξιοσημείωτο, αυτοί που έτρωγαν τις "πιπεριές" του ΤσιποροΚαμμενοΚασσιδιάρη για τεσσεράμισυ χρόνια χωρίς να βγάζουν άχνα, να βγάζουν γλώσσα σε μία Κυβέρνηση είκοσι ημερών (και πολλών θετικών Νομοσχεδίων). Τέσπα, θα σας ανεχτούμε για λίγο ακόμα αλλά μην καταχράσθε την αστική μας ευγένεια γιατί αλλιώς θα σας γεμίσουμε ό,τι έχετε και δεν έχετε πρίν να ξαναπείτε "Χάιλ". Νταξ αλάνι;

Πολίτης

Τα περισσότερα από αυτά έχουν ήδη θεσπιστεί ή είναι επιμέρους θέματα. Υπερβολική μεγέθυνση μιας ανύπαρκτης σε όλα τα επίπεδα κυβέρνησης.

MIK

Πιο συγκεκριμένα;

itio

Πω πω ρε μεγαλε !! μεγαλη αναλυση, δεν μας τα κανεις πιο λιανα?

Καλα ενταξει

Με τον αλλο καμια καταληψη βλεπαμε μονο πολυ καλη κυβερνηση 8 ετιας μας εχει βγαλει απο το κοπο τι θα ψηφισουμε στις επομενες εκλογες.

Μάλλον αριστερός αλήτης

Ανύπαρκτη πράγματι,η υπαρκτή της αριστεράς τετοιες μέρες μα είχε στημένους στα ATM

one

μείωση στον ΕΝΦΙΑ έτσι θα μείνουν στη γριά μάνα σου περισσότερα χρήματα να σου επιδοτεί τους καφέδες. [...].

Διακόσμηση ή κατοχύρωση της αναξιοκρατίας;

Και η αξιοκρατία πως κατοχυρώνεται; Μπήκαν λέει άτομα γνωστά, άγνωστα, βαλτά κατά την διαδικασία εκλογής και η εκλογή μετά από ένα χρόνο βγήκε άκυρη. Ο εκλεγμένος καθηγητής ήρθε με την οικογένειά του και έφυγε. Επανελήφθει μετά από 2 χρόνια. Πάλι τα ίδια μπήκαν πάλι, αλλά έφυγαν λίγο προ της εκλογής. Τώρα μετά από 4 χρόνια βγήκε η εκλογή έγκυρη, πέρασαν τον καθηγητή από πειθαρχικό με πλαστογραφημένα πρακτικά και τον έδιωξαν. Ποιος εγγυάται αξιοκρατία στα ΑΕΙ; Την τυραννία που έζησε ο εν λόγω καθηγητής μαζί με την οικογένειά του και τα δυο παιδιά είναι ανείπωτη. Την υπόθεση γνωρίζει καλά ο κ. Πικραμένος, νυν αντιπρόεδρος. Υπάρχουν πάμπολλα θύματα τέτοια. Ο τρισάθλιος υποκινητής αυτής πράξης ανομίας, άχρειου κομματοκοπροσκυλισμού κατέληξε ως βουλευτής στο Ευρωκοινοβούλιο! Άριστη επιβράβευση 100% κατάργησης της αξιοκρατίας. Διερωτάται κανείς; Αλλάζει τίποτα; Διακόσμηση ή κατοχύρωση της αναξιοκρατίας;

Δέσποινα

Αν δεν σταλούν οι μπαχαλακηδες στη Μακρόνησο δεν υπάρχει ελευθερία της εκφρασης. Ελευθερία της έκφρασης με κομουνιστές τρομοκράτες είναι κοροϊδία!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mits1_per1

«Δεν μεγενθύνουμε το πρόβλημα, αλλά δεν το υποτιμούμε κιόλας» είπε ο πρωθυπουργός και ζήτησε από τους 13 περιφερειάρχες της χώρας να δείξουν αλληλεγγύη προς τα νησιά

38
xatzidakis_deh

Ο υπουργός Ενέργειας χαρακτήρισε «θρασύτατη» και «υποκριτική» την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις προωθούμενες διατάξεις, υπενθυμίζοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνησηπροχώρησε στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΣΦΑ

9
gerapetritis_main

Οι FT είχαν επικρίνει την τροπολογία, που προβλέπει το «ξεπάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων των ύποπτων για εγκληματική απάτη και ξέπλυμα χρήματος, αν δεν δικαστούν εντός 18 μηνών

4
anastasiadi

Τη θλίψη του για τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ ότι η χώρα του δεν επιστρέφει στο διάλογο για το Κυπριακό υπό τους παρόντες όρους εξέφρασε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης