Γεράσιμος Θωμάς: Ποιος είναι ο νέος υφυπουργός Ενέργειας

Γεράσιμος Θωμάς: Ποιος είναι ο νέος υφυπουργός Ενέργειας

Ο κ. Φωκάς με σπουδές στα οικονομικά και μεταπτυχιακό στις διεθνείς σχέσεις και την διοίκηση επιχειρήσεων έχει διατελέσει μεταξύ άλλων γενικός διευθυντής οικονομικών της Κομισιόν αλλά και επικεφαλής του γραφείου του υπουργικού συμβουλίου Joaquin Almunia

ger43
Μεταγραφή από τις Βρυξέλλες αποτελεί ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γεράσιμος Θωμάς με μεγάλη εμπειρία στον ενεργειακό τομέα καθώς από το 2014 διατέλεσε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Ενέργειας. Η τοποθέτηση του κ. Θωμά σηματοδοτεί το μεγάλο βάρος που επιδιώκει να ρίξει η κυβέρνηση στον τομέα της ενέργειας και πρωτίστως στην διαχείριση των πολλών μετώπων που έχει ανοίξει η ΔΕΗ τόσο στο εσωτερικό και στην μεγάλη προσπάθεια να κρατηθεί ζωντανή όσο και με την Κομισιόν. Υπενθυμίζεται ότι με το ξεκίνημά του, ο νέος υπουργός έχει να αποφασίσει για τον τρόπο που θα επιτευχθεί η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας καθώς σε εκκρεμότητα βρίσκεται η υπόθεση της πώλησης των δύο λιγνιτικών μονάδων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη. Με βάση τον προηγούμενο σχεδιασμό, τον οποίο η ΝΔ προβλέπεται να ακυρώσει προγραμματίζεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τις 15 Ιουλίου.

Ο κ. Φωκάς με σπουδές στα οικονομικά και μεταπτυχιακό στις διεθνείς σχέσεις και την διοίκηση επιχειρήσεων έχει διατελέσει μεταξύ άλλων γενικός διευθυντής οικονομικών της Κομισιόν αλλά και επικεφαλής του γραφείου του υπουργικού συμβουλίου Joaquin Almunia.

Ποιος είναι ο νέος υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου

Από τα έδρανα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος βρίσκεται ο ομότιμος καθηγητής πολεοδομίας και χωροταξίας κ. Δημήτρης Οικονόμου που έχει ταυτιστεί με μερικές από τις πλέον αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις σε διαφορετικές κυβερνήσεις. Στενός συνεργάτης του υπουργείου τα προηγούμενα χρόνια στο ρυθμιστικό της Αθήνας, το οποίο όμως δεν προχώρησε στην πολεοδομική και χωροταξική μερταρρύθμιση που στην συνέχεια ξήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα ανάδοχος της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το χωροταξικό του τουρισμού, ο κ. Οικονόμου θεωρείται ένα πρόσωπο που η παρουσία του στο υπουργείο ευθυγραμμίζεται με τη βούληση της νέας κυβέρνησης για ένα ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα. Ας σημειωθεί, ότι από το ΥΠΕΝ θα περάσουν οι δύο επιπλέον Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για το Ελληνικό (όροι δόμησης για το ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα του Καζίνου και την οικιστική ανάπτυξη) αλλά και όλες οι νέες μεγάλες επενδύσεις. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ανακοινώσει ότι θα πάρει πίσω και την ΚΥΑ για την ανάπτυξη του μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό που υπέγραψε η απελθούσα κυβέρνηση παραμονές των εκλογών.

Ο Δημήτρης Οικονόμου έχει διατελέσει συνεργάτης του Centre de Recherche d’ Urbanisme (Παρίσι), ερευνητής γ’ βαθμίας στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, και εκπρόσωπος της Ελλάδας σε επιτροπές του ΟΗΕ (Committee on Housing, Building and Planning).

Σύμφωνα με το βιογραφικό του έχει εκπονήσει μεγάλο αριθμό ερευνών και μελετών στα πεδία του πολεοδομικού, χωροταξικού, περιβαλλοντικού και αναπτυξιακού προγραμματισμού και σχεδιασμού, και έχει συγγρέψει πέντε βιβλία και μεγάλο αριθμό επιστημονικών άρθρων.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ανάλυση των συστημάτων χωρικού σχεδιασμού στο διεθνή χώρο, τις ολοκληρωμένες αστικές παρεμβάσεις (αστική αναγέννηση), και τις διαδικασίες χωροθέτησης μεγάλων επενδύσεων και παρεμβάσεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης