Εκλογές: Ατελείωτες ουρές - Ψηφίζουν για ευρωεκλογές και φεύγουν

ures0

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα αποφασίσουν κατά περίπτωση για παράταση στην ψηφοφορία, λέει στο protothema.gr ο γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών - Στην  Αττική οι ουρές για την Ευρωβουλή και τις περιφερειακές εκλογές είναι μεγάλες και η αναμονή  ξεπερνά τη μισή ώρα, μέχρι να φθάσουν στην πρώτη κάλπη οι πολίτες, ενώ αντίθετα για τις δημοτικές και κοινοτικές οι ουρές είναι πολύ μικρότερες έως και ελάχιστες

Μικρότερη είναι η προσέλευση των ψηφοφόρων, μέχρι στιγμής, στην Αττική για τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές σε σχέση με την προσέλευση στις κάλπες για την Ευρωβούλη και τις περιφερειακές εκλογές!  Στα εκλογικά τμήματα της Αττικής οι ουρές για την Ευρωβουλή και τις περιφερειακές εκλογές είναι μεγάλες και η αναμονή επίσης μεγάλη, ενώ αντίθετα για τις δημοτικές και κοινοτικές οι ουρές είναι πολύ μικρότερες έως και ελάχιστες.

Το γεγονός επιβεβαιώνεται εμμέσως πλην σαφώς και από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος σε ανακοίνωσή του, αφού κάνει λόγο για ομαλή εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας σε όλα σχεδόν τα εκλογικά τμήματα της επικράτειας (εκτός από ορισμένα προβλήματα που υπήρξαν με την απουσία των μελών των εφορευτικών επιτροπών και δικαστικών αντιπροσώπων, κ.λπ.), υπενθυμίζει ότι η συμμετοχή στην ψηφοφορία σε όλες τις κάλπες και σε όλα τα τμήματα είναι υποχρεωτική.

Παράλληλα, εφιστά την προσοχή στους δικαστικούς αντιπροσώπους «να επισημαίνουν στους εκλογείς την ανωτέρω υποχρέωσή τους να ψηφίζουν σε όλες τις κάλπες και στα δύο εκλογικά τμήματα (Α και Β), όπου αυτά υπάρχουν».

Ουρές σε εκλογικά κέντρα σε Γλυφάδα και Παλαιό Φάληρο

H πολυπλοκότητα του συστήματός των τετραπλών εκλογών που διεξάγονται σήμερα έχει δημιουργήσει ουρές στα εκλογικά κέντρα με τους ψηφοφόρους να οπλίζονται με υπομονή, καθώς η καθυστέρηση σε σχέση με παλαιότερες εκλογές είναι μεγαλύτερη.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες και από εκλογικά κέντρο σε Γλυφάδα και Παλαιό Φάληρο.

gl1
gl2Κώστας Πουλάκης: Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα αποφασίσουν για παράταση κατά περίπτωση

Όπως είπε στο protothema.gr ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης δεν υπάρχει συνολική εικόνα για τις ουρές και την αναμονη. Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, όμως, κατά περίπτωση ο δικαστικός αντιπρόσωπος μπορεί να αποφασίσει και να δώσει παράταση στην ψηφοφορία. Αυτό όμως, θα κριθεί από κάθε δικαστικό αντιπρόσωπο, αλλά μετά τις έξι το απόγευμα και εφόσον κρίνει ότι οι πολίτες που θα βρίσκονται στην αναμονή δεν θα προλάβουν να ψηφίσουν έως τις επτά το απόγευμα. Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι πολλοί αποθαρρύνονται από την αναμονή και αποχωρούν χωρίς να ψηφίσουν και στα δύο εκλογικά τμήματα ο κ.Πουλάκης παρατήρησε ότι αυτό αποτελεί «πολιτική επιλογή». «Και στο ίδιο τμήμα, μπορεί κάποιος να πει ότι δεν θέλει να ψηφίσει π.χ. στις περιφερειακές εκλογές», είπε. 

Τεράστια απροθυμία όμως, έδειξαν οι πολίτες που κλήθηκαν να μετέχουν στην εκλογική διαδικασία ως μέλη των εφορευτικών επιτροπών στα 39.063 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα, αφού εκτιμάται ότι περίπου οι μισοί δεν έδωσαν το παρών.

Όμως, φόβοι εκφράζονται ότι θα υπάρξουν έντονα προβλήματα και μεγάλες καθυστερήσεις στις 7μ.μ. που σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα κλείσουν οι κάλπες και θα αρχίσει η καταμέτρηση.

Και αυτό λόγω των πολλαπλών εκλογών που διεξάγονται και του μεγάλου αριθμού των υποψηφίων, αλλά και του γεγονότος ότι για πρώτη φορά διορίστηκαν δικαστικοί αντιπρόσωποι δημόσιοι υπάλληλοι πτυχιούχοι Νομικών Σχολών, οι οποίοι δεν έχουν συμμετάσχει κατά το παρελθόν στην εκλογική διαδικασία.

Εκτός από την Αττική όμως, μεγάλες ουρές με συνέπεια ταλαιπωρία και καθυστερήσεις παρατηρούνται και σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα στην Κρήτη. Όπως μεταδίδει το cretapost.gr  σε δοκιμασία εξελίσσεται η τετραπλή κάλπη σε αρκετά εκλογικά τμήματα του Ηρακλείου και ιδιαίτερα σε εκείνα του αστικού κορμού, όπου συνωθείται μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων.

Με το πέρασμα της ώρας αρχίζουν να πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες πολιτών για μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέλιξη της διαδικασίας αλλά και για ελλείψεις σε ψηφοδέλτια, με αποτέλεσμα μέλη εφορευτικών επιτροπών να τα “ψαρεύουν” από τις σακούλες της ανακύκλωσης προκειμένου κάθε ψηφοφόρος να παραλαμβάνει πριν μπει στο παραβάν ολόκληρο το πακέτο με τους υποψήφιους συνδυασμούς.

Σε μεγάλο εκλογικό τμήμα των Καμινίων, φαίνεται πως ψηφοδέλτια μικρών κυρίως συνδυασμών που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές είναι είδος προς … εξαφάνιση αφού εξαντλούνται πολύ γρήγορα και χρειάζεται να αντικατασταθούν από αυτά που οι προηγούμενοι εκλογείς είχαν πετάξει στη σακούλα που βρίσκεται στο παραβάν.

Την ίδια ώρα πολίτες, σε πολλά εκλογικά τμήματα του Νομού, διαμαρτύρονται για την έλλειψη ενημέρωσης με αποτέλεσμα η εκλογική διαδικασία να καθίσταται γρίφος για δυνατούς λύτες ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους, ενώ σύγχυση επικρατεί και με τη διπλή λειτουργία των εκλογικών τμημάτων.


H ταλαιπωρία των πολιτών στις τετραπλές κάλπες είναι πρωτόγνωρη.  Το γεγονός ότι για πρώτη φορά γίνονται ταυτόχρονα ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές έχει ως αποτέλεσμα η διαδικασία να κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο πρών πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που δεν χρειάστηκε να περιμένουν πίσω από πολλούς άλλους ψηφοφόρους τους πήρε πάνω από ένα τέταρτο για να φηφίσουν στις τέσσερις κάλπες. 

Ήδη, σε εκλογικά τμήματα, ιδιαίτερα των μεγάλων δήμων έχουν δημιουργηθεί ουρές και πολίτες χρειάζεται να περιμένουν τουλάχιστον μισή ώρα για να φτάσουν στην πρώτη κάλπη. Σημειώνεται όλοι ψηφίζουν σε δύο διαδοχικά εκλογικά τμήματα: Στο πρώτο με το διακριτικό στοιχείο «α» μετά τον αριθμό του τμήματος ψηφίζουν για ευρωεκλογές και περιφερειακές εκλογές και στο δεύτερο με το διακριτικό στοιχείο «β» μετά τον αριθμό του βρίσκονται οι κάλπες των δημοτικών και κοινοτικών εκλογών. Αυτή η διαδικασία μέσα στα εκλογικά τμήματα απαιτεί τουλάχιστον ένα τέταρτο.

oures002


Το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις επιτείνεται από το γεγονός ότι σε πάρα πολλά εκλογικά τμήματα δεν εμφανίσθηκαν μέλη των εφορευτικών επιτροπών- εκτιμάται ότι δεν πήγαν περίπου οι μισοί ορισμένοι ως μέλη των επιτροπών: Ετσι, δεν δίνονται άμεσα τα ψηφοδέλτια, αφού ο δικαστικός αντιπρόσωπος και οι γραμματείς πρέπει να κάνουν και αυτή τη διαδικασία, και παράλληλα να ελέγχουν την ταυτοπροσωπία, την εγγραφή στους καταλόγους και να επιβλέπουν τη διαδικασία από το παραβάν στην κάλπη. 

Το  πρόβλημα έχει πλέον  ενταθεί καθώς παραδοσιακά αυξάνεται η προσέλευση των ψηφοφόρων τις τελευταίες ώρες της εκλογικής διαδικασίας

oures001

ΣΧΟΛΙΑ (28)

1984

Έκαναν οι συριζαίοι μια λαμόγια με τους ετεροδημότες και οι άλλοι δεν κατάλαβαν τιποτα. Για ευρωεκλογές οι περισσότεροι ψηφισαν στον τόπο διαμονής τους αλλά για τις υπόλοιπες εκλογές δεν πήγαν στην επαρχία!!! Επισης πολλοί 17χρονοι είναι ελληνοποιημένοι

Ιθαγενης

Ο λογος για τις μεγαλύτερες ουρες στις ευροεκλογές ειναι η υπαρξη εκλογικων καταλόγων για αυτους που ψηφιζουν σε αλλο τοπο απο εκει που ειναι δημότες

Los Bomboneros

Προς αποφυγή νοθείας, κλείνεις την πόρτα του σχολείου ΑΚΡΙΒΩΣ στις 7 και αν υπάρχουν ουρές έξω από αίθουσα ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ πολιτών, τους επιτρέπεις να ψηφίσουν μέχρι το τέλος. Όπως γίνεται στα καταστήματα. Αν είσαι ήδη στο ταμείο, δε σε διώχνουν στο κλείσιμο, αλλά δεν επιτρέπουν και άλλους να εισέλθουν. Τέλος. Αστυνομία υπάρχει, μπορεί να εκτελέσει τέτοια εντολή.

Στάλιν

ότι και να λέτε, μου φαίνεται ξεχνάτε, ότι δεν έχει σημασία ποιός ψηφίζει ποιόν, αλλά ποιός μετράει τις ψήφους!

Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.

Πήγα 12 η ωρα. Όντως η αίθουσα που ψηφίζεις για δημοτικές, ήταν σχεδόν άδεια! Αντίθετα γεμάτες ήταν οι αίθουσες για ευρωεκλογές και περιφέρεια. Τι να πω;

(Λ)-Μανιατης

Δημος Ανατολικης Μανης.Με 30 βαθμους και μια μερα πραγματικα "χαρα θεου",ασκησαμε-με ολο το σοι που ηρθε απ την πρωτευουσα- το δικαιωμα της εκφρασης της γνωμης μας στο πανεμορφο ορεινο χωριο μας,χαλαρα απολαυσαμε το τσιπουρακι μας στο καφενειο και κατηφορισαμε προς θαλασσα μερια για το πρωτο μπανιο κ στη συνεχεια "ζυθεδελειες και ουζοποσιες" στην ταβερνιτσα πανω ακριβως στην θαλασσα ενος πολυ καλου φιλου.....Και -ανεξαρτητως πολιτικων πεποιθησεων-κριμα που πιθανον στο δημο μας δεν θα εχουμε ξανα εκλογες κ την αλλη εβδομαδα.......

προς (Λ)-Μανιατης

Και τιμας νοιαζει εμας ρε φιλε πως περασες την μερα σου; Ρε κατι ανθρωπακια που υπαρχουν

Πανος

Το πρόβλημα είναι οι απροετοίμαστοι ψηφοφόροι και η έλλειψη σκέψης από αυτούς που οργανώνουν ένα εκλογικό τμήμα. Μόλις ψήφισα και παρατηρώ ως επι το πλείστον ηλικιωμένους οι οποίοι καθυστερούν την διαδικασία μένοντας μέσα στο παραβάν για ένα τέταρτο προσπαθώντας να διαλέξουν ψηφοδέλτιο και να βάλουν στΑυρους. Αυτοί δε που είναι υπεύθυνοι για την διαδικασία θα έπρεπε να είχαν προνοήσει να βάλουν όχι 2 αλλά τουλάχιστον 3 παραβάν στη κάθε αίθουσα. Επίσης θα μπορούσαν να δίνουν τα ψηφοδέλτια στην ουρά που περιμένει ούτως ώστε και μα διαλέξουν αυτό που θέλουν και να βρουν τα ονόματα που θέλουν μα σταυρώσουν για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στα παραβάν. Αλλά στο μπανανίσταν η σκέψη εκτός του κουτιού τινει να εξαφανιστεί λόγω ευθυνοφοβίας

Στυλιανός

Πήγα το πρωί στις 8 και δεν υπήρχε ψυχή στο 721 εκλ. τμήμα και σε 10 λεπτά καθάρισα !! Αλλά οι συνέλληνες έχουν όπως πάντα μπόλικο χρόνο και μετά διαμαρτύρονται !!!!!!!!

dadD

Μια χαρα το στησανε. Παραδοση κλησεων χωρις υπογραφη, κλησεις πεταμενες οπου ναναι, ο κοσμος αδιαφορος αλλα και δεν γνωριζει οτι ειναι εφορευτικη επιτροπη, ψηφος διαμαρτυριας τελευταιας στιγμης. Καλα να παθουνε. Η δεξια ειναι λερναια υδρα. Αυτοι που δεν παραδωσανε σωστα τις κλησεις θα τιμωρηθουνε ΄θα βγουνε οι συνδικαλιστες στα καναλια να μας κανουνε μαθηματα? Ατχιφυλακες στα εκλογικα κεντρα κατι κοριτσακια που τα τρομαξανε οι παλιοκαραβανες αντιπροσωποι

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

Τις προηγούμενες εκλογές το 18% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε σε 35%, διότι οι μισοί Ελληνες προτίμησαν τις παραλίες και τα καφέ. Με τον τρόπο αυτό μια αδίστακτη συμμορία ανίκανων τυχοδιωκτών αναρριχήθηκε στην εξουσία και έμεινε γαντζωμένη σε αυτήν για 4 χρόνια, σε προφανή αναντιστοιχία με τη λα'ι'κή βούληση. Μην επιτρέψετε να ξαναγίνει. Οποιοδήποτε και αν είναι το κόμμα που θα επωφεληθεί

gio

Όλοι αυτοί που "προτίμησαν τις παραλίες" είναι επι το πλείστον άτομα που έχουν σιχαθεί το πολιτικό σύστημα, και κυρίως ΠασοκοΝΔ που μας εχωσαν στα μνημόνια! Δεν νομίζω αν πάνε να ψηφίσουν να το ρίξουν εκεί....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

xrysoxoidis2333

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε πως όλοι οι δήμοι της ηπειρωτικής χώρας θα κληθούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες -  «Το νομοσχέδιο για την παροχή ασύλου θα έχει ψηφιστεί ως τις 31 Οκτωβρίου» - «Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να δέχεται τους Σύρους στη διαδικασία εξέτασης ασύλου»

26
pame-monako-arthro_2

Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του ΚΚΕ μετέβη σήμερα στο Πριγκιπάτο και συμμετείχε σε απεργιακή κινητοποίηση η οποία ξεκίνησε με περιφρούρηση στο θρυλικό ξενοδοχείο Ερμιτάζ!

26
TSEPELHS

«Ο δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης  δεν έμεινε μόνο στις για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους προεκλογικές φωτογραφίες και στη στελέχωση του ψηφοδελτίου του με πρωτοκλασάτα στελέχη του DEB αλλά συνεχίζει να προκαλεί με τη συμπεριφορά και τις κινήσεις του», τονίζει δημοσιογράφος από την Ξάνθη

tsipras_brixeles

 Κατά την ομιλία του στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

mitsotakis-brussels-arthro

Με έμμεση αναφορά στην υποχρέωση των Σκοπιανών να σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών η ελληνική στήριξη για έναρξη διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας με την ΕΕ - Πρόταση για «decoupling», αποσύνδεση δηλαδή της υποψηφιότητας των Σκοπίων από της Αλβανίας

52