Βαρουφάκης: Τα τρία μέτρα του ΜέΡΑ25 για ένα ευρωπαϊκό, πράσινο new deal

Βαρουφάκης: Τα τρία μέτρα του ΜέΡΑ25 για ένα ευρωπαϊκό, πράσινο new deal

Το πανευρωπαϊκό κίνημα «Ευρωπαϊκή Άνοιξη - ΜέΡΑ25» κατεβαίνει στις ευρωεκλογές σε 12 χώρες με κοινό πρόγραμμα που προβλέπει επενδύσεις 3 τρισ. ευρώ για πράσινη ανάπτυξη στην Ε.Ε., με χρηματοδοτικά εργαλεία απολύτως νόμιμα, τα οποία σήμερα χρησιμοποιούνται για τη στήριξη των τραπεζών.

varoufakis-yannis-brussels
Με την παρουσίαση τριών συγκεκριμένων προτάσεων που συγκροτούν ένα ευρωπαϊκό «new deal» για πράσινη ανάπτυξη, ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία για τις ευρωεκλογές το διευρωπαϊκό κίνημα «Ευρωπαϊκή Άνοιξη» - ΜέΡΑ25, κεντρική φιγούρα του οποίου είναι ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Τα μέτρα αφορούν στην ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής ανάπτυξης με «πράσινες επενδύσεις» 2,5 τρισ. ευρώ σε μια πενταετία σε όλη την Ευρώπη, με προγράμματα καταπολέμησης της φτώχειας που θα χρηματοδοτηθούν από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (100 δισ. ευρώ ετησίως), καθώς με και την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους όλων των χωρών της Ε.Ε.

Το πρόγραμμα αυτό είναι απολύτως εφικτό, απολύτως συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες, και μπορεί να υλοποιηθεί με τους υπάρχοντες θεσμούς χωρίς να χρειαστεί αναθεώρηση των συνθηκών. Στην πραγματικότητα, είπε, πρόκειται για χρήση των ίδιων εργαλείων που σήμερα χρησιμοποιούνται για να χορηγείται ρευστότητα στις τράπεζες, τα οποία θα αξιοποιηθούν προς όφελος της Ενωμένης Ευρώπης και των πολιτών της.

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Βαρουφάκης είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται ένα πανευρωπαϊκό πολιτικό κίνημα, με κοινό πρόγραμμα, το οποίο κατεβαίνει στις ευρωπαϊκές εκλογές με συνδυασμούς σε 12 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ εκπροσωπείται και στις εθνικές εκλογές. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλη την Ευρώπη, αλλά και διασημοτήτων, όπως η Πάμελα Άντερσον, ο Μπενουά Αμόν, ο Σλαβόι Ζίζεκ κ. ά.

Κεντρικός στόχος του κινήματος είναι «οι πολίτες να πάρουν στα χέρια τους τον δημοκρατικό έλεγχο της Ε.Ε., διότι, όπως υπογραμμίστηκε, η «ενωμένη Ευρώπη σήμερα λειτουργεί ως ένα “μαύρο κουτί” με αδιαφανείς διαδικασίες, έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών, χωρίς δημοκρατική εκπροσώπησή τους στη λήψη των αποφάσεων. Είμαστε ενθουσιώδεις υπερασπιστές μιας φεντεραλιστικής Ευρώπης, αλλά σε δημοκρατική βάση, υπέρ των πολιτών».

Στην Ελλάδα, το κίνημα εκπροσωπείται από το πολιτικό κόμμα ΜεΡΑ 25 (Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανατροπής) το οποίο είναι μέλος του πανευρωπαϊκού κόμματος DiEM25 (Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη) και κατεβαίνει στις ευρωεκλογές με συνδυασμό στον οποίο μετέχει και η ευρωβουλευτής της Αριστεράς Σοφία Σακοράφα.

Κλείσιμο
sakorafa-sofia
Η Σοφία Σακοράφα, υποψήφια στις ευρωεκλογές με το ΜέΡΑ25


Οι προτάσεις του ΜεΡΑ25 για την έξοδο της Ε.Ε. από την οικονομική στασιμότητα, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την καταπολέμηση της φτώχειας στην Ευρώπη προβλέπουν:

Επενδύσεις ύψους 500 δισ. ευρώ ετησίως, για μια πενταετία, με στόχο την πράσινη μετάβαση στις μεταφορές, την ενέργεια, τη βιομηχανία και τη γεωργία, οι οποίες θα δημιουργήσουν νέες ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ενώ θα καταστήσουν την Ευρώπη πρωτοπόρα στις περιβαλλοντικές τεχνολογίες και την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Οι επενδύσεις θα χρηματοδοτηθούν με ομόλογα που θα εκδώσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χαρακτηρίσει επιλέξιμα για αγορές. Όπως εξήγησε ο κ. Βαρουφάκης, «κάτι ανάλογο γίνεται σήμερα με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όπου η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα των τραπεζών και άλλων ιδιωτών, με τη διαφορά ότι τα χρήματα πάνε στις τράπεζες και λιμνάζουν, αντί να χρηματοδοτήσουν στις επενδύσεις».

Το σύστημα των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών (ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές τράπεζες) κάθε χρόνο έχει κέρδη περί τα 100 εκατ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα, το ΜεΡΑ25 προτείνει να χρηματοδοτήσουν ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Καταπολέμησης της Φτώχειας για τη στήριξη των πιο αδύναμων πολιτών σε όλη την Ευρώπη.

Αναχρηματοδότηση του Δημόσιου Χρέους κάθε χώρας μέλους στο ποσό που αντιστοιχεί στο 60% του ΑΕΠ της, που είναι και το “νόμιμο” ύψος χρέους σύμφωνα με το Μάαστριχτ, το οποίο τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν πλέον υπερβεί. Η πρόταση του ΜέΡΑ25 και της Ευρωπαϊκής Άνοιξης, είναι η ΕΚΤ να προσφέρει την ευκαιρία στα κράτη-μέλη να αναχρηματοδοτήσουν το μέρος εκείνο του Χρέους τους που είναι Συμβατό με το όριο του Μάαστριχτ (ΧΣΜ), δηλαδή το 60%. H ΕΚΤ θα προχωρήσει στην άντληση κεφαλαίων ώστε να αποπληρώνει τα ομόλογα των κρατών-μελών που εντάσσονται στο ΧΣΜ, με τα κράτη μέλη να αναλαμβάνουν την υποχρέωση να αποπληρώνουν τα εν λόγω ομόλογα που θα έχει εκδώσει η ΕΚΤ, με την ειδοποιό διαφορά πως τα επιτόκια αυτών των ομολόγων θα είναι κατά πολύ μικρότερα από τα επιτόκια των εθνικών ομολόγων. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται ένα κούρεμα ουσιαστικά του δημόσιου χρέους των Κρατών-Μελών της Ευρωζώνης της τάξης των €3τρισ, σύμφωνα με το ΜέΡΑ25.

mera-25
Ο λογότυπος του ΜέΡΑ25
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης