LIVE

Κορωνοϊός

Βαρουφάκης: Τα τρία μέτρα του ΜέΡΑ25 για ένα ευρωπαϊκό, πράσινο new deal

varoufakis-yannis-brussels

Το πανευρωπαϊκό κίνημα «Ευρωπαϊκή Άνοιξη - ΜέΡΑ25» κατεβαίνει στις ευρωεκλογές σε 12 χώρες με κοινό πρόγραμμα που προβλέπει επενδύσεις 3 τρισ. ευρώ για πράσινη ανάπτυξη στην Ε.Ε., με χρηματοδοτικά εργαλεία απολύτως νόμιμα, τα οποία σήμερα χρησιμοποιούνται για τη στήριξη των τραπεζών.

Με την παρουσίαση τριών συγκεκριμένων προτάσεων που συγκροτούν ένα ευρωπαϊκό «new deal» για πράσινη ανάπτυξη, ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία για τις ευρωεκλογές το διευρωπαϊκό κίνημα «Ευρωπαϊκή Άνοιξη» - ΜέΡΑ25, κεντρική φιγούρα του οποίου είναι ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Τα μέτρα αφορούν στην ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής ανάπτυξης με «πράσινες επενδύσεις» 2,5 τρισ. ευρώ σε μια πενταετία σε όλη την Ευρώπη, με προγράμματα καταπολέμησης της φτώχειας που θα χρηματοδοτηθούν από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (100 δισ. ευρώ ετησίως), καθώς με και την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους όλων των χωρών της Ε.Ε.

Το πρόγραμμα αυτό είναι απολύτως εφικτό, απολύτως συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες, και μπορεί να υλοποιηθεί με τους υπάρχοντες θεσμούς χωρίς να χρειαστεί αναθεώρηση των συνθηκών. Στην πραγματικότητα, είπε, πρόκειται για χρήση των ίδιων εργαλείων που σήμερα χρησιμοποιούνται για να χορηγείται ρευστότητα στις τράπεζες, τα οποία θα αξιοποιηθούν προς όφελος της Ενωμένης Ευρώπης και των πολιτών της.

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Βαρουφάκης είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται ένα πανευρωπαϊκό πολιτικό κίνημα, με κοινό πρόγραμμα, το οποίο κατεβαίνει στις ευρωπαϊκές εκλογές με συνδυασμούς σε 12 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ εκπροσωπείται και στις εθνικές εκλογές. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλη την Ευρώπη, αλλά και διασημοτήτων, όπως η Πάμελα Άντερσον, ο Μπενουά Αμόν, ο Σλαβόι Ζίζεκ κ. ά.

Κεντρικός στόχος του κινήματος είναι «οι πολίτες να πάρουν στα χέρια τους τον δημοκρατικό έλεγχο της Ε.Ε., διότι, όπως υπογραμμίστηκε, η «ενωμένη Ευρώπη σήμερα λειτουργεί ως ένα “μαύρο κουτί” με αδιαφανείς διαδικασίες, έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών, χωρίς δημοκρατική εκπροσώπησή τους στη λήψη των αποφάσεων. Είμαστε ενθουσιώδεις υπερασπιστές μιας φεντεραλιστικής Ευρώπης, αλλά σε δημοκρατική βάση, υπέρ των πολιτών».

Στην Ελλάδα, το κίνημα εκπροσωπείται από το πολιτικό κόμμα ΜεΡΑ 25 (Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανατροπής) το οποίο είναι μέλος του πανευρωπαϊκού κόμματος DiEM25 (Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη) και κατεβαίνει στις ευρωεκλογές με συνδυασμό στον οποίο μετέχει και η ευρωβουλευτής της Αριστεράς Σοφία Σακοράφα.

sakorafa-sofia
Η Σοφία Σακοράφα, υποψήφια στις ευρωεκλογές με το ΜέΡΑ25


Οι προτάσεις του ΜεΡΑ25 για την έξοδο της Ε.Ε. από την οικονομική στασιμότητα, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την καταπολέμηση της φτώχειας στην Ευρώπη προβλέπουν:

Επενδύσεις ύψους 500 δισ. ευρώ ετησίως, για μια πενταετία, με στόχο την πράσινη μετάβαση στις μεταφορές, την ενέργεια, τη βιομηχανία και τη γεωργία, οι οποίες θα δημιουργήσουν νέες ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ενώ θα καταστήσουν την Ευρώπη πρωτοπόρα στις περιβαλλοντικές τεχνολογίες και την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Οι επενδύσεις θα χρηματοδοτηθούν με ομόλογα που θα εκδώσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χαρακτηρίσει επιλέξιμα για αγορές. Όπως εξήγησε ο κ. Βαρουφάκης, «κάτι ανάλογο γίνεται σήμερα με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όπου η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα των τραπεζών και άλλων ιδιωτών, με τη διαφορά ότι τα χρήματα πάνε στις τράπεζες και λιμνάζουν, αντί να χρηματοδοτήσουν στις επενδύσεις».

Το σύστημα των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών (ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές τράπεζες) κάθε χρόνο έχει κέρδη περί τα 100 εκατ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα, το ΜεΡΑ25 προτείνει να χρηματοδοτήσουν ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Καταπολέμησης της Φτώχειας για τη στήριξη των πιο αδύναμων πολιτών σε όλη την Ευρώπη.

Αναχρηματοδότηση του Δημόσιου Χρέους κάθε χώρας μέλους στο ποσό που αντιστοιχεί στο 60% του ΑΕΠ της, που είναι και το “νόμιμο” ύψος χρέους σύμφωνα με το Μάαστριχτ, το οποίο τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν πλέον υπερβεί. Η πρόταση του ΜέΡΑ25 και της Ευρωπαϊκής Άνοιξης, είναι η ΕΚΤ να προσφέρει την ευκαιρία στα κράτη-μέλη να αναχρηματοδοτήσουν το μέρος εκείνο του Χρέους τους που είναι Συμβατό με το όριο του Μάαστριχτ (ΧΣΜ), δηλαδή το 60%. H ΕΚΤ θα προχωρήσει στην άντληση κεφαλαίων ώστε να αποπληρώνει τα ομόλογα των κρατών-μελών που εντάσσονται στο ΧΣΜ, με τα κράτη μέλη να αναλαμβάνουν την υποχρέωση να αποπληρώνουν τα εν λόγω ομόλογα που θα έχει εκδώσει η ΕΚΤ, με την ειδοποιό διαφορά πως τα επιτόκια αυτών των ομολόγων θα είναι κατά πολύ μικρότερα από τα επιτόκια των εθνικών ομολόγων. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται ένα κούρεμα ουσιαστικά του δημόσιου χρέους των Κρατών-Μελών της Ευρωζώνης της τάξης των €3τρισ, σύμφωνα με το ΜέΡΑ25.

mera-25
Ο λογότυπος του ΜέΡΑ25
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Πάνος

Ο Μπαρούφας κάνει την πλάκα του με τα κλεμμένα, λέω για αυτά που κέρδισε ο φίλος του ο Σόρος με την προγραμματισμένη πτώση του ευρώ για μια εβδομάδα. Ποιός θα τον βάλει όμως φυλακή ;

3 μετρα

και 2 σταθμά.

@

Πράσινα άλογα. Έχει πιάσει το νόημα ο παρλαπίπας,κατάλαβε ότι η τρέλα έχει πέραση στους παλαβούς.

Μ-16

Για να μην ψαρώνετε, το κόμμα του Βαρουφάκη είναι κόμμα της νέας ύπουλης μορφής της αριστεράς, της liberal αριστεράς των δικαιωματιστών (δικαιώματα σε gay, τραβεστί, υιοθέτησης παιδιών από gay ζευγάρια , δικαιώματα σε κάθε λογής ευφάνταστη μειονότητα), των διαφυλετικών γάμων και καταστροφής της κλασικής μορφής της οικογένειας, της κατάργησης των εθνών-κρατών, της "πολυπολιτισμικότητας". Όσον αφορά τα εθνικά θέματα, ο Βαρουφάκης είναι υπέρ της συνδιαχείρησης του Αιγαίου με τους Τούρκους , υποστήριζε τη συμφωνία των Πρεσπών και είναι υπέρ της χορήγησης ιθαγένειας σε όσα ισλαμοόρκ έρχονται στη χώρα μας. Ψάξτε videos του κόμματός του στο YouTube όπου δηλώνει όλα τα παραπάνω. Για να μην λέτε μετά "δεν ήξερα".

Κούκος

Έλα να μας φεσώσεις , μόνο εσύ μπορείς !!!!! Με δημιουργική ασάφεια και με κεφάλαια Σόρος , το ωραιοπαθές τέκνο με τη γυαλιστερή φαλάκρα ... ΟΥΑΟΥ ... και από δίπλα η Αριστερή κ.Σακοράφα που έχει να δουλέψει από τότε που έκανε Προπόνηση στο Ακόντιο για να πάρει Πρωτάθλημα ! Πήρε πρωτάθλημα και από τότε τιμής ενεκεν και Εθνικής υπερηφάνειας ο ΜΑΚΑΚΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΠΟΥ... ζορίζεται την χρυσοπληρώνει !!!! Και αυτή πλέον έφθασε με περίσσο θράσος να του ρίχνει στη Μάπα και Γιάνη!

dhmhtrhs

τεχνικά ζητηματάκια που με μια καλύτερη διαχείριση των κερδών του τραπεζικού συστήματος και με την ωραιότατη ανάλυση για το πως θα καταλήξουμε σε κούρεμα του χρέους πολλών ευρωπαϊκών χωρών, θα σωθούμε όλοι μας και κυρίως το σύστημα. και όλα αυτά από ανθρώπους του συστήματος και των τραπεζών. το μεγαλείο του λαϊκισμού για την σωτηρία του ευρωπαϊκού καπιταλιστικού συστήματος. κουράγιο Ευρωπαίε πολίτη, συνέχισε να κάθεσαι στον καναπέ και την σωτηρία σου την οργανώνουμε εμείς λύνοντας απλά τεχνικά ζητήματα και μοιράζοντας τα κέρδη των τραπεζών σε σένα δύστυχε Ευρωπαίε πολίτη. και συνεχίζονται τα παραμύθια και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα. Αφού δεν πέτυχε ο εκβιασμός και δεν φοβήθηκαν οι ευρωπαίοι απο το GREXIT, επανερχόμαστε με νέους προτάσεις για να σωθούν και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι πολίτες. αλλά επειδή μιλάμε για ρεαλιστική ανατροπή θα μοιράσουμε τα κέρδη του τραπεζικού συστήματος και θα διαγράψουμε τα χρέη όλων των ευρωπαικών χωρών. και για τι τότε να ψηφίσω εσένα και όχι ΣΥΡΙΖΑ Ή ΝΔ?????? κατά τα άλλα είναι ουτοπικός ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΌΣ. ΚΑΙ Εαν ναι ΤΌΤΕ ΑΥΤΆ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ? ΑΣΕ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΕΓΩ. ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ. με ρεαλισμό δεν ανατρέπεις τίποτα......φιλιά......

Efstathios VITTA22

Ουάου!!!

@Μπαρουφοκονόμικς

Δημιουργική ασάφεια σε δράση.......,,,,

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης